Emerytury !!!

Panie Sławku pisze pierwszy raz i raczej ostatni. Dziękuje za trud i poświęcenie z Pana strony. Życzę wytrwałości bo cel jest bliski. My młodzi funkcjonariusze jesteśmy z Panem bo chcemy służyć Ojczyźnie, godnie zarabiać. Proporcjonalnie do obowiązków jakie wykonujemy. Utożsamiamy się z tą Służbą i jesteśmy dumni z munduru jaki nosimy na co dzień. Pozdrawiam. APELUJE DO WSZYSTKICH . ZADEKLARUJCIE SIĘ JEST NAS PRZECIEŻ PONAD 14 TYŚ . EMERYTURY CZY DALSZA SŁUŻBA PRZECIEŻ TO NASZ WSPÓLNY LOS.

Komunikat bardzo lakoniczny. Co MF powiedziało na temat podwyżek? Kryteriów decydujących kto pozostanie w funkcjonariusze a kto do cywila lub zieloną trawkę? Konkretnie jakie koncepcje rozważa MF w temacie emerytur? To są tematy które bieżąco interesują duża część funkcjonariuszy. Aż trudno mi uwierzyć że nikt o to nie zapytał.

A informacja w tych tematach nam się nie należy? Od każdego z nas zależą dalsze ruchy. Wszyscy powinniśmy mieć najświeższe informacje. Wszystkie szczegóły. Nie można traktować nas jak ciemnej masy.

A informacja w tych tematach nam się nie należy? Od każdego z nas zależą dalsze ruchy. Wszyscy powinniśmy mieć najświeższe informacje. Wszystkie szczegóły. Nie można traktować nas jak ciemnej masy.[/QUOTE

nie o wszystkim można napisać na forum, spokojnie, zaufajmy Sławkowi

Witam... zacytuję fragment"... Zjazd zobowiązuje Zarząd Główny Związku Zawodowego Celnicy PL do podjęcia bezzwłocznych działań zmierzających do wykonania wyroku Trybunału Konstytucyjnego K 39/13 z dnia 3 marca 2015r...." Jak mało... a zarazem jak dużo... treści :rolleyes: Co z niego wynika? Dopowiedzmy sobie... sami... Siła argumentów lub... argument... siły I jeszcze jedno do piszących i czytających forum "skarbowców". F-sze celni przerabiali różnego rodzaju "rewolucje kadrowe". Nie chcę się licytować, kto bardziej. Chodzi mi o to, aby wszyscy skarbowcy podeszli do czekających nas wszystkich zmian baaardzo poważnie i ... zaangażowali się w działania. Jutro może być (duże szanse)... ręka w,... nocniku. I ręce Waszych... rodzin też... pzdr :cool:

Jolly Roger, dzięki za zaufanie. Wiedz proszę, że to MF traktuje nas jak ciemną masę. Mamy poparcie polityczne, a w MF jest obstrukcja i nie można podporządkowywać się narracji Resortu.
Prof. Raczkowski nie przekazał ani jednej dodatkowej informacji poza tą z Ministerstwem Pracy. Wszystko co mówił miało zastrzeżenie, że jest to faza rozważań, po co więc wdawać się w ich retorykę, skoro sami nie wiedzą na czym stoją.
Napisałeś, że chciałbyś coś wiedzieć o podziale funkcjonariuszy. Czy chciałbyś, aby Związek wdał się w narrację MF? Robił dokładnie to czego chce MF? Jeżeli MF mówi o podziale, jako jednej z koncepcji, co już wiemy także z wypowiedzi SSC, to niepoważne byłoby wchodzić w tę dyskusję w świetle tego co usłyszeliśmy przy I czytaniu. Poszło pismo do Ministra Banasia, potem przekazane do Ministra Finansów, gdzie w 7 punktach napisaliśmy, że podział jest niemożliwy i dlaczego. Koniec kropka!

"Funkcjonariusze ITD będą objęci zaopatrzeniowym systemem emerytalnym powołując się na wyrok TK w sprawie funkcjonariuszy celnych, a u Nas MF wciąż kluczy i kluczy. "
Mam propozycję dla kierownictwa mf wiemy od lat, że nienawidzicie i pogardzacie funkcjonariuszami Służby Celnej ale mamy nadzieję iż po mimo silnego wpływu lobbystów ze wszystkich sfer biznesowych nie zmarginalizujecie jednolitej, uzbrojonej, profesjonalnej, formacji mundurowej a spojrzycie na 14 000 funkcjonariuszy przez pryzmat swoich stanowisk bo przecież od motywacji, zaangażowania i profesjonalizmu w wykonywaniu obowiązków służbowych zależy dobrobyt naszej kochanej Ojczyzny a w mniej istotnym stopniu "wasze byś albo nie być".

Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi ten fenomen, że dla ITD są pieniądze, a dla SC już nie? Pieniądze są dla Policji i Straży Granicznej na rozwój i modernizację, nowe etaty, uprawnienia i sprzęt, a w SC pieniędzy nie ma, mimo że potrzeba ich dziesięć razy mniej? Za to u nas oczekiwania na dodatkowe miliardy z kontroli i to po odchudzeniu administracji. Czy MF ma aż tak słabą pozycję w rządzie, mimo że zarządza budżetem kraju? O co tutaj chodzi?

Myślę po tym co prezentuje teraz MF, że kompletnie nie mają rozeznania co gdzie się dzieje. Gdzie mogą mieć te pieniądze. Gdzie są przerosty a gdzie braki kadrowe. Mamy chaos. Wprowadzono strach i on ma "leczyć" niekompetencję starej ekipy która o zgrozo stała się nową ekipą. I to po takiej koncertowej kompromitacji. Jak będzie wyglądał ten rok skoro już dziś mamy nerwy napięte a styczeń daleko.

Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi ten fenomen, że dla ITD są pieniądze, a dla SC już nie? Pieniądze są dla Policji i Straży Granicznej na rozwój i modernizację, nowe etaty, uprawnienia i sprzęt, a w SC pieniędzy nie ma, mimo że potrzeba ich dziesięć razy mniej? Za to u nas oczekiwania na dodatkowe miliardy z kontroli i to po odchudzeniu administracji. Czy MF ma aż tak słabą pozycję w rządzie, mimo że zarządza budżetem kraju? O co tutaj chodzi?

taką mamy kadrę. nie tylko w emfie. p....ą jak potłuczeni o świetlanej przyszłości. w rzeczywistości są hamulcowymi dobrej zmiany. jak pis nie pogoni tego towarzycha na cztery wiatry, to efekt jest łatwy do przewidzenia.

kadry są najważniejsze. a nie pliki kontrolne i jakby je nie nazywać, kasy.

oby nie zapomnieli o twórcach "kultu paragonu" w zaprzyjaźnionym resorcie.
tam nawet samochody wygrywają "starzy znajomi" kierownictwa.
prawdziwe koło fortuny, jakie tam karuzele podatowe.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

przecież na większości OC granicznych i wewnętrznych robimy też to co ITD. Sprawdzanie dokumentów, DMC i nacisków osi oraz tachografów.

Nie wiem jak oni chcą zebrać te kilkanaście miliardów więcej skoro coraz częściej obserwuję że f-sze mają wyj--bane na kontrole i przykładanie się. Morale powoli sięgają dna i każdy myśli aby tylko prześliznąć się bez komplikacji przez ten 1-1,5 roku do czasu zmian KAS.

Również ja tak mam, o przejawianiu inicjatywy i ruszeniu dupy do "czegoś" ciekawego nie wspominając

Czyli z tej korespondencji między związkiem zawodowym z ITD a Ministerstwem wynika, że Ministerstwo jak najbardziej uwzględnia w projekcie ustawy emki mundurowe dla inspektorów ITD bo jest wyrok TK z 3 marca 2015, który dotyczy przecież NAS - CELNIKÓW , ja pie....lę ręce opadają mam już dość tych wszystkich polityków i obiecanek i kłamstw od lewa do prawa... A zaraz będzie rok od wyroku , gdzie powinien być on wykonany NIEZWŁOCZNIE i pomimo, że jest projekt obywatelski to jest jedna WIELKA ŚCIEMA... Mam ciągle przed oczyma to kulturalne/elokwentne wystąpienie posła Zielińskiego na I czytaniu....jak to SC to ach i och i że wszyscy i że dyskryminacja od 1998 roku i żę PO miało nas w d... ale oni popierali przed TK i na dodatek nic w myśleniu i postawie się nie zmieniło bo dalej popierają ........nie chce napisać co naprawdę myślę żeby nikogo nie obrazić i nie mieć potem kłopotów....

Poseł Zieliński jest w MSWiA i nie będzie zajmował się celnikami.

Ostatnia edycja:
Czyli politycy PIS czyli ludzie którzy obiecywali, że realizacja orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego (przed którym reprezentowali celników Prezydent Duda i Minister Zieliński) oraz wsłuchiwanie się w głos obywateli 200 000 podpisów obywateli pod projektem (wyrzuconych w błoto) mają prawo i swoje obietnice i dane funkcjonariuszom celnym słowo za nic.
Nie chce mi się wierzyć. Poczekajmy jeszcze trochę, mam nadzieję, że pogłoski o wyrzuceniu do śmietnika projektu obywatelskiego to plotki.

Witam... ta sytuacja przypomina trochę okres... "zimnej wojny"... prężenie muskuł... wytrzymywanie przeciwnika jak najdłużej... eskalowanie napięcia i... niepewności... Taka chyba koncepcja przyświeca tym po drugiej stronie stołu. Ale czy są świadomi, że w takiej sytuacji wystarczy nieraz... iskra... A gdy napięcie odpowiednią... temperaturę... to może nastąpić oddolny i niekontrolowany... zapłon... O tym decydujący powinni pamiętać... Przyciśnięty do muru... bez wyjścia... nawet mały piesek... może okazać się "lwem" pzdr :cool:

Czyli politycy PIS czyli ludzie którzy obiecywali, że realizacja orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego (przed którym reprezentowali celników Prezydent Duda i Minister Zieliński) oraz wsłuchiwanie się w głos obywateli 200 000 podpisów obywateli pod projektem (wyrzuconych w błoto) mają prawo i swoje obietnice i dane funkcjonariuszom celnym słowo za nic.
Nie chce mi się wierzyć. Poczekajmy jeszcze trochę, mam nadzieję, że pogłoski o wyrzuceniu do śmietnika projektu obywatelskiego to plotki.

Napisałam to niedawno i napiszę teraz. Politycy PIS wykorzystali nas jak 'pożytecznych idiotów' i tak samo wykorzystali Projekt Obywatelski. Wyciągnęli jak królika z kapelusza w trakcie wrzawy o Trybunał Konstytucyjny. Teraz nas mają w głębokim poważaniu...
Jeśli na kłamstwach ma się opierać 'dobra zmiana' to ja dziękuję wszystkim wyborcom PISu...

darujmy sobie subiektywne analizy polityczne, nasze emerytury to przede wszystkim spór prawny.
wyrok zapadł.
jeśli komuś zależy na ich upolitycznieniu to raczej przeciwnikom SC.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Back
Do góry