Emerytury !!!

jesli Komisje beda sie zabierac do roboty w takim tempie to moze sie okazac, ze PIS nie doczeka naszych emek. Ciekawe czy zdaja sobie sprawe, ze nalezy dbac o swoj elektorat, ktory jakby sie ostatnio kurczy. Czyzby kolejna partia, ktora zatracila poczucie rzeczywistosci?

Jakie wlasciwie zadania ma zespol ds projektu obywatelskiego powolany przez SSC? Ma wypracowac stanowisko dla SSC czy MinFin? Czy zaopiniowac ten projekt? Czy zaproponowac rozwiazania alternatywne? Ma pelnic role piatej Komisji pracujacej nad projektem? Czym ma sie zakonczyc jego praca? Wydaniem opinii, ktora SSC przedstawi na Komisjach jako swoja? Czy komisje beda czekaly az ten zespol cos wypracuje i wtedy sie zbiora? Czy beda pracowac rownolegle nie zwracajac na siebie uwagi? Czy skoro SSC powolal zespol to znaczy, ze nie ma swojego zdania na temat emek? Skoro pierwsze zebranie zespolu to 21 i 22 a spotkanie zwiazkow z SSC ma byc 22 to znaczy, ze zwiazki nie dowiedza sie na spotkaniu niczego na temat emek? Bo do tego czasu Zespol chyba niczego nie wypracuje. Mam wrazenie ze to wielka lipa...

sporo naiwnych pytań.
zespół jest formalnym uznaniem znaczenia naszego Celniczego projektu.
MF może jedynie określić swoje uwagi prawne do wniesionej regulacji.
ok, że zaproszono do prac reprezentantów Komitetu Inicjatywy Obywatelskiej.
w sprawie emerytur jakakolwiek "zbędna dyskusja" jest bezprzedmiotowa.
projekt jest dobry, damy radę w Sejmie ;)

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

sporo naiwnych pytań.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

ubawilem sie... formalnym uznaniem to moze byc dyplom. w zespole ilu jest tych reprezentantow na 10? Pomysl chwile jakie wg ciebie sa odpowiedzi na te pytania a potem z tych odpowiedzi wyciagnij wnioski, sam dla siebie bez zbednej dyskusji

bez zbędnej dyskusji :D?
może następnym razem zamieść jakiś krótki test.
może damy radę.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

sporo naiwnych pytań.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Jakie wlasciwie zadania ma zespol ds projektu obywatelskiego powolany przez SSC? Ma wypracowac stanowisko dla SSC czy MinFin? Czy zaopiniowac ten projekt? Czy zaproponowac rozwiazania alternatywne? Ma pelnic role piatej Komisji pracujacej nad projektem? Czym ma sie zakonczyc jego praca? Wydaniem opinii, ktora SSC przedstawi na Komisjach jako swoja? Czy komisje beda czekaly az ten zespol cos wypracuje i wtedy sie zbiora? Czy beda pracowac rownolegle nie zwracajac na siebie uwagi? Czy skoro SSC powolal zespol to znaczy, ze nie ma swojego zdania na temat emek? Skoro pierwsze zebranie zespolu to 21 i 22 a spotkanie zwiazkow z SSC ma byc 22 to znaczy, ze zwiazki nie dowiedza sie na spotkaniu niczego na temat emek? Bo do tego czasu Zespol chyba niczego nie wypracuje. Mam wrazenie ze to wielka lipa...

Dzień dobry,
pytania świadczą o tym, że nasuwają się wątpliwości, a wątpliwości nasuwają się w "procesie myślowym".
Nie można się obrażać na takie czy inne pytania, bo się komuś nie podobają.
One przecież świadczą o chęci zrozumienia, co się dzieje.
I odpowiedzi wcale nie muszą być tak oczywiste, jak pisze kol. "miecz boży".
Znając praktyki prowadzenia w Sejmie procesów legislacyjnych, można dość łatwo dojść do wniosku, że Rząd ma w nim zawsze przewagę.
W czasie posiedzeń komisji może zabierać głos przedstawiciela rządu z różnego rodzaju stanowiskami: poparcia lub niepopierania projektu ustawy.
Poza tym dość często dzieje się i tak, że rząd "wrzuca" w pracach sejmowych różne propozycje/poprawki/wnioski poprzez swoich (zaplecza politycznego) posłów.
To oczywiste prawidła sztuki.
Zespół w MF może stanowić kolejną mutację właśnie jakiegoś ciała wyrażającego stanowisko rządowe...
Zatem pytania kol. tomkaromka zawierają w sobie coś, nad czym warto się zastanowić.
Choć lepiej o tym na Forum za długo nie dyskutować...
Pozdrawiam

PS. ja również bardzo chciałbym, ażeby okazało się, że daliśmy radę : ))

bez zbędnej dyskusji :D?
może następnym razem zamieść jakiś krótki test.
może damy radę.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

a po co, przeciez napisalem, ze dyskusja jest zbedna. Popros kogos, niech ci tlumaczy posty. Ja nie zawsze bede mial czas zeby pisac dwa razy.

