Emerytury !!!

Powinien to zrobić na podstawie art. 40 ust.8a swojej ustawy (na podstawie zawiadomienia ZER usuwa z ewidencji informacje o należnych i zwaloryzowanych składkach na ubezpieczenie emerytalne za okresy służby uwzględnione w wymiarze emerytury wojskowej lub policyjnej). Nawiasem mówić to, że tego nie robi prawdopodobnie ma swoje dalsze konsekwencje, nie wywiązuje się ze swego ustawowego obowiązku udostępnienia ubezpieczonemu informacji o stanie konta, która powinna pojawić się na koncie do 31 sierpnia każdego roku według stanu na koniec poprzedniego roku. Odkąd jestem na emeryturze takich informacji nie mam.
Mało tego . Nie dość ,że nie informuje to nie można od nich uzyskać informacji o wysokości ewentualnej emerytury po osiągnięciu 65 lat.

Kupisz raz i masz na lata
3ed031ce5dbbd0091d6195da261b570b.jpg

Wysłane z mojego 23108RN04Y przy użyciu Tapatalka

Do biznesu poszli najlepsi.

Do polityki, ci co nie załapali się do biznesu.

Natomiast do sportu poszli ci, którzy na nie dali rady do biznesu i polityki.

Ale trzymają się mocno, już w kolejnym pokoleniu.

To też jest przyczyną, wiecie czego

Do biznesu poszli najlepsi.
Do polityki, ci co nie załapali się do biznesu.
Natomiast do sportu poszli ci, którzy na nie dali rady do biznesu i polityki.
Ale trzymają się mocno, już w kolejnym pokoleniu.
To też jest przyczyną, wiecie czego

Ja znam inną wersję:

Do biznesu idą oszuści.
Do sportu idą kombinatorzy.
Do związków zawodowych idą kombinatorzy i oszuści - dla sportu.
Do polityki idą kombinatorzy i oszuści - dla biznesu,
a także sportowcy i związkowcy którym nie wyszło - ale na emeryturę.

Ja znam inną wersję:

Do biznesu idą oszuści.
Do sportu idą kombinatorzy.
Do związków zawodowych idą kombinatorzy i oszuści - dla sportu.
Do polityki idą kombinatorzy i oszuści - dla biznesu,
a także sportowcy i związkowcy którym nie wyszło - ale na emeryturę.

To jest autentyczna usłyszana osobiście wypowiedź człowieka, który wiedział co nieco nr. przemian tzw. ustrojowych .

Inny kontekst zupełnie, dlatego tak się dzieje, co widać w piłce zwłaszcza

Najlepszy środkowy napastnik w historii piłki nożnej, uwalony przez Piechniczka, no bo przecież rudy był na topie . Dla ułatwienia, mecz z Francją o 3 miejsce 🙂.

RM-06110-52-24
R O Z P O R Z Ą D Z E N I E
R A D Y M I N I S T R Ó W
z dnia 27 czerwca 2024 r.
w sprawie wielokrotności kwoty bazowej stanowiącej przeciętne uposażenie
funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej
Na podstawie art. 223 ust. 5 ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o Krajowej Administracji
Skarbowej (Dz. U. z 2023 r. poz. 615, z późn. zm.1)
) zarządza się, co następuje:
§ 1. Wielokrotność kwoty bazowej, stanowiącą przeciętne uposażenie funkcjonariuszy
Służby Celno-Skarbowej, ustala się na 4,49.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się od dnia 1 stycznia 2024 r.
§ 3. Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 sierpnia 2023 r. w sprawiew wielokrotności kwoty bazowej stanowiącej
przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Służby
Celno-Skarbowej (Dz. U. poz. 1871).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
PREZES RADY MINISTRÓW
DONALD TUSK
/podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym/ 👍👍👍

Witam wszystkich, proszę o odpowiedź na moje pytanie. Od jakiej daty liczy się staż dla celnika, aby nabyć prawa emerytalne z ZER. Pracowałem jako celnik na granicy w latach 1997 - 2007. Ile bym musiał jeszcze odsłużyć aby zdobyć upragnioną emkę z ZER? Pozdrawiam

