Witam. Wczoraj otrzymałam uzasadnienie wyroku. Co dalej?Wciąż czekamy na uzasadnienia pisemne tych wyroków wydanych na posiedzeniach niejawnych.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Witam. Wczoraj otrzymałam uzasadnienie wyroku. Co dalej?Wciąż czekamy na uzasadnienia pisemne tych wyroków wydanych na posiedzeniach niejawnych.
Przekaz Sławkowi by prawnicy mogli przygotować apelacjeWitam. Wczoraj otrzymałam uzasadnienie wyroku. Co dalej?
Moim zdaniem niewiele, a na pewno nie zmieni podejścia sądu co do wyroku, ale to tylko moje zdanie. Ja czytam tak na chłopski sposób odpowiedź ZER na odwołanie : My się trzymamy literalnie przepisu, czyli art. 41, czy jest on natomiast zgodny z konstytucją to już nie ZER o tym decydować, bo nie jest organem uprawnionym (w domyśle Trybunał Konstytucyjny ewentualnie Sąd Najwyższy). Reszta to dla mnie bełkot ! Pytanie, czy w uzasadnieniach pisemnych wyroków znajdzie się coś więcej?! Co o tym sądzicie?Czy ta replika na odpowiedź na odwołanie jest niezbędna? Czy wnosi ona cokolwiek do sprawy?
Jeżeli jej nie wniosę zmieni się podejście Sądu do rozstrzygnięcia?
Panie Przewodniczący. Może w tej apelacji prawnicy przemycą fragment dotyczący zamrożenia podwyżek u Sędziów. Oni i prokuratorzy również dostali po tyłkach, tak jak i my. Z tym, że u nich dotyczy to braku korelacji podwyżki na 2023 z przeciętnym wynagrodzeniem. Po prostu dostali mniejsze podwyżki, niż wynika to z ich pragmatyki.Kancelaria pisze już apelacje. Wpłynęły do nas parę dni temu pierwsze uzasadnienia.
Dziękuję!Moim zdaniem niewiele, a na pewno nie zmieni podejścia sądu co do wyroku, ale to tylko moje zdanie. Ja czytam tak na chłopski sposób odpowiedź ZER na odwołanie : My się trzymamy literalnie przepisu, czyli art. 41, czy jest on natomiast zgodny z konstytucją to już nie ZER o tym decydować, bo nie jest organem uprawnionym (w domyśle Trybunał Konstytucyjny ewentualnie Sąd Najwyższy). Reszta to dla mnie bełkot ! Pytanie, czy w uzasadnieniach pisemnych wyroków znajdzie się coś więcej?! Co o tym sądzicie?
a był oficialny komunikat o możliwości wycofania wniosku. No w mojej izdebce ja nie zauważyłem. Z drugiej strony to jest prawo każdego funka mającego stosowny staż. Nie było to porzucenie miejsca pełnienia służby lub niestawienia się do niej. Przepisy były ustanowione grubo po październiku a jak zycie nawet w ostatnich latach pokazuje nie wszystkie projektowane przepisy ostatecznie wchodzą w życie.Dostałem dziś uzasadnie, co dalej czy jest już opracowany wzór apelacji? Czy wszyscy mają w uzasadnieniu wywody o "odejściu na emeryturę w trudnym dla ojczyzny czasie" mimo składanego wczesniej ślubowania a także możliwości wycofania wniosku o emkę bo info o planowanym art.41 ukazało się JUŻ 2 października na celnicy.pl????
a był oficialny komunikat o możliwości wycofania wniosku. No w mojej izdebce ja nie zauważyłem. Z drugiej strony to jest prawo każdego funka mającego stosowny staż. Nie było to porzucenie miejsca pełnienia służby lub niestawienia się do niej. Przepisy były ustanowione grubo po październiku a jak zycie nawet w ostatnich latach pokazuje nie wszystkie projektowane przepisy ostatecznie wchodzą w życie.
Ha, sąd pierwszej instancji nie zauważył, pomimo tego że został przeze mnie poinformowany stosownym wnioskiem dowodowym, iz komisja lekarska orzekła trwałą niezdolność do służby i grupę inwalidzką w związku ze służbą, a zer z tego tytułu podniósł mi emkę do 80%.
Więc niezgodność w ustaleniach faktycznych, dalej piszą w uzasadnieniu, iż mogłem dalej służyć Ojczyźnie po wycofaniu wniosku emerytalnego, czego nie zrobiłem pomimo ślubowania , więc wybrałem interes prywatny.
Bareja by tego nie wymyslił...
Czyli uzasadnienia dla każdego takie samo....kopiuj- wklej..To się nadaje na pierwszą stronę Celnicy PL, jeśli nie do dziennika TV w głównym wydaniu wieczornym .
Ha, sąd pierwszej instancji nie zauważył, pomimo tego że został przeze mnie poinformowany stosownym wnioskiem dowodowym, iz komisja lekarska orzekła trwałą niezdolność do służby i grupę inwalidzką w związku ze służbą, a zer z tego tytułu podniósł mi emkę do 80%.
Więc niezgodność w ustaleniach faktycznych, dalej piszą w uzasadnieniu, iż mogłem dalej służyć Ojczyźnie po wycofaniu wniosku emerytalnego, czego nie zrobiłem pomimo ślubowania , więc wybrałem interes prywatny.
Ale odbiega to i tak od sedna zagadnienia tzn nierównego traktowania. Oczywiście można powiedzieć co się chce niezwracajac uwagi n fakty a jak fakty są takie jakie są tym hożej dla faktowHa, sąd pierwszej instancji nie zauważył, pomimo tego że został przeze mnie poinformowany stosownym wnioskiem dowodowym, iz komisja lekarska orzekła trwałą niezdolność do służby i grupę inwalidzką w związku ze służbą, a zer z tego tytułu podniósł mi emkę do 80%.
Lepiej nie. Zmniejszyłoby to odprawę ze względu na stawki podatkowe z drugiego progu.A może waloryzacja emerytur powinna być liczona na 31.12 roku mijającego w tym przypadku 2023 wypłata to osobna sprawa techniczna bo trzeba policzyć i przygotować więc w rzeczy samej nieco później i to rozwiązało by wszystkie wątpliwości i spory
A sprawiedliwość spoleczna ?Lepiej nie. Zmniejszyłoby to odprawę ze względu na stawki podatkowe z drugiego progu.
Kiedy inflacja wróci do normalnego poziomu data zmiany kwoty bazowej przestanie mieć tak duże znaczenie