Emerytury !!!

Zamiast kłótni ,polecam lekturę projektu "RozporządzeniaMF z 15-04-2015"W sprawie wykazu chorób i ułomności wraz z kategoriami zdolności do pełnienia służby przez funkcjonariuszy celnych na niektórych stanowiskach służbowych" Podany katalog dotyczy każdego z grupy uprawnionych do emki mundurowej, na każdego znajdzie się haczyk..Ma działać od czerwca br.Może zamienić każdego celnego w bezrobotnego.Dotyczy wyselekcjonowanej grupy 1500 osób i według słów J Kapicy ma oddziaływać bezposrednio na funkcjonariuszy celnych.Teraz zrozumiałe staje sie przeciąganie wdrożenia wyroku TK.Sprawę przy akceptacji MSW mają załatwić komisje lekarskie.Zawsze można potem powiedziec -że my niewinni ,to lekarze tak orzekli! Tylko małe pytanie -czy na tym ma polegać odmłodzenie kadry? Co z tymi,którzynie będą sie nie nadawać? Dotyczy to WZP, granicy,komorek uprawnionych do "emek" Rozporządzenie ma wejść od czerwca.Kolejna zmiana regół gry w trakcie jej trwania. Ale może się mylę-chociaż expresowe 3 dniowe konsultacje ,nie wróżą nic dobrego.

Ostatnia edycja:
pobieżnie przejrzałem rzeczone rozporządzenie. nie znajdując kryterium minimalnej kategorii w poszczególnych grupach do wykonywania tych emerytalnych zadań. jeśli się mylę, to mnie poprawcie.

Sprawa jest prosta -albo normalne godz. pracy tj. 8-16 dla wszystkich funkcjonariuszy albo dla nikogo.
I tak można dalej .....................................

tego nie rozumiem...czy myślicie, że emerytury mundurowe mają tylko ci mundurowi, którzy nie pracują od 8 do 16?

tego nie rozumiem...czy myślicie, że emerytury mundurowe mają tylko ci mundurowi, którzy nie pracują od 8 do 16?

Nigdzie nie jest napisane, że emke mają mieć ci którzy nie pracują od 8 do 16 !!! Nie za bardzo rozumiem pytania ???

Jeżeli j.23 pisze, że albo - albo to ja tylko rozwinąłem twórczo tą myśl.
Jeżeli j.23 może pisać to co myśli to wszyscy ( łącznie ze mną ) mogą pisać to co myślą ???

"pobieżnie przejrzałem rzeczone rozporządzenie. nie znajdując kryterium minimalnej kategorii w poszczególnych grupach do wykonywania tych emerytalnych zadań. jeśli się mylę, to mnie poprawcie. "
No właśnie to po co te kategorie?

W poprzednim rozporządzeniu była tabela, określająca kategorie dla poszczególnych stanowisk. Wynikało z tego, że np. w WZP trzeba mieć kategorię najwyższą, czyli A.
Czy w tym rozporządzeniu jest tak samo, tylko, że w domyśle?

w poprzednim rozporządzeniu była tabela, określająca kategorie dla poszczególnych stanowisk. Wynikało z tego, że np. W wzp trzeba mieć kategorię najwyższą, czyli a.
Czy w tym rozporządzeniu jest tak samo, tylko, że w domyśle?

sory - wywalam wpis - bo strach.....................

A gdzie to poprzednie rozporządzenie można znaleźć?
W ustawie jest tak:

Minister właściwy do spraw finansów publicznych w porozumieniu z ministrem
właściwym do spraw wewnętrznych określi, w drodze rozporządzenia, wykaz chorób
i ułomności wraz z kategoriami zdolności do pełnienia służby na stanowisku, na którym
są wykonywane zadania, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4–6,

I co zapomnieli o kategoriach????

Cóż, zapomnieli. Taki to Gapcio to zrobił. Kategorie zostaną dodane w odpowiednim momencie, żeby nie drażnić za wcześnie funkcjonariuszy. Widocznie ładnie tam muszą mieszać.

