Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
aaa - ci którzy byli zatrudnieni w administracji celnej przed powołaniem SC w 1999 roku i zostali w 1999 funkami mają chyba sytuację jasną - ustawa z 1999:
Art. 94.
1. W wypadku, gdy przepisy prawa uzależniają stopień lub stanowisko służbowe,
a także prawo do świadczenia lub jego wymiar od okresu pełnienia służby,
pracownicy którzy stali się funkcjonariuszami celnymi zachowują ciągłość
służby, z zaliczeniem dotychczasowego okresu pracy.
2. Dotychczasowe okresy zatrudnienia w administracji celnej traktowane są jako
pełnienie służby w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy.
3. Uprawnienia przewidziane niniejszą ustawą funkcjonariusze celni nabywają z
chwilą mianowania na stanowisko funkcjonariusza celnego w Służbie Celnej.
w tym brzmieniu mimo, że mianowanie nastąpiło w 1999, to po uzyskaniu 15 lat od mianowania, wcześniejsze lata zatrudnienia winno się traktować jak służbę
Bolo nie zgodzę się z tobą w tej kwestii. Uprawnienia emerytalne ( w tym staż ) są zawarte tylko i wyłącznie w ustawie z 1994 o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy. Nie mogą być wywodzone z ustawy o Służbie Celnej (art94), Ustawie o Policji, ustawie o SG itd. Jestem tego pewien.
Bolo nie zgodzę się z tobą w tej kwestii. Uprawnienia emerytalne ( w tym staż ) są zawarte tylko i wyłącznie w ustawie z 1994 o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy. Nie mogą być wywodzone z ustawy o Służbie Celnej (art94), Ustawie o Policji, ustawie o SG itd. Jestem tego pewien.
Witam,.Wydaję mi się że gdyby ustawodawca (sejm) chciał to by mógł tak skonstruować przepisy dające emke temu celnikowi X. Ale raczej tego nie zrobią ( raczej na pewno ). Danie emki mundurowej fc to nie jest chwytliwy społecznie projekt jak np. szklanka mleka w szkołach. Jak pojawiły się informację na forach typu onet, tvn24, interia to bluzgi za bluzgami można było poczytać ( nie tylko o nas ale i o policjantach itd. - oczywiście w kwestii wcześniejszych emerytur ). PozdrawiamWitam Kol. Zielony 78 . Mam pytanie i proszę o odpowiedz : Celnik X ma 20 lat pracy w WZP i 7 lat poza SC. Po zawale jest na rencie i już nie pracuje w organach celnych. Wg ustawy musi pracować aby otrzymać emkę mundurową (hipotetycznie zostanie uchwalona ?).Czy funkcj. celni nie są poszkodowani przez przepisy ... bo wychodzi, że te lata przepadają i człowiek nie ma zasłużonej emerytury ?. Czy nie warto pomyśleć o takich byłych celnikach , którzy stracili zdrowie w cle np. w WZP.... i spróbować zmienić niekorzystne, niesprawiedliwe przepisy?.Pozdr.
FUNKCJONARIUSZEM SŁUŻBY CELNEJ można było zostać najwcześniej od 15.09.1999 roku tj. w dniu wejścia ustawy o służbie celnej.
Do 14.09.1999 roku można traktować jako ,,okres zatrudnienia w administracji celnej''
Żaden funkcjonariusz służb mundurowych (również fc celny) ,,nie będący funkcjonariuszem pozostającym w służbie przed 02.01.1999'' nie może liczyć na uwzględnienie do stażu emki mundurowej ,, okresu zatrudnienia poza służbą : Policji, Służby Celnej, SG, ...."
Dlatego istotną kwestią jest dopisanie do: art. 15a do ustawy z 1994 o zaopatrzeniu emerytalnym ,,okres zatrudnienia w administracji celnej''
A tego nie ma w projekcie ustawy zgłoszonym przez posłów SLD (popierane przez federacje, zrzeszenia).
Chciałbym przypomnieć, ze ustawa z 1994 o zaopatrzeniu emerytalnym, nie ustanowiła emerytur mundurowych. Wcześniej te kwestie były uregulowane w innych ustawach. Ustawa z 1994 musiała uwzględniać prawa nabyte - oczywiście emerytalne. Tak więc w drodze wyjątku dopisano do art. 13 strażaków jako jedynych nie funkcjonariuszy ( ich prawa zostały zapisane w ustawie z 1991r. o PSP). Od 21 lat nie dodano do art. 13 innego stażu pracowników cywilnych. Wydaje mi się, że nie ma szans aby teraz zrobiono wyjątek dla nas. W następnych latach tylko ograniczano zakres ,,dobrych regulacji'' funkcjonariuszy służb mundurowych. Od 1999 roku nawet jak się ma 15 lat służby to nie można dopisać stażu w cywilu. Od 2013 następne ograniczenie 25lat/55lat.
