wstrzymana wypłata wyrównan

Ludzie, daliście się omamić wartościowaniem, wyrównaniami, 3% w wysokości 2000-3000 na etat, czy nie wydaje Wam się to podejrzane, w dobie kryzysu, gdzie innym zamrażają pensje, zwalniają 10% pracowników cywilnych, nawet Policja nie dostała takich podwyżek. "Słońce Peru" skłócił Służbę, odwrócił uwagę, a cichaczem przygotowuje plan likwidacji połowy izb. Coś czuję, że te Wasze wyrównania to będą raczej odprawy.

Kilka Izb

Nie chcę być złym prorokiem ale stworzenie kilku (4-8) Izb Regionalnych to kwestia krótkiego czasu. Zobaczcie co robi SSC aby ratować IC Szczecin (Intrastat itd.) i jeżeli tylko zostanie u władzy to zrealizuje to szybciej jak nam sie wydaje (oszczędności a na to będzie miał akceptację przełożonych). Rzucenie teraz (szczególnie przed Świetami) srebrników dla gawiedzi ma uspokoić nastroje wśród celników tak, aby po Nowym Roku była możliwość realizacji "kolejnych wspaniałych pomysłów".:p

tak to bardzo prawdopodobny scenariusz na przyszły rok, i moim zdanie stąd te wszystkie podwyżki wyrównania wsteczne i kolosalne 3% dla zamknięcia zgłodniałych mordek braci celniczej a z drugiej strony nie zazdroszczę izbowcom bo najbardziej w nich uderzy

Sejm uchwalił budżet na 2011 rok
Zamrożone mają być płace w budżetówce. Na marzec 2011 r. zaplanowano wzrost emerytur i rent o 2,7 proc. We wrześniu 2011 r. nauczyciele otrzymają 7 proc. podwyżkę wynagrodzeń.

Super.

Żeby było weselej to niektórzy wezmą niezłą kasę - kier. ref. po 40.000 a są też tacy wśród szczęśliwców (przede wszystkim młodzi) co dostaną 10-12.000 zł. To jest jakiś absurd a dzieje się to wszystko w imieniu prawa. Inni zaś na otarcie łez dostaną-albo i nie (zeleży od łaskawości przełożnych) marne 2500 zł brutto. Nawet nie chce mi się więcej pisać na ten temat..... to ci Przemyśl, ciekawe jak jest w innych izbach.

A nie mówiłem ?
Przykładowy oddział celny, całkiem nieduży, zmiana 9 osób + kierownik. Pula nagród wynosi : 10 x 6000zł (przykładowe) = 60.000zł

Jedna osoba z tych 9 była na zwolnieniu, więc z regulaminu nie dostanie nagrody 3%.
Pula nagród = 60.000 ale na 9 osób - 8 +1kierownik
8 osób dostaje po minimum 60% z 6.000zł = 8 x 3.600zł = 28.800zł
Pozostaje 60.000zł - 28.800zł = 31.200zł
Zakładam , że 1/4 z tego przeznaczone zostanie dla kierownika OC ; 31.200 x 0,25 = 7.800zł ( jest 4 kierowników zmian, więc 4x 7.800 + 6000zł = pula dla kierownika OC)
Kierownik zmiany może dostać zatem 31.200zł - 7.800zł = 23.400zł
Kierownik oddziału 4x 7.800 + 6000zł = 37.200zł
Podsumowanie : zwykły celnik - 3.600zł kierownik zmiany - 23.400zł Kierownik oddziału - 37.200zł

No ale co ja tam wiem....

No ale Pan Przewodniczący dalej sądzi, że myślę dupą. A może o to chodziło, Panie Przewodniczący ? Przecież właśnie taki podział kasy Pan poparł w swoim niedawno spłodzonym piśmie. Jeśli to nie jest uwłaszczenie kadry kierowniczej, to ja nie wiem, co nim będzie.
Pozdrowienia na Święta dla wszystkich, co nie dostaną trzy-procentówki z powodu choroby, albo nauki. Związki są z Wami, szkoda że tylko duchowo.
Dowiedzcie się, jak jest w IC Olsztyn. Tutaj jest również wesoło, a związki to fikcja.

bez urazy zbuju

zaczynasz polemizować sam ze sobą, ze swoimi scenariuszami. przy okazji oczywiście jest okazja aby dowalić koledze ze służby.
skoncentruj się może na sprawcach tego procederu.
recenzentów ci u nas dostatek.
mieczy brak !

