Emerytury !!!

Jeżeli jest tak jak piszesz Magda 66 to niech wezmą poprawkę na to, że jesteśmy BARDZO POŻYTECZNĄ FORMACJĄ, która przynosi ponad 30% wpływów do skarbca naszej kochanej Polski, tyramy ciężej niż Policja, Straż Graniczna oraz inne służby (podpinające się pod nasze sukcesy) oraz to, że NIE jesteśmy idiotami. CZY to NIE WYSTARCZY?

Masz 100 % racji. NIC DODAĆ NIC UJĄĆ.
Wielki szacunek dla ludzi potrafiących w dwóch zdaniach opisać stan zastany.

Kromaks. my kontrolujemy tylko firmy, które to wpłacają do budżetu podatki w wysokości ok. 30% wpływów, to one dają wpływy.

Czyli politycy PIS czyli ludzie którzy obiecywali, że realizacja orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego (przed którym reprezentowali celników Prezydent Duda i Minister Zieliński) oraz wsłuchiwanie się w głos obywateli 200 000 podpisów obywateli pod projektem (wyrzuconych w błoto) mają prawo i swoje obietnice i dane funkcjonariuszom celnym słowo za nic.
Nie chce mi się wierzyć. Poczekajmy jeszcze trochę, mam nadzieję, że pogłoski o wyrzuceniu do śmietnika projektu obywatelskiego to plotki.

O czym Ty mówisz? Jak zajdzie taka potrzeba, to obiecają gruszki na wierzbie (nie tylko nam), a potem wzruszą ramionami i powiedzą sorry, tak wyszło. Tacy są politycy, z prawa i z lewa. Bez znaczenia. Zero przyzwoitości, zero honoru. Liczy się to, żeby wygrać, obstawić stołki, a potem jakoś to będzie. Stworzyli bubla na chybcika (500+), a teraz my mamy to wydrzeć podatnikom z gardeł. Ręce opadają. Naprawdę, mnie już nic nie zdziwi. Skoro my jesteśmy tacy be, tacy nierozgarnięci, leniwi i w ogóle i w szczególe, to może rzeczywiście niech Pan Minister weźmie tych lepszych, najlepiej prosto z ulicy! Na pewno z uśmiechem na ustach i dozgonną wdzięcznością, będą skakać powyżej lamperii za miskę ryżu.
A kasa będzie płynęła strumieniem obfitym i szerokim.

Kromaks. my kontrolujemy tylko firmy, które to wpłacają do budżetu podatki w wysokości ok. 30% wpływów, to one dają wpływy.

brakuje ci chyba trochę pojęcia czym zajmuje się SC

oprócz prewencji i nadzoru nad podatkami płaconymi przez legalne firmy zajmujemy się szarą strefą, ściganiem unikania lub zaniżania opodatkowania akcyzą, vat, opłatą paliwową, cłem, naliczamy i ściągamy kary dla firm i osób fizycznych za te czyny jak również za prowadzenie zarejestrowanej lub nie działalności z naruszeniem przepisów - np zezwolenia na alkohol, organizacja gier z naruszeniem przepisów

także nie do końca jest tak, że firmy płacąa my się przyglądamy, gdyby nie nasze ustalenia dot uszczupleń czy kar za naruszanie przepisów, to duuuuża cześć tej kaski nie spłynełaby do budżetu - widziałeś kiedyś żeby turyści zgłaszali wwóz 1000 paczek i fajek i dobrowolnie chcieli zapłacić cło, vat i akcyzę?

Ostatnia edycja:
Sławek minął prawie rok od orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego odnoszącego się do dyskryminowania naszej formacji i nic się nie zmieniło. Może nadszedł czas aby wynająć dobrą Kancelarię Prawną, która będzie reprezentowała funkcjonariuszy SC w sporze prawnym.
Każdy widzi, że po mimo zapewnień najpierw wejdzie kas i nie będzie już podmiotu do którego odnosi się wyrok TK.
W jakiej sytuacji prawnej jako funkcjonariusze służby celnej będziemy?

