Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
nie zajmujmy się na forum dywagacjami, spekulacjami - Panowie - proszę - posłuchajmy Siwego! Nie karmcie doraja i testa - wszystko już zostało w temacie w ponad 4 000 postów powiedziane, to odgrzewanie i ponowne sianie wątpliwości Nam nie służy - a komu?
ktoś w tym wątku napisał - każdy celnik (jak policjant, żołnierz i in) POWINIEN uzyskać emeryturę mundurową, mimo że nie każdy na nią zasługuje
lepiej bym tego nie streścił
Tak? A jak to kolego wyliczyłeś??? Może podasz bliższe dane???? A jednocześnie podasz dane dotyczące innych służb... tylko prosiłbym o jakieś rzetelne źródło a nie mrzonki zwykłego niedouka....
Tak czytam ten wątek i nie mogę oprzeć się wrażeniu, że gdyby głupota miała skrzydła to niektórzy lataliby jak gołębice. Proszę mi powiedzieć czy w Policji, SG itd. ktokolwiek zastanawia się o prawie "gaciowych" do emerytury mundurowej? Nie takie dyskusje mają miejsce tylko wśród celników. Zastanawiacie się nad wyrokiem TK, a pomyśleliście jakie on niesie niebezpieczeństwo dla innych służb. Zadaniami, o których mówił TK w Policji zajmuje się mniej niż połowa funkcjonariuszy, w SG jest ich jeszcze mniej, dlatego takiego wątku odnośnie swojej służby w ogóle nie podnoszą. Jeszcze gorzej jest w PSP i SW, te służby wcale nie wykonują zadań, o których pisał w wyroku TK... Więc przestańcie opowiadać bzdury.... Bo to zaczyna być żenujące. ..
Nie potrzeba nam Europejskiej Straży Granicznej, swój odcinek granicy ochronimy sami bez Niemców i Francuzów. A jak Grecy czy Jugole sobie nie radzą to chętnie pomożemy.Co zrobilibyście ze sługą, któremu w głowie tylko jedno - emerytura, a nie robota??????
Ja jako obywatel, nie chciałbym takiego sługi.
Jednym słowem - wstyd mi i przepraszam moich Rodaków. ;(
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/new...werennosc-unijnych-granic-ma-strz,nId,1937846
"We wtorek Komisja Europejska przedstawi propozycję utworzenia Europejskiej Straży Granicznej i Przybrzeżnej, która w sytuacji, gdyby jakiś kraj członkowski nie radził sobie z kontrolowaniem zewnętrznych granic UE, będzie mogła kontrolować je bez zgody takiego państwa - a nawet wbrew jego woli."
Poseł PO Bożena Szydłowska:
Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Panie Ministrze! Drodzy Goście! Szanowny Przedstawicielu Wnioskodawców! Przede wszystkim chciałabym państwu podziękować za cierpliwość i przeprosić za to, co miało miejsce na tej sali. Na co dzień to nie powinno się tu nigdy dziać, powinniśmy procedować w oparciu o najważniejszy akt, jakim jest nasza konstytucja. A tu miało miejsce niestety łamanie tej konstytucji i dobrych obyczajów, jakie panują w tej Izbie. Mam pytanie do wnioskodawcy. Doceniam oczywiście wagę, obszar pracy i zadania, jakie przed wami stoją i które wykonujecie. Chylę za to przed wami czoło. Ale mam pytanie do pana wnioskodawcy. Czy nie uważa pan, iż wraz z włączeniem Służby Celnej do służb mundurowych należałoby wprowadzić taki zapis, iż funkcjonariusze tej służby nabywaliby uprawnienia emerytalne według zasad określonych dla służb mundurowych zatrudnionych po 31 grudnia 2012 r.?
Nie wiem czy czasem Pani Poseł Bożenie Szydłowskiej nie powinno się pisemnie odpowiedzieć na zadane pytanie. Na wstępie Pani poseł wypowiadała się całkiem serio z dużą troską o łamaniu konstytucji a tu takie pytanie, które wedle Konstytucjonalisty Prof. Chmaja łamało by jej naczelne zasady. A na serio może warto upubliczniać opinii posłów korzystne dla obywatelskiego projektu fragmentów ekspertyz szanowanych konstytucjonalistów z dorobkiem.
