G
Guest
Gość
gościu powiedzieć na jakiej podstawie pominiesz kwestię rezydualnego podatku?
Odpowiem ci jak mi odpowiesz tylko rzeczowo co to jest ten rezydualny? Bo jak na razie nawet niektóre sądy nieradzą sobie z tym fantem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
gościu powiedzieć na jakiej podstawie pominiesz kwestię rezydualnego podatku?
Odpowiem ci jak mi odpowiesz tylko rzeczowo co to jest ten rezydualny? Bo jak na razie nawet niektóre sądy nieradzą sobie z tym fantem.
tax.uniforme napisał:A możesz mi gościu powiedzieć na jakiej podstawie pominiesz kwestię rezydualnego podatku? To wynika wprost z treści wyroku ETS. Jesli go zignorujesz, to decyzja będzie wydana z naruszeniem prawa ..... wspólnotowego.
Anonymous napisał:Jeszcze dwa słowa. Tylko minie pisz, że rezydualny to zawarty w cenie bo jak os fiz. kupuje od os. fiz. z zachodu to ja nie wiem gdzie tam zawiera się jakis rezydualny!
Anonymous napisał:Odczytaj cały sens orzeczenia ETS. Dlaczego przy nabyciu samochodów osobowych nie starszych niż dwuletnie ETS stwierdził brak dyskryminacji?
tax.uniforme napisał:Anonymous napisał:Odczytaj cały sens orzeczenia ETS. Dlaczego przy nabyciu samochodów osobowych nie starszych niż dwuletnie ETS stwierdził brak dyskryminacji?
Dlatego, że kupując w jakimkolwiek kraju Wspólnoty (również w Polsce) stosujesz tę samą stawkę podatku. To wcale nie oznacza tej samej kwoty podatku do zapłaty, bo normalnym zjawiskiem są różnice w cenach.
W przypadku stawek wyższych, były one de facto stosowane TYLKO dla pojazdów nabywanych wewnątrzwspólnotowo. Dlatego ETS orzekł o ich niezgodności z prawem wspólnotowym.
[/url]
Zwrot otrzyma i ten, kto odprowadził podatek do budżetu, i ten, kto zapłacił go w cenie auta
Wszystkie osoby, które poniosły ciężar akcyzy od używanego samochodu osobowego sprowadzonego z UE, otrzymają jej częściowy zwrot. Prawdopodobnie nie nastąpi to jednak wcześniej niż jesienią
To jest istotą projektu ustawy o zwrocie podatku akcyzowego od wewnątrzwspólnotowego nabycia albo importu samochodu osobowego. Jego autorem jest Ministerstwo Finansów, a przyjął go wczoraj rząd.
Projekt umożliwia zwrot podatku tym, którzy go zapłacili, gdy przywozili auto na terytorium Polski albo kupili je w kraju z akcyzą zawartą w cenie.
- Chodzi o zrównanie szans wszystkich, którzy ponieśli ciężar podatku niezgodnego z przepisami wspólnotowymi. Nie powinno mieć znaczenia, czy fizycznie odprowadzili akcyzę do budżetu, czy stanowiła ona element ceny, którą musieli zapłacić jako kolejni właściciele - wyjaśnia MF.
Zwrot ma być dokonywany w ciągu sześciu miesięcy na podstawie przepisów ordynacji podatkowej właściwych dla nadpłaty. Żeby go uzyskać, niezbędne będzie złożenie wniosku do naczelnika urzędu celnego (w ciągu pięciu lat od wejścia w życie ustawy) i być w tym czasie właścicielem pojazdu, od którego została zapłacona akcyza.
Projekt przewiduje też, że jeżeli wcześniej została zwrócona część akcyzy od danego samochodu, jego obecni właściciele (osoba lub firma) mogą się ubiegać o zwrot pozostałej części.
Nie dosyć, że plany złodziejskie to jeszcze się ośmieszają.