Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Dobry wieczór ! Wczoraj odebrałam odpowiedź na skargę do WSA w Warszawie od SSC. Bardzo"zabawne" pismo:) Najbardziej spodobało mi się przytoczenie znaczenia przyimka " przed" ze słownika języka polskiego ( USJP WN PWN on line): "Wszystkie ptaki gromadziły się tu przed odlotem" - według SSC nie budzi wątpliwosci,że chodzi o gromadzenie się w czasie bezpośrednio poprzedzającym wyróżnione zdarzenie, czyli odlot ptaków. Myślę,że trzeba będzie przeprowadzic dowód z opinii ornitologa celem ustalenia, jak dlugo gromadzą się ptaki przed odlotem itd. Chyba zaliczylam "odlot":D Ale teraz na poważnie! Nie znalazłam na forum podobnego pisma SSC tzn, odpowiedzi na skarge do WSA w W-wie. Pewnie przeoczyłam. Jeśli ktoś moze mi przesłac na priv. to bardzo bym prosiła. Chodzi mi o sprawdzenie w jakim stopniu ta odpowiedź jest "kopytkiem". Czy w 100% ( pomijajac dane konkretnej osoby), czy skarga jest w ogóle przeczytana.Pozdrawiam wytrwałych:)

To jest zdanie "ornitologa" kapicy a może zapytać posła Niesiołowskiego/nie lubi j.k./ doktora etymologa jak to jest z owadami przed spółkowaniem czy to odbywa się przed czy w pewnym określonym czasie i jakie to przynosi to efekty bo u kapicy tragiczny dla wielu zasłużonych byłych.
Pozdrawiam w Nowym Roku a właściwie przed nim czy po nim.

Myślę, że SSC powinien zastrzec, że tylko i wyłącznie osoby, które przed "dniem" wejścia w życie ustawy...a więc w czasie po wschodzie słońca, a przed jego zachodem ... spełniały warunki dla określenia im stopnia w korpusie oficerów mł.SC.
Reszta, a szczególnie Ci, którzy np. 10 lub wiecej lat pelnili kierownicze funkcje, a później " zmiotła "ich Unia Europejska i trafili pod skrzydła " kierowników od statystyki ", są nic nie warci, niekompetentni , a już o korpusie oficerów nie mają prawa nawet marzyc:) I taka była na pewno wola ustawodawcy:D:D:D

Poczekajmy na rozwój sytuacji. W przypadkach złożenia odwołania od decyzji złożonej po terminie WSA W-wa stwierdza jej nieważność ponieważ wg WSA k....s nie przeprowadził postępowania dotyczącego przywrócenia terminu, tylko wydał decyzje odmowne. Teraz pewnie k...s w tych przypadkach pomimo że wydał rozstrzygnięcie w formie decyzji będzie najprawdopodobniej wydawał postanowienia o odmowie przywrócenia termin. Ale uwaga na takie postanowienie przysługuje zaskarżenie do WSA W-wa i teraz kwestią argumentacji jest czy sędziny termin przywrócą czy nie. A później dalej decyzja, sąd WSA i pewnie NSA. Ponadto w tym trybie możemy dostać w dupę ze względów formalnych. Ale poczekajmy, kropla ryje w skale, a k....a może w.....ą.

Ja akurat mam zachowane wszystkie terminy, więc ta strona mnie nie boli. Wiem jednak, że droga do merytorycznego rozstrzygnięcia jest mimo wszystko daleka.Dlatego znów pozdrawiam wszystkich "wytrwałych":)

Moja żona urodziła nasze dziecko 1 miesiąc "PRZED" terminem porodu. Myślę ze według SSC dziecko nie powinno być dzieckiem bo pewnie według SSC i dostępnych słowników powinno się urodzić bezpośrednio przed terminem porodu. W języku polskim jest jeszcze wiele przykładów zastosowania przyimka "przed.
pozdrawiam wszystkich drążących temat

Od wschodu do zachodu słońca

Jak rewolucja to rewolucja! Proponuję pójść dalej: uznajemy wyłącznie dyplomy ukończenia studiów wydane w dniu bezpośrednio poprzedzającym wejście w życie nowej ustawy o służbie celnej.

Może ktoś podejmie decyzję o sfinansowaniu filmu na temat akcji oficerskiej w cle? Kto i dlaczego został oficerem, a komu, z jakim stażem, historią zawodową i nie tylko nie (!!!) tego odmówiono? Czas najwyższy zająć się tym oficjalnym skandalem, tak jak to zrobili kibice http://www.youtube.com/watch?v=uOUEZ0B1KiE&feature=related. Mam nawet gotowy tytuł: Oficer.

Także jako komentarz filmik http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mdBF56ahgLw .

Ostatnia edycja:
Dobry wieczór ! Wczoraj odebrałam odpowiedź na skargę do WSA w Warszawie od SSC. Bardzo"zabawne" pismo:) Najbardziej spodobało mi się przytoczenie znaczenia przyimka " przed" ze słownika języka polskiego ( USJP WN PWN on line): "Wszystkie ptaki gromadziły się tu przed odlotem" - według SSC nie budzi wątpliwosci,że chodzi o gromadzenie się w czasie bezpośrednio poprzedzającym wyróżnione zdarzenie, czyli odlot ptaków. Myślę,że trzeba będzie przeprowadzic dowód z opinii ornitologa celem ustalenia, jak dlugo gromadzą się ptaki przed odlotem itd. Chyba zaliczylam "odlot":D Ale teraz na poważnie! Nie znalazłam na forum podobnego pisma SSC tzn, odpowiedzi na skarge do WSA w W-wie. Pewnie przeoczyłam. Jeśli ktoś moze mi przesłac na priv. to bardzo bym prosiła. Chodzi mi o sprawdzenie w jakim stopniu ta odpowiedź jest "kopytkiem". Czy w 100% ( pomijajac dane konkretnej osoby), czy skarga jest w ogóle przeczytana.Pozdrawiam wytrwałych:)

Też dostałem takie "górnolotne" w treści pismo. Bez wysiłku jego autor stosował je pewnie nie raz.
W moim przypadku był jeszcze jeden ciekawy zapis. Otóż w uzasadnieniu decyzji utrzymującej akt mianowania DIC znalazł się zapis (uwaga, ciekawy): "Użyty w przepisie art. 223 ust. 3 pkt 2 zwrot "przed dniem wejścia w życie" powinien być rozumiany jako dowolny okres poprzedzający jej wejście w życie". Ciekawy fragment? Mnie się spodobał.
Jak przeczytałem odpowiedź na moją skargę do WSA, to w pierwszej chwili szlag mnie trafił. Nabuzowany zacząłem pisać pismo procesowe, żeby odpowiedzieć na wywody zawarte w odpowiedzi na skargę. Teraz nieco ochłonąłem, bo wypłynęła "cudowna" myśl dotyczący przywrócenia terminu na wniesienia odwołania. Czyli czekam.
Odnośnie jak rozumiany powinien być zwrot "przed dniem ..." w odpowiedzi na skargę stwierdzono, że doszło do ... omyłki pisarskiej. Każdy wie ile nas by kosztowała taka omyłka.

Jaka qrva omyłka ? W akcie prawnym ? W ustawie ? A może tak rozumiał to ustawodawca, doceniając wszystkich co przed pełnili funk. kier. Jakiś wypierd nazywa to omyłką. Może wyda erratę do ustawy: jest...., winno być. A qrvy z tym terminem będą chciały znów przedłużać sprawę. Co za ch..erka tam ciągle siedzi.

Dzisiaj tez dostałam odmowę od SSC, ale ze względu na uchybienie terminu (pismo wysłane 07.12.2010). W uzasadnieniu, napisali, że nastapilo uchybienie terminu, gdyż 10.12.2010 na Coryntii pojawiło się pismo SSC w sprawie mianowań i od tego dnia należało liczyc 7 dni na odwołanie. Proszę o pomoc co dalej robić (w pouczeniu 7 dni na zażalenie) czy teraz mam już pisać do WSA czy dalej zażalenie do Ministra Finansów............?

Dzisiaj tez dostałam odmowę od SSC, ale ze względu na uchybienie terminu (pismo wysłane 07.12.2010). W uzasadnieniu, napisali, że nastapilo uchybienie terminu, gdyż 10.12.2010 na Coryntii pojawiło się pismo SSC w sprawie mianowań i od tego dnia należało liczyc 7 dni na odwołanie. Proszę o pomoc co dalej robić (w pouczeniu 7 dni na zażalenie) czy teraz mam już pisać do WSA czy dalej zażalenie do Ministra Finansów............?

Ale jesteś już po sprawie w NSA czy to pierwsza decyzja SSC ? U mnie NSA przesłał sprawę z powrotem do SSC i ciekawe co on teraz zrobi, bo ja się odwoływałem 2 miesiące przed pismem w sprawie mianowań :confused:

tak to pierwsza decyzja SSC i nie wiem jaką drogę dalej obrać zażalenie do MF(bo tak jest w pouczeniu), czy teraz pismo do WSA????:

tak to pierwsza decyzja SSC i nie wiem jaką drogę dalej obrać zażalenie do MF(bo tak jest w pouczeniu), czy teraz pismo do WSA????:
Doprecyzuj, czy jest to decyzja czy postanowienie o odmowie przywrócenia terminu. Na takie postanowienie przysługuje zażalenie. Uważam, że powinno być to postanowienie.

Pismo ssc nr SC/081/341/10/9296 było datowane na dzień 10.11.2010 r. Na Coryntii ukazało się chyba 12.11.2010 r. w piątek, bo 11.11.2010 r. było święto, więc pewnie jeszcze nie było opublikowane.

Doprecyzuj, czy jest to decyzja czy postanowienie o odmowie przywrócenia terminu. Na takie postanowienie przysługuje zażalenie. Uważam, że powinno być to postanowienie.
tak masz racje to postanowienie o odmowie przywrócenia terminu...i co dalej z tym fantem ktoś mi podpowie??? z góry dziękuje za wszelkie info. Umówiłam się z radcą prawnym ale dopiero na poniedziałek, a czasu mało bo 7 dzień mija już w środę (:-

halo ponawiam pytanie: otrzymane postanowienie o odmowie przywrócenia terminu; czy teraz piszę tylko zażalenie do MF czy skarga do WSA??? ktos miał taka sytuację?? :confused:

A pouczenie masz pod tym postanowieniem? bo może znowu SSC zapomniał pouczyć stronę o środkach zaskarżenia?
Na takie postanowienie służy skarga do WSA za pośrednictwem SSC.

tak w pouczeniu jest, tylko że przysługuje mi w ciągu 7 dni złożyć zażalenie do MF?
może ktoś dysponuje wzorem takiej skargi do WSA o odmowie przywrócenia terminu?

Ostatnia edycja:
Back
Do góry