Polemizować sam ze sobą ? Ja nie mam takiej potrzeby, bo już dawno pogodziłem się z tą sytuacją >> wartościowaniem. Natomiast Sławek Siwy zaczyna chyba gonić w piętkę i zaczyna ostanio propagować "politykę sukcesu". Obojętnie co by nie zrobić należy przedstawić to jako zwycięstwo.
Otóż ostatnie pismo odnośnie podziału całej puli pieniędzy w formie nagród 3% to największa porażka związku CelnicyPL! Pokazuje tylko bezsilność związku wobec działań SSC.
O ile wcześniejsze działania związku były jak najbardziej dla dobra Służby i chwała Sławkowi za to, to teraz wyszła kicha. Wystarczyło tylko przyznać się, że tym razem się nie udało i myślę, że nie było by problemu, bo nikt nie jest wszechmogący. Ale nie....."polityka sukcesu" górą ;-/

Ja zadaję pytanie :
Czy te "enumeratywne" (trudne słowo) przypadki, to osoby będące na zwolnieniach powyżej 30 dni w półroczu ? Czy to osoby zawieszone ? Czy to osoby będące 10 dni na zwolnieniu , a 21 dni na urlopie szkoleniowym, np. studia (razem 31 dni)? Czyżby im się nie należało, Panie Przewodniczący ?
a odpowiedź to:
Przepis w regulaminie, który jest np. stosowany w IC gdzie działają prawdziwe związki mówi, że o nie przyznaniu/obniżeniu nagrody kierownik musi poinformować funkcjonariusza, który ma czas na zwrócenie się do wyższego przełożonego bądź związków o ochronę swoich praw. [...] To po prostu działa w wielu IC. Osoby, które miały absencję większą niż 30 dni nie są automatycznie wykluczane z nagrody. Nagrodę można przyznać w tych przypadkach, co również jest zapisane w regulaminie.
To już jest żart. A na dowód wystarczy poczytać fora regionalne.

Żeby było weselej to niektórzy wezmą niezłą kasę - kier. ref. po 40.000 a są też tacy wśród szczęśliwców (przede wszystkim młodzi) co dostaną 10-12.000 zł. To jest jakiś absurd a dzieje się to wszystko w imieniu prawa. Inni zaś na otarcie łez dostaną-albo i nie (zeleży od łaskawości przełożnych) marne 2500 zł brutto. Nawet nie chce mi się więcej pisać na ten temat..... to ci Przemyśl, ciekawe jak jest w innych izbach.
masz na myśliu chyba kierowników z 3-4 letnim stażem co 5 min przed wartościowaniem objęli stanowisko. Ci co dochlapali sie kierowniczych stanowisk po 20 i wiecej latach ze stanowisk inspektorskich/eksperckich podwyzki dostaną marne lub wcale a wyrównanie jeśli się zalapią na podwyżki to w granicach 500zl. więc jeśli piszesz o kierownikach i ich wyrównaniach nie uogólniach. jeśli jakiś aplikant z pensją 2200 zasadniczej zostal 3 m-ce temu Kierownikiem to możliwe ze takie wyrównanie mu wpadnie ale weź po uwagę ...że nie w każdy m przypadku tak się stało

U nas nagrody najnizsza 2500 max prawie 5 tys:) dla zamydelnia oczu bo obok podwyzki i wyrownania - mlodziez pracuajca po 3-4 lata wyrownanie 16 tys na reke :)o kierownikach niektorych nie wspominam , no i co miesiac 1,5 wiecej a czlowiek tyle lat i bez awansów ale kazali sie cieszyc z wysokich nagrod

Camel co ty p..lisz. Jakie 40.000? Podziel to przez 12 otrzymasz 3.333 z ogonkiem wyrównania za miesiąc. Pensja kierownika to coś koło 4.000 lub ciut więcej to co do tej pory chodzili do pracy jako wolentariusze? Nawet jeśli sugerujesz ktoś zatrudniony wczoraj z najniższą pensją nie może otrzymać takiego wyrównania gdyż wyrównują od dnia kiedy objął stanowisko jeśli było to po 01.01.10. Natomiast jeśli jakiś 4 letni mkc i rewident dostał teraz eksperta to będzie miał ok 12.000 wyrównania.

