Emerytury !!!

Podpowiedz mi, który art. traktuje o 6-cio-miesięcznym okresie próbnym ?

A tutaj:
Art. 103. Osoby zatrudnione lub pełniące służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych, z dniem wejścia w życie ustawy o KAS, są zatrudnione lub pełnią służbę w odpowiednich jednostkach organizacyjnych KAS. W sprawach wynikających ze stosunku pracy i stosunku służbowego stosuje się przepisy dotychczasowe nie dłużej niż do 30 czerwca 2017 r.
Art. 105. 1. Stosunki pracy i stosunki służbowe osób zatrudnionych lub pełniących służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych, wygasają z dniem 30 czerwca 2017 r., jeżeli w terminie do dnia 31 maja 2017 r. osoby zatrudnione lub pełniące służbę w likwidowanych jednostkach organizacyjnych nie otrzymają pisemnej propozycji określającej nowe warunki zatrudnienia lub pełnienia służby albo w razie nieprzyjęcia propozycji zatrudnienia lub pełnienia służby.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wygaśnięcie stosunku służbowego funkcjonariusza celnego traktuje się jak zwolnienie ze służby.

Nie nazywa się to "okresem próbnym" , ale jak to inaczej nazwać. Od 01.01.2017 z mocy ustawy pełnimy służbę w KAS ale nie dłużej niż 6 miesięcy ( znając zycie to będzie równo 6 miesięcy. Końcem czerwca albo dostaniesz propozycję i przyjmiesz tą propozycję i będziesz służył w UCS lub pracował w UAS ,albo propozycji nie przyjmiesz lub jej nie otrzymasz i wtedy zostajesz zwolniony ze służby. I tutaj myślę ,że jednak z wszystkimi świadczeniami typu odprawa itp (ale może się mylę to poprawcie).
Moim zdaniem brakuje tutaj jednej rzeczy - do kogo będzie można się odwołać w przypadku otrzymania propozycji pracy w UAS a nie służby w UCS i gdzie składać odwołanie w przypadku braku otrzymania propozycji.

Ostatnia edycja:
to nie okres próbny tylko czas od wejścia KAS 1 stycznia 2017 do 30 maja 2017 w którym wcale nie musisz dostać propozycji bycia f-szem lub cywilem. Coś jak w obecnym wojsku gdzie po pół roku nie przedłużą ci "kontraktu".

selekcja będzie bardzo........ ciekawa

...
Nie nazywa się to "okresem próbnym" , ale jak to inaczej nazwać. Od 01.01.2017 z mocy ustawy pełnimy służbę w KAS ale nie dłużej niż 6 miesięcy
...

Szanowni
Uwierzcie, że nie jestem ani aż tak niedoinformowany, by mi przedstawiać "oczywistą oczywistość", ani tak głupi, bym nie umiał odnaleźć przepisów traktujących o pierwszym półroczu od wprowadzenia KAS.
Któryś ze skarbowców rzucił hasłem "okres próbny", a nawet rozsądni skądinąd celnicy, dali się wmanipulować w to pojęcie (na początku ja też).
Efekt? Przekonanie, że od 1-go stycznia mamy prze***bane, zawiesza się przywilej mianowania, pozostałe prawa wynikające z zatrudnienia na czas nieoznaczony i co tam jeszcze ktoś wiąże z pojęciem "okres próbny" (używanym dla nowo-zatrudnianych). Nie jestem nieomylny, ale wiążąc pomiędzy sobą przepisy zawarte w projekcie twierdzę, że nasz status w żadnym stopniu już 1 stycznia nie ulega zmianie. Ponieważ znikają z systemu prawnego podstawy naszego zatrudnienia, to właśnie po to, by nie trwać w bezprawnym zawieszeniu, stworzono przytoczony przez j.23 zapis. Zmienia się szyld, ale każdy robi to co dotychczas i to w tym samym miejscu. Oczywiście, taki stan trwa max do 30 czerwca.
Dlaczego uważam, iż należy rozróżnić pewne pojęcia?
Ano dlatego, że zostało wyartykułowane przekonanie bardzo wielu z NAS;

...
Według projektu ustawy o KAS wszyscy mają być poddani okresowi próbnemu-6 miesięcznemu
...

To jest błędne przekonanie, które prócz rodzenia niepokoju "poddania się" jakiejś niewiadomej próbie, kradnie energię tak bardzo potrzebną w zupełnie innym miejscu.
Przynajmniej dla mnie to ważne, bym nie skupiał się na dacie 1 stycznia tracąc siły na marne, bym w ogóle się nią nie zajmował, ale bym mógł więcej poświęcić dla niedopuszczenia do daty 30 czerwca w krzywdzącej Nas formie.

