Emerytury !!!

Wczoraj było spotkanie z przedstawicielami MF. Czy ktoś z obecnych na nim może napisać coś o stanowisku MF. Podobno chcą chca nas wydymac na kazdej lini.

Wczoraj było spotkanie z przedstawicielami MF. Czy ktoś z obecnych na nim może napisać coś o stanowisku MF. Podobno chcą chca nas wydymac na kazdej lini.

Nie odstawiaj piractwa, bo Cię posądzą o zdradę. Zapytać zawsze można, to naturalne, ale skoro pytasz, to nie wiesz.
Jeśli nie wiesz, to nie siej defetyzmu!

Zdradę? Kogo? Miłościwie nam panujących? Jakoś bym to przeżył. A defetyzmu nie sieje tylko szukam informacji, które mam nadzieję, zdementuja plotki, które krążą po korytarzach.

dzisiaj założone konto i niby pytanie z gotową odpowiedzią :)

chyba zacznę wierzyć w elfy... bo skoro są trole to i muszą być elfy :p

dzisiaj założone konto i niby pytanie z gotową odpowiedzią :)

chyba zacznę wierzyć w elfy... bo skoro są trole to i muszą być elfy :p

Koledzy! Nie popadajmy w paranoje i nie szukajmy wszędzie wroga. W pytaniu Jolley Rogera nie było niczego niewłaściwego. Dochodzą do niego niepokojące informacje to się pyta na forum do którego ma zaufanie. To że dzisiaj założył konto? Kiedyś musi być pierwszy raz. To, że chcą nas "wydymać" - przecież to prawda. Naszą rolą jest do tego nie dopuścić. Trzeba trzymać się razem, a w razie konieczności podjąć wspólnie solidarne działania i pokazać naszą siłę. Przecież już kiedyś nam się udało!

jestem realistą, najwyżej kwota nas zaskoczy, ale od lat nic mnie nie zaskoczyło, poza chorobą.

W innych formacjach od brutto odejmuje się tylko podatek, oni nie odprowadzają składek zus

ps kwota netto + 1/12 trzynastki x % przysługującej emerytury

dobrze prawisz - ale ja powiem prościej przychód z pit : 12 i razy x ( % ci należne ) i masz kwotę brutto ewentualnej emerytury.

dobrze prawisz - ale ja powiem prościej przychód z pit : 12 i razy x ( % ci należne ) i masz kwotę brutto ewentualnej emerytury.

tak można wyliczyć emeryturę funkcjonariuszom przyjętym od 2013r. ( średnia z 10 lat, uposażenie wraz ze wszystkimi dodatkami i nagrodami podzielone przez 12 x % przysługującej emerytury). oczywiście wyliczenie to zawiera składkę ZUS, której MSWiA nie odprowadza i ich brutto jest o tę kwotę mniejsze.

Do FC celnik: o ile Twoja teoria jest prawidłowa i nie otrzymałeś żadnej nagrody, dodatku na pranie itp. to należy ją poprawić - wyrażenie Przychód na wyrażenie dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne (wg pit 37 pole 103 lub 104) i wtedy ten wyraz pomnożony przez procenty należne może wskaże w przybliżeniu emeryturę "brutto" (zawierającą w sobie składkę na ubezpieczenie zdrowotne i podatek)

Zdradę? Kogo? Miłościwie nam panujących? Jakoś bym to przeżył. A defetyzmu nie sieje tylko szukam informacji, które mam nadzieję, zdementuja plotki, które krążą po korytarzach.

Koledzy! Nie popadajmy w paranoje i nie szukajmy wszędzie wroga. W pytaniu Jolley Rogera nie było niczego niewłaściwego. Dochodzą do niego niepokojące informacje to się pyta na forum do którego ma zaufanie. ...

Tak, w pytaniu nie było niczego niewłaściwego. Ale na pytaniu należało skończyć!
Dalej, to już było "montowanie" plotki, którą trzeba będzie dementować. Nic się nie stało ... teraz pewnie tylko parę setek
znerwicowanych "zawodowo" ludzi zachodzi w głowę, czy słowa osoby nie-poinformowanej (tak samo jak oni) są plotką,
czy też niepokojącą informacją. Nie twierdzę, że świadomie "Piracki Sztandar" chciał kolegom "podnieść adrenalinę",
ale niepotrzebna nerwówka nie służy Naszemu dobru i wygasza wiarę w powodzenie - to nazywam defetyzmem.
"Miłościwie nam panujących", zamieszanie z plotkami raczej bardziej zadowala, niż przywołuje myśl o zdradzie.

Ponad 100 naszych przedstawicieli spotkało się z ludźmi z MF. To doskonała okazja na zadanie kilku niewygodnych pytań. Odpowiedzi na nie mogły by naswietlic nam kierunek jako obrał MF. No chyba że ktoś jeszcze wierzy, że MF nadal rozważa różne koncepcje. Nie wiem jak wy ale ja jestem ciekawy co tak na prawdę powiedzieli ludzie z MF i zaskoczony jestem, że nie ma z tego spotkania żadnego newsa. Trochę zaskakuje mnie to, ze niektórzy oliczaja sobie emerytury policyjne czyli coś czego nie ma. Emerytury musimy wywalczyć a najcięższe bitwy przed nami

Ponad 100 naszych przedstawicieli spotkało się z ludźmi z MF.
...
Trochę zaskakuje mnie to, ze niektórzy oliczaja sobie emerytury policyjne czyli coś czego nie ma.
...

