art.41 ustawy z 1.12.2022 r ,,o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na 2023(...)

Może jednak jest szansa... TK wypowiedział się w sprawie sędziów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Teraz panie kolego nikt z wami nawet gadał nie będzie ,adijos muczaczos.Nastał czas plasterkowani wstecznego,niech każdy wali na emeryturę kto może.Spokój? Zabiorą wam i nie dadzą co się tylko da.Ja to 10 lat temu przerabiałem.
Art.41 dobitnie świadczy o tym jak z nami do tej pory gadali.

A jest w ustawie okolobudzetowej na 2024?
Jeśli nie, to ok.

Ostatnia edycja:
A jest w ustawie okolobudzetowej na 2024?
Jeśli nie, to ok.
Były ustne zapowiedzi ministra Wąsika, że powtórzą ten nr.
Nowy rząd będzie miał mało czasu na analizę finansów państwa i budżet na 2024 będzie się opierał na projekcie PIS. Nie mogą dać Prezydentowi pretekstu do rozwiązania Parlamentu. W ciągu roku będą korekty.
Projektu okołobudżetowej nie znalazłem. Powtórka art.41 wy ika tylko z wypowiedzi Wąsika

Były ustne zapowiedzi ministra Wąsika, że powtórzą ten nr.
Nowy rząd będzie miał mało czasu na analizę finansów państwa i budżet na 2024 będzie się opierał na projekcie PIS. Nie mogą dać Prezydentowi pretekstu do rozwiązania Parlamentu. W ciągu roku będą korekty.
Projektu okołobudżetowej nie znalazłem. Powtórka art.41 wy ika tylko z wypowiedzi Wąsika
Wczoraj w mediach była informacja, że projekt ustawy okołobudżetowej został złożony przez premiera do sejmu, po czym po kilku godzinach ze strony sejmu zniknął bo został wycofany.
Chyba doszli do wniosku, że się pospieszyli, bo jeżeli będzie nowa RM to ona
składa projekt ustawy okołobudżetowej do sejmu.
Poza tym jeżeli będzie rząd mniejszościowy PIS, mało prawdopodobne jest, by przepchał jakiekolwiek ustawy przez sejm i jak długo taki stan rzeczy potrwa. A co zrobi w tej materii nowy rząd to kolejna niewiadoma.

Ostatnia edycja:
Wprowadzony ma zostać przepis, zgodnie z którym wzrost uposażeń funkcjonariuszy i żołnierzy zawodowych w 2024 r. obejmował będzie tylko funkcjonariuszy i żołnierzy zawodowych pozostających w służbie na dzień 1 marca 2024 r. Rozwiązanie ma celu zachęcenie funkcjonariuszy i żołnierzy zawodowych do pozostania w czynnej służbie.

Na pewno mamy teraz do odczekania 14 dni. W tym terminie Morawiecki musi otrzymać wotum zaufania od Sejmu. Dla swojego rządu.

Jeśli tak się nie stanie kolejne 14 dni czekamy na powołanie przez Sejm nowego rządu. Zapewne pod przewodnictwem Tuska.

Tak więc czekamy. Na powołanie nowego rządu. Który zapewne przyjmie projekt ustawy około budzetowej.

Na pewno mamy teraz do odczekania 14 dni. W tym terminie Morawiecki musi otrzymać wotum zaufania od Sejmu. Dla swojego rządu.

Jeśli tak się nie stanie kolejne 14 dni czekamy na powołanie przez Sejm nowego rządu. Zapewne pod przewodnictwem Tuska.

Tak więc czekamy. Na powołanie nowego rządu. Który zapewne przyjmie projekt ustawy około budżetowej.
Nie sądzę by chcieli procedować projekt ustawy zredagowany przez poprzedni rząd. Być może będzie podobny ale nie ten sam lub taki sam.

Nie sądzę by chcieli procedować projekt ustawy zredagowany przez poprzedni rząd. Być może będzie podobny ale nie ten sam lub taki sam.
Mogą nie chcieć, ale musieć, bo czasu zostało niewiele.
Prezydent fakultatywne może skrócić kadencję Sejmu – w razie nieprzedstawienia Prezydentowi RP ustawy budżetowej do podpisu w ciągu 4 miesięcy od dnia przedłożenia Sejmowi jej projektu (art. 225).

Zatem trzeba trzymać rękę na pulsie. W przypadku niekorzystnej dla wszystkich funkcjonariuszy w Polsce regulacji stosowne wnioski o wprowadzenie poprawek.

Dobrze by było tematem zainteresować inne mundurowe związki zawodowe .

Tu widzę pole do działania.

a dlaczego uwazasz, że radosne? Dla jednych radosne dla innych tragiczne, ja tylko stwierdzam fakt, zobacz kto jest za przywróceniem emerytur, które PIS odebrał . Wiadomo, o które emerytury chodzi.

a dlaczego uwazasz, że radosne? Dla jednych radosne dla innych tragiczne, ja tylko stwierdzam fakt, zobacz kto jest za przywróceniem emerytur, które PIS odebrał . Wiadomo, o które emerytury chodzi.

W niniejszym wątku to kwestia marginalna. Wręcz odbiegającą od tematu.

raczej podstawowa, kto może poprzeć usuniecie art. 41.

Być może masz rację.
Jednakowoż osobiście mocno bym się zastanowił.
Z różnych względów, których nie wymienię.
By nie wywoływać wilka z lasu.

Zauważ, od kiedy mamy uprawnienia emerytalne.
Do 2015 wszyscy mieli nas w dupie.

Kończąc napiszę, że szlachectwo nobilituje, ale i zobowiązuje.

PS. Głębokie ukłony dla Pani Profesor Teresy Liszcz, także sędzi TK w stanie spoczynku.

Ludzie, wszystkie opcje po kolei robiły nas w ch....a.
Dzięki temu nikomu nic nie zawdzięczamy. Politycy puszczają do nas oko najczęściej tylko wtedy jak są w opozycji.
Przykład emerytur. Mieliśmy duże wsparcie opozycji przed Tryb.Konst. Te same osoby jak już były u władzy blokowały projekt obywatelski a później w komisjach tak go wykastrowały, że wielu z nas nie mogło otrzymać emerytury (np. przez słynne "lata policyjne" czy niezaliczenie stażu przed 1999r)

Back
Do góry