Wstępne zasady minowania funkcjonariuszy na stopnie słuzbowe zgodnie z art.223 ustawy

Może będzie kiedyś komisja śledcza na ten temat? Może ktoś to specjalnie tak napisał? Może stoi za tym jakiś układ? Skupiamy się na stopniach? Ile wam to da więcej 100, 200, 300 zł ??? Naprawdę dajecie się kupić za takie pieniądze??? 500 zł brutto obiecał na słońce peru od stycznia 2009......ale dla wielu z nas jest ważniejsze to co będzie na pagonach.
Szkoda że tak mało się cenimy.

No pewnie, że masz rację. Ale czy to jest normalne, że ktoś kto był powiedzmy 8 lat temu kierownikiem przez rok, potem go zdjęli - bo tak;) - no i koleś postanowił od tego czasu mieć wszystko w d***e. I tak jest do tej pory. Teraz właśnie za to zostanie wyróżniony... bo kiedyś tam kimś był. Nie jestem psem ogrodnika, ale raczej nie działa to motywująco na pracę:D

Ostatnia edycja:
No pewnie, że masz rację. Ale czy to jest normalne, że ktoś kto był powiedzmy 8 lat temu kierownikiem przez rok, potem go zdjęli - bo tak;) - no i koleś postanowił od tego czasu mieć wszystko w d***e. I tak jest do tej pory. Teraz właśnie za to zostanie wyróżniony... bo kiedyś tam kimś był. Nie jestem psem ogrodnika, ale raczej nie działa to motywująco na pracę:D

Oooo! Właśnie mamy przykład ze Świecka, gdzie w karnym ciągnie działkę sekciarza inspektor, facet z jajami zabujany w to co robi, który na razie koordynuje pracą "zespołu" swoich byłych szefów (3 ekspertów na 30 metrów kwadratowych sic!). Teraz oni z automatu będą oficjerami.... , jak go nie zwalą, to jak on będzie wydawał im polecenia ???

ps. Pozdrowionka dla ludków ze Świecka
Wasz stary kolega -"dobrowolny" alokant

Czy stopien bedzie odzwierciedlal doswiadczenie, oto jest pytanie.

do watku powyzej

Czolem leserzy z Rzepina.
Tak mysle, ze gdyby nie dali Jaskowi ze Swiecka mlodszego oficera,to bedzie najwieksze sqrwy.... w tej rzepinskiej Izbie. On ma tam najwieksze doswiadczenie w dochodzeniowce i jako nieliczny posrod kilku tysiecy funkcjuszy celnych w kraju jest po szkole gliniarskiej.
3majta sie

Czy stopnie będą odzwierciedleniem doświadczenia?

Tak;) szczególnie w takich przypadkach:
- celnik z np. 5-o letnim stażem, na stanowisku kierowniczym w dniu wejścia w życie ustawy. kierownik od 2 miesięcy - trafi do oficerów młodszych
- były kierownik przez 10 lat, staż 15 lat. Kilka tygodni przed wejściem ustawy odwołany ze stanowiska kierownika. Obecnie w stopniu młodszego dyspozytora - trafi do podoficerów

Jedyna nadzieja w wymiarze sprawiedliwości.

Według mnie to cały art. 223 jest skopany.

Ustawodawcy zapewne chodziło, by obecni kierownicy z automatu trafili do oficerów młodszych, tak samo jak np. rewidenci to podoficerów, itd. Powinno być w tym przypadku napisane: "którzy z dniem wejścia ustawy" pełnili takie funkcje. A jeśli chciał wskazać konkretny termin, to powinno być na jeden dzień przed wejściem, lub na dzień poprzedzający.
A jest "Funkcjonariuszowi celnemu, który przed dniem wejścia w życie ustawy..." skoro nie ma wskazanego konkretnego czasu (dnia, czy terminu), to liczą się wszyscy, którzy kiedykolwiek przed dniem wejścia ustawy w życie pełnili daną funkcje, czy mieli jakiś tam stopień.
Jak dla mnie, to sprawa jest oczywista i jednoznaczna. Choć osobiście nie jestem zainteresowany, zresztą mamy większe problemy niż jakieś tam gwiazdki na pagonach.
No chyba, że czegoś nie doczytałem, albo jeszcze są jakieś inne zapisy w tej ustawie, odnoszące się do tego tematu, ale mnie się już nie chce czytać..

Ostatnia edycja:
Niestety szczególne nadzory nie "załapią" się. Art. 223 ust. 3 nowej ustawy o służbie celnej mówi o stanowiskach, które wiązały się z podległością służbową. Może mylę się (muślę jednak, że nie), ale kierujący sekcją lub tzw. stałym nadzorem nie byli przełożonymi innych funkcjonariuszy. Oni tylko kierowali - może inaczej -koordynowali pracą sekcji. Oni, czyli kierujacy sekcjami oraz ich koledzy bezpośrednio podlegali innym przełozonym. Nigdy funkcjonariusze w sekcji nie podlegali i nie podlegają na zasadzie "podporządkowania służbowego".
Helenko masz rację ale przytoczę Ci parę zdań z Zakresu obowiązków kierującego sekcją:
-koordynowanie pracy pracowników ....
-systematyczne sprawowanie kontroli funkcjonalnej...
-kontrola dyscypliny pracy...
-organizowanie wewnętrznego szkolenia zawodowego...
-odpowiedzialność za całokształt pracy kierowanej sekcji...
-odpowiedzialność za przestrzeganie przepisów przez podległych pracowników...
Dziwne? Chyba tak.:eek:

W poniedziałek będzie jasność, to co że bez klepnięcia związków. Miałem nadzię, że ta baaaaaaaaaardzo sprawidliwa punktacja nie przejdzie, a tu jednak... info sprawdzone.

