Emerytury !!!

Pismo dotyczące obywatelskiego projektu ustawy przesłane do MF i parlamentarzystów PiS

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Każde kryterium ewentualnego dzielenia funkcjonariuszy na tych, którym się należy emka i na tych, którym się nie należy będzie bardzo, bardzo niesprawiedliwe i zawsze krzywdzące dla części z nas. Czy w piśmie do Ministra Finansów nie powinien się znaleźć akapit podnoszący tę kwestę. Czy nie powinno się podkreślić, że bycie funkcjonariuszem wiązało się pełnieniem służby na wielu stanowiskach w zależności od potrzeby. Ci, którzy rok temu pracowali na oddziale dzisiaj mogą pracować w kancelarii, bo taka była potrzeba, a ci którzy dzisiaj są w księgowości za miesiąc mogą być w kontroli lub na oddziale. Którym z nich miałyby się należeć emki? Czy nie powinniśmy w tym piśmie położyć nacisk na to, że nas nie można w żaden sposób podzielić.

Ostatnia edycja:
To jest projekt pisma, który można zmieniać dowolnie. Natomiast w tym piśmie powołujemy się na stanowisko Minisitra Finansów z dnia 28 stycznia, gdzie jest mowa o tym, że cała formacja zostanie objęta emeryturami mundurowymi i moim zdaniem to wystarczy

Za wszelką cenę walczmy o emerytury mundurowe dla naszej jednolitej umundurowanej formacji i nie dajmy się wykpić jakimiś namiastkami z zus, srus czy innej maści kitem.
Miejmy świadomość, że powrotu do tematu już nie będzie.

Sławek czy jesteś w stanie uzyskać wiążące stanowisko na temat emerytur mundurowych, które zgodnie ze stanowiskiem Ministra Finansów i Sejmu RP miały być uchwalone przed dniem wejścia w życie ustawy o KAS? Każdemu funkcjonariuszowi obecnie zatrudnionemu w Służbie Celnej powinno zależeć na tym aby projekt obywatelski zgodnie z obietnicą PIS wszedł w życie. Przyznanie świadczeń f.c w wieku 40 - 60 lat z wieloletnim stażem od których wymaga się sprawności fizycznej jak w oddziałach AT (testy sprawnościowe i taktyka strzelecka jak oddziałach specjalnych) a wykaz ułomności czy chorób wymienionych w rozporządzeniu MF (jak twierdzą lekarze orzecznicy na badaniach lekarskich jak " U Astronautów") nie pozwala nikomu na pełnienie służby będzie minimum przyzwoitości. Młodym f.c powinno zależeć na tym z prozaicznej przyczyny tzn. im więcej celników zgodnie z założeniami projektu obywatelskiego otrzyma prawo przejścia na głodową emeryturę (ok 2000zł) tym więcej pracowników z krótszym stażem znajdzie zatrudnienie w strukturach KAS za (4000zł lub więcej), który w takiej czy innej formie wejdzie. Cytując klasyka "jak tego nie będzie to niczego nie będzie". Miejmy tą świadomość i nie dajmy podzielić swojej uwagi na jakieś dziwne projekty o Kas, które jak pisałem wcześniej są jeszcze truposzem.

2000 zł nazywasz głodowa emeryturą niektórzy celnicy niewiele więcej zarabiają a po odliczeniu np. kosztów dojazdów do pracy zostaje mniej niż 2tyś.

Masz rację j.23 trzeba równać do najlepszych czyli do rozwiniętych krajów UE gdzie zasiłek dla bezrobotnych wynosi ok 1000 e.

Sławek czy jesteś w stanie uzyskać wiążące stanowisko na temat emerytur mundurowych, które zgodnie ze stanowiskiem Ministra Finansów i Sejmu RP miały być uchwalone przed dniem wejścia w życie ustawy o KAS? Każdemu funkcjonariuszowi obecnie zatrudnionemu w Służbie Celnej powinno zależeć na tym aby projekt obywatelski zgodnie z obietnicą PIS wszedł w życie. Przyznanie świadczeń f.c w wieku 40 - 60 lat z wieloletnim stażem od których wymaga się sprawności fizycznej jak w oddziałach AT (testy sprawnościowe i taktyka strzelecka jak oddziałach specjalnych) a wykaz ułomności czy chorób wymienionych w rozporządzeniu MF (jak twierdzą lekarze orzecznicy na badaniach lekarskich jak " U Astronautów") nie pozwala nikomu na pełnienie służby będzie minimum przyzwoitości. Młodym f.c powinno zależeć na tym z prozaicznej przyczyny tzn. im więcej celników zgodnie z założeniami projektu obywatelskiego otrzyma prawo przejścia na głodową emeryturę (ok 2000zł) tym więcej pracowników z krótszym stażem znajdzie zatrudnienie w strukturach KAS za (4000zł lub więcej), który w takiej czy innej formie wejdzie. Cytując klasyka "jak tego nie będzie to niczego nie będzie". Miejmy tą świadomość i nie dajmy podzielić swojej uwagi na jakieś dziwne projekty o Kas, które jak pisałem wcześniej są jeszcze truposzem.

