Wzory odwołań od decyzji mianowania na stopień służbowy na podst. art.223 ustawy o SC

Sorry trochę przyśpieszyłem, "Na ostateczne postanowienie o odmowie przywrócenia terminu do wniesienia odwołania nie przysługuje odrębna skarga (II SA/Kr 602/10)"

W wypadku odmowy przywrócenie terminu do wniesienia odwołania lub zażalenia, kończącym postępowanie nie tylko w sprawie, ale także w kwestii wpadkowej skuteczności wniesienia odwołania lub zażalenia będzie zatem postanowienie stwierdzające uchybienie terminu do wniesienia takiego środka ( art. 134 Kodeksu postępowania administracyjnego oraz tenże w związku z art. 144 Kodeksu postępowania administracyjnego ). Dopiero to postanowienie zamyka też drogę do ponownego merytorycznego rozpatrzenia sprawy. Postanowienie o odmowie przywrócenia terminu nie rozstrzyga o prawach i obowiązkach normowanych przepisami prawa materialnego, ma wyłącznie charakter aktu procesowego, wywiera skutki dla dalszego postępowania , a zatem nie należy do kategorii rozstrzygających sprawę co do istoty.

Ostatnia edycja:
Dobry wieczór! Chciałabym ustalic (raczej spróbowac ustalic) w którym miejscu jesteśmy, jeśli chodzi o dochodzenie swoich praw w sprawie mianowań na stopień służbowy. Czy ktoś wie, czy złożono skargę kasacyjną na decyzję SSC utrzymujacą w mocy decyzję jakiegoś DIC-a w tej kwestii i czy ta skarga moze by rozpoznana merytorycznie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo jestem na końcu kolejki do NSA, w związku z tym,że poprzednio byłam na samym poczatku i trochę mnie to interesuje:)

czy NSA wyznaczył już jakieś terminy dot wniesionych skarg kasacyjnych?

Nie wyznaczył.
Związek przesyła wnioski uzupełniające nijako złożone skargi. Przedstawiamy tam bliżej na czym polega cała sytuacja związana z procesem mianowań.
Jeżeli także NSA zatwierdzi taką sytuację, że organ I instancji może zostać w RP całkowicie pozbawiony mozliwości decyzyjnych poprzez polecenie przełożonego organu II instancji, w procesie gdzie ustawa nadaje mu wyłączną kompetencję do działania, to trzeba będzie zwrócić się z tym do Strasburga.

Off-icerka to jest odpowiedź na Twoje pytanie przy czym nie wiem czy nadal aktualna :-)

ZZ Celnicy PL włącza się do spraw na prawach uczestnika i przybliża sądowi na czym polega cały mechanizm związany z mianowaniem. Czy sąd zechce nad tym się pochylić nie wiadomo. W WSA ten temat został pominięty. Nie znalazłem wyroku WSA W-wa, który uzasadniałby możliwość takiego działania w post. administracyjnym organów państwowych II instancji w stosunku do organów I instancji.

Ps. Dotąd nie znam nikogo, kto wniósłby skargę kasacyjną w związku z zajmowaniem stanowiska Kierującego Sekcją ani też nie znam nikogo, kto wniósłby skargę kasacyjną kwestionującą sam stopień w korpusie a nie korpus tak jak ma to miejsce w sytuacji "przed dniem wejścia w życie"

Takich funkcjonariuszy proszę o kontakt -Kierujących Sekcją i f-y kwestionujacych akt mianowania ze względu na zbyt niski stopień w korpusie, także tych, którzy w niedalekiej przyszłości mają rozprawę w WSA.

Sławek a co ze sprawami o przywrócenie terminu. J wniosłam odwołanie o korpus 03,12,2010, sprawa jest w wsa. Czy interpretacja ssc że mieliśmy 7 dni od opublikowania pisma na c. jest prawidłowa?Przecież nie każdy ma dostęp do c. Z drugiej strony nieznajomość prawa szkodzi, tylko czy pismo na c. jest prawem....?

