Emerytury !!!

To są bardzo niepoważne wypowiedzi :( (mam na myśli inne niż Sławka Siwego i Zygfryda de Loewe).
NIE DZIELMY SIĘ!!!
dajmy popracować naszym wrogom :D

Nie dzielmy się !?...i może w ogóle przestańmy pisać na forum bo to szkodzi wspólnej sprawie i daje argumenty ''naszym wrogom'' ? Każdy może mieć swoje zdanie na temat formacji w której jest i od wyrażania go jest forum branżowe.

Nie dzielmy się !?...i może w ogóle przestańmy pisać na forum bo to szkodzi wspólnej sprawie i daje argumenty ''naszym wrogom'' ? Każdy może mieć swoje zdanie na temat formacji w której jest i od wyrażania go jest forum branżowe.

Powiem to w taki sposób, zsumuj sobie to co napiszę pod spodem:
- nasz obecny sposób zarządzania w cle;
- możliwość alokacji w dowolnej komórce bez zgody f-sza;
- "wybiórcze" emerytury dla "lepszych" celników, którzy robią tylko "poważną robotę"

wiesz jak to się może skończyć? nawet jak będziesz w WZP na granicy, to za chwilę oddelegują cię do archiwum i o emce możesz pomarzyć.

Może ktoś słyszał o służbie w Polsce, gdzie są "lepsi" i "gorsi" f-sze?

Dlatego napisałem, że poprzez spory nie należy w głupi sposób roztrwonić tego co już udało się nam wszystkim (przy olbrzymiej zasłudze Sławka) dokonać. Na utyskiwania wewnątrz służby przyjdzie czas. Teraz najważniejsze jest byśmy na zewnątrz stanowili monolit.
Jeśli tego nie zrobimy, rzucimy na niszczarkę to co zrobił do tej pory Sławek i co ryzykuje żeby wspólna CELNA sprawa ziściła się! Mało kto z nas ryzykował własną robotą w tej sprawie! Większość nie ma jaj żeby u swojego naczelnika na głos poruszyć sprawy które go nurtują!
Zniszczymy również to co nam WSZYSTKIM udało się osiągnąć.
Nie namawiam do cenzury tylko do bardziej przemyślanych wpisów...
Nie, nie jestem kolegą Sławka Siwego, nie nie jestem członkiem celnicy.pl. Jak się wczytasz w moje ostatnie posty to zobaczysz że do niedawna miałem też nieco odmienne zdanie w temacie potencjalnego KAS/KAP niż Siwy, ale po przeczytaniu ostatniego pisma zmieniłem mój punkt widzenia. Przyjąłem Jego argumenty.

Namawiam również do refleksji nad własnym stanowiskiem oraz nad tym co to stanowisko może zrobić dobrego albo złego dla braci celniczej.

Czasem wystarczy najpierw pomyśleć o wszystkich a na końcu o sobie...

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Szanowni Forumowicze. Wszyscy pełnimi Służbę w jednej Służbie Celnej. Ze swojej strony napiszę iż przeraziły mnie niektóre zapowiedzi pewnych polityków. Uważam że wielu z Nas nerwy w swietle pewnych wypowiedzi niektórych polityków nerwy odmówiły posłuszeństwa. W tym i mi do czego się przyznaję. Jesteśmy jedną Służbą , musimy być razem i stać murem za Sławkiem jak i każdy za każdym nawzajem. Daliśmy sobie po szczękach i wystarczy. To też pomaga i oczyszcza atmosferę. Sławek-jesteśmy z Tobą i masz Nasze poparcie!!!! A że niekiedy się pokłócimy???? Tak bywa. Ważne aby ze sprzeczki wyszła zgoda i wzahemne zrozumienie. Pozdrawiam zarówno moich krytyków jak i zwolenników. Służba Celna jest jedna!!!!!!!!!

