Komunikat to jedno a realne rzeczywiste działanie z waszej strony to druga strona. Myślę, że większość naszego ,,środowiska" interesuje prawdziwe intencję oraz rzeczywiste działania.
Do gry hasłem ,,emerytury celniczej" dochodzi gra hasłem ,,projekt SLD".
1) projekt SLD ,,emerytur celnych" druk sejmowy 2563, odnosi się do ZUS-owskiego systemu emerytalnego. Projekt nawiązuje do zmiany ustawy o Służbie Celnej.
2) projekt SLD ,,włączenie FC SC do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego", odnosi się do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego służb mundurowych. Projekt nawiązuje do zmiany/dopisanie FC SC do ustawy z 1994 roku obok Policjantów, Strażników Granicznych itd.
Przewodniczący Sławek nie żąda od was rzeczy nie możliwych. Nie żąda od was rzeczy , których nie moglibyście zrobić ze względu na ,,wasz interes związkowy", ,,wasze trwanie jako działacze'' itd.
Stawia moim zdaniem sprawę uczciwie. Będziemy grać do jednej bramki. Wy popierajcie projekt SLD 2) (urabiajcie posłów SLD). Sławek też przedstawi projekt ,, włączenia FC SC do zaopatrzeniowego systemu emerytur mundurowych'' , obydwa projekty będą procedowane razem.
Natomiast w sprawie projektu SLD tzw. ,, emerytury celne " sprawa jest jasna, jeżeli chcecie włączyć funkcjonariuszy SC do systemu zaopatrzeniowego służb mundurowych to nie popierajcie (również wasz mecenas) projektu ,,emerytur celnych" , który odnosi się do pozostawienia funkcjonariuszy SC w systemie ZUS !!!
Wystąpcie z oficjalnym pismem do Marszałka Sejmu, przewodniczącej komisji sejmowej o wycofanie projektu ,,emerytury celne" jako niezasadne w kontekście wyroku TK. Poproście o to posłów SLD, którzy byli wnioskodawcami o wycofanie swojego projektu.