Prosząc o "podpowiedź", starałem się podpowiedzieć powyższe, a że wybrałem taką formę? Każda inna by mogła być odebrana, jako chęć narzucenia własnego zdania.

Tak masz rację to skarbowcy a w zasadzie koledzy z UKS rozpętali akcje pod nazwą "okres próbny".
fix napisał:

Według projektu ustawy o KAS wszyscy mają być poddani okresowi próbnemu-6 miesięcznemu

a powinien raczej: Według projektu wszyscy maja zostać poddani 6 miesięcznemu "castingowi".

Tak masz rację to skarbowcy a w zasadzie koledzy z UKS rozpętali akcje pod nazwą "okres próbny".
fix napisał:

a powinien raczej: Według projektu wszyscy maja zostać poddani 6 miesięcznemu "castingowi".

Nie powinien Szanowny Kolego. Jestem coraz bardziej przekonany, niemal pewny, że to nie będzie nic w rodzaju castingu.

Co więcej, śmiem stanowczo twierdzić (jak już nieco niepewnie wspominałem wcześniej), iż propozycji nie otrzymają
wyłącznie osoby z prawem do pełnej emerytury.

Nie powinien Szanowny Kolego. Jestem coraz bardziej przekonany, niemal pewny, że to nie będzie nic w rodzaju castingu.

Co więcej, śmiem stanowczo twierdzić (jak już nieco niepewnie wspominałem wcześniej), iż propozycji nie otrzymają
Oczywiście masz na myśli emeryturę mundurową bo do ZUSowskiej to niewielu będzie miało prawo w czerwcu 2017r. Ciekawe czy będzie to dotyczyło również kadry czy tylko wyrobników, jak Ci się wydaje.

CAT, i ja się tego zamierzam trzymać. W przeciwnym razie, jedyne co osiągnę, to znaczny ubytek na zdrowiu, z powodu 1,5 rocznego umartwienia.

PROPOZYCJA brzmi : jeżeli faktycznie funkcjonujecie,obecnie w SC - to zapytajcie się pracujących wokól f.c, co myślą o waszych dywagacjach ?

PROPOZYCJA brzmi : jeżeli faktycznie funkcjonujecie,obecnie w SC - to zapytajcie się pracujących wokól f.c, co myślą o waszych dywagacjach ?

Rozmawiam z pracującymi wokół i jakoś do tej pory nie spotkałem się z negatywną reakcją.
Każdy ma prawo także napisać co myśli, zapraszam więc ...

ps
Jeśli nie myśli, to także ma prawo napisać.

Dalej twierdzę. że powszechne są opinie negatywne.Jak by na to nie patrzeć .Oczywiście każdy ma prawo do własnej oceny rzeczywistości.Patrz strona IC Szczecin - bez komentarza.

Jak zwał tak zwał ale w KAS w pierwszym półroczu każdy będzie zatrudniony/ pełnił służbę na okres próbny. Termin ,,okres próbny,, nie jest terminem stricte prawnym wprost wynikający z umowy czy aktu mianowania.
Przypominam, że w orzecznictwie nie jest istotne jaka ,,nazwa umowy,, łączy strony stosunku pracy (służby) tylko jakie faktycznie poprzez dany akt stosunki kształtuję.
Co ciekawe nasz pracodawca nie może nawet powoływać się na powstanie nowej struktury, ponieważ w KAS każdy dostanie prace (służbę). Od 01.01.2017 każdy funkcjonariusz celny, pracownik administracji skarbowej dostanie ,, informacje gdzie będzie pełnił służbę,, . Czyli każdy z nas przejdzie do KAS bez wyjątków i będzie funkcjonował na podstawie dotychczasowych umów/mianowania . Ale później po 6 miesiącach - ,,okresie próbnym,, - nie wiadomo co się stanie ???

Zgadzam się z poglądem, że umowy/aktu mianowania mogą nie dostać osoby które osiągnęły wiek emerytalny (obecnie 67 lat). Obecnie DIC nie może się pożegnać z taka osoba bez jej zgody. Podejrzewam, że prawie każdy dostanie propozycję. Ale miecz będzie wisiał nad nami wszystkimi.

A dlaczego ,,twórcy,, tak to uregulowali ???
np. dotychczasowy fc dostanie informację, że od 01.01.2017 pełni służbę (nadal) w urzędzie administracji skarbowej. Taki funkcjonariusz zapewne jest sfrustrowany. W nowym środowisku pomiędzy cywilami (skarbowcami) kiepsko się odnajduje. Zaangażowanie w pracy kuleje a w końcu idzie na zwolnienie itp. Biorąc pod uwagę dużą ilość takich osób to projekt KAS kuleje. Wiemy, że bez tego i tak to będzie mega organizacyjny bałagan. ,,Twórcy przepisów przejściowych,, wpadli na genialny pomysł jak wybić ,, sfrustrowanie,, funkcjonariuszom z głowy ( nie będziecie się przykładali to nie dostaniecie propozycji - nawet umowy o prace w UAS ). Oczywiście taki fc dostanie propozycję po 6 miesiącach- umowy o prace w UAS. Podejrzewam, że nawet nasi reformatorzy na dzień 01.01.2017 nie będą wiedzieli jakie będą potrzeby osobowe w poszczególnych pionach. Przez pierwsze początkowe 3 -4 miesiące w KAS będzie można przewidzieć jak te potrzeby osobowe podzielić, zredukować, dostosować itp.

Drodzy koledzy/koleżanki po to jest ten tzw. okres próbny ;) Czy on jest zgodny z prawem ??? Wątpliwe

Ostatnia edycja:

a na jakiej podstawie?

a co jeśli nie?

nic nie wiadomo o sposobie typowania

moim zdaniem pomysł zwolnienia części funkcjonariuszy w związku z wprowadzeniem KAS (a właściwie nieprzedstawienie im propozycji do końca maja 2017) jest w swojej istocie bardzo karkołomny i de facto niezgodny z prawem

istotą stosunku służby jest jego wyjątkowy charakter - z jednej strony obostrzenia i ograniczenia związane z tym, że nie pracujemy, ale pełnimy służbę, z drugiej strony m.in. szczególna stabilność takiego stosunku, o ile nie zajdą enumeratywnie wymienione przesłanki do zwolnienia ze służby

i tak - następuje co prawda "likwidacja" Służby i urzędów, ale tak naprawdę jest to przekształcenie istniejącej Służby Celnej w pion mundurowy w ramach KAS, te same zadania nadal będą realizowane przez funkcjonariuszy, w przeważającej części przez tych samych, w tych samych z reguły budynkach i na tych samych obszarach w terenie, to, że zmieni się nazwa formacji nie zmienia faktu, że np. odpraw celnych w UCSach granicznych będą dokonywać w tym samym zakresie i w takich samych warunkach często ci sami ludzie, tak samo np. dotyczy to ludzi wykonujących działania w terenie (wzp i dozór), ale też i w oc/uc/ic

mówienie a raczej wpajanie nam że to likwidacja uzasadniająca rozwiązanie dotychczasowych stosunków służby jest poważnym przekłamaniem, gdyż de facto mamy tu do czynienia z przekształceniem, przejęciem zadań i ludzi jednej struktury przez nowotworzone KAS

wielokrotne powtarzanie tej samej bajki o "likwidacji" ma moim zdaniem uzasadnić pozbycie się części funkcjonariuszy bez istotnej przyczyny (jesteśmy przecież na bieżąco oceniani i opiniowani), a być może również zdewaluowanie wagi wyroku TK jako odnoszącego się przecież do Służby, która przestała istnieć

co z tymi, którzy propozycji nie dostaną? dlaczego mają dostać kopa? po np. 13 latach wykonywania obowiązków, które zostały uznane przez TK za uprawniające do emki ?

dlaczego nie ma jasnych, przejrzystych i JEDNAKOWYCH dla wszystkich kryteriów?

znowu dowolność? jak przy zmianie stopni? wartościowaniu?

ci ludzie mają za sobą ZKC, mianowanie do służby stałej, wiele ocen i opinii

dlaczego nie może być jak w 1999 i 2009?

dlaczego nie można poprzestać na tych, którzy odejdą masowo na emki i tych, którzy się nie nadają, nie dają rady, mają negatywne oceny, a w WYJĄTKOWYCH przypadkach na tych, co do których nastąpiła utrata zaufania?

rozumiem takie zwalnianie w przypadku wysokich stanowisk kierowniczych, ale tu mówimy o szeregowych funkcjonariuszach, tych którzy ciągną robotę

nie oszukujmy się - gdy dojdzie do formułowania propozycji dla nie wszystkich, to przy braku jasnych i JAWNYCH kryteriów, na lukratywne propozycje będą mogli liczyć nie ci, którzy są przydatni dla Służby i Polski, ale ci którzy będą przydatni dla tworzących listy

kto na tym zyska i czemu straci Polska i szaraczki?

