zamykani celnicy

• Thread starter Thread starter ela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
kiedy zapadały wyroki o tymczasowym aresztowaniu celników na salę rozpraw nie wpuszczono innych osób więc kto miał przyglądać się temu procederowi? zostali sami jak osaczone owce...kiedyś prokurator powiedział do mojej żony..."pani mąż zdenerwował sędziego bo nie chciał się przyznać!"...to jest właśnie oblicze co poniektórych sędziów w naszej sprawie a wyrok o tymczasowym aresztowaniu był już dawno napisany i zapisany na komputerze..zmieniano jedynie nazwiska/ i to z błędami/i już po chwili kibitka mknęła z jeńcem do więzienia z prędkością 160km/h rozklekotanym polonezem zwalniając jedynie przed foto radarami....nie mamy się co łudzić,że któryś z dyrektorów będzie bronił aresztowanych celników bojąc się o własny "stołek"...nie słyszałem aby któryś z dyrektorów poniósł jakąkolwiek odpowiedzialność za brak nadzoru natomiast słyszałem,że jednego ptaszka przepędzono za protest celników, który nota bene władza sama sprowokowała.....

Min.Fin. nie ma pomysłu na zreformowanie służb celnych albo.....jest już gotowy plan likwidacji tych służb i to co się obecnie dzieje jest jego konsekwencją a rozmowy z nami są tylko zasłoną dumną i rozciąganiem w czasie tej agonii

CBŚ zatrzymało 5 celników podejrzanych o korupcję

dd10ffa3da54adb8b6401bd81a007178,5,1.jpg
0
Logo Centralnego Biura Śledczego. Fot. CBŚ
0

Pięciu celników z polsko-ukraińskiego przejścia granicznego w Medyce (Podkarpackie) zostało zatrzymanych przez funkcjonariuszy CBŚ i Zarządu Spraw Wewnętrznych Straży Granicznej. Celnicy są podejrzani o udział w zorganizowanej grupie przestępczej i przyjmowanie łapówek.
Jak poinformowała PAP Marta Pętkowska, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Przemyślu, prowadzącej śledztwo w sprawie korupcji na granicy, obecnie trwają przesłuchania, po których prokuratura zdecyduje o formie środków zapobiegawczych, jakie zastosuje wobec podejrzanych.

Są to kolejni zatrzymani w sprawie dotyczącej wręczania łapówek za "przychylność" podczas odpraw celnych na przejściu w Medyce. W sprawie tej podejrzanych jest jużá łącznie 89 osób, w tym 65 celników, którzy brali łapówki w wysokości od 50 do 500 zł, m.in. w zamian za "przymykanie oka" na przemyt, głównie alkoholu, papierosów, a także za przychylniejsze traktowanie podróżnych podczas odprawy celnej. Wśród podejrzanych są też osoby, które wręczały pieniądze. Niektórym z podejrzanych grozi do 8 lat pozbawienia wolności, innym - do 10 lat. Pierwszych trzech celników zatrzymano w kwietniu ub. roku bezpośrednio po zastosowaniu kontrolowanego wręczenia łapówki.

Pani Prokuator zapomniała zamknąć eszcze swojego brata skupczyka papierosów, który zastraszał tych celnków którzy nie chcieli puszczać mu papierosów.Ta Pani wielokrotnie dawała poręczenie społeczne w sądzie za swojego brata,ratuąc go z opresji.Dlaczego TaPani nie zamknie burdelu ,którym współwłaścicielem jest e tenże brat?wreszcie kto zamnkie Ta Panią wreszczie?

cyt: "Są to kolejni zatrzymani w sprawie dotyczącej wręczania łapówek za "przychylność" podczas odpraw celnych na przejściu"

Czy Pani Prokurator za przychylność rozlicza tylko celnych? A SG to święte krowy???

Ta Pani ma na swoim sumieniu wiele ,osób ,niech się weźmie za burdel ... na lwowskiej ,gdzie gołe prostytutki leżą pobie na ulicy,niech się weźmie za bazae w medyce i wsztystkich skupczyków ,niech się weźnie za ...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
W sprawie kontaktowałem sie z prokuratorem, który poinformował mnie przed kilkoma minutami, że nie będzie w związku z zatrzymaniem ww. pięciu osób wniosku o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Pytałem, gdyż chcieliśmy pojawić sie na ewentualnej rozprawie. Na szczęście wg. informacji z Prokuratury takiej rozprawy ma nie być.