Czemuż też nie ma tego projektu na stronie legislacji ?
Jedyne co znalazłem, to podobny projekt rozporządzenia dotyczący kontroli skarbowej i wywiadu skarbowego.
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/255885

Cóż, zapomnieli. Taki to Gapcio to zrobił. Kategorie zostaną dodane w odpowiednim momencie, żeby nie drażnić za wcześnie funkcjonariuszy. Widocznie ładnie tam muszą mieszać.

Czemuż też nie ma tego projektu na stronie legislacji ?
Jedyne co znalazłem, to podobny projekt rozporządzenia dotyczący kontroli skarbowej i wywiadu skarbowego.
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/255885

Ostatni projekt wartościowania oraz o nadaniu statusów izbom celnym i urzędom celnym poniektórych wyrzucił z nadziei o emkach. Sa to sekcje oceny ryzyka w urzędach i ci sami ( izbowcy) z analizy ryzyk.

To pokazuje, ze niech nikomu się nawet nie śni że generał komukolwiek da emki, no oprócz WZP.

wątek co było do przywidzenia zaczyna przypominać "zbiór wszystkich strachów".
generał nie ma nic do dawania, to nie jest nasz właściciel o czym wielu zdaje się zapominać.
ma obowiązek zadbać o status SC i środowiska zawodowego w związku z wyrokiem TK.
strach jest metodą zarządzania przez ludzi, których zadania przerosły i tak jest dziś ....
jutro jest o wiele ciekawsze, zawsze jest dobry czas aby podnieść głowy.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Mówię, że nie przypadkiem z wyżej wskazanych projektów wywalono zadania związane z zagrożeniem przestępczością, bez żadnego merytorycznego uzasadnienia. I to w trybie pilnym, przepisy mają wejść w życie 15 maja. Wszystko dostępne na Coryntii.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

generał [...] ma obowiązek zadbać o status SC i środowiska zawodowego w związku z wyrokiem TK.

Jak dba o nas nasz generał, to widzimy już od ładnych kilka lat. Kolega Aquirre właśnie zajął pierwsze miejsce w kategorii "żart miesiąca" ;)

popieram Zielonego78 w 100%. ucywilnić ile się da w UC i IC - a reszta mundury, obowiązkowe ŚPB i wizerunek.

Sory bardzo co niektórzy koledzy z IC i UC ale będąc bliżej koryta to i nagrody, szybsze awanse i lepsze stanowiska. Praca w godz. ok 8-16 bez niedzieli i Świąt. gdzie sprawiedliwość w stosunku do specjalistów z granicy WZP pracujących o nocach i w Święta. Jeszcze emki Wam dać i śmiech na całą Polskę.

popieram Zielonego78 w 100%. ucywilnić ile się da w UC i IC - a reszta mundury, obowiązkowe ŚPB i wizerunek.

Sory bardzo co niektórzy koledzy z IC i UC ale będąc bliżej koryta to i nagrody, szybsze awanse i lepsze stanowiska. Praca w godz. ok 8-16 bez niedzieli i Świąt. gdzie sprawiedliwość w stosunku do specjalistów z granicy WZP pracujących o nocach i w Święta. Jeszcze emki Wam dać i śmiech na całą Polskę.
Jestem tego samego zdania co koledzy, a j23 niech się nie rzuca bo prawda jest taka że to właśnie TK nas podzielił taki bezmyślnym wyrokiem.

mario97
quote_icon.png
Napisał angel81

Jestem tego samego zdania co koledzy, a j23 niech się nie rzuca bo prawda jest taka że to właśnie TK nas podzielił taki bezmyślnym wyrokiem.

Dzisiaj jesteś w WZP lub na granicy jutro ( lub w dniu wejścia w życie ustawy) w dozorze lub w OC wewnętrznym albo też w analizie ryzyka.

Back
Do góry