zamykani celnicy

• Thread starter Thread starter ela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Wiem o tym.Myślę o przyszłości i nie chcę nawiązywać do terażniejszości.Choć może przydałoby się , co nie co.
Potraktujcie moje słowa jako przyczynek, czy też mój głos w dyskusji nad ustawą modernizacyjną.Nie ma co się oglądać za siebie, było minęło i tyle.
Ale jest o co walczyć, chociaż dla dla tych co na pasku 1 rok i myślą,że są jedyni i nieomylni.​

no tak, Dyrektorzy Izb Celnych zwalniają i zwalniać będą bo taki mają nakaz a nie chcą tego powiedzieć wprost, są bezsilni i powolni swoim mocodawcom; byłem na spotkaniu z Dyr.IC wraz z siedmioma kolegami, z którymi podzieliłem los wyrzuconych ze służby na mocy przepisu, który już nie istnieje, niestety, nie mógł nam nic powiedzieć dobrego a jedyne na co go było stać to słowa współczucia, "poparcia" słów,że byliście dobrymi funkcjonariuszami, brakuje nam was, mieliście dobrą opinię i takie tam, nic co mogłoby nas postawić na nogi bo zostaliśmy na lodzie bez środków do życia mając na utrzymaniu rodziny teraz to my jesteśmy na utrzymaniu rodziny bo kto przyjmie do pracy człowieka z takim świadectwem pracy? już miałem na końcu języka powiedzieć,że to są jego czcze słowa i sam nie wierzy w to co mówi, że nic nie może zrobić w naszej sprawie, spotkał się z nami z grzeczności a to,że nie opluliśmy nikogo z kolegów, nie wymyślaliśmy bzdurnych historii po to by wyjść z więzienia lub by tam nie trafić, odsiedziliśmy po 3 miesiące, inni dłużej, jesteśmy nadal w sytuacji nijakiej, prokurator swoje my swoje, czekamy co będzie dalej a dni mijają. Prowadzimy korespondencję z różnymi instytucjami by odzyskać twarz to tak jakbby walczyć z wiatrakami. W obecnej sytuacji gospodarczej kraju nie widzę dla nas przychylnych rozwiązań, w ogóle nie widzę już przyszłości dla służb celnych, ci, co mają rodziny niech się zastanowią czy warto dla tych służb, dla tego munduru poświęcać zdrowie, szczęście rodzinne za niewspółmierne płace do czasu jaki poświęcamy i poświęcaliśmy tej służbie.

Dyrektorzy zwalniają-to było pewne.Przecież chyba nikt się nie łudził,że są sterowani odgórnie lub sznureczkiem przez wielkiego pana,który po to tylko został wybrany,aby ten sznureczek skrócić do minimum!Wielki ssc Z wizją likwidacji i totalnego skłócenia celników.Najpierw poróżnić a potem ....może opcja "0"?AAARRRmagedoon!!!Ten szef musi się łasić do swojego szefa,bo taki ma charakter .Zawsze umiał się znaleźć (ułożyć z kim trzeba),z tego co pisano na forum i za to jedynie należy mu się podziw.

Dlaczego w sprawie zwolnień, od ostatniego naszego pisma nie otrzymaliśmy żadnej dalszej informacji od Was. Zgodnie z informacją zawartą w piśmie, które skierowaliśmy do dyrektorów izb celnych w sprawie zwalniania zawieszonych, mamy możliwość poruszyć kilka instytucji w tej sprawie.
Proszę o kontakt osoby, których ta sprawa bezpośrednio dotyczy.

Sąd w Przemyślu

Sąd w Przemyślu: osiem osób winnych korumpowania celników

Dariusz Delmanowicz
Zapadł pierwszy wyrok w głośnej sprawie korupcji na polsko-ukraińskim przejściu granicznym w Medyce.
Wyrok sądu nie jest prawomocny.
(Fot. Dariusz Delmanowicz)

Na ławie oskarżonych zasiadło 8 osób, którym prokuratura zarzuciła wręczanie łapówek celnikom z Medyki. W zamian za nie podróżni unikali szczegółowej kontroli i mogli szmuglować papierosy.

- W tym tygodniu Sąd Rejonowy w Przemyślu uznał podsądnych za winnych - poinformowała dzisiaj prokurator Marta Pętkowska, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Przemyślu. - Wymierzył im kary od 12 miesięcy do półtora roku pozbawienia wolności w zawieszeniu. Ponadto muszą zapłacić grzywny. Postanowienie nie jest prawomocne.

Śledztwo dotyczące korupcji na polsko-ukraińskim przejściu granicznym w Medyce trwa od kwietnia 2007 roku.

W związku z nim policjanci z Centralnego Biura Śledczego zatrzymali ok. 180 podejrzanych, w większości funkcjonariuszy z Izby Celnej w Przemyślu.

Śledczy nie precyzują, kiedy skierują do sądu kolejny akt oskarżenia, tym razem dotyczący celników.

