zamykani celnicy

• Thread starter Thread starter ela
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
KORONA, jest takie powiedzenie : "Nosil wilk razy kilka, poniesli i wilka."
Twoja skrucha i przeprosiny nie robia wrazenia. Mam nadzieje, ze mimo wszystko odpowiesz za swoja nedzna nieuczciwosc. :o:cool:

pytanie do KORONY

a pan/pani tzw.KORONA to w końcu funkcjonariusz celny jak wynika z poprzednich postów czy biznesmen , bo w końcu sie pogubiłem? wcześniej pisał o naszych aresztowanych kolegach a teraz pisze że to przez niego jako biznesmena, to jakaś podpucha czy cytat?

a pan/pani tzw.KORONA to w końcu funkcjonariusz celny jak wynika z poprzednich postów czy biznesmen , bo w końcu sie pogubiłem? wcześniej pisał o naszych aresztowanych kolegach a teraz pisze że to przez niego jako biznesmena, to jakaś podpucha czy cytat?

zostawmy dociekanie kto jest kto służbom czytającym forum :)

Wczoraj odbyły się posiedzenia aresztowych w Lublinie w sprawach sześciu funkcjonariuszy. W posiedzeniach uczestniczył obserwator z ramienia Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Wobec wszystkich sześciu funkcjonariuszy zażalenia na postanowienia o zastosowaniu tymczasowego aresztowania zostały uwzględnione, tymczasowe aresztowanie zostało warunkowo uchylone za poręczeniem majątkowym w kwocie 80 tys. zł wobec każdego z funkcjonariuszy.
Kwoty poręczeń są bardzo wysokie, ale najważniejsze chyba jest, że funkcjonariusze zostali zwolnieni z aresztu.

W poniedziałek na godz. 11 przedstawiciele HFPCz mają spotkanie z SSC.

Nie wszyscy wyszli. Najbardziej z tej grupy, zasłużony dla cła i tego Kraju gość siedzi bo nie ma i mieć nie będzie kasy na kaucję. Szkoda gadać. Nie wiem czy mafiozi z Pruszkowa mieli tak wysokie kwoty poręczeń?

śmieszne i tragiczne zarazem:confused:. Kaucja pieniężna olbrzymiej wysokości za wolnośc celnika w "aferze" o wartości trzech zielonych bananów.
Chyba już lepiej jest być aferzystą i zbrodniarzem- przynajmniej wiadomo za co sie płaci ( albo siedzi).:cool:

No ... już wiem za jaką kaucją wyszedł "Pruszków" cyt. za Wprost.pl:

"2008-04-08 17:50
9 sądzonych członków gangu pruszkowskiego może wyjść z aresztu, jeśli do końca kwietnia wpłacą kaucję od 20 do 5 tys. zł - zdecydował Sąd Apelacyjny w Warszawie. ..."Prawidłowy przebieg postępowania w sprawie tych dziewięciu członków gangu wystarczająco zapewnią takie środki zapobiegawcze jak poręczenia majątkowe, dozór policyjny oraz zakaz opuszczania kraju" - powiedziała we wtorek PAP rzeczniczka SA sędzia Barbara Trębska."

To niech mi ktoś wytłumaczy o co w tym wszystkim chodzi!

Na pierwszy rzut oka wyglada na to, że sąd mając na sali obserwatorów z HFPCz nie chciał umniejszać rangi procesu i prześcignąl sąd apelacyjny w wysokoći kaucji, a swoją droga to pisanie:
Kwoty poręczeń są bardzo wysokie, ale najważniejsze chyba jest, że funkcjonariusze zostali zwolnieni z aresztu.
biorąc pod uwage nasze zarobki , zalatuje mi z lekka ironią, no chyba, że dla was wyplata 80 tys to tylko lekki ubytek na końcie lub ze skarbonki

biorąc pod uwagę poprzednie wpisy nasuwa się stwierdzenie, że pracujemy dla jakiejś organizacji zbrodniczej przy której pruszków to przedszkolaki.
Tylko dlaczego ciągle czepiają się "żołnierzy" zamiast brać się za szefów?:p

Moją wypowiedź źle zroumiałeś. Ja nie nazbierałbym nawet na 8 tys. zł. Trzeba pamietać że na kaucję w takich sytuacjach skłąda się często cała rodzina bliższa i dalsza, ludzie w takich sytuacjach mocno się mobilizują, są też możliwości zaciągniecia pożyczki. poza tym jeśli sie nie nazbiera to nie ma przecież większej kary za to niż była, tzn. powrót do aresztu.