Mam do obu Kolegów serdeczną prośbę o odstąpienie od prowokacyjnego i niepotrzebnie rozbudzającego emocje tonu.
Do jednego bardziej, myślę, że adresat łatwo się domyśli.
Panowie, naprawdę potrzebujemy teraz maksymalnej koncentracji, mobilizacji i skupienia na współpracy na rzecz realizacji naszych strategicznych celów.
Pozdrawiam

W dniu 21 grudnia rozpoczęła prace grupa robocza do spraw obywatelskiego projektu ustawy.
Minister Finansów i MSW został zobowiązany do przedstawienia stanowiska rządu. Zespół otrzymał zadanie opracowanie modelu, który zostanie przedstawiony jako wkład do rozpatrzenia projektu obywatelskiego oraz kwestie finansowe w zakresie kosztów zmian i źródeł finansowania.
Nie jest opracowywany alternatywny projekt, a dotychczasowa weryfikacja prowadzona była pod kątem poprawności, zasadności i spójność zmian.
Dotychczas przedmiotem analizy był art. 1 i art. 2 projektu.
Najdalej idąca propozycja dot. rezygnacji z tworzenia przez Ministra Finansów odrębnego Zakładu Emerytalno Rentowego na rzecz Zakładu Emerytalno Rentowego MSW, który przejmie obsługę świadczeń dla funkcjonariuszy celnych i konsekwencje tej zmiany w kilku artykułach. Takie rozwiązanie przewiduje projekt obywatelski. Ponadto dostosowanie niektórych zapisów ustawy o SC do zapisów ustawy o Policji np. orzeczenie komisji MSW o zdolności do służby kandydatów SC, usunięcie z ustawy o SC podstawy do zwolnienia z art. 104 ust. 1 pkt. 11 oraz 105 ust. 1 pkt. 4.

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!

Trwa spotkanie w MF. SSC był obecny ok. jednej godziny
Usłyszeliśmy, że Minister popiera projekt obywatelski.
Usłyszeliśmy, że zostanie wdrożony KAS. W KAS ok. 7-8 tys. to funkcjonariusze.
Przy czym projekt obywatelski miałby być wdrożony wcześniej.
Zapytałem o kwestię przepisów przejściowych i konkretnie o możliwość kontynuacji służby w KAS jako funkcjonariusz. Zaznaczyłem, że "uzyskiwanie" stanowisk cywilnych w KAS powinno odbywać się ewolucyjnie.
Minister zaprosił do współpracy w tym zakresie i wstępnie zadeklarował, że widzi możliwość takiego ukształtowania przepisów przejściowych, aby zapewnić ewolucyjne "wygospodarowywanie" stanowisk cywilnych.

Wszystko ww. było bardzo ogólnie i w krótkim czasie przedyskutowane(ok. godziny).
Szczegóły będą opracowywane w Zespołach, do których Pan Minister serdecznie zaprasza.

Ostatnia edycja:
Ludzie idzie KAS !!!!!!

Cisza na forum a przed chwilą Sławek przekazał nam historyczna informację o rozwałce służby celnej. Pisze o ministrze Pan bo go uratował od wywałki z roboty i jakoś specjalnie nie podnosi larum co do KAS-u. Ludzie będzie tragedia!!!! .W 2007 roku udało się to zablokować a teraz chłopaki z pisu już napewno zrobią nam jazdę jakiej sobie nie wyobrażacie. Albo się w tej chwili nasze środowisko opamięta i będzie to blokować albo będzie płacz i zgrzytanie zębów. Poptrzcie w swoich pokojach lub na zmianie , satystycznie co drugi do cywila czytaj dalej możliwość wylotu w okresie miesiecznego wypowiedzenia.

Cisza na forum a przed chwilą Sławek przekazał nam historyczna informację o rozwałce służby celnej. Pisze o ministrze Pan bo go uratował od wywałki z roboty i jakoś specjalnie nie podnosi larum co do KAS-u. Ludzie będzie tragedia!!!! .W 2007 roku udało się to zablokować a teraz chłopaki z pisu już napewno zrobią nam jazdę jakiej sobie nie wyobrażacie. Albo się w tej chwili nasze środowisko opamięta i będzie to blokować albo będzie płacz i zgrzytanie zębów. Poptrzcie w swoich pokojach lub na zmianie , satystycznie co drugi do cywila czytaj dalej możliwość wylotu w okresie miesiecznego wypowiedzenia.

Nie jątrz na tym forum niepotrzebnie i czytaj jednak ze zrozumieniem komunikat Pana Przewodniczącego. A Twoje słowa odnoszące się w poście bezpośrednio do Pana Siwego każą mi przypuszczać, że federacja jak zwykle bruździ!

czekam na decyzje, myślę że nie może tak byc że SC zniknie i będzie w ramach KAS, i co drugi mundurowy

niunia, ja po najświeższym komunikacie Pana Siwego zaczynam mieć cichutką nadzieję, że nie będzie tak źle...
Już sam fakt, że brane jest pod uwagę ewolucyjne ucywilnianie stanowisk wieje nutą optymizmu...

Nie jątrz na tym forum niepotrzebnie i czytaj jednak ze zrozumieniem komunikat Pana Przewodniczącego. A Twoje słowa odnoszące się w poście bezpośrednio do Pana Siwego każą mi przypuszczać, że federacja jak zwykle bruździ!
. A ja jestem w celnicy.pl i też nie podoba mi się komunikat Sławka. Miały być rozmowy o nie wprowadzaniu KAS a tu krótki info KAS będzie!! i d....a

niunia, ja po najświeższym komunikacie Pana Siwego zaczynam mieć cichutką nadzieję, że nie będzie tak źle...
Już sam fakt, że brane jest pod uwagę ewolucyjne ucywilnianie stanowisk wieje nutą optymizmu...

ewolucyjność to podstawa, ja ciągle o tym piszę, w innych służbach tez tak to się odbyło, że powiedzmy kadry, gospodarczy, informatyka, ewolucyjnie zostały ucywilnione bądź dało się możliwość przeniesienia, chociaż u nas to przenoszenie daje pole manewru do naduzyć

po pierwsze: bez paniki

mysle ze dzis lub jutro bedzie jeszcze jakies info dot rozmow

Ostatnia edycja:
Back
Do góry