co dalej ze stałymi nadzorami?

Nie zajmuje sie stricte tym ale ludzie tam pracujacy maja sie znac na tym. Nie wiesz o tym spontan ze teraz jak sie pojdzie np na bazar to trzeba tez pod tym wzgledem dzialac???

I tu sie mylisz koleś powiem wprost Jesteś Pustakiem- a jak się taki pustak huknie nie ważne z której strony to tylko pustkę słychać !!!!!
a jak jesteś ciekaw czym się ludzie tam pracujący zajmują to weź w rękę przepisy i zacznij czytać to się dowiesz
i czytaj ze zrozumieniem

I tu sie mylisz koleś powiem wprost Jesteś Pustakiem- a jak się taki pustak huknie nie ważne z której strony to tylko pustkę słychać !!!!!
a jak jesteś ciekaw czym się ludzie tam pracujący zajmują to weź w rękę przepisy i zacznij czytać to się dowiesz
i czytaj ze zrozumieniem

Dawniej jak nie bylo dozoru to jak celnik szedl na bazar to mogl kontrolowac tylko towary podlegajace sznp. A teraz juz wszystkie. Dozor sie wzmocnil ale i przybylo obowiazkow. Wiec musisz doczytac i to gruntownie. Jak juz poznasz przepisy to wroc na forum i sie odezwij. Pozdr

Zaznaczam; nie wiem co Koleżeństwo wykonuje w SNP, ale to są moi Koledzy sprzed paru lat, z którymi do tej pory rozmowy mnie nie męczą (w myśl przysłowia: "Mądrej Głowie dość ... po Słowie").
Przepraszam Panie i Panów z SNP, że pozwalam sobie zabrać głos w temacie, który mnie pozornie nie dotyczy.

Reflektując się po wyrażeniu w tym temacie mojej opinii:

Śmiem zauważyć, iż po zwiększeniu zakresu obowiązków dotyczących SNP łatwiejsze będzie "manewrowanie" ludźmi ( także- cywil-mundur-mundur-mundur-mundur-cywil-cywil-cywil ...), a więc może znów mamy być jedno ...

ps
to MOGŁOBY być GENIALNE- obawiam się jednak, że dla zbyt wielu zbyt genialne- by zrozumieć, a tym bardziej wykorzystać!

Panowie i panie czas chyba zakończyć ten wątek....Na moje pytanie w jaki sposób siedząc w składzie podatkowym z węglowodorami gazowymi zapobiegamy lewym interesom w terenie: gaz z butli przelewany do cysterny i na stacje lpg, gaz na cele zwolnione zamiast do kurnika na stacje lpg- nie odpowiedział nikt.
Mam głęboko w d...e co sądzicie o mojej opinii na temat sekcji stałych kontroli, tylko proszę o odp. na powyższe pytanie!!!!:mad:

polecenia to możesz sobie wydawać nie wiem komu

mnie to możesz ew prosić

odp na twoje pytanie zaś znajdziesz we wcześniejszych postach moich i innych poważniejszych uczestników

Panowie i panie czas chyba zakończyć ten wątek....Na moje pytanie w jaki sposób siedząc w składzie podatkowym z węglowodorami gazowymi zapobiegamy lewym interesom w terenie: gaz z butli przelewany do cysterny i na stacje lpg, gaz na cele zwolnione zamiast do kurnika na stacje lpg- nie odpowiedział nikt.
Mam głęboko w d...e co sądzicie o mojej opinii na temat sekcji stałych kontroli, tylko proszę o odp. na powyższe pytanie!!!!:mad:
Postaram się. Każda wydana butla jest ewidencjonowana(do kogo jedzie, w jakim dniu itp) nagły, znaczny wzrost zapotrzebowania przez odbiorcę jest naturalnym powodem do sprawdzenia prawidłowości rozchodu tych butli. Gaz zamiast do kurnika na stacje LPG-zasada podobna. Wystarczy solidnie prowadzić swoje ewidencje rozchodu, a nie biernie przepisywać dane ze składu. Mając swoje prawdziwe dane wydawanego gazu nie jest problem zauważenie, że w którymś momencie może dojść lub dochodzi do nieprawidłowości. Trzeba tylko chcieć.