Jednocześnie, biorąc pod uwagę nowelizację przepisów Ustawy o zaopatrzeniu, która weszła w życie dnia 1 stycznia 2013 r., należy rozróżnić sytuację funkcjonariuszy, którzy zostali po raz pierwszy przyjęci do służby przed i po dniu 31 grudnia 2012 r. Funkcjonariuszy przyjętych do służby po raz pierwszy przed dniem 31 grudnia 2012 r. powinien obowiązywać warunek odbycia 15 lat służby, od którego uzależnione będzie nabycie prawa do emerytury, liczony najwcześniej od dnia 15 września 1999 r. Wprowadzenie wskazanej daty granicznej jest związane z momentem utworzenia umundurowanej formacji, jaką jest obecnie Służba Celna. Okres służby pełnionej przed 15 września 1999 r. nie będzie brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczeń emerytalno-rentowych z systemu zaopatrzenia emerytalnego. Z kolei, funkcjonariuszowi przyjętemu do służby po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2012 r., emerytura mundurowa będzie przysługiwać, jeżeli w dniu zwolnienia ze służby funkcjonariusz ten będzie posiadał co najmniej 25 lat służby. Powyższe rozróżnienie jest zasadne w świetle konstytucyjnych gwarancji wynikających z zasady równości (art. 32 Konstytucji). Zgodnie z powołaną zasadą, wszyscy są wobec prawa równi; wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Zasada równości, według ustalonego orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego gwarantuje, że „wszystkie podmioty prawa charakteryzujące się daną cechą istotną (relewantną) w równym stopniu, mają być traktowane równo. A więc według równej miary, bez zróżnicowań dyskryminujących, jak i faworyzujących” (zob. orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 9 marca 1988 r., sygn. U 7/87, OTK 1988, Nr 1, poz. 1, s. 14 oraz wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 31 marca 1998 r., sygn. K 24/97, OTK 1998, Nr 2, poz. 13, s. 81). Niewątpliwie, jak wskazał Trybunał w Wyroku, „(...) funkcjonariusze Służby Celnej, wykonujący zadania określone w art. 2 ust. 1 pkt 4-6 ustawy o Służbie Celnej są podobni do funkcjonariuszy Policji. Tym samym nie znajduje konstytucyjnego uzasadnienia odmienne potraktowanie tej grupy funkcjonariuszy Służby Celnej wobec funkcjonariuszy Policji w zakresie prawa do zabezpieczenia społecznego.” Prawo funkcjonariuszy SC do emerytury powinno być zatem uregulowane w sposób Prof. Chmaj
Tez proponuję usunąć z forum osoby, które sieją ferment. Tak jak ktos pisał wczesniej powinni załozyc własne forum antycelnik, a nie działac tutaj na nasza szkodę. Osoba o nicku Zielony 78 juz od czasu wyroku trybubału oprowadzi analizy mające podważyć nasze działania. prawdopodobnie udaje kogoś innego.
Doraj nie wiem w jakim celu wchodzisz na nasze forum, ale to co piszesz jest po prostu głupie. Nie odróżniasz zwykłej umowy o prace od stosunku służbowego na podstawie którego pełnią służbę funkcjonariusze. My nie chodzimy do pracy, my idziemy na służbę. Nawet pani Kasia które pełni służbę w kasie czy magazynie jest funkcjonariuszem. To znaczy, że dzisiaj jest w kasie ale jutro może być na pasie. Ja dzisiaj jestem na pasie ale nie wiem gdzie będę jutro. Bo my doraj jesteśmy dyspozycyjni i pełnimy służbę w mundurach w różnych miejscach ( np. ja w ciągu mojej 20-to letniej służby byłem w 6 miejscach pełnienia służby ). Choćby z tego powodu nie da się rozróżnić funkcjonariuszy na jakieś kasty jeśli chce się to zrobić uczciwie. Proste! Zresztą posłuchaj doraj co na ten temat mówi minister Zieliński. A najlepiej chłopie poszukaj sobie innego forum np skarbowników i tam się wymądrzaj. My ciebie tu nie chcemy i twojego wydziwiania więc spływaj z falami ...... Wszystko w temacie.
Toż trzeba ucywilnić służbę celną w znakomitej większości i będzie po problemie. ITD np. jest cywilna i działa a robotę ma bardziej "mundurową", niż połowa celników. Ale nie. Lepiej utrzymywać fikcję, że Pani Kasia z kasy albo z magazynu lub intrastatu może być przeniesiona (teoretycznie) do kontroli na drogę albo na bazar i dlatego za pierdzenie na stołek w kasie ma iść na wcześniejszą emkę. Poza alokacją związaną z wejściem do UE, wszyscy pracują tam gdzie pracują. Taka jest prawda.
W ciągu 20 lat byłeś w 6 miejscach służby. Straszne!. Już płaczę. A wiesz w ciągu 20 lat pracy ile miejsce pracy ma np. budowlaniec? Albo przez 20 lat pracy ile razy pracodawcę/wykonywany zawód musi zmienić przeciętny Kowalski, aby mieć za co utrzymać rodzinę? No ale Tobie mają się należeć najdłuższe wakacje życia na koszt reszty społeczeństwa.
Gościu tele czy echo, powiem wprost jesteś przykładem jedynym w swoim rodzaju wypowiadania się nie w temacie i na każdy temat nie proszony. Nikt Ci nie dorówna na tym forum. Będę oszczędny w uwagach bo w niektórych sprawach mam podobne zdanie ale .....................gościu zielony czy czerwony, powiem wprost wypad. chmaj sobie szykuje zwyczajnie kolejny leszczy do skrojenia jako klientów swojej kancelarii.
adminie, proponuję zamknąć dyskusję w temacie do czasu pierwszych wyników prac na komisjach sejmowych
Tez proponuję usunąć z forum osoby, które sieją ferment. Tak jak ktos pisał wczesniej powinni załozyc własne forum antycelnik, a nie działac tutaj na nasza szkodę. Osoba o nicku Zielony 78 juz od czasu wyroku trybubału oprowadzi analizy mające podważyć nasze działania. prawdopodobnie udaje kogoś innego.