bolo1999
Dobrze znany użytkownik
A ja mam pytanie w dniu dzisiejszy celnik chce iść na emeryturę to wg jakiej ustawy?
a jaka ustawa obowiązuje?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
A ja mam pytanie w dniu dzisiejszy celnik chce iść na emeryturę to wg jakiej ustawy?
Panie Sławku świetne pismo w szczególności te z 08.04.2015. Nic dodać nic ująć.
W sposób subtelny, rzetelny wykładający i ,,przemycający'' nasze rację !!!
Wiadomym jest , że Pan Profesor to Pan Profesor, który za ,,dudki'' nie napiszę to co my sobie życzymy.
Wiadomym jest, że opinia Pana Profesora musi opierać się na autentycznym stanie faktycznym oraz prawnym.
Jestem dobrej myśli, a na pewno jestem pewny, że zrobiliśmy najlepiej to co mogliśmy zrobić w tej sytuacji.
Pozdrawiam. Naprawdę widać, że sprawę prowadzi odpowiednia osoba !!!
Mam nadzieje, że ,,dziwne'' działania innych związków nie pogmatwają naszej sprawy - tj. emek mundurowych !!!
Dzień dobryDzień dobry.
Tradycyjnie pozwolę sobie zgodzić się z Szanownym Kolegą.
Jednakże to analiza oparta na warstwie retorycznej. Ja natomiast kojarzę pana profesora z zupełnie innego rodzaju aktywności.
Za (jak słyszałem naprawdę duże) pieniądze podpisał się pod kłamliwą opinią dla branży hazardowej, z której wynika, że nielegalne automaty do gier nie są bynajmniej automatami w rozumieniu ustawy o grach hazardowych, lecz "maszynami zręcznościowymi".
Więc skoro MF wynajmuje takiego fachowca - kolejny raz, znów oczywiście za jakieś pieniądze (niestety podatników, jak również wprost nasze - SC), to zaczynam mieć pewne obawy co do kształtu produktu końcowego.
Pan profesor jest bardzo uznanym autorytetem, zatem jego głos w sprawie będzie na pewno bardzo znaczący.
Szkoda, że my nie dotarliśmy do niego pierwsi (mimo powyższych moich uwag, a może nawet w ich kontekście - opinie hazardowe długi czas bardzo skutecznie paraliżowały nasze postępowania karne skarbowe)...
Pozdrawiam
Wspomóżmy inicjatywę Pandziora8!
I. Zakres podmiotowy uprawnień emerytalnych:
1. wszyscy f.c. - niezależnie od rodzaju wykonywanych zadań - z uwagi na dyspozycyjność i zhierarchizowaną strukturę służby, warunek obligatoryjny jak dla mnie konieczność bycia f.c. co najmniej od 2000 r.
II. Zakres przedmiotowy:
2. zaliczenie stażu w administracji celnej przed mianowaniem do SC:
1) jako stażu do emerytury mundurowej, w postaci okresu równorzędnego, o którym winna być mowa w art.13 ust.1 u.o zaopatrzeniu emerytalnym
Uwagi:
ad. I.1. - konieczność argumentacji niwelującej stanowisko z uzasadnienia ustnego TK, w tym wykorzystanie glosy dr A. Halickiego
Wprowadzenie warunku obligatoryjnego wcale nie eliminuje f.c., którzy przyszli z UKS/US, ale muszą pełnić służbę min. 15lat
Pozdrawiam
P.S Dalej wałkują emerytury celne- http://orka.sejm.gov.pl/rexdomk7.nsf/Opdodr?OpenPage&nr=2563- patrz opinia prawna BAS- krytyka tego rozwiązania jest tam oczywista!!!
Dzisiaj jest 14 kwiecień a uzasadnienia pisemnego jak nie było tak nie ma, w tej sytuacji chyba nie ma sensu czekać na to uzasadnienie tylko składać jak najszybciej wniosek o objęcie nas zaopatrzeniowym systemem. Jest to tyle ważne, że już w tej chwili nie powinni nam potrącać składek na ZUS. A nie jest wcale pewne czy składki już zapłacone zostaną nam zwrócone czy przejmie je budżet państwa. Poza tym jest też to ważne ze względu na ludzi którzy już mają lata wypracowane i nie ma potrzeby męczyć ich dalej w służbie. Sławek chyba nie ma już na co czekać.
Nie wydaje mi się, żeby właściwe było kierowanie naszego wniosku przed uzyskaniem uzasadnienia pisemnego.
W procesie konstruowania naszego wniosku konieczne jest ominięcie jakichkolwiek zagrożeń dla jego przyjęcia przez Sejm.
Musimy bardzo dokładnie przeanalizować argumentację prawną i faktyczną TK. Każdy argument może mieć duże znaczenie.
Opóźnienie w złożeniu wniosku o tydzień lub dwa jest mniejszym złem, zdecydowanie.
Trzeba sobie zadać pytanie, czy nasz projekt ma szanse na uchwalenie w tej kadencji.
Jeśli ma rzeczywiście, to taka zwłoka nie będzie miała decydującego (negatywnie) wpływu.
A jeśli nie ma na to szans, to tym bardziej skupmy się na profesjonalnym brzmieniu naszego projektu.
Spokojnie, naprawdę wszyscy musimy uwierzyć, że damy radę!
Pozdrawiam
Ja też uważam, że nie ma pośpiechu. Hazardową przyjęli w 3 dni. Jak będzie faktyczna wola koalicji to przyjmą nasz projekt w 3 tygodnie, a jak bardzo będą chcieli popracować i poanalizować to będą mieli 3 miesiące do lipca
jak mówi stare porzekadło : pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł.
nie ma co strzelać na oślep.
teraz jest dobry czas na konsolidację sił i umysłów.
CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !
Zgadzam się z powyższymPodtrzymuję swoje stanowisko w tej sprawie sprzed kilku dni.
Uważam, że jeszcze trochę możemy wytrzymać.
Poruszone przez Kol. mario97 argumenty nie są zbyt mocne w konfrontacji z rzeczywistą wagą tej sprawy.
Pozdrawiam
ja natomiast napiszę, że zaczynam się obawiać.
skręcenia klarownego wyroku trybunału konstytucyjnego.
przedsmak mamy w wypowiedziach małego szu.
przecież stopnie i stanowiska mu przeszły jakby prawo nie istniało.
teraz cała maszyneria zaczęła pracować i w tej sprawie.
kuglarstwem i sztuczkami zechcą utopić także i rzeczony wyrok.
a jeszcze jak wygrają wybory? ho ho ho ho ho ho ...
Skoro nasz projekt będzie zaliczał F.C. lata przed 1999r. to powinien zaliczać także wcześniejsze lata dla tych wszystkich co przyszli z UKS, właśnie lata pracy w UKS.
Na pewno jednak musimy zabezpieczyć się przed patologią taką mianowicie, że ktoś wskoczy w mundur teraz, bo zapadł wyrok TK i nabędzie prawo do emerytury mundurowej. Musimy to jakoś zapisać, aby projekt nie powędrował do kosza i nie został po prostu wyśmiany z tego powodu.
Jak to zrobić
Może w formie przepisu przejściowego przyjmując jako graniczną datę dzień 3 marca 2015r. Tylko czy da się to zapisać w zgodzie z Konstytucją? Ja mam wątpliwości, niemniej poddaję pomysł pod dyskusję.