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090224/PRZEMYSL/867697150

kaucje

"Pomoc Prawna
Oprocentowanie kaucji sądowej
2009.02.28 22:02 "

na stronie zz.celnicy został umieszczony taki temat, ale po otwarciu jest pusty, czy to jakaś techniczna usterka? nie ukrywam że wielu jest tym zainteresowanych, dzięki z góry za ewentualne naprawienie linku

Celnicy uniewinnieni - w większości!
Sąd Okregowy w Przemyślu uniewinnił 23 osoby w tym 5-ciu celników podejrzanych o korupcje na przejściu granicznym w Medyce. Zdaniem Sądu dowody ich winy nie były wystarczające. W procesie, który toczył się od roku, oskarżonych było 35 osób w tym 9. Mieli oni w latach 2005-2006 dopuścić sie przestepst w charakterze korupcyjnym i działania w zorganizowanej grupie przestepczej. Większośc oskarżonych została uniewinniona. Sąd skazał jedynie 12 osób. Wśród nich jest 4 celników, którzy mają orzeczone kary jednego roku i 6-ciu miesiecy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata, oraz kary grzywny i zakaz pracy w administracji celnej przez 10 lat. Wśród osob cywilnych najsurowszy wyrok - roku i 6 miesiecy bezwarunkowego pozbawienia wolności, spotkał mieszkańca Przemyśla Marka Sz. Pozostali otrzymali wyroki w zawieszeniu lub kary grzywny. Akta sprawy zwierają 40 tomów, sam wyrok, który nie jest prawomocny obejmuje zajmuje prawie 80 stron.
Mówi rzeczniczka Sądu Okręgowego W Przemyślu Lucyna Oleszek

http://www.radio.rzeszow.pl/index.p...-wikszoci&catid=46:powiat-przemyski&Itemid=72

Jak podają wTVP INFO podczas rozprawy oskarżonych było 9 celników ,z czego 5 uniewinniono z powodu niewystarczających dowodów winy opartych na materiałach operacyjnych ,a pozostałych 4 skazanych na wyroki w zawiasach ,przy czym najsurowszy to 1rok i 7 miesicy w zawiasach na 4 lata i zakaz pracy na 10 lat w administracji celnej.Wyrok jest nieprawomocny

No to ja mam pytanie. Własnie z dniem 25 marca zwolniono mnie ze służby jako f-sza zawieszonego - wiadomo na jakiej podstawie:) Zadne odwołanie nie dalo rady zawieszenie trwalo od 5 lipca 2006r. teraz jednak żądają zwrotu kasy za ekwiwalent mundurowy z tego roku czy jest jakas rada na to ? Moge odeslac im mudur. Generalnie potrzebna jest mi pomoc chociażby prawna ale wszędzie slyszę ze skoro nie należę do związków zawodowych to nikt mi tutaj nie pomoze. Odeszłam od związków kiedy były przewodniczący naszych ZZ Bogdan Lenc poinformował mnie smsem ze nie czuje sie zobowiązny mi pomóc bo........ ma pracę i chore dziecko:) o czym poinformowałam Związki. Dodam ze w mojej sprawie Szanowny Pan Prokurator zamilkł od jak pamietam chyba września 2006r. - wtedy odbyła się konfrontacja z pomawiającym mnie o 200,00PLN przełożonym . Prowadził ją funkcjonariusz naszej "zaprzyjaźnionej" słuzby , który po chyba dwóch godzinach motania się konforntowanego w odpowiedziach na pytania od mojego adwokata (wtedy było mnie jeszcze stać)stwierdził jakoś tak : " Pan mecenas da spokój , przecież człowiek występuje bez adwokata" Dodam, że konfrontowany poszedł na współpracę, więc wiadomo dlaczego nie chciał obrońcy.Może jednak mogę liczyć na jakąś pomoc? Pozdrawiam z Łodzi

H! Ty taka wygadana, elokwentna, błyszcząca i..... cóż rzec - arogancka, wszystkowiedząca, wyniosła i krytyczna... nagle oczekujesz pomocy????? Związków? Kolegów? Ministra?

A Ty taki wygadany , elokwentny , błyszczący i... cóż arogancko się zachowujesz, co za typ .. obyś nie miał takiego problemu !!!!! bo cienko piszczeć będziesz.
A może to Ty zakapowałeś naszą koleżankę..?

mrukO - Twoja wypowiedź to kolejny dowód na ..... nie skomentuję :) Nie Ciebie pytam , i też nie życzę, choć może przydałby się zimny prysznic na zadufaną w siebie postać.
Ninka - dziekuję

mruk0 to pewnie jeden z tych kapusiów którzy pomawiali innych więc pi........ć go

Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam!!

Brawo uniewinnieni chłopcy!!!Teraz możecie śmiało stanąć do kastingu w Waszej byłej Izdebce i myślę,że macie duże szanse.Jeśli nie wiecie jak się przyjąć po zwolnieniu - nawet kilkuletnim zapytajcie ssc, on jest mocny w tym temacie.Jeszcze raz pozdrawiam!

Ps.W normalnym cywilizowanym kraju teraz cała masa adwokatów by Was atakowała,aby pomóc i wyciągnąć trochę kasy od byłego pracodawcy i państwa.No cóż....

Back
Do góry