krótkowzroczność całego tego towarzystwa ekscytującego się wyrównaniami mnie przeraża...nikomu nie żałuję i bardzo się cieszę, że celnicza brać dostanie "kasę"...ale odpowiedzcie sobie na pytanie - w jaki sposób MF zrekompensuje sobie straty spowodowane tą wypłatą ? Może na przykład przybędzie nam młodszych specjalistów celnych ( do niedawna świeżo upieczonych ekspertów) ? Może zgodnie z jednym z wątków na forum - w skutek reorganizacji właściwości miejscowej ograniczy się liczbę IC do 8...albo 6...stopnie, wartościowanie a teraz wielkimi krokami nadchodzi etatyzacja...i znowu zrobią co chcą...najwyżej aby uspokoić gawiedź...sypnie się kilka awansów, da większe 3 % a głupia publika to łyka i łyka

złożyć samokrytykę i odwołać "politykę sukcesu"

Polemizować sam ze sobą ? Ja nie mam takiej potrzeby, bo już dawno pogodziłem się z tą sytuacją >> wartościowaniem. Natomiast Sławek Siwy zaczyna chyba gonić w piętkę i zaczyna ostanio propagować "politykę sukcesu". Obojętnie co by nie zrobić należy przedstawić to jako zwycięstwo.
Otóż ostatnie pismo odnośnie podziału całej puli pieniędzy w formie nagród 3% to największa porażka związku CelnicyPL! Pokazuje tylko bezsilność związku wobec działań SSC.
O ile wcześniejsze działania związku były jak najbardziej dla dobra Służby i chwała Sławkowi za to, to teraz wyszła kicha. Wystarczyło tylko przyznać się, że tym razem się nie udało i myślę, że nie było by problemu, bo nikt nie jest wszechmogący. Ale nie....."polityka sukcesu" górą ;-/

Siwy- słyszałeś. złożyć samokrytykę i odwołać "politykę sukcesu". wykonać. tego chce "publiczność" wpatrzona w transparentną politykę SSC. ;) pozostałe związki stanęły na wysokości zadania.
Łubu dubu ...... koncepcja po zbuju.

Aquirre, czytasz , czytasz i dalej nie możesz zrozumieć....spróbuję więc w kilku punktach, żebyś nie musiał składać do rozumienia zdań podrzędnie złożonych.
1. SSC zrobił nas wszystkich w JAJO
2. Związki próbowały coś podziałać, ale bezskutecznie
3. Propozycja ZZ CelnicyPL odnośnie podziału puli w nagrodach 3% to porażka i związkowe przyzwolenie na uwłaszczenie kadry kierowniczej

Przykład na pkt.3 podałem kilka postów wcześniej - jeśli sądzisz, że podałem nieprawidłowe wyliczenia możliwych skutków wejścia w życie takie propozycji, to proszę napisz własne i krótko uzasadnij, dlaczego tak by nie mogło być.
Bo chyba w to, że ci źli dyrektorzy i SSC, których CelnicyPL chcieli natychmiast odwołać >>> http://celnicy.pl/content.php?127-R...B3o%BFenia-rezygnacji-Szefa-S%B3u%BFby-Celnej <<< nagle się zmienią i zrobią dobrze szeregowym funcjonariuszom, to nie wierzysz sam. A może jednak ?

A żebyś jasno zrozumiał :
- polityka SSC jest zła.
- akurat TA propozycja ZZ CelnicyPL też jest zła.

Ostatnia edycja:
mea culpa

1. dużo czytam, sporo rozumiem
2. rozumiem tzw. "oczywiste oczywistości".
3. oczywiście było "dziesiątki" innych inicjatyw propozycji podziału

sorry polemizujesz nadal sam ze sobą. zastanawia mnie sens i cel tych wyliczanek / co by było gdyby było /. nawet logicznie prawidłowych. nikt tego sposobu podziału nie wymyślił dzisiaj ani ostatnio. obowiązuje. można jedynie próbować ograniczyć ewentualne nadużycia. kto firmuje lokalne przykłady patologicznego podziału.
SSC z Celnicy PL ?

czy teraz dobrze zrozumiałem - nie jest dobrze w państwie celnym ?

no niestety tak już jest że ktoś musi brać w dupę żeby ktoś inny miał się dobrze ale to chyba nikogo nie dziwi bo prawda stara jak świat, a podwyżki no to teraz chyba wszyscy szczęśliwi takie 3%-ówki i wyrównania !!!!!

Back
Do góry