Brawo kolego Falcon, oby więcej takich postaw :)

Przyznaję iż celowo włożyłem kij w mrowisko. Ale też przyznaję że pewne wypowiedzi mnie PRZERAZIŁY. No dobra było minęlo. Mam nadzieję że moje teksty dla niektórych żałosne dla innych wkurw....ce summa sumurum pozwoliły Nam zrozumieć się nawzajem. Nawet trochę ogarnałem i zrozumiałem Kolegę tele-echo którego pozdrawiam. Wszyscy możemy się różnić możemy mieć swoje zdania ale czyż nie jest tak że jak spotykają się obcy sobie ludzie i na pytanie gdzie pracujesz odpowiadają że w S.C. Policji, S.W. S.P.S.G. W.P.nagle jest uśmiech i inna rozmowa. Taka lepsza rozmiwa.... Powtórzę-daliśmy sobie po szczękach i wystarczy. A teraz razem ze Sławkiem do przodu do przodu do przodu 😊

Aha przepraszam za literówkę. Mógłbym edytować ale sami wiecie że nie o to chodzi. Sławek na forum już zgoda szczęki bolą 😊 ale jesteśmy RAZEM 😊

Przyznaję iż celowo włożyłem kij w mrowisko. Ale też przyznaję że pewne wypowiedzi mnie PRZERAZIŁY. No dobra było minęlo. Mam nadzieję że moje teksty dla niektórych żałosne dla innych wkurw....ce summa sumurum pozwoliły Nam zrozumieć się nawzajem. Nawet trochę ogarnałem i zrozumiałem Kolegę tele-echo którego pozdrawiam. Wszyscy możemy się różnić możemy mieć swoje zdania ale czyż nie jest tak że jak spotykają się obcy sobie ludzie i na pytanie gdzie pracujesz odpowiadają że w S.C. Policji, S.W. S.P.S.G. W.P.nagle jest uśmiech i inna rozmowa. Taka lepsza rozmiwa.... Powtórzę-daliśmy sobie po szczękach i wystarczy. A teraz razem ze Sławkiem do przodu do przodu do przodu 
Falcon i ja też się pod tym podpisuję jesteśmy jedną służbą i jeden mundur nosimy.

Powiem to w taki sposób, zsumuj sobie to co napiszę pod spodem:
- nasz obecny sposób zarządzania w cle;
- możliwość alokacji w dowolnej komórce bez zgody f-sza;
- "wybiórcze" emerytury dla "lepszych" celników, którzy robią tylko "poważną robotę"

wiesz jak to się może skończyć? nawet jak będziesz w WZP na granicy, to za chwilę oddelegują cię do archiwum i o emce możesz pomarzyć.

Może ktoś słyszał o służbie w Polsce, gdzie są "lepsi" i "gorsi" f-sze?

Dlatego napisałem, że poprzez spory nie należy w głupi sposób roztrwonić tego co już udało się nam wszystkim (przy olbrzymiej zasłudze Sławka) dokonać. Na utyskiwania wewnątrz służby przyjdzie czas. Teraz najważniejsze jest byśmy na zewnątrz stanowili monolit.
Jeśli tego nie zrobimy, rzucimy na niszczarkę to co zrobił do tej pory Sławek i co ryzykuje żeby wspólna CELNA sprawa ziściła się! Mało kto z nas ryzykował własną robotą w tej sprawie! Większość nie ma jaj żeby u swojego naczelnika na głos poruszyć sprawy które go nurtują!
Zniszczymy również to co nam WSZYSTKIM udało się osiągnąć.
Nie namawiam do cenzury tylko do bardziej przemyślanych wpisów...
Nie, nie jestem kolegą Sławka Siwego, nie nie jestem członkiem celnicy.pl. Jak się wczytasz w moje ostatnie posty to zobaczysz że do niedawna miałem też nieco odmienne zdanie w temacie potencjalnego KAS/KAP niż Siwy, ale po przeczytaniu ostatniego pisma zmieniłem mój punkt widzenia. Przyjąłem Jego argumenty.

Namawiam również do refleksji nad własnym stanowiskiem oraz nad tym co to stanowisko może zrobić dobrego albo złego dla braci celniczej.

