art.41 ustawy z 1.12.2022 r ,,o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na 2023(...)

Sąd twierdzi, że analizował moją dokumentację zgromadzoną w ZER, słabo jakoś skoro przeoczył orzeczenie komisji o niezdolności do dalszej służby. Jak w takiej sytuacji odnieść się do ww. w apelacji? Nie postawiłem interesu własnego ponad służbę krajowi tylko zdrowie po 29 latach mi wysiadlo.....

Sąd twierdzi, że analizował moją dokumentację zgromadzoną w ZER, słabo jakoś skoro przeoczył orzeczenie komisji o niezdolności do dalszej służby. Jak w takiej sytuacji odnieść się do ww. w apelacji? Nie postawiłem interesu własnego ponad służbę krajowi tylko zdrowie po 29 latach mi wysiadlo.....
U mnie się zaasekurowal dość szeroko, że wydał na podstawie akt, że nikt nie przeglądał i nie zgłaszał zastrzeżeń.

Nie zauważył że w replice wnosiłem o dołączenie do akt drugiej decyzji emerytalnej, jeśli jej nie ma w aktach, pisałem o półrocznym zwolnieniu lekarskim przed odejściem.

W drugiej jak wół stoi, że podwyższają z tytułu inwalidztwa.

Zarzut że projekt ustawy był na celnikach, że druk sejmowy do legislacji ...

Ja bym też zarzucił wydanie decyzji bez zapoznania się z pełnym materiałem dowodowym, skoro s. I inastancji nie wspominał o tym dokumencie w uzasadnieniu.

Trochę trudno mi uwierzyć, że w efekcie zapadną indywidualne rozstrzygnięcia uwzględniające czyjąś wyjątkową sytuację. Co do argumentacji to zgoda nie popisali się, ale sprawa art. 41 raczej zostanie rozstrzygnięta jednolicie (na TAK lub na NIE) gdzieś wyżej, dla wszystkich emerytów którzy odeszli styczeń/luty 2023 r. Pozdrawiam i nie tracę nadziei, bo ta ponoć umiera jako ostatnia.

Trochę trudno mi uwierzyć, że w efekcie zapadną indywidualne rozstrzygnięcia uwzględniające czyjąś wyjątkową sytuację. Co do argumentacji to zgoda nie popisali się, ale sprawa art. 41 raczej zostanie rozstrzygnięta jednolicie (na TAK lub na NIE) gdzieś wyżej, dla wszystkich emerytów którzy odeszli styczeń/luty 2023 r. Pozdrawiam i nie tracę nadziei, bo ta ponoć umiera jako ostatnia.
istota skargi jest ogólna żadna indywidualna sytuacja nie będzie miała wpływu co nie znaczy że orzeczenia mogą być różne

Istota tak. Nie mniej jednak już niuansują w wyrokach sprawy procesu legislacyjnego, publikacji projektu na celnikach , możliwości wycofania wniosku, nawet próbują zarzucić prywatę w trudnym dla Ojczyzny czasie i złamanie ślubowania.

Więc nie do końca. Tym bardziej, że sytuacja z wyborami nie jest jasna, geopolityczna też. Jakby się coś zaczęło, to kto za nich będzie d..y nadstawiał, przecież oni są od sądzenia i rządzenia.

Powyższe jest ważnym wątkiem, bo bardzo mocne jest właśnie to, że wielu składało wniosek przed zmianami prawa i zostali zaskoczeni. Dlatego Sąd o tym pisze, bo ma świadomość doniosłości tej kwestii.
Tutaj jest ewidentne naruszenie zasady demokratycznego państwa prawa, dlatego to jest wbrew pozorom ważny wątek i w apelacji warto złożyć i zawnioskować o przeprowadzenie dowodów, które temu zaprzeczają.

Druk sejmowy 2654 projekt ustawy okołobudżetowej. 30 09 2022 wniesiony, data ogłoszenia w Dz. U. 2022-12-19

Dz.U. 2022 poz. 2666​

Zatem wszystkie wnioski o zwolnienie przed tą datą nie mogą zostać zaskoczone zmianą prawa.

Ja przynajmniej tak to rozumiem.

Druk sejmowy 2654 projekt ustawy okołobudżetowej. 30 09 2022 wniesiony, data ogłoszenia w Dz. U. 2022-12-19

Dz.U. 2022 poz. 2666​

Zatem wszystkie wnioski o zwolnienie przed tą datą nie mogą zostać zaskoczone zmianą prawa.

Data uchwalenia 01.12.2022. Projekt był tylko projektem, więc mógł być zmieniony np. na etapie procedowania w Senacie. Dlatego każdy kto składał wnioski o zwolnienie, przed tą datą, mógł być przekonany, że podobnie jak wcześniej, kwota bazowa będzie obowiązywać od 1 stycznia. Należy, według mnie, podnosić to w odwołaniach. Poza tym, znam osoby które chciały wycofać wniosek, ale nie miały zgody "przełożonych". Informacja o możliwości wycofania krążyła zawsze pocztą pantoflową (w mojej Izbie).
Chyba po tej dacie tj 2022-12-19 "nie mogą zostać zaskoczone zmianą prawa".

