Emerytury !!!

Dobre! :cool:

Teraz tak bardzo widać, jak ludzie są bardzo podatni na manipulacje... nie potrafią usłuchać prośby Siwego o spokój i ignorowanie troli... Posłuchajcie tego, który działa dla nas...

Wiem, że Sławek prosi aby nie karmić trolli i dlatego napisałam tylko aby uciszyć jednego z tych trolli tzw. zielonego.
Jak widać moje działania nic nie dały, a agresja tego osobnika narasta, ponieważ nie znając mnie nazywa mnie pustą i przypisuje mi różne nieprawdziwe rzeczy np. miejsce pełnienia służby lub żyskanie na procesie wartościowania. Być może sam zyskał n tym chorym procesie i przypisuje to innym osobom.

Dobre! :cool:

Teraz tak bardzo widać, jak ludzie są bardzo podatni na manipulacje... nie potrafią usłuchać prośby Siwego o spokój i ignorowanie troli... Posłuchajcie tego, który działa dla nas...

Niestety masz rację. Poza tym Falcon zamknąl gębę, z nikim się nie kłóci.Uszanował apel Sławka. Uszanował apel Jacka Opary. Próbuję zbudować zgodę wokół CELU.Takich jak ja jest WIELU (teraz edytuję-rym przypadkowy). Ale też są niestety osoby którzy nie rozumieją JAK WAŻNA TOCZY SIĘ BATALIA. Czy Sławek ma do każdego zwracać się indywidualnie z apelem o spokój na forum? Przecież zarówno nasi wrogowie jak i nasi zwolennicy czytają Nasze forum. Co pomyślą sobie o nas jedni i drudzy? WROGOM DOSTARCZAMY ARGUMENTÔW A OSŁABIAMY NASZYCH ZWOLENNIKÓW. I OSŁABIAMY SŁAWKA!!!! Czyżby niektórzy z Nas oszaleli????Ludzie, WSPIERAJMY SŁAWKA!!!!!!

Ostatnia edycja:
Karolina daj spokój zielony daj spokoj. Są privy. Ja z tej opcji korzystam. Starczy już bzdurnych sporów (pisząc bzdurnych nie miałem na myśli Waszych sporów tylko ogólnie spory na forum).Wspierajmy Sławka.

Ostatnia edycja:
Czyżbym NARESZCIE po tylu latach (od początku istnienia tego forum a wcześniej udzielałem się na stronie o nazwie Wolna Strona Służby Celnej-Nasza Nieoceniona Wielka Poprzedniczka) napisał coś mądrego???? Eeee nie wierzę 😊

Ostatnia edycja:
nie zajmujmy się na forum dywagacjami, spekulacjami - Panowie - proszę - posłuchajmy Siwego! Nie karmcie doraja i testa - wszystko już zostało w temacie w ponad 4 000 postów powiedziane, to odgrzewanie i ponowne sianie wątpliwości Nam nie służy - a komu?

ktoś w tym wątku napisał - każdy celnik (jak policjant, żołnierz i in) POWINIEN uzyskać emeryturę mundurową, mimo że nie każdy na nią zasługuje

lepiej bym tego nie streścił

Witam Kol. bola1999,
zgadzam się w 100%.
Dodałbym jeszcze tylko, że jak każdy inny mundurowiec świadczący służbę, a nie pracę, f.c. MA PRAWO do emerytury mundurowej na zasadzie niedyskryminowania.
Niezależnie od tego, czy naszym (moim również : ) ) zdaniem na nią zasługuje.
To rolą kierownictwa jest takie "zarządzanie zasobami ludzkimi", aby w pełni wykorzystać możliwości i potencjał FUNKCJONARIUSZA służby mundurowej.
Jeśli kierownictwo tego nie chce lub nie umie, to nie wina f.c.
Pozdrawiam

Wydaje mi się tele echo, że za bardzo personalizujesz sprawę. Nie jest moją intencją kanonizowanie Prof. Chmaja. Nie mieszajmy kwestii batalii prawnych o stopnie z kwestią emerytur (nie jestem w temacie i nie chce pleść głupot). Natomiast niezaprzeczalny jest fakt, ze Pan Chmaj reprezentował - prawniczo ,,środowisko celnicze,, przed Trybunałem Konstytucyjnym. Dla mnie ten wyrok jest sukcesem. Bo gdyby nie ten wyrok nie było by projektu obywatelskiego (dla mnie to jest jasne) i nie było by możliwości,, przymuszenia,, obojętnie jakiej władzy do włączenia Nas do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego. Oczywiście, ze wyrok mógłby być dla Nas jeszcze lepszy ale czy to wina Chmaja. Czytałem jego ,,wniosek, uzasadnienie,, do TK i naprawdę uważam, ze był dobry ( na tym forum też nie widać było negatywnych opinii na ten temat).

Kwestia ekspertyzy prawnej w sprawie ,,wykonania wyroku TK,, Chmaja też w porównaniu do innych opinii była dla nas najlepsza. Nie usprawiedliwiam Chmaja, że mógł napisać dla nas korzystnie ale on miał wydać opinie ustosunkowując się do określonego faktu prawnego (wyrok TK).

