Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Sławek czy jesteś w stanie uzyskać wiążące stanowisko na temat emerytur mundurowych, które zgodnie ze stanowiskiem Ministra Finansów i Sejmu RP miały być uchwalone przed dniem wejścia w życie ustawy o KAS? Każdemu funkcjonariuszowi obecnie zatrudnionemu w Służbie Celnej powinno zależeć na tym aby projekt obywatelski zgodnie z obietnicą PIS wszedł w życie. Przyznanie świadczeń f.c w wieku 40 - 60 lat z wieloletnim stażem od których wymaga się sprawności fizycznej jak w oddziałach AT (testy sprawnościowe i taktyka strzelecka jak oddziałach specjalnych) a wykaz ułomności czy chorób wymienionych w rozporządzeniu MF (jak twierdzą lekarze orzecznicy na badaniach lekarskich jak " U Astronautów") nie pozwala nikomu na pełnienie służby będzie minimum przyzwoitości. Młodym f.c powinno zależeć na tym z prozaicznej przyczyny tzn. im więcej celników zgodnie z założeniami projektu obywatelskiego otrzyma prawo przejścia na głodową emeryturę (ok 2000zł) tym więcej pracowników z krótszym stażem znajdzie zatrudnienie w strukturach KAS za (4000zł lub więcej), który w takiej czy innej formie wejdzie. Cytując klasyka "jak tego nie będzie to niczego nie będzie". Miejmy tą świadomość i nie dajmy podzielić swojej uwagi na jakieś dziwne projekty o Kas, które jak pisałem wcześniej są jeszcze truposzem.
Jako chyba młody, ale już zatrudniony (więc dorosły) "f.c" (?!) powinieneś wiedzieć, że "wiążące" jest dopiero
podpisanie ustawy, zatwierdzonej w parlamencie. Każdemu zależy na emkach, lecz nie każdemu "chce się".
"Prozaicznym", wydaje się przy tym cytowanie (nie/znanego) klasyka, zaraz po nieprzekonujących argumentach,
podkreślonych dziwnymi liczbami. Wydaje się! Niech będzie, ja również zaliczę cytat ...
Prezentowana przez Ciebie postawa z rodzaju "po mnie, to choćby koniec świata ...", jest zaprzeczeniem wypowiadanych słów.
Ja nie chcę byle-jakiej ustawy, bo już dość bylejakość wywołała ludzkich tragedii!
Popieram
Ponadto, emerytura w wysokości 2000,-zł, to nie jest głodowa emerytura, to full wypas. Zważywszy na to, jakie przychodzą nam prognozy z ZUS-u.
Ja chcę ustawy prawej i sprawiedliwej. Wiem, wiem, jestem naiwna...
Lilka, czy to nie jest czasami rządowy sondaż dolnej granicy emerytury ?
Nie wiem (i nie chcę wiedzieć) ile zarabiasz, ale albo z ZUS-u kwotę prognozowaną emerytury
zapewne otrzymałeś znacznie większą (jeżeli to będzie niebawem), albo już sobie przeliczyłeś
emeryturę mundurową wg zarobków obecnych, używając policyjnego kalkulatora. Tak czy siak,
spróbuj się "wczuć" w inną sytuację. Ja swojej "mundurowej" nie przeliczam i nie "fantazjuję".
Załóżmy, że Lilka mając (wg ZUS-u) perspektywę kilkunastu lat pracy przed sobą i prognozę
nieco powyżej kwoty 700 zeta (słownie: siedemset), bądź od dziś 2000 zeta i za te kilkanaście lat
zapewne więcej (jak dożyje), to uczciwe są jej słowa. Wszystko w temacie.
raz procedować, a może dwa razy, ale po co dwa razy skoro można raz!
projekt obywatelski dotyczy emerytur dla funkcjonariuszy Służby Celnej i dlatego uważam, że na razie idzie do odstawki, ale nie koniecznie całkowitej
jeżeli będzie decyzja o wejściu KAS to zapisy w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji... trzeba będzie ponownie procedować, gdyby Obywatelski szedł prawidłowym tokiem;
chyba, że przy ustawie o KAS w ustawie o "emeryturach mundurowych" dokonają zmiany na emerytury przysługujące funkcjonariuszom ("likwidowanej" )Służby Celnej oraz funkcjonariuszom KAS.
PS co do wysokości emerytur to nie patrzcie na kalkulator Policyjny tylko swoje pobory netto pomnóżcie przez przysługujący procent
jestem realistą, najwyżej kwota nas zaskoczy, ale od lat nic mnie nie zaskoczyło, poza chorobą.
w innych formacjach od brutto odejmuje się tylko podatek, oni nie odprowadzają składek ZUS
PS kwota netto + 1/12 trzynastki x % przysługującej emerytury
1 kwietnia to za miesiąc... spaliłeś komuś psikusa...