Pomijając to co napisał mój poprzednik to... w żaden! :cool:
Dlatego, że przepisy o SNP (rozporządzenie w wykonywaniu SNP) ściśle określają co można a czego nie! Więc akurat od tych spraw o których piszesz to była i jest kontrola przedsiębiorców i nie dlatego że dla SNP się nie chce, ale dlatego ŻE TAK SĄ SKONSTRUOWANE PRZEPISY które WIĄŻĄ RĘCE celnikom z SNP! :mad:
A nadchodzące rozporządzenie w skrawie kontroli niektórych towarów akcyzowych WIĄZAĆ BĘDZIE JESZCZE SKUTECZNIEJ :mad:

Dlatego, że przepisy o SNP (rozporządzenie w wykonywaniu SNP) ściśle określają co można a czego nie! Więc akurat od tych spraw o których piszesz to była i jest kontrola przedsiębiorców i nie dlatego że dla SNP się nie chce, ale dlatego ŻE TAK SĄ SKONSTRUOWANE PRZEPISY które WIĄŻĄ RĘCE celnikom z SNP! :mad:
A nadchodzące rozporządzenie w skrawie kontroli niektórych towarów akcyzowych WIĄZAĆ BĘDZIE JESZCZE SKUTECZNIEJ :mad:

Wiec jeszcze bardziej na nic obecnosc celnikow na skladach. Lepiej tych ludzi na kontrole w teren wyslac

święta prawda :cool: a naszą kontrolę wyręczy UKS ....
Zadania urzędów kontroli skarbowej na rok 2010 (wyciąg)

Działalność kontroli skarbowej zmierzać będzie do eliminacji z rynku podmiotów, których celem istnienia jest popełnianie przestępstw skarbowych i równoległego zapewnienia skutecznego egzekwowania należności podatkowych od podmiotów działających legalnie na rynku gospodarczym.
Działania kontrolne skupiać się będą na wykrywaniu zorganizowanej przestępczości podatkowej, to jest grup przestępczych, których celem działania są, najgroźniejsze i narażające budżet państwa na wielomilionowe straty, oszustwa w podatku VAT i podatku akcyzowym. Kontrola skarbowa skupiać się będzie także na zwalczaniu i minimalizacji szeroko pojętego zjawiska szarej strefy.
Najważniejszymi kierunkami działań kontroli skarbowej w 2010 roku będą:
Kontrole w zakresie opodatkowania obrotu wyrobami akcyzowymi, ze szczególnym uwzględnieniem obrotu paliwami płynnymi.
W toku działań kontrolnych w zakresie obrotu paliwami szczególna uwaga będzie zwracana na obrót wyrobami objętymi zwolnieniami z podatku akcyzowego oraz na ostateczne przeznaczenie produktów wytwarzanych i sprzedawanych jako wyroby nieakcyzowe, z ukierunkowaniem na obrót paliwami płynnymi dokonywany przez zorganizowane grupy, a także na ostatecznych odbiorców paliw - stacje benzynowe.

Marcin... ręce opadają

Wiec jeszcze bardziej na nic obecnosc celnikow na skladach. Lepiej tych ludzi na kontrole w teren wyslac

Nie rozumiesz, że i jedno i drugie jest potrzebne?!
Ani SNP nie zastąpi kontroli przedsiębiorców ani KP nie zastąpi SNP (uważam tak mimo tego, iż obecnie do tego dąży SSC)!

P.S. Na miejscu SSC to bym Marcina wziął do MF- mało jest równie jak on pasujących do obecnie panującej w MF-ie "logiki". :cool:

Nie rozumiesz, że i jedno i drugie jest potrzebne?!
Ani SNP nie zastąpi kontroli przedsiębiorców ani KP nie zastąpi SNP (uważam tak mimo tego, iż obecnie do tego dąży SSC)!

P.S. Na miejscu SSC to bym Marcina wziął do MF- mało jest równie jak on pasujących do obecnie panującej w MF-ie "logiki". :cool:

Nie mowie o przeniesieniu ludzi do kontroli przedsiebiorcow tylko w ramach referatu dozoru w teren wysylac

Dobre, siedzi taki celniczyna na składzie gazowym. Właściciel składu robi wywóz gazu na ogrzewanie. Są papiery itd ... w rzeczywistości gaz jedzie na stacje LPG właściciela składu. Autocysterna wraca z potwierdzonymi przez odbiorcę papierami, którymi w głównej mierze są przedsiębiorcy ( koledzy naszego właściciela składu ) , którzy ogrzewają swoje fabryczki LPG. A celniczyna siedzi i ..... liczy butle, waży je i jedzie do domu. Między czasie właściciel składu, który sprzedaje gaz w butlach na swoich stacjach za pomocą " ośmiorniczki " przetłacza gaz z butli do autocysterny ..... a celniczynie i tak na koniec miesiąca wszystko się zgadza bo i tak dane do statystyk otrzymuje od właściciela składu podatkowego ( bo inaczej wyszłyby rozbieżności i byłyby problemy ). I tak od 2004 roku.

