Witam kol. Pandzior8
Ja zaprzeczam, że jestem niezadowolony. W żaden sposób nie chciałem takiego wrażenia sprawić. A jeżeli sprawiłem to z góry przepraszam.
Ja z rozmysłem ,,okres zatrudnienia w administracji celnej" umiejscowiłem w ,, wymiarze emerytury " a nie w kategorii ,, nabycia praw emerytalnych". Art. 15a oraz art. 15 ( odnoszą się do wymiaru emki, okresów składkowych zus). Bardziej art. 15 ale w związku z powyższym nie tworzy precedensu.
dopisanie tej kwestii do art. 13 ust 1 będzie rodziła pytania. Wszyscy funkcjonariusze służb mundurowych muszą być mianowani do służby. Dlatego nie za bardzo wydaje mi się, że dla nas zrobią wyjątek ,,umowy o prace''.
A umowa o prace w komendzie powiatowej Policji itd
Wyjątek marginalny obecnie ( ilu strażaków jest jeszcze w służbie którzy mają staż jako pracownicy cywilni przed 1991 ??? ) Przypominam, że to co zrobiono ze strażakami to było 24 lata temu. to była całkowicie inna sytuacja.
Konstrukcja legislacyjna ustawy z 1994 zaopatrzeniowej... odnosiła się tylko i wyłącznie do funkcjonariuszy służb mundurowych. Ustawa ta musiał uwzględnić nabyte prawa emerytalne ( strażaków ), które dała im ustawa z 1991 o PSP. U nas takiej sytuacji nie ma. Dlatego jakiekolwiek zrównanie służby mundurowej z praca cywila uważam za niemożliwą ( z prawem do nabycia emerytury).
Pozdrawiam, mogę się mylić ale takie jest moje zdanie.