Jako chyba młody, ale już zatrudniony (więc dorosły) "f.c" (?!) powinieneś wiedzieć, że "wiążące" jest dopiero
podpisanie ustawy, zatwierdzonej w parlamencie. Każdemu zależy na emkach, lecz nie każdemu "chce się".
"Prozaicznym", wydaje się przy tym cytowanie (nie/znanego) klasyka, zaraz po nieprzekonujących argumentach,
podkreślonych dziwnymi liczbami. Wydaje się! Niech będzie, ja również zaliczę cytat ...
Prezentowana przez Ciebie postawa z rodzaju "po mnie, to choćby koniec świata ...", jest zaprzeczeniem wypowiadanych słów.
Ja nie chcę byle-jakiej ustawy, bo już dość bylejakość wywołała ludzkich tragedii!

Jako chyba młody, ale już zatrudniony (więc dorosły) "f.c" (?!) powinieneś wiedzieć, że "wiążące" jest dopiero
podpisanie ustawy, zatwierdzonej w parlamencie. Każdemu zależy na emkach, lecz nie każdemu "chce się".
"Prozaicznym", wydaje się przy tym cytowanie (nie/znanego) klasyka, zaraz po nieprzekonujących argumentach,
podkreślonych dziwnymi liczbami. Wydaje się! Niech będzie, ja również zaliczę cytat ...
Prezentowana przez Ciebie postawa z rodzaju "po mnie, to choćby koniec świata ...", jest zaprzeczeniem wypowiadanych słów.
Ja nie chcę byle-jakiej ustawy, bo już dość bylejakość wywołała ludzkich tragedii!

Popieram :)
Ponadto, emerytura w wysokości 2000,-zł, to nie jest głodowa emerytura, to full wypas. Zważywszy na to, jakie przychodzą nam prognozy z ZUS-u.
Ja chcę ustawy prawej i sprawiedliwej. Wiem, wiem, jestem naiwna... :)

Lilka, czy to nie jest czasami rządowy sondaż dolnej granicy emerytury ? :-)

Popieram :)
Ponadto, emerytura w wysokości 2000,-zł, to nie jest głodowa emerytura, to full wypas. Zważywszy na to, jakie przychodzą nam prognozy z ZUS-u.
Ja chcę ustawy prawej i sprawiedliwej. Wiem, wiem, jestem naiwna... :)

Lilka, czy to nie jest czasami rządowy sondaż dolnej granicy emerytury ? :-)

Nie wiem (i nie chcę wiedzieć) ile zarabiasz, ale albo z ZUS-u kwotę prognozowaną emerytury
zapewne otrzymałeś znacznie większą (jeżeli to będzie niebawem), albo już sobie przeliczyłeś
emeryturę mundurową wg zarobków obecnych, używając policyjnego kalkulatora. Tak czy siak,
spróbuj się "wczuć" w inną sytuację. Ja swojej "mundurowej" nie przeliczam i nie "fantazjuję".
Załóżmy, że Lilka mając (wg ZUS-u) perspektywę kilkunastu lat pracy przed sobą i prognozę
nieco powyżej kwoty 700 zeta (słownie: siedemset), bądź od dziś 2000 zeta i za te kilkanaście lat
zapewne więcej (jak dożyje), to uczciwe są jej słowa. Wszystko w temacie.