Czy ktoś ma może wyznaczony termin rozpoznania skargi kasacyjnej przed NSA? Zastanawiam się ile czasu sobie daje NSA na rozpoznanie takiej skargi? Rok? Czy NSA jest ograniczony jakimś terminem?

Słuchaj z tego co powiedział mi koleś z informacji NSA są to sprawy rozpatrywane szybszym terminem z uwagi na stosunek służbowy. Ja już czekam na rozpatrzenie kasacji 6 m-c i na razie cisza, ale w ostatniej rozmowie powiedział ze ok 8 m-cy

Jak myślicie czy wyjdzie cokolwiek z tego odwoływania się od stopnia? Ja nie poszedłem do Sądu, ale tak obserwuje przebieg wydarzeń, jakie są opinie prawne panie Sławku?
Z góry dziękuję za informacje.

Rzetelne opinie prawne mogą stwierdzać tylko jedno: zostało złamane prawo zarówno proceduralne, jak i materialne. Tak jak stwierdził w prawomocnym orzeczeniu powszechny Sąd Okręgowy w Gdańsku. Jacku Kapica, dopadniemy Cię. Albo przed polskim sądem, albo w Strasburgu.

no i dobrze że nie poszedłeś Janie Kowalski do sądu -bez wiary w sprawiedliwość nie zdziałasz niestety nic.
zastrachani malkontenci niech pozostają w domu....

kto ma jaja upomina się o swoje !

nunia. Składajcie wnioski o stwierdzenie nieważności decyzji - aktu mianowania.

Sorry, ale nie rozumiem. 03,12,2010 złożyłam odwołanie od decyzji - aktu mianowania oraz o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania. SSC wydał decyzję utrzymującą w mocy decyzję DICi stwierdził, że nie doszło do uchybienia terminu na wnisienie odwołania w związku z czym nie ma podstaw prawnych do wydania postanowienia w trybie art. 59 §1 kpa.
Złożyłam skargę do WSA, termin rozprawy przed wsa mam wyznaczony na 27,02.2012r.
Miałam zamiar, jeśli wsa skrgę oddali wnieść kasację do nsa lub jeśli wsa przyczepi się do terminu walczyć o jego przywrócenie

Czy teraz mam składać wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji?

Wniosek o stwierdzenie niewazności możesz złożyć w każdej chwili niezaleznie od trybu odwoławczego. Poczekaj na wyrok WSA, a prawdopodobnie zobaczysz, że ten nadzwyczajny tryb Ci pozostanie.

odwołania

Czy ktoś z obecnych na forum wygrał w WSA lub NSA w tym temacie, czy wszyscy jeszcze czekają na terminy rozpraw ?

27.02 odbyła się moja rozprawa przed WSA, który stwierdził nieważność zaskarżonej decyzji.
Piszę wniosek o pisemne uzasadnienie. Przypuszczam, że chodzi o termin.
Nie rozumiem jednego : w odwołaniu wnosiłam o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania, a SSC w zaskarżoenj decyzji stwierdził, że akt mianowania nie zawierał pouczenia co do środków zaskarżenia, a błędne piouczenie nie może szkodzić stronie. W związku z tym należy stwierdzić, że NIE DOSZŁO DO UCHYBIENIA TERMINU na wniesienie odwołania w związku z czym brak jest podstaw do wydania postanowienia o przywrócenie terminu.

A teraz rozumiem, że WSA nakazał SSC wydanie takiego postanowienia?

Nie musisz pisać żadnego wniosku. Sąd i tak przyśle Ci uzasadnienie, z którego będzie wynikało jakie błędy proceduralne popełnił SSC rozpatrując Twoje odwołanie.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś z Was ma już postanowienie SSC dotyczące przywrócenia lub odmowy przywrócenia terminu w przypadku gdy WSA w W-wie stwierdził nieważność decyzji. W przypadku gdy w odwołaniu wnosiliśmy o przywrócenie terminu a SSC wg WSA przywrócił go w sposób błędny. Jakie kroki zamierzamy w tym momencie podjęć ze sprawą ?
Pozdrawiam.

Back
Do góry