Dz.U. 2022 poz. 2666​

projekt to nie uchwalona i ogłoszona ustawa. było wiele ustaw projektowanych które ostatecznie miały zmieniony kształt. Projekt to nie obowiązujące prawo . Nie można dać się wbić w ich retorykę

projekt to nie uchwalona i ogłoszona ustawa. było wiele ustaw projektowanych które ostatecznie miały zmieniony kształt. Projekt to nie obowiązujące prawo . Nie można dać się wbić w ich retorykę
A co to poczta pantoflowa :)? to nie jest argument. Co więcej szanowna Pani dyr nie miała ochoty sięzemną spotkaća umawiałem sie od 20 grudnia i po 2-3 tygodniach byłem jeszcze raz dowiedzieć się o termin "audiencji". :)

Data uchwalenia 01.12.2022. Projekt był tylko projektem, więc mógł być zmieniony np. na etapie procedowania w Senacie. Dlatego każdy kto składał wnioski o zwolnienie, przed tą datą, mógł być przekonany, że podobnie jak wcześniej, kwota bazowa będzie obowiązywać od 1 stycznia. Należy, według mnie, podnosić to w odwołaniach. Poza tym, znam osoby które chciały wycofać wniosek, ale nie miały zgody "przełożonych". Informacja o możliwości wycofania krążyła zawsze pocztą pantoflową (w mojej Izbie).

Chyba po tej dacie tj 2022-12-19 "nie mogą zostać zaskoczone zmianą prawa".
Projekt był tylko projektem... a nawet mógł być wycofany w trakcie procesu legislacyjnego. Tak też się czasem zdarza.

Projekt był tylko projektem... a nawet mógł być wycofany w trakcie procesu legislacyjnego. Tak też się czasem zdarza.
Dokładnie. Mógł to być taki projektowy zachęcacz do pozostania w służbie lub wycofania wniosku. A potem gdyby zadziałał skutecznie mógłby zostać w trakcie legislacji wycofany.

Nie sądzę. Gdyby ktoś wygrał to byśmy wiedzieli. Czekamy na rozprawy w I instancji, bo na razie były wyroki na niejawnych i składamy już też apelacje.
Sprawa jest b. ważna dla wszystkich funkcjonariuszy, gdyż jak wiemy Min. M. Wąsik zapowiedział stosowanie tego samego mechanizmu w 2024 r., tak więc, tak jak przestrzegaliśmy, sprawa może dotknąć także przyszłych emerytów, jeśli tego prawnie nie zatrzymamy.
ZZ Celnicy PL jako jedyny ZZ podjął tę próbę, tak jak wielokrotnie samodzielnie walczymy o inne sprawy naruszające prawa naszego środowiska zawodowego.
Dlatego potrzebujemy wsparcia, gdyż w większości takich batalii jesteśmy sami jako ZZ, a to wymaga ogromnego zaangażowania sił i środków. Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierają.

Nie sądzę. Gdyby ktoś wygrał to byśmy wiedzieli. Czekamy na rozprawy w I instancji, bo na razie były wyroki na niejawnych i składamy już też apelacje.
Sprawa jest b. ważna dla wszystkich funkcjonariuszy, gdyż jak wiemy Min. M. Wąsik zapowiedział stosowanie tego samego mechanizmu w 2024 r., tak więc, tak jak przestrzegaliśmy, sprawa może dotknąć także przyszłych emerytów, jeśli tego prawnie nie zatrzymamy.
ZZ Celnicy PL jako jedyny ZZ podjął tę próbę, tak jak wielokrotnie samodzielnie walczymy o inne sprawy naruszające prawa naszego środowiska zawodowego.
Dlatego potrzebujemy wsparcia, gdyż w większości takich batalii jesteśmy sami jako ZZ, a to wymaga ogromnego zaangażowania sił i środków. Dziękujemy wszystkim, którzy nas wspierają.
dzięki Sławek za informację!

To powinno też być wskazówka w wyborach z pozdrowieniami dla Wasika

A jak do Naszej sytuacji ma się fakt ostatnich wypłat z wyrównaniem. Bo zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 sierpnia 2023 r. w sprawie wielokrotności kwoty bazowej stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Służby Celno-skarbowej (Dz. U. poz. 1871), od dnia 1 stycznia 2023 r. obowiązuje nowa wielokrotność kwoty bazowej, stanowiącej przeciętne uposażenie funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej.
ZER przeliczył mi emeryturę na nową, więc de facto otrzymałem to o co walczyłem. Też mam niekorzystny wyrok w 1 instancji i złożone już odwołanie.

Back
Do góry