Ludzie składy podatkowe to lipa, trzeba ludzi wysyłać na kontrole doraźne w teren. Na składach jak tylko będą chcieli będą robić wałki w biały dzień ... i to w obecności celniczyny.

Dobre, siedzi taki celniczyna na składzie gazowym. Właściciel składu robi wywóz gazu na ogrzewanie. Są papiery itd ... w rzeczywistości gaz jedzie na stacje LPG właściciela składu. Autocysterna wraca z potwierdzonymi przez odbiorcę papierami, którymi w głównej mierze są przedsiębiorcy ( koledzy naszego właściciela składu ) , którzy ogrzewają swoje fabryczki LPG. A celniczyna siedzi i ..... liczy butle, waży je i jedzie do domu. Między czasie właściciel składu, który sprzedaje gaz w butlach na swoich stacjach za pomocą " ośmiorniczki " przetłacza gaz z butli do autocysterny ..... a celniczynie i tak na koniec miesiąca wszystko się zgadza bo i tak dane do statystyk otrzymuje od właściciela składu podatkowego ( bo inaczej wyszłyby rozbieżności i byłyby problemy ). I tak od 2004 roku.

Ludzie składy podatkowe to lipa, trzeba ludzi wysyłać na kontrole doraźne w teren. Na składach jak tylko będą chcieli będą robić wałki w biały dzień ... i to w obecności celniczyny.

Brawo twarzowy. Tylko w teren ludzi dac.

Niewatpliwie masz recht,ale co z tego wynika?

że statystycznie i w papierach wszystko gra, nie ma nadwyżek w zużyciu mogących wzbudzić wątpliwości i wsio ok, muzyka gra, ale przecież chyba nie o to chodzi.

Teren, teren, teren, a na firmach kontrole doraźne, przecież sa wyszkoleni ludzie i nie będzie z tym problemu:D

W pewnej Izbie Celnej miano stworzyć grupy mobilne w SzNP. Miało to polegać na tym, że w momencie wywozu np: gazu na ogrzewanie funkcjonariusz na składzie miał zadzwonić i powiadomić gdzie i kiedy i ile ma przyjechać.... ale odstąpiono od tego, odstąpiono też od plombowania autocystern, cystern i innych tam. Jeżeli tak wszystkim ufamy i wierzymy to po co stałe nadzory ? Ludzie tam siedzą i opierdalają się, uwsteczniają się do siedzimy urzędu jeżdżą raz w miesiącu ... nie na szkolenia tylko listę obecności przywieść i kartę pracy.

Ale co tam ZŁOTO MAMY :)

Mamy!!! Mamy!!!
Brawo Justyna!!!

Na tę okoliczność, z powodu przedawnienia 38 letniego okresu poszukiwania złotego medalu na zimowych IO nie będę się dzisiaj uwywnętrzniał z moich doświadczeń nabytych w szczególnie niebezpiecznych, wymagających-wielopłaszczyznowo, warunkach pracy w SzNP.:):):)

Jeszcze brąz!!!

Ostatnia edycja:
że statystycznie i w papierach wszystko gra, nie ma nadwyżek w zużyciu mogących wzbudzić wątpliwości i wsio ok, muzyka gra, ale przecież chyba nie o to chodzi.

Teren, teren, teren, a na firmach kontrole doraźne, przecież sa wyszkoleni ludzie i nie będzie z tym problemu:D
Panie terenowiec i dokąd dojedziesz? Do granicy Izby Celnej, a dalej będziesz wołał terenowców z sąsiedniej Izby? A możne zostaniesz federalnym terenowcem i będziesz jeździł za cysternami po całym kraju? Czy przerasta Pana wyobrażenie to, że jedni mają solidnie kontrolować skład aby inni na podstawie uzyskanych danych mogli skontrolować odbiorcę? Czy się to komuś podoba czy nie praca komórek w UC jest ze soba ściśle powiązana.

Back
Do góry