Co zostało z naszych podwyżek - propozycje MF z 10.07.09r.

nagrody pólroczne

nie wiem na ile dokładnie analizowane były przez wszystkich na forum oferty Tajnego Współpracownika SB Boniego ale wynika jedno, że nagrody półroczne nie zostaną wypłacone -a za to w podobnych pieniądzach podniosą nam uposażenie od lipca (albo i nie pdniosą !)
- tak będziemy wydymani i tak !

(nie bójmy się pisać tego wyraźnie ! TW BONI !),

człowiek który pod...dalał swoich jest doradcą tego rządu . jaką moralność prezentuje on i rząd którego doradcą jest agent bezpieki.

Niech odpowie sobie każdy sam na tym forum

Skandal

To co robi ministerstwo to SKANDAL!!!
Nie możemy na to pozwolić. Regulacja, proszę bardzo , ale nie z pieniędzy obiecanych przez premiera w czasie akcji w 2008r. Teraz tylko i wyłącznie !!! po 500 brutto dla każdego.

Psie Szariku wierz mi żaden z dodatków o który zapytałem mnie nie dotyczy a pytam bo nie widzę różnicy w pracy SzNP-owca pracującego w terenie od pracy GM czy pograniczników. I jedni i drudzy niejednokrotni nadstawiają własną dupę w tej nierównej walce. A tak na koniec tej wymiany zdań to przepracowałem w każdej z ww komórek.
POZDROWIONKO

To co robi ministerstwo to SKANDAL!!!
Nie możemy na to pozwolić. Regulacja, proszę bardzo , ale nie z pieniędzy obiecanych przez premiera w czasie akcji w 2008r. Teraz tylko i wyłącznie !!! po 500 brutto dla każdego.

Aż te baby pazerne dla kasy,oni to dla nas robią równają kominy rozumie pani.

Aż te baby pazerne dla kasy,oni to dla nas robią równają kominy rozumie pani.

Chyba do dołu:D
Oprócz jaśnie kapelana, który służy w deszcz i niepogodę, w nocy i w dzień ku chwale Pana:mad:
Tak nawiasem to nawet nie wiem jak wygląda kapelan w mojej IC, biedny taki zapracowany, że nieuchwytny.

Chyba do dołu:D
Oprócz jaśnie kapelana, który służy w deszcz i niepogodę, w nocy i w dzień ku chwale Pana:mad:
Tak nawiasem to nawet nie wiem jak wygląda kapelan w mojej IC, biedny taki zapracowany, że nieuchwytny.

A ja myślę, że dla niego to i tak będzie za mało i tym sposobem też przyłączy się do naszego ogólnego niezadowolenia:cool:

MF zaproponował równanie kominów płacowych.
Ustalił uposażenia zasadnicze mininimalne na poszczególnych stanowiskach:
referent - 2450
MKC - 2550
KC - 2700
SKC - 2850
Inspektor - 3100
ekspert celny - 3400
pełnomocnik ds inf. niejawnych - 3600
rzecznik prasowy - 3600
audytor - 3700
radca prawny - 4000
kapelan - 3400
kierownik zmiany - 3400
kierownik referatu - od 3400 do 4000
kierownik OC - od 3400 do 4100
naczelnik wydziału - 4000
z-ca nacz. UC - od 4100 do 4800 w zależności od liczebności UC
Główny księgowy - 5000

Średnie podwyżki na stanowiskach wyniosą:
referent- 329
mkc - 245
kc - 149
skc - 132
inspektor - 145
ekspert - 202
pełnomocnik ds inf. niejawnych - 252
rzecznik prasowy - 282
audytor - 363
radca prawny - 163
kapelan - 449
kierownik zmiany -232
kierownik referatu - 220
kierownik OC - 158
nacz. wydziału -274
z-ca nacz - 259
gł. księgowy - 352
jesli oczywiście MF pozostanie ostatecznie przy tej propozycji.

