Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałem się odnieść do wczorajszego postu kolegi "Jabola" odnośnie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym policji a konkretnie art. 15 oraz art. 15a tej ustawy. Jeżeli nasza ustawa ma być wzorowana właśnie na tej ustawie to te artykuły mają kolosalne znaczenie.
Na dzień dzisiejszy funkcjonariusze policji i pozostałych uprawnionych służb są podzieleni na trzy grupy odnośnie przeliczania lat przy przechodzeniu na emeryturę:
1.Funkcjonariusze przyjęci do służby przed 01.01.1999, mogą przechodzić na emeryturę po 15 latach i którym są zaliczone lata przed służbą do emerytury
2. Funkcjonariusze przyjęci do służby po 01.01.1999 a przed 01.01.2013, mogą przechodzić na emeryturę po 15 latach i którym nie są zaliczone lata przed służbą do emerytury. Wszystkie lata przed będą zaliczone do emerytury w ZUS i wypłacone po 67 roku. Jest to jedyny przypadek gdzie jeżeli ktoś pracował wcześniej będzie wypłacona emerytura z dwóch źródeł.
3.Funkcjonariusze przyjęci do służby po 01.01.2013, mogą przechodzić na emeryturę po 25 latach służby i 55 roku życia.
Rozmawiałem z SG i Policjantami w służbie po 1999 którzy obudzili się z ręką w nocniku bo nie mają zaliczonych wcześniejszych lat. Art. 15a odebrał im taką możliwość, Duża grupa nie wiedziała że taki zapis jest.Ci którym teraz minęło 15 lat chcieli odejść na emeryturę wyszło 40 % i koniec. Zaskarżyli ten art. do Trybunału Konstytucyjnego w tym roku ale zawierał błędy formalne i nie został rozpatrzony.Mają składać jeszcze raz.
No dobrze, przekładając na nasze podwórko jeżeli ustawa będzie wzorowana na ustawę policyjną i rokiem początkowym będzie rok 1999, to mogą nam nie zaliczyć wcześniejszych lat. Może się okazać że wszyscy mamy po 16 lat służby bo jest rok 2015, bez względu ile kto wcześniej lat pracował w administracji celnej, a wcześniejsze lata wypłaci ZUS po 67 roku życia.
Nie jest to tylko hipotetyczne rozważanie bo na dzień dzisiejszy takie obowiązuje prawo. Dlatego w pracach w komisjach będzie trzeba zwracać uwagę na wszystko co władza chce nam zaserwować a szczególnie żeby 1999 nie był rokiem zerowym.
Linki do ustaw policyjnej :
http://www.se.pl/twoje-pieniadze/em...-policjant-przejdzie-na-emeryture_378237.html
http://www.lexlege.pl/ust-o-zaopatr...pozarnej-i-sluzby-wieziennej-oraz-ich-rodzin/