Dlatego dla mnie jest to nierealne. Nie straćmy tego stażu ,,zatrudnienie w administracji celnej'' próbując nie realnie dopisać ich do art.13 jako równoważne ze służba tylko dopiszmy do art.15a (gdzie kanon to 15 lat służby i dopiero wtedy zaliczamy staż w administracji celnej ( to też wyjątek ale jest szansa moim zdaniem na uwzględnienie). Tak naprawdę jeżeli chodzi o kasę to na to samo wyjdzie.
Znów wypada się w pełni zgodzić z Kol. Zielonym.
Dlatego, próbując znaleźć wyjście, zaproponowałem w swoim wcześniejszym wpisie wariant "przemycający" ten bardzo dobry dla nas przepis wprost do ustawy o emeryturach mundur.
Pozdrawiam
Ps. Jeszcze raz przeczytałem twój wpis i muszę cię Bolo Przeprosić (dokładnie nie doczytałem twojego wpisu).
jeżeli mówisz ,,to po uzyskaniu 15 lat od mianowania, wcześniejsze lata zatrudnienia winno się traktować jako służbę" Ja bym zmienił tylko końcówkę twojego zdania ,, .......winno się traktować jako staż emerytalny zaliczany do emki'' Czyli to jest dopisanie stażu w administracji celnej do art. 15a.
Znów wypada się w pełni zgodzić z Kol. Zielonym.
Dlatego, próbując znaleźć wyjście, zaproponowałem w swoim wcześniejszym wpisie wariant "przemycający" ten bardzo dobry dla nas przepis wprost do ustawy o emeryturach mundur.
Pozdrawiam
zielony dopisał potem:
Ps. Jeszcze raz przeczytałem twój wpis i muszę cię Bolo Przeprosić (dokładnie nie doczytałem twojego wpisu).
jeżeli mówisz ,,to po uzyskaniu 15 lat od mianowania, wcześniejsze lata zatrudnienia winno się traktować jako służbę" Ja bym zmienił tylko końcówkę twojego zdania ,, .......winno się traktować jako staż emerytalny zaliczany do emki'' Czyli to jest dopisanie stażu w administracji celnej do art. 15a.
Uprzejmie informuję, że odebrałem wiadomość z Trybunału Konstytucyjnego, że uzasadnienie pisemne wyroku z dnia 3 marca 2015r. zostało wysłane do Uczestników postępowania.
A zatem niezwłocznie po jego otrzymaniu wyznaczymy termin spotkania, celem konsultacji naszego projektu i budowania frontu środowiska zawodowego, o którym pisaliśmy w odrębnym Zaproszeniu, tak aby ośrodki decyzyjne uznały naszą determinację i otrzymały rzetelną informację o naszej formacji, które załączam pod linkiem http://celnicy.pl/content.php/2386-ZAPROSZENIE-F-C-I-ORGANIZACJI-SPOŁECZNYCH
Z informacji płynących z MF i przekazywanych do Sejmu wynika, że chcą grac na zwłokę, stąd nasze działania są niezbędne
- okres zatrudnienia w administracji celnej, jeżeli po 1999 roku funkcjonariusz został powołany do Służby Celnej.
- okres zatrudnienia w administracji publicznej urzędników, którzy na mocy ustawy z dnia 27.06.2013 weszli w skład Służby Celnej jako pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego
Dopisanie tych okresów zatrudnienia do art. 13 ust. 1:
- spowoduje traktowanie tych okresów ,,Jako równorzędne ze służbą w Policji, ABW, SG, Służby Celnej, .........." .Czyli do emki mundurowej wystarczy np. 25 lat zatrudnienia jako pracownik cywilny i jeden dzień jako funkcjonariusz SC.
Ps. będą się rechotali nasi posłowie !!!
Natomiast dopisanie tych okresów zatrudnienia do art. 15a :
- Wymóg pełnienia służby przez funkcjonariusza przez minimum 15 lat.
- Jeżeli jest 15 lat służby to wtedy na tych samych zasadach doliczamy ,,te okresy zatrudnienia" jako równorzędne ze służbą.
- w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym są takie przypadki zaliczenia do stażu emerytalnego okresu zatrudnienia w cywilu po 15 latach służby (nie będzie precedensu)
- nie będzie kompromitacji ( z przykładem 25 lat jako cywil i jeden dzień jako funkcjonariusz )
- realne do osiągnięcia.
Dopisanie do ustawy z 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy ..... do art. 13 ust. 1 punktu 5 oraz 6.
art. 13 ust 1 ,,Jako równorzędne ze służbą w Policji, ......... traktuje się :
5) okres zatrudnienia w administracji celnej, jeżeli po 1999 roku funkcjonariusz został powołany do Służby Celnej.
6) okres zatrudnienia w administracji publicznej urzędników, którzy na mocy ustawy z dnia 27.06.2013 weszli w skład Służby Celnej jako pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego.
