Mamy cele wybiegające dalej w przyszłość dlatego napiszę tylko o tym co jest w planach na ten rok, choć nie o wszystkim będę pisał, gdyż byłby to zbyt duży tekst.
Ale wrócę jjednak do jednego dalekosiężnego celu. Jeżeli chodzi o KSC to dla pracowników nasz ZZ chce osiągnąć status urzędnika KAS, ale to się nie uda w tym roku, choć przyznam, że jakby MF pomyślał nieco szerzej, to można by to było już wdrożyć przy najbliższej nowelizacji ustawy o KAS, oczywiście mając na uwadze stan pandemii i odstąpienie na razie od tego co wiąże się ze znacznymi wydatkami w związku z tym. Ale status można już wdrażać.
Dla młodych stażem i generalnie wszystkich tych, którzy mają jeszcze perspektywę trwania w tej instytucji chcemy w tym roku uzyskać wreszcie ściśle określoną i transparentną ścieżkę kariery zawodowej. Osobno dla funkcjonariuszy i pracowników, co oczywiste, ze względu na odmienne pragmatyki. To bardzo ważne dla tysięcy osób w KAS i SCS, bo dzisiaj nie ma nic w tym zakresie. Nasz ZZ postuluje o to od ponad roku i udało się wreszcie przekonać MF do działania. Powołano zespół i oddelegowaliśmy tam ludzi i wierzę, że uda się coś fajnego osiągnąć.
Dużo jest ciekawych postulatów służby przygotowawczej i to też zgłaszamy w MF i tutaj bez wątpliwości słuchają i mam nadzieję na wiele korzystnych rozwiązań w tym roku.
Chciałbym też w tym roku, aby weszy w życie dodatki motywacyjne, bo uważam, że mamy punkt zaczepienia, skoro to się samofinansuje. MF niestety będzie wdrażał tylko system dodatków dla części i w ramach posiadanych środków, ale przeciez skoro była mowa, że dodatki się samofinansują, to co stoi na przeszkodzie, by objąć wszystkich. System jaki proponuje MF jest szkodliwy, bo jest w stanie zatrzymać tylko wybranych funkcjonariuszy i pracowników, natomiast nam zależy na powszechności tego systemu tak jak w innych formacjach. System MF demotywuje ogół, bo jeśli dodatek dostaną tylko wybrani, to wszystkich pominiętych( a tych będzie zdecydowana większość, miażdżąca większość) będzie zdegustowana tym i może to tylko dodatkowo pchnąć ich do decyzji o odejściu. Sutek MF może więc wywołać odwrotny od zamierzonego.
Mamy na tapecie Petycję Komisji Petycji i liczę na skreślenie tych nieszczęsnych 5 lat. Ponadto wierzę, że uda się przekonać MF do zaliczenia pauzowania dla ucywilnionych, którzy wrócili do munduru. Generalnie chcemy też by w tym roku zakończył się proces ucywilnienia pod kątem tego kto chce wrócić do munduru. Myślę też o ponowieniu, tym razem zbiorowo akcji o składki ZUS od trzynastki, ale tam ZUS poszedł do SN, więc nie wiem czy to w tym roku się uda. W tym roku rozstrzygnie się też kwestia wcześniejszych lat do wysługi emerytalnej. Pilotujemy sprawę likwidacji OFE, aby nie było, że nas pominięto, a jeśli w projekcie zapomniano o funkcjonariuszach, to trzeba się upomnieć w procesie legislacyjnym. Już zleciliśmy analizę prawną projektu.
Co do podwyżek, to oczywiście skandalem jest, że w 2020 roku nie zrealizowano Uchwały modernizacyjnej w pełni. Podwyżki jednak były w wyższej wysokosci średnio na etat niż w innych formacjach(inna kwestia to różny sposób podziału, bo tutaj jest najwięcej niezadowolenia i słusznie, bo była samowola w każdej IAS co innego) i trudno będzie to odzyskać, ale pamiętamy. Nie sądzę jednak by udało się to odzyskać w roku bieżącym plus realizacja Uchwały zaplanowana na ten rok, bo wszędzie, w tym w innych formacjach też nie będzie podwyżek. Oni mieli mieć kolejne ustawy modernizacyjne, ale covid-19 to zatrzymał. Myślę, że inne formacje nie toną, a jakoś nie protestuje nikt, żaden ZZ SM z powodu zamrożenia pensji.
Oczywiście trzeba pamiętać te zamrożone środki z 2020 i 2021 i uruchomić je tylko jak będzie to możliwe, gdyż tak jak pisaliśmy zamrożono je naruszając niektóre przepisy.
I najważniejsza sprawa Komenda Główna. Niestety w MF odkładają to, nie chcą rozmawiać o tym, choć widzą, że źle to obecnie funkcjonuje, powoduje wiele niepotrzebnych napięć i animozji w KAS jako całości. KAS to kolos na glinianych nogach i trzeba go zreformować w interesie publicznym. Mam nadzieję, że to nie jest celowe działanie, a tylko jakaś niemoc urzędnicza, bo przecież za czasów Pana PMinistra P.Walczaka były to bardzo zaawansowane plany. Wciąż mam nadzieję, że w MF przejrzą na oczy i w tym projekcie ustawy o KAS zaproponują sensowene rozwiązania w tym kierunku. Przecież to nic nie kosztuje. Przecież na początek mówimy o Komendzie Głównej, która będzie jakimś wydzielonym skrzydle gmachu MF. To naprawdę wtedy mogłoby fajnie zafunkcjonować, bo akurat wachlarz zadań SCS po połączeniu, uważam za bdb w kierunku zwalczania przestępczości. SCS nie może, nie jest w stanie jednak rozwinąć w pełni skrzydeł, tak jak mogłaby/jak powinna, ale ktoś to utrzymuje celowo. To moje subiektywne zdanie.
Podsumowują, oczywiście okręt tonie, bo projekt ustawy o KAS tego wszystkiego nie zawiera, ale piszę tutaj o możliwościach i celach. A że jestem człowiekiem dużej i silnej wiary, to wierzę, że gro z tych spraw uda się wdrożyć nawet już w roku bieżącym.
Oczywiście cykl kontaktów z MF, odkładanie spraw w czasie po stronie MF, nie napawa optymizmem, ale to nie umniejsza mojej wiary i nadziei na te pozytywne zmiany.