Czy powoływanie się na Chmaja w obecnej sytuacji politycznej jest głupie ? Wiem do czego pijesz. Profesor jest twarzą narracji przeciwników obecnej władzy w walce o wybór sędziów TK. Ale ta sama obecna władza też powołuje się w pewnych kwestiach na jego opinie. Więc jeżeli nawet w takim przypadku Oni się powołują to dla czego MY mamy w korzystnych dla nas kwestiach wytrącać sobie ten argument. Rozumiem, ze twoje emocję polityczne tele echo biorą górę nad racjonalnością. Ale emocje ( bardziej personalne osoby Pana Chmaja ) nie mogą przysłonić Naszego interesu.

Problematyka stażu służby 15 oraz 25, czy tylko 25/55 jest tak samo rozwiązana w ekspertyzie Pana Chmaja jak i w obywatelskim projekcie. A to, że jest to ekspertyza zamówiona przez Ministerstwo to tylko lepiej a nie gorzej ( a lepiej, że była by zamówiona przez nas jako zainteresowanych) . Jeżeli jacyś posłowie powrócą w komisjach do tematu 15, 25 czy tylko 25/55 to nie będą brali pod uwagę, że Ty czy Ja czy Sławomir Siwy powie, że to jest niesprawiedliwe, dyskryminujące. Ale jeżeli Sławek na takie zadane pytanie odpowie. Proszę Państwa sprawa jest w tym temacie rozwiązana ponieważ MF jako organ po części odpowiedzialny za wykonanie wyroku TK zwrócił się z powyższym zagadnieniem do Konstytucjonalisty i ten jednoznacznie odpowiedział, że dla tych 15 a dla tych 25/55 i inne potraktowanie danej sprawy jest niezgodne z konstytucją. Kropka i po temacie !!
Nie chodzi mi o to, że przedstawiciel projektu obywatelskiego ma streszczać całą opinie, która w innych miejscach nie zazębia się projektem obywatelskim.

Traktując bardzo personalnie pewne kwestie tele echo dojdziesz w końcu do przekonania, że powinniśmy prosić o wyłączenie stażu w ten czas kiedy Panował nam Jacuś:D
Rozumiem twoje emocję polityczne, ( w jakieś mierze je popierając ) ale nie róbmy przez to krzywdy,, naszej sprawie ,, .

Kol. Zielony78,
z reguły się zgadzaliśmy w 99%, teraz jednak muszę przyłączyć się do grona Forumowiczów, którzy reagują negatywnie na propozycje Kolegi w zakresie "wykorzystania dorobku" p. Chmaja.
Moje poglądy też ewoluowały, teraz doskonale widać, że NIE JESTEŚMY ZWIĄZANI JAKĄKOLWIEK ISTNIEJĄCĄ W OBROCIE OPINIĄ PRAWNĄ.
Zasługi p. Chmaja są tak jednoznaczne jak stałość poglądów tego pana.
Dla przypomnienia - teraz toczą się prace legislacyjne nad projektem ZZ Celnicy.pl, pod którym Kol. zbierał podpisy.
Nie reaktywujmy Chmaja, nie jest nam teraz do niczego potrzebny.
Proszę, żeby Kol. ze zrozumieniem podszedł do licznych apeli Forumowiczów na czele ze Sławkiem Siwym.
Zakończmy "dyskusję teoretyczno-modelową" i skupmy się na konstruktywnym działaniu na rzecz tworzenia i wzmacniania lobbingu mającego na celu uchwalenie ustawy wg naszego projektu.
Pozdrawiam

Tak tylko z tą różnicą że w kas nie będziesz funkcjonariuszem a urzędnikiem. To wielka różnica. Emki przysługują funkcjonariuszom a nie urzędnikom skarbowym.

Witam wszystkich serdecznie , właśnie się urodziłam na tym forum.
Mario97 więcej optymizmu jeszcze nic nie jest postanowione narazie wiemy ze nic nie wiemy.

Nie za bardzo przychodzi mi do głowy jakieś Państwo w którym Celnicy chodzą po cywilnemu w garniturach bez mundurów.

Nikt nie podważa opinii prof. Chmaja ale osobiście mam ambiwalentny pogląd co do jego etyki działań w związku z udziałem przy wydawaniu opinii w tej samej sprawie zamówionej przez ZZ Celnicy pl. ( płaconej z Naszych składek) a później na zlecenie „kapicowa”. Spryciulek JK gdy tylko otrzepał się z myślą o złożonym pozwie do TK zainteresował się był Panem profesorem, zlecając mu ( przecież nie z własnej kieszeni tylko z kasy państwowej) wydanie kilku opinii na zlecenie MF. Warto być może sięgnąć do faktur wystawionych przez MF dla tej kancelarii.

Takie proste pytanie. Po co celnikowi mundur?
Jeśli celnik zostanie oderwany od towaru a przywiązany do biurka z monitorem, to po co mu mundur? Nie musi być rozpoznawalny jak żołnierz na froncie.
A czy my jesteśmy od kontroli danych w systemach, czy od kontroli towarów?

Gdybym był przemytnikiem, to oczywiste jest, że rozmawiałbym z kimś ważnym, kto mógłby uwagę celników odwrócić od tego jaki towar przemycam. A jeszcze lepiej jeśli dostałbym procedure uproszczoną i mógłbym obsługiwać przesyłki bez plomb. Jednym słowem hulaj duszo piekła nie ma ....

Niestety wydaje mi się, że wielu celników woli siedzieć przed monitorem .... Obym się mylił.

Back
Do góry