Faktycznie, ponad setka ludzi i nikt tu nie "puścił farby", ale ... to mnie (jeszcze) nie martwi, choć normalne nie jest.
Oczywiście, na ten temat można dowolnie fantazjować, ale trudno uwierzyć, by w wypadku "złych wiadomości"
nie znalazł się ktoś, kto uświadomi pozostałych na forum. Przecież tam byli związkowcy.
Albo więc na spotkaniu żadnych interesujących nas konkretów nie było, albo "brak wiadomości, to dobra wiadomość".

Wprawdzie słysząc na co dzień takie rozmowy, nie odczuwam zaskoczenia, ale czytając o tym na forum, łagodnie mówiąc,
czuję się więcej niż zażenowany.

ps
No chyba, że Ty tam byłeś ...

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak reszta ale pierwsze słyszę że miało być spotkanie tak dużej grupy związków z MF i że jakiekolwiek się odbyło.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie,bo już nie wiem czy to Mrożek,Folwark Zwierzecy czy też kłopoty z własna percepcją.Według projektu ustawy o KAS wszyscy mają być poddani okresowi próbnemu-6 miesięcznemu.Jeżeli nie otrzymają propozycji zatrudnienia,np. z powodu ,chorby,nadwagi lub widzimisię oceniającego zespołu /wyłonionego z obecnej kadry/,po miesiącu,bez odpraw ,emerytury,renty lub jakiegokolwiek zabezpieczenia zostają zwolnieni z pracy? Bez zadnych możliwości odwołania? Na bruk? Jeżeli tak ,to z urzędu zostają klientami opieki społecznej,mimo np przepracowania 40 lat i braku wieku 67 lat ? Ponieważ według zapowiedzi ma to dotyczyć 10-15% załogi,czyli około 1500 ludzi ,czemu nie jest to traktowane jako zwolnienia grupowe? Wreszcie pytanie zasadnicze -skąd i według jakich zasad ma być powołany Pełnomocnik decydujący o przebiegu całej operacji? Nie chce krakać ,ale pachnie mi to selekcją ,jak w rzezni ,by pozbyć się ostatnich niewygodnych,niepasujących do całej układanki! Po jak najniższych kosztach. Niech mi ktoś powie ,że sie mylę.

Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie,bo już nie wiem czy to Mrożek,Folwark Zwierzecy czy też kłopoty z własna percepcją.Według projektu ustawy o KAS wszyscy mają być poddani okresowi próbnemu-6 miesięcznemu.Jeżeli nie otrzymają propozycji zatrudnienia,np. z powodu ,chorby,nadwagi lub widzimisię oceniającego zespołu /wyłonionego z obecnej kadry/,po miesiącu,bez odpraw ,emerytury,renty lub jakiegokolwiek zabezpieczenia zostają zwolnieni z pracy? Bez zadnych możliwości odwołania? Na bruk? Jeżeli tak ,to z urzędu zostają klientami opieki społecznej,mimo np przepracowania 40 lat i braku wieku 67 lat ? Ponieważ według zapowiedzi ma to dotyczyć 10-15% załogi,czyli około 1500 ludzi ,czemu nie jest to traktowane jako zwolnienia grupowe? Wreszcie pytanie zasadnicze -skąd i według jakich zasad ma być powołany Pełnomocnik decydujący o przebiegu całej operacji? Nie chce krakać ,ale pachnie mi to selekcją ,jak w rzezni ,by pozbyć się ostatnich niewygodnych,niepasujących do całej układanki! Po jak najniższych kosztach. Niech mi ktoś powie ,że sie mylę.
Żeby było jasne opieka społeczna nie daje takim ludziom nawet 1 grosza, choćby był nie wiem jak chory- lekarz orzecznik, nie przyzna renty, ewentualnie jak są dzieci małoletnie, to może, ale pewności tez nie ma. Znam te sprawy z własnego otoczenia i na opiekę społeczną bym nie liczył.

Podpowiedz mi, który art. traktuje o 6-cio-miesięcznym okresie próbnym ?

to nie okres próbny tylko czas od wejścia KAS 1 stycznia 2017 do 30 maja 2017 w którym wcale nie musisz dostać propozycji bycia f-szem lub cywilem. Coś jak w obecnym wojsku gdzie po pół roku nie przedłużą ci "kontraktu".

selekcja będzie bardzo........ ciekawa

Co na taką propozycję z projektu KAS mają do powiedzenia przedstawiciele Związków Zawodowych???
Czy mamy od 1 stycznia 2017 odżywiać się o połowę mniej,opłaty za mieszkania i prąd itd. płacić mniej o 50%,czy mamy iść po zapomogi do opieki społecznej,co z osobami które maja dzieci,co im powiecie że jedzenia starczy na pól miesiąca,co z spłacającymi kredyty,zapłacą 50 % raty kredytu przez 6 miesiecy....

Back
Do góry