Wydzielono też kwotę 111 tys zł w skali miesiąca na awanse we wrześniu.

Pracownicy cywilni nie są objęci tą regulacją.

NAJPIERW NALEŻY ZAŁATWIĆ WSZYSTKIE ZALEGŁE AWANSE WE WSZYSTKICH IZBACH
DOTĄD W WIĘKSZOŚCI OTRZYMYWALI JE PRZYDUPASY I MIERNI, BIERNI ALE WIERNI czytaj bez własnego zdania
I TERAZ ZNOWU MAJĄ ZGARNĄć CAŁĄ PULĘ/???????????????????????????
bo mają wyższe stanowiska
a co z tymi, którzy od 15 lat są bez awansu mimo ocen okresowych "AWANSOWAĆ"
KIEDY TE SPRAWY ZOSTANĄ UPORZĄDKOWANE I KRZYWDY NAPRAWIONE?????

Kiedy, kiedy......

KIEDY TE SPRAWY ZOSTANĄ UPORZĄDKOWANE I KRZYWDY NAPRAWIONE?????...............
Naprawa w tej firmie? Raczej trwa destrukcja......:mad:

Kartki wysyłamy my, funkcjonariusze i pracownicy.
Artur wysłał tekst Związku, my też wysłaliśmy korespondencję, ale jej nie ujawniamy, po co Pan Minister ma poczytać przed wystąpieniem z mówinicy.

nieistotne- razem
słabo tak do posłów z błędami ortograficznymi pisać

myślisz, że zorientują się ?

dyrektorzy IC podpisują decyzje z błędami ortograficznymi, na stronach intranetowych są błędy ortograficzne to może taki celniczy "przywilej"

"zza" też razem piszemy

jeden złoty dla szefa poczta polska,15 tys.przekazów

A apartment jest w piwinicy

Ostatnia edycja:
Dzisiaj zapoznałem się z najnowszą propozycja podziału kasy (mam nadzieję, że nie funkcjonują w obiegu dwie niezależnie).
Nie odnoszę się do tego, dlaczego tylko od 1 lipca, tylko w tych przedstawionych ramach.

Pierwsze pytanie od uprawnionych, czy dodatki wymienione w I elemencie będą wypłacone z wyrównaniem od 1 lipca?

Zgadzam się z tym, że te same stanowiska powinny mieć takie same uposażenie zasadnicze w każdej IC (kominiarze i tak się śmieją), w związku z tym nie można przekazać środków wg prostego iloczynu liczba funkcjonariuszy x średnia kasa na 1 Funkcjonariusza.

Spójrzcie na to globalnie, w obecnej formie pieniądze docierają do szeregowych funkcjonariuszy, nie do kadry, gdyż poza kierownikami referatów (duże rotacje) kadra ma zasadnicze powyżej swojej średniej (tak jak exparty:)) (wiem, że spłaszczenie pomiędzy mkc –insp jest przygotowaniem do wartościowania)

Wg mnie dużym problemem są wieloletnie zaniedbania w awansach w stanowiskach i nie można proporcjonalnie do liczby funkcjonariuszy w IC przydzielić na to kasy, tylko zebrać dane z całego kraju i wypracować algorytm podziału, np. ile lat bez awansu w stanowisku, awansować najdłużej opuszczanych (jeżeli nie ma przeciwwskazań).

159 tyś/miesiąc nie wystarczą nawet na ¼ kwoty potrzebnej aby zlikwidować wieloletnie zaległości w awansach w stanowiskach (a wiem, że z automatu ta kasa nie dotrze do tych zapomnianych) a 111 tyś na awanse w stopniach pójdzie w pierwszej kolejności na mających aspiracje na oficyjerów:)

Trzeba z tej puli wygospodarować kasę na ZALEGŁE AWANSE, a przesunięcia można dokonać w IV elemencie i z kasy z nadgodzin. To jest ostatni gwizdek i trzeba TO IM DAĆ, aby nie czuli się FRAJERAMI (info ze Szczecina), pracującymi lata bez awansów.