Dlaczego tak Prokurator nie podchodził wobec rodziców samotnie wychowujacych małe dzieci?Gzie przepisy stanowia jednoznacznie ,że wobecrodziców będących w takiej sytuacji nie wolno aresztować

Przedwczoraj w Braniewie ( Izba Olsztyn - przejście z Rosją) targnął się na życie były funkcjonariusz - od kilku miesięcy ofiara art. 25. Mąż celniczki, ojciec dwojga dzieci. Jeden z pierwszych, tzw. dobrowolnych alokowanych. Czekał na proces, po wyjściu z aresztu. Szczegóły nie są ważne.

W następną niedzielę starsza córka ma przyjęcie pierwszokomunijne....

Twierdzę z całym przekonaniem, że to tak samo zaszczuta ofiara chorego prawa i chorych praktyk jak Barbara Blida i inne przypadki !!!!!

Media uwypukliły w styczniu śmierć kierowcy TIR-a oczekującego przed granicą. A o fakcie śmierci naszego kolegi cisza............ Bo to nie medialne.

Ktoś może powiedzieć - czuł się winny, nie chciał siedzieć.

A ja pomyślałem....nie wytrzymał, a może nie miał z czego wyprawić córce przyjęcia, bo może był zadłużony. A może to Jego protest przeciwko takim praktykom ????

Od dziś do piątku zrzutka na Rodzinę Ofiary.

Długo to jeszcze potrwa ?????!!!!! Cześć Jego Pamięci

brawo sławomir.siwy. Tak powinno być przy każdym grupowym zatrzymaniu. Na rozprawach powinien zawsze znajdowac się obserwator z ramienia ZZ lub HFPCZ

na rozprawe , jeżeli postępowanie nie jest utajnione , jest jawne , ma prawo wejść każdy. Jeżeli sędziowie wyrzucają oberwatorów lub inne osoby , które z jakichś powodów są zainteresowane rozprawami należy natychmiast złożyć skargę do prezesa sądu w którym odbywa sie rozprawa. Dodatkowo należałoby o takich faktach zawiadamiać organizacje pozarządowe np Helsińską Fundacje Praw Człowieka lub Fundację Batorego. Prokuratorzy i sędziowie lekką rączką zamykający ludzi powinni mieć świadomość ,że nie są anonomowi . Myślę ,że takie informacje o "braciach skupczykach" lub rękojmiach dla różnych dziwnych osób powinny wreszcie oglądać światło dzienne - może to też będzie powód do chwały dla służb , a nie tylko proste , robiące fajną statystykę zamykanie celników

To nie w Przemyslu .tenże Prokurator ściśle i w porozumieniu współpracje z Prezesem Sądu Rejonowego w Przemyslu ,są w ścisłym układzie pisowopartyjnym,nas w lipcu 2007 dzień przed orzeknięciem aresztu Prokurator informował ,że jak się nie przyzmany to może rozjaśni mi się umysł w .......,i tak następnego dnia się stało ,sam się idiota wygadał......,na mnie w zemście po wyjąsciu z aresztu napisał do burmistrza mojego miasta ,że właśnie wyszedł grożny przestępca na wolnośc w mojej osobie ,nikomu innemu tak nie napisał do żadnego innego burmistrza i prezydenta miast czy wójtów wsi....to jest paranoja

dodam ,że wspmniany prezes sądu ,na orzeczeniu aresztu zagłuszał mnie ,przerywając moja wypowiedź nie przyjmując argumentów w postaci ,że osób króte rzekomo na mnie zeznawały połowy nie znam i nigdy nie poznałam bo jak się dowiedziałam od dawna nie są f-mi ,a z pozostałymi nie pracowałam na zamianie nie mówiąc już na stanowisku pracy ani chwili.Prourator w poniedziałek napisał nakaz w środę wysłał CBŚów ,nie sprawdzając grafików służb,najśmieszniejsze jest to ,że tak niby rozpracowywali ,że nie mogli w prostą ulicę trafić ,żalili się biedali ,że 3km za daleko zajechali szkając mojego domu-zabawne

W sprawie kontaktowałem sie z prokuratorem, który poinformował mnie przed kilkoma minutami, że nie będzie w związku z zatrzymaniem ww. pięciu osób wniosku o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Pytałem, gdyż chcieliśmy pojawić sie na ewentualnej rozprawie. Na szczęście wg. informacji z Prokuratury takiej rozprawy ma nie być.