Kaucje zasądzone są niebotycznie wysokie i bardzo pomocny dla nas będzie przywołany wyżej cytat o kaucjach zasądzanych w procesach mafii. Sądy są niezawisłe, jednak związek też jest niezależny i moze napisać tu i tam oraz zrobić trochę szumu porównując kaucje dla celników i kaucje dla mafii- dzięki za ten cytat.

jak zwykle są to kaucje zaporowe:) zwłaszcza kiedy ktos z niezależnych organizacji , a raczej takich które mogą zaszkodzić wizerunkowi "wymiaru sprawiedliwości" jest obserwatorem. załatwiają nas jak dzieci w przedszkolu:) No przeciez nie zgodziliśmy sie z aresztowaniem długotrwałym jest tylko kaucja:) Niemozliwa do wpłacenia w określonym czasie? no sorrry my chcielismy jak najlepiejL(" Żeniująca i paskudna postawa sądów. Chociaz i tak milowy krok naprzód , bo ja przed samobójstwem p. Blidy słyszałam w sadzie same słowa współczucia i usprawiedliwenia, że sąd nie może inaczej z " ostrozności procesowej"

Pomimo skarg i zażaleń uwzględniancych przeż sąd odwoławczy na bezzasadne zatrzymanie, czy aresztowanie. I tak będzie się działo, bo z uwagi na konsekwencje i odpowiedzialność zawodową zaden z prześwietnych prokuratorów nawet nie myśli o umorzeniu sprawy na swoim etapie, tylko wywala akt do sądu utwierdzajac zwierzchników , że ma rację, materiał zebrany w sprawie to potwierdza.

I wiecie co? mając na uwadze dyscyplinarną odpowiedzialność prokuratora zrobiłabym własnie tak:) Mimo , że na swoją kolej czekam juz dwa lata z zarzutem od petentata przekrętów:) a bo taki miał kaprys ratujac własny tyłek :) w kwocie bagatela 200 polskich peelenów hehehe. to kolega ze słuzby tak mi dobrze zrobił:)

Kiedys mój przełozony:) Czemu? dzisiaj juz nawet nie chcę wiedzieć . A wiecie co najbardziej boli? A to, że kolejni koledzy ze słuzby są bardziej boscy od Boga i juz przed skierowniem aktu do sądu w pismach urzędowych (i kurka ktoś to podpisuje heheheheh) stwierdzaja , że "popełniłam ten czyn",zatem należy mnie np. zawiesić:) Autentyczne!!!!!!

Kaucja

A ja myślę, że skoro ZZ podjął się obrony aresztowanych (co wynika z wyżej opisanych działań - i chwała za to) to jest przekonany o braku ich winy. To może członkowie zz stworzą (przez dobrowolne wpłaty, albo z części skłądek) fundusz pomocowy, z którego będzie wpłacana kaucja za tych, których nie stać na tak wysoką wpłatę? Skoro wierzymy w niewinność to możemy przecież poręczyć własnymi pieniędzmi. No chyba, że działania w celu "uwolnienia" naszych kolegów z aresztu są działaniami jedynie PR-owskimi, bo to bardzo szlachetne walczyć o wolność niewinnych kolegów, choć efekt może być taki: myśmy chcieli, nie nasza wina, że sąd ustalił taką kaucję. Do przemyślenia

Już zostało uniewinnionych lub zostały umorzone postępowania wobec około połowy celników zwolnionych w trybie art.25 ust.1 pkt 8a i 8b. Uwzgledniając wszystkich wobec których toczyły sie post. przygotowawcze i zakończyły umorzeniem lub uniewinnieniem przez sąd, odsetek ten jest jeszcze większy.
Pisałem już też na forum, że nawet gdyby był tylko jeden niewinny celnik, związek podjąłby działania, gdyż wyznajemy zasadę, że lepiej niech stu winnych uniknie odpowiedzialności niż jeden niewinny miałby być skazany.
W sprawie wysokości kaucji i pomocy prawnej.
ZZ Celnicy PL jest nowym związkiem i na swoje działanie otrzymał dopiero składki członkowskie z dwóch miesięcy, nie mamy więc żadnych możliwości na realizację tego co napisał foromowicz powyżej. Poza tym środki ze składek są przeznaczane głównie dla członków zwiazku
Chcemy nawiązać stałą współpracę z kancelarią prawniczą. Wysłaliśmy pismo do czołowej KP w Polsce z prośbą o przedłożenie oferty(jest szansa na dobrą ofertę od b. dobrej KP, ale nie będę o tym pisał). Jednak od razu chcę zauważyć, że w związku z liczebnością związku-ok. 500 członków, ciężko nam będzie, nawet przy korzystnej ofercie, na skorzystanie z usług dobrej KP. Jeżeli liczba członków wzrośnie na pewno podpiszemy taką umowę o stałą obsługę prawną. W chwili obecnej będziemy doraźnie korzystać z pomocy r.pr. bądź adwokatów oraz kolegów prawników. Przy czym zaznaczam, że zgodnie ze Statutem pomoc prawna jest udzielana dla członków związku, dla pozostałych osób pomoc prawna jest udzielana tylko w wyjątkowych przypadkach.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry