Relacja ze spotkania w Sejmie - szerzej.
Na spotkaniu Prezydiów Komisji zanegowałem projekt emerytur celnych jako bezprzedmiotowy w chwili obecnej. Niestety, obecna na spotkaniu Pani Przewodnicząca Podkomisji Nadzwyczajnej ds. rozpatrzenia tego projektu Pani Poseł Drozd stwierdziła, że prace nad emeryturami celnymi są zasadne.
Po takim przedstawieniu sprawy przez Panią Poseł nikt nie poparł mojego ww. wniosku poza Posłem PiS Stanisławem Szwedem, który również zauważył, że projekt emerytur celnych wyklucza się z projektem emerytur mundurowych dla F.C.
Wszyscy obecni na spotkaniu ze strony ZZ jak i Poseł PiS Janusz Śniadek zanegowali możliwość dzielenia F.C. w związku z wyrokiem TK. Obecne na spotkaniu ZZ zawnioskowały o włączenie F.C. do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego w tej kadencji Sejmu.
Ja poinformowałem także Komisje, że złożymy niebawem projekt, niezwłocznie po ukazaniu się uzasadnienia pisemnego, który będzie skonsultowany szeroko w całym środowisku zawodowym F.C.
Obecny na spotkaniu mecenas Pan Zalesiński reprezentant trzech central, stwierdził, że im zależy nad procedowaniem zarówno emerytur celnych jak i emerytur mundurowych.
Po spotkaniu Prezydiów Komisji spotkały się także ZZ i z przebiegu tego spotkania wynikło, że wszystkie ZZ idą de facto po to samo(domagają się tego samego), a więc emerytury mundurowe dla F.C. licząc 15 lat od momentu zatrudnienia dla zatrudnionych do 31.12.2012r. i 25 lat staż i 55 lat wiek dla zatrudnionych od 1.01.2013r., jeszcze w tej kadencji Sejmu RP.
Nie ma przeszkód w tym, że zostanie złożony drugi projekt. To w żaden sposób nie zakłóca prac nad już złożonym projektem SLD.
Reasumując, wszystkie ZZ mają ten sam cel, do którego dążą najlepszymi i najskuteczniejszymi w ich ocenie możliwymi drogami, czego nie należy odbierać jako coś niepokojącego.
Ps. Już poza relacją chcę napisać, że postawa SSC(jego pismo z wczoraj do Sejmu) świadczy w sposób dobitny, że gra na zwłokę i
potwierdził niechęć resortu do załatwienia tej sprawy w tej kadencji Sejmu.
Wobec powyższego ponawiam Apel do wszystkich F.C. i ZZ do budowania wspólnego frontu celem wykazania determinacji środowiska zawodowego.
Spotkanie odbędzie się niebawem, oczekujemy wciąż na uzasadnienie wyroku TK. Wszystkich F.C> zainteresowanych udziałem w spotkaniu, pragnących zaangażować się w sprawę, proszę o kolejne zgłoszenia na maila
slawomir.siwy@celnicy.pl.
Spotkanie zorganizujemy tak, aby ustalić już na maj harmonogram możliwych do wdrożenia działań całego środowiska zawodowego, który zwróci uwagę władzy na tę kwestię, jeżeli będzie widoczna dalsza zwłoka Sejmu i MF w tym zakresie.
Przypomnę, że ów front budujemy także w szerszych celach, o których pisano już w poprzednich postach w tym temacie.