Nie wiem (i nie chcę wiedzieć) ile zarabiasz, ale albo z ZUS-u kwotę prognozowaną emerytury
zapewne otrzymałeś znacznie większą (jeżeli to będzie niebawem), albo już sobie przeliczyłeś
emeryturę mundurową wg zarobków obecnych, używając policyjnego kalkulatora. Tak czy siak,
spróbuj się "wczuć" w inną sytuację. Ja swojej "mundurowej" nie przeliczam i nie "fantazjuję".
Załóżmy, że Lilka mając (wg ZUS-u) perspektywę kilkunastu lat pracy przed sobą i prognozę
nieco powyżej kwoty 700 zeta (słownie: siedemset), bądź od dziś 2000 zeta i za te kilkanaście lat
zapewne więcej (jak dożyje), to uczciwe są jej słowa. Wszystko w temacie.

Ja też niczego nie przeliczam i nie fantazjuję. Nie mam nawet podstaw (niecałe 12 lat służby).
Rządowego sondażu też nie prowadzę :) Napisałam tak, bo prognoza z ZUS-u nawet tura potrafi powalić z nóg :) Przede mną jeszcze wiele, wiele lat pracy. A na emeryturze suchy chleb będzie marzeniem.

raz procedować, a może dwa razy, ale po co dwa razy skoro można raz!

projekt obywatelski dotyczy emerytur dla funkcjonariuszy Służby Celnej i dlatego uważam, że na razie idzie do odstawki, ale nie koniecznie całkowitej

jeżeli będzie decyzja o wejściu KAS to zapisy w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji... trzeba będzie ponownie procedować, gdyby Obywatelski szedł prawidłowym tokiem;

chyba, że przy ustawie o KAS w ustawie o "emeryturach mundurowych" dokonają zmiany na emerytury przysługujące funkcjonariuszom ("likwidowanej" )Służby Celnej oraz funkcjonariuszom KAS.

PS co do wysokości emerytur to nie patrzcie na kalkulator Policyjny tylko swoje pobory netto pomnóżcie przez przysługujący procent

raz procedować, a może dwa razy, ale po co dwa razy skoro można raz!

projekt obywatelski dotyczy emerytur dla funkcjonariuszy Służby Celnej i dlatego uważam, że na razie idzie do odstawki, ale nie koniecznie całkowitej

jeżeli będzie decyzja o wejściu KAS to zapisy w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji... trzeba będzie ponownie procedować, gdyby Obywatelski szedł prawidłowym tokiem;

chyba, że przy ustawie o KAS w ustawie o "emeryturach mundurowych" dokonają zmiany na emerytury przysługujące funkcjonariuszom ("likwidowanej" )Służby Celnej oraz funkcjonariuszom KAS.

PS co do wysokości emerytur to nie patrzcie na kalkulator Policyjny tylko swoje pobory netto pomnóżcie przez przysługujący procent

A tego to nie byłbym taki pewny. Bo emeryturę wylicza się dla kwoty brutto. Oczywiście wypłata jest netto - ale unettowienie powinno być tej kwoty brutto zgodnie "unettowieniem" jakie jest stosowane w innych formacjach mundurowych!

Ostatnia edycja:
jestem realistą, najwyżej kwota nas zaskoczy, ale od lat nic mnie nie zaskoczyło, poza chorobą.

w innych formacjach od brutto odejmuje się tylko podatek, oni nie odprowadzają składek ZUS

PS kwota netto + 1/12 trzynastki x % przysługującej emerytury

Ostatnia edycja:
Emerytury

jestem realistą, najwyżej kwota nas zaskoczy, ale od lat nic mnie nie zaskoczyło, poza chorobą.

w innych formacjach od brutto odejmuje się tylko podatek, oni nie odprowadzają składek ZUS

PS kwota netto + 1/12 trzynastki x % przysługującej emerytury

Cześć wszystkim. Słyszałem, że w Gdyni ma powstać nowy Związek Zawodowy Celników pod nazwą Niezłomni, czy praworządni, jakaś taka nazwa. Z tego co mówią ich zadaniem doprowadzenie do zakończenia procedowania nad ustawą emerytalną w sposób odmienny niż pozostałe związki. Jeśli celnicy/ funkcjonariusze zdecydują się do ich wstąpić oczywiście, w jak największej liczbie członków nie będą się biernie przyglądali poczynaniom rządu i przyklaskującym im pozostałym związkom. Wg założycie trzeba działać natychmiast bo obecne działanie nic nie przynosi. Najłagodniejszą formą protestu ma być strajk włoski, a nie pisanie maili, a jeśli to nie przyniesie pożądanych skutków ostrzejsze działania. Słyszeliście coś o powstaniu tego związku? Może warto się jemu przyjrzeć. Jak ktoś wie coś na ten temat niech pisze. Pozdrawiam

Back
Do góry