@bolo1999 ile razy jeszcze będziesz wklejał ten sam tekst?

Ja osobiście myślę, że jak ktoś jest f-szem (czy też, dla uporządkowania - pracownikiem wywiadu lub realizacji KS) to powinien domyślnie otrzymać propozycję mianowania do służby w SCS, chyba że sam formalnie wcześniej wyrazi wolę, że chciałby otrzymać propozycję pracy w strukturach cywilnych KAS i zostanie to pozytywnie rozpatrzone (jeśli nie zostanie, to otrzyma domyślną propozycję służby w SCS).

I analogicznie, członek korpusu służby cywilnej (z wyłączeniem wywiadu i realizacji KS) powinien domyślnie otrzymać propozycję pracy w strukturach cywilnych KAS, chyba że sam wyrazi wcześniej wolę otrzymania propozycji mianowania do służby w SCS i zostanie to pozytywnie rozpatrzone.

Poza tym uważam, że propozycję powinien otrzymywać każdy bez wyjątku. Gdyby MF to oficjalnie potwierdziło, to polepszyłyby się morale i ludzie skupiliby się na pracy, zamiast zamartwiać się, czy nie zostaną na lodzie.

A co do nieprzedstawiania propozycji osobom z uprawnieniami emerytalnymi, to można to jeszcze zaakceptować. Ale w stosunku do funkcjonariuszy po nabyciu prawa do emerytury zaopatrzeniowej powinno to dotyczyć tylko tych, którzy nabędą prawo do emerytury w maksymalnej wysokości.

@bolo1999 ile razy jeszcze będziesz wklejał ten sam tekst?

Ja osobiście myślę, że jak ktoś jest f-szem (czy też, dla uporządkowania - pracownikiem wywiadu lub realizacji KS) to powinien domyślnie otrzymać propozycję mianowania do służby w SCS, chyba że sam formalnie wcześniej wyrazi wolę, że chciałby otrzymać propozycję pracy w strukturach cywilnych KAS i zostanie to pozytywnie rozpatrzone (jeśli nie zostanie, to otrzyma domyślną propozycję służby w SCS).

I analogicznie, członek korpusu służby cywilnej (z wyłączeniem wywiadu i realizacji KS) powinien domyślnie otrzymać propozycję pracy w strukturach cywilnych KAS, chyba że sam wyrazi wcześniej wolę otrzymania propozycji mianowania do służby w SCS i zostanie to pozytywnie rozpatrzone.

Poza tym uważam, że propozycję powinien otrzymywać każdy bez wyjątku. Gdyby MF to oficjalnie potwierdziło, to polepszyłyby się morale i ludzie skupiliby się na pracy, zamiast zamartwiać się, czy nie zostaną na lodzie.

A co do nieprzedstawiania propozycji osobom z uprawnieniami emerytalnymi, to można to jeszcze zaakceptować. Ale w stosunku do funkcjonariuszy po nabyciu prawa do emerytury zaopatrzeniowej powinno to dotyczyć tylko tych, którzy nabędą prawo do emerytury w maksymalnej wysokości.

nie wklejam tylko wkomponowuję cytat w nowy wpis - porównaj

co do meritum - na razie to tylko nasze pobożne życzenia, a chodzi o to żeby je sformalizować w ustawie, żeby nasza reakcja na ich balon próbny na ile mogą sobie pozwolić, wybiła im z głów ten pomysł

Witam po krótkiej przerwie. Chciałbym wszystkim zaniepokojonym zwrócić uwagę, że od 17 lutego mamy drugi projekt KAS-u. Dodam projekt oficjalny. Nie mamy oficjalnego projektu przepisów przejściowych. Wnioski i analizy powinniśmy zachowywać dla nas celników i innych
objętych tą reformą. Nie jest naszym zadanie wyłapywanie błędów w ministerialnych projektach, nie za to nam płacą. Wskazywać błędy powinniśmy w ustawie przedstawionej do procedowania w sejmie, tak byśmy mogli wykazać rzeczywiste intencje MF-u. Bo cały czas chodzi mi po głowie pytanie: Czy rzeczywiście projekt KAS ma służyć Polsce i rządowi, o szarym obywatelu nie wspominając.
I jeszcze jedna propozycja: może w ramach KAS-u dokonać też reformy w MF, przecież redukcja zatrudnienia winna objąć wszystkie szczeble struktury. Wydaje mi się to logiczne. Skoro jest przerost zatrudnienia w terenie to musi być też przerost zatrudnienia w ministerstwie.