Nie należy wiązać KAS z projektem obywatelskim, to po pierwsze.

Po drugie.
Projekt obywatelski jest w Sejmie i w marcu ruszy praca w Komisjach
KAS nawet jeszcze nie jest w konsultacjach wewnętrznych skończony i idzie właśnie do Rady Dialogu Społecznego

Widzisz różnicę?
Skąd wniosek, że KAS wchodzi przed emeryturami?

Poczekajmy na Komisje i tam zobaczymy co ma do powiedzenia Rząd poprzez Ministra Finansów. My mamy jego pisemne stanowisko z 28 stycznia i z tym idziemy do Sejmu i tego się trzymamy.

Ps. Pomysł z prawnikami to oczywistość. Rzeczywiście trzeba będzie zapytać naszego adwokata, jak to widzi logistycznie, bo sam KAS, gdyby wszedł, na pewno będzie wymuszał lawinę pozwów i skarg prawnych.

Nie należy wiązać KAS z projektem obywatelskim, to po pierwsze.

Po drugie.
Projekt obywatelski jest w Sejmie i w marcu ruszy praca w Komisjach
KAS nawet jeszcze nie jest w konsultacjach wewnętrznych skończony i idzie właśnie do Rady Dialogu Społecznego

Widzisz różnicę?
Skąd wniosek, że KAS wchodzi przed emeryturami?

Poczekajmy na Komisje i tam zobaczymy co ma do powiedzenia Rząd poprzez Ministra Finansów. My mamy jego pisemne stanowisko z 28 stycznia i z tym idziemy do Sejmu i tego się trzymamy.

Ps. Pomysł z prawnikami to oczywistość. Rzeczywiście trzeba będzie zapytać naszego adwokata, jak to widzi logistycznie, bo sam KAS, gdyby wszedł, na pewno będzie wymuszał lawinę pozwów i skarg prawnych.

Ja tylko zauważam, że może i jedna komisja jest w marcu ale inna dopiero w czerwcu a do czerwca to ...hhhoooo..hooo..hooo.....i jeszcze trochę....
http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/plan_fpb/$file/plan_fpb.pdf

Ja tylko zauważam, że może i jedna komisja jest w marcu ale inna dopiero w czerwcu a do czerwca to ...hhhoooo..hooo..hooo.....i jeszcze trochę....
http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/plan_fpb/$file/plan_fpb.pdf

Nie uważałeś na lekcjach, bo było pisane: marzec - wszystkie trzy komisje zbierają się razem w sejmie

Tu pojechałeś po całości...

Zdecydowanie "zieloni" podchodzą mi bardziej do skarbówki niż do innych służb mundurowych. W końcu pobieramy cło, akcyze, podatek od gier, vat, nakładamy grzywny i kary.
Gdyby celnicy uzyskali przywileje emerytalne to czemu pracownicy US'ów i UKS'ów mieliby ich nie mieć?!? Na ich miejscu na dzień dobry bym się obqr... i zaczął protestować. W końcu kiedyś też był pomysł żeby stworzyć "policję skarbową" dać ludziom gnaty i voila. Następni z przywilejami emerytalnymi.
Pięć lat temu pisałeś podobnie.

To właśnie koniec cła

Temat emek trzeba ciągnąć ale nie dajmy sobie zrobić kas-u . Nie ogladacie tv, widzice co wyprawiają z trybunałem. Nie bedą sie cyrkolić z nami - daje wam gwarancję że tak będzie i nie jestem trolem.Przepraszam Sławka ze mnie na poczatku poniosło ale sprawa jest goraca tak jak w 2007 r i nadal jest aktualne to co wtedy napisał związek :

http://celnicy.pl/showthread.php/1013-Czy-Służba-Celna-zaprotestuje-przeciwko-utworzeniu-KAS!!!

PAMIĘTAJ O TYM SŁAWKU !!!!!
Nie wypada sie cytować ale tak napisałem w grudniu mają nas w dalekim poważaniu , będą robić to co chcą i bądźmy pewni , że ze stratą dla każdego z nas. Mieliśmy mianowania, które jeżeli nie postawimy się z całą stanowczością będziemy mogli sobie wsadzić w ........ ZBLIŻA SIĘ KONIEC CŁA !!!!!!!

Emki tylko dla Granicy, WZP oraz .......UKS. Czy o to walczyliśmy przed Tyybunałem , zbieraliśmy podpisy pod projektrm obywatelskim. Teraz korzystaja ztego koledzy z ITD i urzędnicy z UKS

Emki tylko dla Granicy, WZP oraz .......UKS. Czy o to walczyliśmy przed Tyybunałem , zbieraliśmy podpisy pod projektrm obywatelskim. Teraz korzystaja ztego koledzy z ITD i urzędnicy z UKS

Co to za logika?
Jesteś Funkcjonariuszem to masz Emkę.
Kto powiedział że dla Ciebie nie ma Emki?
Z tego co czytam to mowa o tym kto w KAS będzie funkcjonariuszem. Ja jestem nim od ponad 20 lat i dzisiaj o godz 17:09 nadal i nikt tego nie może zakwestionować. Nie wiem co będzie w przyszłym roku, może nie będę.
O tym dla kogo są Emki nie decyduje czyjeś widzimisię czy kalkulacja tylko Prawo oraz sądy, które na podstawie prawa wydają wyroki.
Tak jak rozumujesz było dawniej, towarzysz powiedział i tak było, może nawet jeszcze niedawno.

Możliwe jest, że celowa była wypowiedź ministra, że emki dostaną graniczni i WZP. Niepokój i zamęt jaki zasiał wśród naszego środowiska zmusi związki do przystania na zapis w ustawie: np. ograniczenia czasu od kiedy mają być liczone emki, w zamian MF zgodzi się na np. pozostawienie w mundurach wszystkich funkcjonariuszy. Czy nie tak wygląda polityka - coś za coś.

Nie umiecie czytać ze zrozumieniem? O emkach NIC nie mówił. W KAS w mundurze czyli w USC ma być granica i wzp. To nie to samo. Oczywiście mogą tą samą drogą pójść z emkami. Ale to wbrew wszystkiemu co zapewniało nowe szefostwo na piśmie. Nie idźcie tą drogą chciałoby się powiedzieć. Przegracie szansę

Co to za logika?
Jesteś Funkcjonariuszem to masz Emkę.
Kto powiedział że dla Ciebie nie ma Emki?
Z tego co czytam to mowa o tym kto w KAS będzie funkcjonariuszem. Ja jestem nim od ponad 20 lat i dzisiaj o godz 17:09 nadal i nikt tego nie może zakwestionować. Nie wiem co będzie w przyszłym roku, może nie będę.
O tym dla kogo są Emki nie decyduje czyjeś widzimisię czy kalkulacja tylko Prawo oraz sądy, które na podstawie prawa wydają wyroki.
Tak jak rozumujesz było dawniej, towarzysz powiedział i tak było, może nawet jeszcze niedawno.
Ja też jestem funkcjonariuszem od ponad 20 lat i dzisiaj o godz17.09 też nim byłem ale odejść na emeryturę nie mogę. Na razie wiem na pewno ze prawo do emki dostana funkcjonariusze ale nie wiem i chyba nikt nie wie kiedy i czy w dniu wejsciacw zycie emek bedzie funkcjonariuszem.

Nie mylcie wątków Emki to Emki KAS to KAS... Zaraz się okaże, że jesteśmy zwykłymi pracownikami UAS i jedyne co nam pozostanie to dochodzenie swoich praw przed sądami.... Poza tym jeżeli w UCS ma zostać garstka z nas a termin wejścia emek oraz wskazanie kogo one obejmą jest tak bardzo niepewne, to zaraz zobaczycie jakie zaczną się ruchy kadrowe....

Dlatego w dalszym ciągu mam nadzieję, że ustawodawca okaże się mniej perfidny, od mfu i nie pozwoli nas krzywdzić. Wreszcie to mimo wszystko sejm ma ostatnie słowo nie SSC.

Back
Do góry