szeregowy z granicy
Użytkownik
- Punkty reakcji
- 0
Po przeprowadzeniu tak szczegółowych badan to zostanie o wiele mniej FC.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Na portalu głównym w Sprawozdaniu ze spotkania w dniu 23.04.2015r. przedstawiliśmy kilka punktów działań.
Będzie ich oczywiście więcej, ale w Sprawozdaniu nie wszystkie chcieliśmy wymienić.
Podoba mi się pomysł zbierania podpisów Funkcjonariuszy, ich rodzin i otoczenia, który pojawił się na spotkaniu i wiele innych propozycji działań. Proszę wciąż o zgłoszenia i uwagi w tym zakresie na mojego maila - nowe pomysły do działania.
Myślę, że spokojnie jesteśmy w stanie zebrać dużo, dużo ponad 100 tys. podpisów. Sam wyobrażam sobie, że zbiorę co najmniej kilkadziesiąt w ramach mojej rodziny i znajomych, może nawet ponad 100 podpisów, wśród których wielu jest przekonanych, że SC ma emerytury mundurowe Każdy F.C. ma takie same możliwości, więc podpisów może być naprawdę dużo, a to na pewno zrobi wrażenie na partiach w kampanii wyborczej. Akcję tę przeprowadzimy oczywiście możliwie najbardziej profesjonalnie.
Ale do tego wrócimy, w stosownym czasie. (....)
CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!
Postaram się rozwinąć powyższe zdanie (oczywiście to moje zdanie, niczego nikomu nie narzucam)Mam wrażenie, że albo ustawodawca zrealizuje wyrok dając emki wszystkim fc albo tylko ściśle według wyroku TK. Modelu pośredniego raczej nie będzie.
Postaram się rozwinąć powyższe zdanie (oczywiście to moje zdanie, niczego nikomu nie narzucam)
TK uznał, że sam fakt bycia funkcjonariuszem nie uprawnia do emerytury mundurowej.
TK uznał, że Funkcjonariusz Policji z uwagi na wykonywanie specyficznych zadań tzw. ,,zadania czysto policyjne" może dostać emke mundurowa jeżeli ustawodawca uzna to za właściwe. A ustawodawca uznał to za właściwe.
TK uznał, że jeżeli jest funkcjonariusz, który wykonuje zadania ,, czysto policyjne" nazywa się policjant oraz ma emke mundurową. To funkcjonariusz, który wykonuje również zadania ,,czysto policyjne" tyle, że nazywa się celnik też musi mieć emke mundurowa ( jej brak powoduje naruszenie norm konstytucyjnych ).
Wielu z nas mówi, ze MF nie dopuści do sytuacji aby np. DIC i NUC zostali bez emki mundurowej ???
Tyle, że dopisanie np. obok WZP i OC-granica np. jedynie DIC lub NUC jest nie możliwe w świetle wyroku TK oraz uzasadnienia. Będzie to naruszało normy konstytucyjne. Oczywiście ustawodawca może uwzględnić wszystkich fc ( wtedy będzie to zgodne z konstytucją ).
DIC i NUC nie wykonują zadań ,,czysto policyjnych" bezpośrednio, kwestia narażenia życia i zdrowia itd.
Tak więc uwzględnienie np. DIC a nie np. fc z logistyki będzie skutkowało naruszenie zasady równości wobec prawa ( naruszenie normy konstytucyjnej ).
Zarówno DIC i fc z logistyki znajdują się w takiej samej sytuacji prawnej i różne potraktowanie ich pozycji w stosunku prawa do emki mundurowej jest arbitralne i niczym nie zasadne. Zarówno DIC i fc logistyki maja statut funkcjonariusza celnego i obydwoje nie wykonują zadań ,, czysto policyjnych " w myśl wyroku TK oraz uzasadnienia.
To może być argument prawny aby uwzględnić wszystkich. A wystarczy, że za pośrednictwem posłów poprosimy o opinie na ten temat tzw. ,,prawników sejmowych''. Pozdrawiam
Być może.
Ale zakres zadań Dyra i fc logistyki jest "objętościowo" różny. To znaczy że DIC i wykonuje czynności poprzez swoje ręce: WZP oraz logistykę. Wszyscy oni pracują z upoważnienia Dyrektora.
Zaś OC z upoważnienia Naczelnika. To są ich zadania i obowiązki. Tak więc każdy FC wykonuje zadania z jakiegoś upoważnienia. I Ci co upoważniają pierwsi dostaną emki - potem Ci których wyeksponuje MF.
Na portalu głównym w Sprawozdaniu ze spotkania w dniu 23.04.2015r. przedstawiliśmy kilka punktów działań.
...
Myślę, że spokojnie jesteśmy w stanie zebrać dużo, dużo ponad 100 tys. podpisów.
CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!
Szanowny kolego, proszę poczytać moje dość liczne wpisy z ostatnich tygodni i jeszcze raz się zastanowić czy ja twierdze, ze należy się tylko WZP i OC graniczne. Myślę, że czytanie ze zrozumieniem to umiejętność nie łatwa ale do ogarnięcia tym bardziej, ze celnicy to najinteligentniejsza grupa z funkcjonariuszy służb mundurowych. Szanuje inne opinie kolegi więc nie będę brnął dalej w temat. Proszę nie przypisywać mi rzeczy, których nie robię.Masz 100% racji. To powiniem być nasz cel - emki dla wszystkich celników. Nie wiem tylko dlaczego niektórzy nasi koledzy ( np.Zielony78) tak uparcie dowodzą ze należy się to tylko WZP i OC graniczne. Jeżeli pójdziemy 'w podział" to znowu okaże się że emki będą dla tych którzy " w dniu wejścia w życie ustawy będą w WZP. Nie pamiętacie już wartościowania?
Sprawa jest prosta -albo walczymy o emki dla wszystkich funkcjonariuszy albo dla nikogo.
Jeżeli jest tak jak piszesz, to po co przeprowadzasz te analizy kto w cle wykonuje cyt.: "czysto policyjną" robotę a kto nie. Jakie "podmioty" Twoim zdaniem oczywiście pod wzgledem prawnym w świetle wyroku TK są uprawnoine do em a które nie. Po co przeprowadzasz te całostronicowe wywody do czego jest uprawnione i co robi WZP i OC i w czym ich służba różni się od UC , OC wew. czy Dozoru. Po co to udowadnianie że nasz dochodzeniowo-śledczy to nie to co dochodzeniowcy z Policji. To właśnie rodzi podziały.