Helenko masz rację ale przytoczę Ci parę zdań z Zakresu obowiązków kierującego sekcją:
-koordynowanie pracy pracowników ....
-systematyczne sprawowanie kontroli funkcjonalnej...
-kontrola dyscypliny pracy...
-organizowanie wewnętrznego szkolenia zawodowego...
-odpowiedzialność za całokształt pracy kierowanej sekcji...
-odpowiedzialność za przestrzeganie przepisów przez podległych pracowników...
Dziwne? Chyba tak.:eek:
Kierujący sekcjami to to to to frajerzy? Idioci? Czy jak ich nazwiemy? Odpowiedzialność za frajer.....
Pozdrawiam kierujących sekcjami !!!

Brawo dla odważnych w IC Olsztym. Czekamy na inne Izby. Oczywiście czekamy również na decyzje w sprawie pozostałych, tzn. tzw. byłych kierowników. Pozdro.

no kurcze ręce opadają jak to czytam. Znowu rzucono ochłap i zaczął się kocioł.
A jak kierujący sekcją przestanie nim być, to co ? Bedziemy mieć znów takich "ekspertów" co nic nie robią ?
Jedyna droga to wszyscy do podoficerów i egzamin (z doświadczenia :o).
Będę pisał to do znudzenia :mad:

Może masz rację. A zauważ, że nie będą dożywotnio w tym korpusie. Czeka ich egzamin w ciągu 2 lat. Nie będą mieli lekko. Nie martw się.

helena

jakie mianowania taki i tez będą egzaminy:D
Jak dobrze poczytasz ustawę, to zauważysz, że w określonych sytuacjach na wniosek kierującego jednostką SSC może zwolnić z egzaminów:D
Coś mi się wydaje, że nawet największe d...y zostaną dożywotnio oficerami......

co im zazdrościć, ci co są dzisiaj kierownikami, już jutro mogą nimi nie być a stopień im zostanie, a wiadomym jest że dzisiejsi kierownicy ze stażem 7-10 lat w służbie, nie mają nawet mł. dysp. cel., a zostaną oficerami, im też trzeba zazdrościć? A co zrobić ze st.k.c. który od 20 lat nie miał awansu ani w stopniu ani w stanowisku, a w służbie od 80 r. i wierzcie mi nie miał podpadki, a wracając ile byłoby takich awansów, 200 - 300. Nie wierzę, że wszyscy oni to "lewe ręce" oczywiści napewno są to jednostki, co przy przekształceniach lub transformacjach jest nie do uniknięcia. Nie wymawiajmy, ja im nawet pogratuluję, a młodzi ambitni powinni się skupić na tym aby nasza służba w pełni nabyła pragmatykę służb mundurowych poprzez wcześniejsze emerytury. TO JEST CEL ! A nie gierki, bicie piany, czy ktoś będzie oficerem, czy nie. Ci na górze dawno awansowali na aspirantów, mam na myśli stanowiska wyższej kadry, mamy przykłady z rewidentów, czy dyspozytrorów w ostatnich trzech latach na komisarzy, a starsi oficerowi są zwolnieni z egzaminów? Dlaczego im też jie ZAZDROŚCIĆ?

co im zazdrościć, ci co są dzisiaj kierownikami, już jutro mogą nimi nie być a stopień im zostanie, a wiadomym jest że dzisiejsi kierownicy ze stażem 7-10 lat w służbie, nie mają nawet mł. dysp. cel., a zostaną oficerami, im też trzeba zazdrościć? A co zrobić ze st.k.c. który od 20 lat nie miał awansu ani w stopniu ani w stanowisku, a w służbie od 80 r. i wierzcie mi nie miał podpadki, a wracając ile byłoby takich awansów, 200 - 300. Nie wierzę, że wszyscy oni to "lewe ręce" oczywiści napewno są to jednostki, co przy przekształceniach lub transformacjach jest nie do uniknięcia. Nie wymawiajmy, ja im nawet pogratuluję, a młodzi ambitni powinni się skupić na tym aby nasza służba w pełni nabyła pragmatykę służb mundurowych poprzez wcześniejsze emerytury. TO JEST CEL ! A nie gierki, bicie piany, czy ktoś będzie oficerem, czy nie. Ci na górze dawno awansowali na aspirantów, mam na myśli stanowiska wyższej kadry, mamy przykłady z rewidentów, czy dyspozytrorów w ostatnich trzech latach na komisarzy, a starsi oficerowi są zwolnieni z egzaminów? Dlaczego im też jie ZAZDROŚCIĆ?

zgadzam się

Pomijając ten przysłowiowy wyścig szczurów, po ochłapy z pańskiego stołu ! Nurtuje mnie jedno pytanie - która wersja punktacji na stopnie służbowe ostatecznie zwycięży ? Ta pierwotna, czy ta reklamowana na kilka godzin przed wejściem ustawy w życie, szczególnie przez
p.J.Staniszewskiego ? Odpowiedż SSC na to zagadnienie / Corintia / ....
Może jakiś sensowny komentarz.​

Back
Do góry