Czegoś tu nie rozumię, w takim razie po co zatrzymano tych ludzi przez CBS może wystarczyło zwyczajnie wezwać ? Tak czy inaczej to jest nienormalne, wszystkie media informowały o zatrzymaniu celników z Medyki.

Jednego z zatrzymanych nie zastali i zostawili wezwanie. Interweniujemy w wielu miejscach, że tak powinno być w każdym przypadku.

Brawo Panie Sławku,szkoda tylko ,że nie było man to dane w 2007,ale ktoś odpowie za 2 miesiące mojego aresztu bezprawnego

praca na pasie osobowym???

Problem ktory chce poruszyc dotyczy sposobu odprawy podroznych na przejsciach granicznych( glownie na wschodniej granicy)-sposobu pracy, ilosci f.c. na danym kierunku,slowem calej otoczki zawodowej i specyfiki danego przejscia.Stawiam taka kwestie celowe, dlatego, ze na wschodniej granicy nigdy nie pracowalem, ale przed wstapieniem Najjasniejszej do Jewrosajuza troche przygladalem sie niemieckim sluzbom celnym jak oni podchodza do odpraw na kierunku osobowym.Prosze sie nie dziwic, ale to nie jest pytanie bezcelowe...,skoro jest tyle zatrzyman to mozna na przyszlosc wyciagnac jakiesc konstruktywne wnioski.Wiem jedno aby uniknac nie raz nawet sugestii co prawdziwych intencji podroznych jak i f.celnych takiej odprawy nalezy dokonywac nie pojedynczo( Zoll staralo sie dokonywac przeszukania samochodu, gdy cos podejrzewalo).Przyznam sie szczerze, ze nie wyobrazam sobie aby na danym kierunku pracowal np. jeden f.c.
Jesli kogos dziwi moje pytanie prosze o odpowiedz na prive.

No to policzmy, ilu jest zatrudnionych w przemyslu celników ogółem, ilu pracuje na zmianie na granicy, wyjdzie nam pewnie jakis ułamek pracujących na granicy, i tu jest pytanie kto za to odpowiada ? dlaczego tak mało osób pracuje na granicy która jest wizytówką Polski i europy, dlaczego nikt tego nie chciał zmienić? wnoszę że jest to zła organizacja pracy,nie wydaje mi sie aby SSC nikt nie zgłaszał o brakach kadrowych o złej infrastrukturze przejsć itp, czy SSC i dyr coś zrobiła w tym kierunku?Co im grozi za to ? nic! nikt ich nie rozliczył na co poszły pieniądze podatnika polskiego. Łatwiej zamknąć cały oddział niz przyznać się do winy.Po licznych zatrzymaniach, mrówki były zdziwione że na odprawę skierowano 4 celnych czegoś takiego jeszcze nigdy nie widzieli, dziwne? byli w szoku .

No wlasnie, przynajmniej 4-5 Zoll-i bylo po stronie wjazdu do DE tylko na pasie osobowym.Nie raz pili kawke w pomieszczeniach,ale kontrola byla sprawnie przeprowadzana.Nie wdawali sie zbytnio w dyskusje z podroznymi, i jak mi sie wydawalo(nawet rozmawialem z nimi) mieli ograniczone zaufanie do GS i vive versa, slowem jak to powiedzial kiedys jeden z kierownikow, ufaj ale kontroluj( to wyniosl pewnie z dawnych szkolen ideologicznych lub przeczytal ).Nigdy tez nie widzialem po tamtej stronie braku sprzetu do kontroli.Mieli wszystko.Po naszej stronie wprowadzono ciekawe rozwiazanie
( szkoda, ze pozno), a mianowicie losowanie w komputerze, kto pracuje na danym kierunku.Wynik-wydruk byl zalacznikiem do ksiazki sluzby a zamiana dokonywana byla na ustne polecenie kierownika zm. i pisemna adnotacje w ksiazce sluzby( podajac powod i dokladny czas zamiany). Slyszalem, ze na jednym przejsciu w Dolnoslaskim( chyba kolo Bogatyni) byl tylko jeden celnik( przejscie do 3,5 t),ktory pelnil dyzur...dla mnie to szok.Mysle, ze niektore rozwiazania z kontroli podroznych mozna by bylo sprobowac przeniesc z DE do RP??

Back
Do góry