Czasem wystarczy najpierw pomyśleć o wszystkich a na końcu o sobie...

pozdrawiam

Mam wrażenie, że Kolega piesszarik1323 tłumaczy kolejnym Forumowiczom zagadnienia dawno temu wyjaśnione w tym wątku.
Widocznie wciąż są ludzie wymagający "rekolekcjonowania" w tym temacie.
W pełni zgadzam się z przedmówcą.
Szkoda powtarzać n-ty raz to samo, proszę, by "nieprzekonani" poczytali trochę wcześniejsze wpisy, gdzie szczegółowo sobie wszystko rozłożyliśmy na czynniki pierwsze.
Podstawowe aksjomaty to fakt, iż nie ma służby dla f.c. lepszej i gorszej kategorii - liczy się stosunek służbowy i możliwość przeniesienia/powierzenia zadań wymaganych potrzebami Służby - tzw. dyspozycyjność, która w innych służbach oznacza mundurowe uprawnienia emerytalne.
Oczywiście pod warunkiem rzeczywistej dyspozycyjności funkcjonariuszy i gotowości podjęcia tych zadań.
Pozdrawiam

Tak dla podsumowania; emerytur chce i działa na ich rzecz 95% funkcjonariuszy, choć nie wszyscy od razu tak aktywnie jak Sz.Forumowicze. Ja osobiście znam tylko jednego funka-przeciwnika takiego rozwiązania.
Ale dalsze funkcjonowanie SC to inny temat. Obok jest wątek ''Nasza SC'' i tam aż roi się od pomysłów tak ambitnych, że chyba funki celne musiałyby być najlepiej wykształconymi mundurowymi w Polsce. A kierownicy i naczelnicy to już wprost geniusze finansów publicznych ! Pomysły, żeby brać na głowę 2/3 podatków w Polsce, bez oddawania czegokolwiek. I nowe uprawnienia- są już środki przymusu, obserwacja, strzelanie, skuwanie, poniewieranie, dziś żądamy podsłuchów i prowokacji a jutro pewnie prawa do torturowania, dronów i helikopterów.
Nie wszyscy są entuzjastami takich wizji więc też i solidarności zabraknie.

Tak dla podsumowania; emerytur chce i działa na ich rzecz 95% funkcjonariuszy, choć nie wszyscy od razu tak aktywnie jak Sz.Forumowicze. Ja osobiście znam tylko jednego funka-przeciwnika takiego rozwiązania.
Ale dalsze funkcjonowanie SC to inny temat. Obok jest wątek ''Nasza SC'' i tam aż roi się od pomysłów tak ambitnych, że chyba funki celne musiałyby być najlepiej wykształconymi mundurowymi w Polsce. A kierownicy i naczelnicy to już wprost geniusze finansów publicznych ! Pomysły, żeby brać na głowę 2/3 podatków w Polsce, bez oddawania czegokolwiek. I nowe uprawnienia- są już środki przymusu, obserwacja, strzelanie, skuwanie, poniewieranie, dziś żądamy podsłuchów i prowokacji a jutro pewnie prawa do torturowania, dronów i helikopterów.

Nie wszyscy, jak widać, rozumieją, że to nie jest najbardziej odpowiedni moment na syndrom kombatancki sponiewieranych i zmęczonych służbą f.c., którym z racji tego sponiewierania i frustracji należą się uprawnienia emerytalne.
Nawet tym, którzy tak gorliwie popierają tę ideę, że aż nie są w stanie nic zrobić, ograniczając się do wielce wymownego OCZEKIWANIA.
Ja znam kilku przeciwników emerytur mundurowych w gronie f.c. Są i tacy.
Ale to nie oni będą kształtować rzeczywistość, tylko ci, na których działają "ambitne pomysły" na uzdrowienie i rozwój Naszej Służby Celnej.
Tymi ludźmi, od których to zależy, są obecnie rządzący, którzy mają określony program do zrealizowania - chociaż w jakiejś części - po to by dalej móc rządzić i zmieniać rzeczywistość wg swoich idei.
Uprawnienia, o których tak Kolega się rozpisuje, to krok wstecz wobec kompetencji, które SC miała w 2005 r.!
Wtedy mieliśmy najmocniejsze narzędzie w postaci czynności operac.-rozpozn., z którego nie byliśmy jeszcze w stanie profesjonalnie korzystać.
Powtarzam zatem, nie ma miejsca w obecnej rzeczywistości na "pół-Służbę Celną", bez aktywnego zwalczania przestępczości akcyzowej, hazardowej i celnej (w tej kolejności).
Coś, czym jesteśmy obecnie, nie ma racji bytu.
Chyba, że jako KAS-bis. W gustownych sweterkach, kamizelkach lub marynarkach.
Za biurkami lub w terenie, z jedyną "bronią" i śpb w postaci długopisów...
Tego nie chcemy, bo z pewnością nie dostaniemy wówczas wymarzonych emek...
Pozdrawiam wszystkich entuzjastów i nierozentuzjazmowanych zwolenników Naszej Służby Celnej!