PS Kiedyś można było mieć inspektora po 6 latach, później (2000r.) wprowadzono nieformalny licznik inspektora po 10 latach (oczywiście nie dotyczył IC), teraz mamy to co mamy, kc patrzy na inspektora, chociaż inspektor przyjęty był później i pracował np. w strategicznych wydziałach (logistyka, kadry) – bez urazy, ale to ludzi boli i jest totalnie demotywujące, a skoro kasa jest i jest WOLA, trzeba to wykorzystać.

PSII Wiem, że wielu osobom równanie kominów się nie podoba, łączę się razem z nimi w ich BÓLU:mad: i przypominam, że nadal mają więcej, a robią to, co każdy z NAS.

Ostatnia edycja:
Oczywiście zastanawia mnie liczby:
Budżet 2009 po wprowadzonych ograniczeniach: 58890 tyś;
Po odjęciu pochodnych oraz nagród jubileuszowych: 49244 tyś.

Jakie pochodne? 3%, 20% stażowego(chyba, że zwiększonego), jubileuszówki?
w jakich kwotach?

Stażowe zostało ujęte w elemencie II i IV.
Uchwała modernizacyjna nie obejmuje nagród jubileuszowych:), to powinno byż zaplanowane w budżetach poszczególnych IZB, za co odpowiedzialni są...(wiadomo kto).

Najbardziej podoba mi się zapis:
Środki nie wydatkowane w związku z wejściem w życie ustawy zwiększa na koniec roku fundusz nagród:) Czyich? Skoro 3% nie zostały wypłacone?

Dlatego uważam, że nadal są środki, przynajmniej na częściowe uregulowanie wieloletnich zaniedbań KADRY Kierowniczej odnośnie awansów w stanowiskach względem funkcjonariuszy celnych (nie swoim) sumiennie wykonujących swoje obowiązki służbowe.

Oczywistym jest także, że uchwała modernizacyjna nie powstała, aby finansować przywrócenia do służby (797 tyś)

Ostatnia edycja:
No "nunia', to i tak masz luxus! Ja na swoim OC znam kilku 15,12 letnich mkc-rew.cel.,a ilu kc z st.rew.cel. lub mł.dys.cel., gdzie mł.dys.cel. dostali ostatnio we wrześniu, po walce słownej z wierchuszką!! Jak tak czytam Wasze posty, to stwierdzam, że i tak jeteście farciarzami...!
Tak dalej być może !!!!Czy wieloletnie zaniedbanai wobec tych ludzi zostaną w końcu naprawione, tak dalej być nie powinno, to już przechodzi "ludzkie granice" , aby tylko przydupasy, lizusy i podpier...e awansowani byli praktycznie co roku!!! Czy nie ma na to naprawdę sposobu????

Wydaje mi się, że propozycja MF jest bardzo rozsądna. Wiadomym jest, że aby wyrównać kominy trzeba byłoby zrobić kilka takich podejść, ale trzeba od czegoś przecież zacząć :rolleyes: Jednym rzutem zrobić tego się nie da, bo są zbyt duże różnice w zarobkach, więc nie wymagajmy cudów.
Wiadomym jest także, że każdy jak najwięcej z podwyżki będzie chciał wyrwać dla siebie i tutaj żadnych sentymentów nie będzie. Wystarczyło dzisiaj posłuchać komentarzy w pracy po przeczytaniu informacji na Corintii :eek:
Jedyne do czego mam zastrzeżenia to dodatek motywacyjny dla pracujących przy zgłoszeniach celnych - do czego niby ma motywować te 300 zł. ??? Przecież prawie wszystkie zgłoszenia i tak idą bez rewizji i bez weryfikacji...

ZDECYDOWANIE POPIERAM PROPOZYCJĘ MF !!! :D

Back
Do góry