uczestnictwo pana chmaja w procedowaniu przed tk ma być argumentem przemawiającym za jego skutecznością??? wolne żarty. został najęty do tej roboty. z różnych względów. w tym wizerunkowych także. następnie po jej wykonaniu opłacony przez zz celnicy pl. w sytuacji, podkreślam, rażącej dyskryminacji funkcjonariuszy formacji celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych.
wyrok tk otworzył pole do dalszych nazwijmy to spekulacji prawnych. nawet w odniesieniu do innych formacji mundurowych. co chmajowi jest ewidentnie na rękę. co do tego sporu być nie może. będzie mógł znów błyszczeć i reprezentować. taki prawdziwy swój przed swoimi.
przypomnę jeszcze moim zdaniem haniebną strategię działania chmaja w sprawie stopni służbowych. ewidentnie przekierował sprawę do procedowania przez sądy administracyjne. z wiadomym finałem w postaci zmiany wykładni. w sytuacji gdy sądy powszechne zaczęły orzekać na korzyść funkcjonariuszy!!! który prawnik widząc możliwość wygranej de facto z niej rezygnuje???
więc wystarczy już panów chmajów w przestrzeni prawnej i publicznej. także dlatego:
[/url]
chyba nie rozumiesz, szanowny kolego, zagrożenia. "wyciąganie chmaja" czy eksponowanie jego zasług (?!!) w obecnej sytuacji faktycznej i politycznej, a także w perspektywie skutków takiego działania, ewidentnie szkodzi emerytalnemu projektowi obywatelskiemu.
jeszcze drobne sprostowanie: w sprawie stopni służbowych prawnicy chmaja optowali za "administracyjnością" procedowania i rozstrzygania jeszcze przed uchwałą SN II PZP 5/10
https://mojepanstwo.pl/dane/sn_orzeczenia/6459,ii-pzp-5-10 .
oczywiście świadczy to o geniuszu prawniczym pana chmaja. o niczym więcej
.
Wydaje mi się tele echo, że za bardzo personalizujesz sprawę. Nie jest moją intencją kanonizowanie Prof. Chmaja. Nie mieszajmy kwestii batalii prawnych o stopnie z kwestią emerytur (nie jestem w temacie i nie chce pleść głupot). Natomiast niezaprzeczalny jest fakt, ze Pan Chmaj reprezentował - prawniczo ,,środowisko celnicze,, przed Trybunałem Konstytucyjnym. Dla mnie ten wyrok jest sukcesem. Bo gdyby nie ten wyrok nie było by projektu obywatelskiego (dla mnie to jest jasne) i nie było by możliwości,, przymuszenia,, obojętnie jakiej władzy do włączenia Nas do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego. Oczywiście, ze wyrok mógłby być dla Nas jeszcze lepszy ale czy to wina Chmaja. Czytałem jego ,,wniosek, uzasadnienie,, do TK i naprawdę uważam, ze był dobry ( na tym forum też nie widać było negatywnych opinii na ten temat).
Kwestia ekspertyzy prawnej w sprawie ,,wykonania wyroku TK,, Chmaja też w porównaniu do innych opinii była dla nas najlepsza. Nie usprawiedliwiam Chmaja, że mógł napisać dla nas korzystnie ale on miał wydać opinie ustosunkowując się do określonego faktu prawnego (wyrok TK).
Czy powoływanie się na Chmaja w obecnej sytuacji politycznej jest głupie ? Wiem do czego pijesz. Profesor jest twarzą narracji przeciwników obecnej władzy w walce o wybór sędziów TK. Ale ta sama obecna władza też powołuje się w pewnych kwestiach na jego opinie. Więc jeżeli nawet w takim przypadku Oni się powołują to dla czego MY mamy w korzystnych dla nas kwestiach wytrącać sobie ten argument. Rozumiem, ze twoje emocję polityczne tele echo biorą górę nad racjonalnością. Ale emocje ( bardziej personalne osoby Pana Chmaja ) nie mogą przysłonić Naszego interesu.
Problematyka stażu służby 15 oraz 25, czy tylko 25/55 jest tak samo rozwiązana w ekspertyzie Pana Chmaja jak i w obywatelskim projekcie. A to, że jest to ekspertyza zamówiona przez Ministerstwo to tylko lepiej a nie gorzej ( a lepiej, że była by zamówiona przez nas jako zainteresowanych) . Jeżeli jacyś posłowie powrócą w komisjach do tematu 15, 25 czy tylko 25/55 to nie będą brali pod uwagę, że Ty czy Ja czy Sławomir Siwy powie, że to jest niesprawiedliwe, dyskryminujące. Ale jeżeli Sławek na takie zadane pytanie odpowie. Proszę Państwa sprawa jest w tym temacie rozwiązana ponieważ MF jako organ po części odpowiedzialny za wykonanie wyroku TK zwrócił się z powyższym zagadnieniem do Konstytucjonalisty i ten jednoznacznie odpowiedział, że dla tych 15 a dla tych 25/55 i inne potraktowanie danej sprawy jest niezgodne z konstytucją. Kropka i po temacie !!
Nie chodzi mi o to, że przedstawiciel projektu obywatelskiego ma streszczać całą opinie, która w innych miejscach nie zazębia się projektem obywatelskim.
Traktując bardzo personalnie pewne kwestie tele echo dojdziesz w końcu do przekonania, że powinniśmy prosić o wyłączenie stażu w ten czas kiedy Panował nam Jacuś
Rozumiem twoje emocję polityczne, ( w jakieś mierze je popierając ) ale nie róbmy przez to krzywdy,, naszej sprawie ,, .