PS.
"Tak dla podsumowania", to proszę jeszcze powiedzieć, ilu z tych 95% "działających" na rzecz emerytur mundurowych widziało na własne oczy jakiegoś posła ze swojego okręgu wyborczego.
A tym bardziej interesuje mnie, kto z tych walecznych f.c. rozmawiał z takim posłem, przedstawiając mu argumenty na rzecz Naszej Służby Celnej i emerytur mundurowych dla nas.
Pozdrawiam

Niczego nie 'musimy brać na głowę'. Skoro jesteśmy odpowiedzialni za pobór 40% wpływów do budżetu, z tytułu ceł i akcyzy. Skoro jesteśmy autorami skuteczniejszego poboru akcyzy, niż AS kiedykolwiek, to dlaczego nie pokusić się o VAT w połączeniu z akcyzą, tak jak mamy VAT w imporcie... Bez przesady koledzy, uprawnienia, wzmocnienie etatowe i jest do zrobienia... A skoro tak bardzo trendy w obecnej sytuacji politycznej jest sięganie do sanacji :D to polecam lekturę opracowań dotyczących polskiego cła. Celnicy przed II wojną światową, pieszczotliwie zwani 'finance' mieli broń, pobierali cła i podatki, mieli uprawnienia emerytalne i szacunek należny urzędnikom państwowym...

Shift - w temacie helikopterów: nie błaźnij się, proszę. W NORMALNYCH KRAJACH celnicy mają do dyspozycji lotnictwo i nie jest to jakakś "anomalia":
CBP-Blackhawk.jpg
hawk002.jpg
AW139_and_Midnights.jpg
borderpatrol5.jpg
oceanicviking470x325.jpg
jakaś broń maszynowa, to również nie żadna "nowinka".

ITD została wcielona do Policji i dostała emerytury...ok 600set funkcjonariuszy. Szybko i jakoś można.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Inspektorzy ITD dostaną uprawnienia mundurowe a celnicy zostaną wcieleni do urzędów skarbowych czy tak miało być? A może to zapowiedź, że WZP i granica zostanie wcielona do SG. Czy to mozliwy scenariusz. Uważam, że bardzo prawdopodobny.

J23 niestety nie jest to możliwe... Ale słyszałem, że zarówno granicę jak i WZP mają wcielić do NASA... Podobno USA wznawia badania nad kosmitami...

Przepraszam, za ton i słownictwo, ale przelało mi się. Ot co!

Przestańcie już pieprzyć !

SSC jeszcze nie ma, a niektórzy z Was/Nas już zabrali nam podwyżki, emerytury i diabli wiedzą co jeszcze. Nawiasem mówiąc kupczycie czymś czego narazie nie mamy.
Większość "mundroli" wieszczy rychłe zamorozwiązanie SC !

..... a ku..wa numery w totka tez macie?!...

Jak tak, to podzielcie sie, a jak nie to przestańcie pitolić, bo zaczynam obserwować, że jak są takie wypowiedzi, to już nie potrzebujemy wrogów. Wasze "mundrości" wystarczą. Jak łapska swędzą to won od klawiatury! Kobitom pomóżta okna umyć, chłopom koła w samochodzie zmienić, albo odpalić puszkę zupki chmielowej i obejrzeć 15 268 odcinek telenowej brazylijskiej!

Back
Do góry