Witam wszystkich, proszę o odpowiedź na moje pytanie. Od jakiej daty liczy się staż dla celnika, aby nabyć prawa emerytalne z ZER. Pracowałem jako celnik na granicy w latach 1997 - 2007. Ile bym musiał jeszcze odsłużyć aby zdobyć upragnioną emkę z ZER? Pozdrawiam
Wysługę emerytalną wylicza się od 15.09.1999. minimum to 15 lat służby. Wlicza się w to okresy służby w innych formacjach uwzględnionych w UoZE.

mam takie pytanko. Czy średnie uposażenie jest obliczane z uwzględnieniem świadczeń stażowego i motywacyjnego czy bez nich? Jeśli z uwzględnieniem to do obliczenia naszej podstawy też należy uwzględniać te świadczenia, inaczej sztucznie jest zaniżana podstawa.

Co do motywacyjnego się nie wypowiem, ale stażowe, jak i wszystkie dodatki o charakterze stałym wliczane są do średniego uposażenia. No jakbyś chciał podnieść podstawę o stażowe, jeżeli to właśnie z niej wylicza się stażowe?

nie miałem na myśli dodatku stażowego tylko świadczenie stazowe. Ono jest doliczane do podstawy po 32 latach ale jesli jest brane pod uwage przy wyliczaniu średniego uposażenia a nie jest brane pod uwage przy obliczaniu podstawy to jest to sztuczne zanizanie emertury.

nie miałem na myśli dodatku stażowego tylko świadczenie stazowe. Ono jest doliczane do podstawy po 32 latach ale jesli jest brane pod uwage przy wyliczaniu średniego uposażenia a nie jest brane pod uwage przy obliczaniu podstawy to jest to sztuczne zanizanie emertury.
Średnie uposażenie w formacji to kwota bazowa x wkb x 12 , chyba tak to leciało ..

Im masz wyższe świadczenie to lepiej dla Ciebie gdyż będziesz miał wyliczaną emeryturę od większej kwoty, dla średniego uposażenie nie ma to znaczenia.
Jest tak jak pisze ,,echo":
Średnie uposażenie w formacji to kwota bazowa x wkb x 12 , chyba tak to leciało ..

Co do dodatków które mamy i są najczęściej mylone to:
1. Dodatek stażowy
2. Dodatek za długoletnią służbę
3. Dodatek motywacyjny

Tylko dwa pierwsze wchodzą do emerytury z tym że ten drugi po 32 służby.

Pozostałe dodatki takie jak godziny nocne, kontrolerski, za przewodników psów, za opiekunów, mentorów, specjalne, chyba wszystkie wymieniłem wchodzą do emerytury. A w przyszłości miejmy nadzieję graniczny, dochodzeniowy.

Natomiast wszystkie przelewy z tytułem ,, nagroda", oprócz rocznej nie wchodzą do wyliczeń,nie wiem tylko czy nagroda jubileuszowa jest zaliczana do wyliczeń emerytalnych ale chyba też nie.

Trochę się Wam wtrącę.
@adrianpec ma pewnie na myśli, że dodatkowe świadczenie za długoletnią służbę jest wypłacane z funduszu płac, czyli wkb x kb, a większość emerytów nie będzie miała doliczonego tego dodatku do podstawy emerytury. (W przeciwieństwie dododatku motywacyjnego 1500/2500 który ma inne źródło finansowania.

Trochę się Wam wtrącę.
@adrianpec ma pewnie na myśli, że dodatkowe świadczenie za długoletnią służbę jest wypłacane z funduszu płac, czyli wkb x kb, a większość emerytów nie będzie miała doliczonego tego dodatku do podstawy emerytury. (W przeciwieństwie dododatku motywacyjnego 1500/2500 który ma inne źródło finansowania.
będą mieli ci z wysługą 32lat z tym że kwoty wpadają zdaje się od 23r zatem uśrednia się (z uwagi na metodę liczenia z 10 lat) dopiero w roku 33 a zasadniczo na koniec 34 tak więc mono nie wszystkich z obecnych

Back
Do góry