I jeszcze jedna propozycja: może w ramach KAS-u dokonać też reformy w MF, przecież redukcja zatrudnienia winna objąć wszystkie szczeble struktury. Wydaje mi się to logiczne. Skoro jest przerost zatrudnienia w terenie to musi być też przerost zatrudnienia w ministerstwie.

Nauczony dotychczasowym doświadczeniem, myślę, że nasze relacje z MF w powyższej kwestii będą wyglądały tak

Ostatnia edycja:
Zaraz, zaraz czy ja dobrze rozumiem czyli najszybciej możliwość odejścia na emkę, oczywiście zakładając, że do tego w ogóle dojdzie, będę miał prawo po 30.06.2017 r. ?

...
moim zdaniem pomysł zwolnienia części funkcjonariuszy w związku z wprowadzeniem KAS (a właściwie nieprzedstawienie im propozycji do końca maja 2017) jest w swojej istocie bardzo karkołomny i de facto niezgodny z prawem
...

I tego właśnie należy dowieść!

Cały szkopuł w tym, że mając narzędzie - Forum, UCZESTNICZYMY w pustych dyskusjach (ja też - choćby teraz)
trzech, NIC NIE WNOSZĄCYCH rodzajów:
- jak nie powinno być (o czym WSZYSCY wiemy)
- jak powinno być (o czym WSZYSCY wiemy)
- który szczegół czyjejś wypowiedzi uważamy za głupi

Wielu pisze o niezgodności z prawem jakiegoś "pomysłu". I CO z tego wynika ?! Ano NIC !!!

Popatrz na wpisy na Forum. W ilu z nich możesz stwierdzić, że piszący zadał sobie odrobinę trudu,
by wskazać sposób/podstawę prawną rozwiązania problemu ???

Pewnie wkurzę tu wiele osób, ale serdecznie w d*pie mam wszystkie takie posiadania "racji", "mielonych" na okrągło,
tych samych - choć za pomocą różnych słów, i widzę swoją naiwność w próbach sprowokowania do odrobiny wysiłku.
Pretensje życzeniowe, to jest gó***ana "sztuka" - wpisać swoje żale (takie same, jak pozostałych), odetchnąć i czekać,
niech inni się trudzą, myślą, szukają, działają.

List z życzeniami do św. Mikołaja, to potrafi napisać niejeden przedszkolak ...

Uprzejmie informuję wszystkich, że właśnie wróciłem ze Zjazdu ZZ Celnicy PL
To prawda co jest pisane na forum, że odwiedził nas Minister Pan Prof. Konrad Raczkowski, Pani Honorata Łopianowska Dyrektor Departamentu Reformy AS i Pan Jerzy Chrobak Z-ca SSC, który zastępował w podróży służbowej SSC. W trakcie Zjazdu były też kontakty z Parlamentarzystami i mamy pewne informacje ad. projektu obywatelskiego, ale pozwólcie proszę, że Komunikat ze Zjazdu napisze Prezydium, co nastąpi już w weekend - najpóźniej w poniedziałek rano będzie informacja.

Ostatnia edycja:
Zaraz, zaraz czy ja dobrze rozumiem czyli najszybciej możliwość odejścia na emkę, oczywiście zakładając, że do tego w ogóle dojdzie, będę miał prawo po 30.06.2017 r. ?

Tak będziesz miał taką możliwość ale pod jednym warunkiem data urodzenia V.1951 lub wcześniej ( w przypadku kobiet V 1956 lub wcześniej). Oczywiście będzie to emerytura z ZUS-u. Bo z tego co się obecnie dzieje to o innych można powoli zapominać.

Opublikowałem na stronie głównej Informację Prezydium z przebiegu Zjazdu i mogę już napisać, że prawdopodobnie na kolejnym posiedzeniu Sejmu zbiorą się wszystkie trzy Komisje w sprawie projektu obywatelskiego. Może być oczywiście poślizg, czyli realne terminy to 9-11.03. lub 16-18.03. Trzymajmy się tego pierwszego :)
Na Zjeździe był Minister Konrad Raczkowski, ale nie przekazał informacji wiążącej o stanowisku Ministra Finansów do Projektu Obywatelskiego.

Back
Do góry