Zgodnie z przyjętym punktem 5 i 6 :
- przechodzić może na emke mundurową np. osoba mająca staż w służbie cywilnej 27 lat a jako funkcjonariusz 1 rok służby. Dostanie wtedy jako, że ma zaliczone 28 lat maksymalną emke 75%.
-pracownik administracji celnej np. po 10 latach pracy w administracji celnej został przyjęty do Policji to mu się te 10 lat nie zaliczy, natomiast jeżeli zostanie funkcjonariuszem SC to mu się zaliczy
-urzędnik z UKS który przepracował w UKS 10 lat i został funkcjonariuszem Policji nie będzie miał zaliczone tych 10 lat a jak przejdzie jako nadal pracownik cywilny do szczególnego nadzoru podatkowego w ramach SC to te 10 lat będzie miał zaliczone.
Centrale związkowe (federacja, zrzeszenie, i szczególnego nadzoru ) muszą mieć na uwadze, że zgłaszając/pisząc projekt którego ideą jest uchylenie nierówności, będzie stworzenie nowej nierówności. Prawicy parlamentarni wychwycą to i zmiażdżą !!!
Moim zdaniem wystąpienie z założeniem, że można otrzymać emke nie pełniąc SŁUŻBY co najmniej 15 lat jest błędne i obróci się to przeciwko nam wszystkim. Można np. dopisać do art. 15a ,,ustawy z 1994 o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy .... '' ( art.15a mówi, że emerytura dla funkcjonariuszy, którzy pełnili służbę przez 15 lat wynosi 40% i może wzrosnąć: ..........) ,że emka podwyższ się o 2,6 podstawy wymiaru za każdy rok składkowy poprzedzający służbę o :
- okres zatrudnienia w administracji celnej, jeżeli po 1999 roku funkcjonariusz został powołany do Służby Celnej lub został funkcjonariuszem Policji, ....... itd
- okres zatrudnienia w administracji publicznej urzędników, którzy na mocy ustawy z dnia 27.06.2013 weszli w skład Służby Celnej jako pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego lub został funkcjonariuszem Policji, ......... idt
Moim zdaniem to i tak jest dużo a jest zgodne z konstytucją !!!
Jeszcze jedna uwaga ,, co do równości wobec prawa " w propozycji nowelizacji ustawy emerytalnej ( federacji, zrzeszenia, szczególnego nadzoru ).
Pracownik (administracji skarbowej) Urzędu Skarbowego przechodząc do SC i zostając funkcjonariuszem nabywa prawa do stopnia służbowego dodatku stażowego z zaliczeniem stażu pracy w US. W identyczny sposób zalicza się staż jak pracownikowi (administracji skarbowej) UKS - szczególny nadzór.
Według propozycji emerytalnych ,,trzech związków" funkcjonariuszowi, który pracował w US nie należy się prawo do zaliczenia do emerytury pracy w administracji skarbowej natomiast praca w szczególnym nadzorze w administracji skarbowej już tak.
Skąd takie rozróżnienie ???
Wnioskodawcy będą musieli na to pytanie odpowiedzieć w czasie prac w komisji sejmowej !!!
Witam, nie jestem pewien ale wydaje mi się, ze art. 14 odnosi się do funkcjonariuszy służb mundurowych podlegający zapisom art.15 (czyli będący w służbie przed 01.01.1999r.)Może ja się mylę ale wg mnie właśnie art. 14 normuje sytuację funkcjonariuszy przyjętych do służby po 01.01.1999r. a przed 01.01.2013r. Dla mnie wynika z tego, że przyjęci do służby w tych latach otrzymają 1,3% za każdy przepracowany pełny rok w cywilu przed przyjęciem do służby, pod warunkiem ukończenia 55 lat mężczyzna i 50 lat kobieta. Czyli nie jest to tak, że emeryturę z zus wypracowaną do tej pory dostaną tylko ci co dożyją do 67 roku życia. Może ja to źle rozumie, jeśli tak jest to niech mnie ktoś naprostuje.
Może ja się mylę ale wg mnie właśnie art. 14 normuje sytuację funkcjonariuszy przyjętych do służby po 01.01.1999r. a przed 01.01.2013r. Dla mnie wynika z tego, że przyjęci do służby w tych latach otrzymają 1,3% za każdy przepracowany pełny rok w cywilu przed przyjęciem do służby, pod warunkiem ukończenia 55 lat mężczyzna i 50 lat kobieta. Czyli nie jest to tak, że emeryturę z zus wypracowaną do tej pory dostaną tylko ci co dożyją do 67 roku życia. Może ja to źle rozumie, jeśli tak jest to niech mnie ktoś naprostuje.
Uprzejmie informuję, że odebrałem wiadomość z Trybunału Konstytucyjnego, że uzasadnienie pisemne wyroku z dnia 3 marca 2015r. zostało wysłane do Uczestników postępowania.