Wstępna propozycja podwyżek w 2010r. zaproponowana przez MF

stanowiska po wartościowaniu

Dla mnie również jest niezrozumiała sprawa braku awansów w stanowiskach w 2010 roku skoro te kwestie reguluje jeszcze stara ustawa. Moim zdaniem akcja awansowa w stanowiskach powinna być przeprowadzona przed wartościowaniem z dwóch powodów: po pierwsze - zaległości w awansach są bardzo duże ( mam na myśli chociażby f-szy bez awansu 10 i więcej lat) i dla wielu płace zasadnicze zostaną zamrożone na wiele lat; po drugie - jeżeli obecnym stanowiskom miałyby być podporządkowane nowe stanowiska po wartościowaniu, to akcja awansowa w starych stanowiskach jest KONIECZNA!
Przypuszczam że będzie to dotyczyło głownie f-szy w grupie kontrolerskiej. Skąd na to pieniądze? Na podstawie przedstawionej przez MF tabelki wystarczyłoby nie znacznie obniżyć uposażenie zasadnicze dla kadry kierowniczej ( swoją drogą skąd takie kosmiczne kwoty). Akcja awansowa powinna zostać przeprowadzona w maju, ponieważ wówczas podobno mają wejść w życie podwyżki na ten rok.

Zdaje sie, że nowe stanowiska- po wartościowaniu- mają byc przypisane do okreśłonych zadań, a dopiero do tych stanowisk mają aspirowac ludzie z odpowiednią wiedzą, doświadczeniem, predyspozycjami itp.
Tak więc dowiązanie do- na nowo zdefiniowanych- stanowisk może sie odbyć niekoniecznie w ścisłym uzależnieniu od dotychczas zajmowanego stanowiska, a wręcz przeciwnie,może głównie zależeć od umiejętności, doświadczenia zawodowego, itp.
Reasumując, przypisanie ludzi do nowych stanowisk wg zasad jak wyżej, jeżeli będzie obiektywne- w pewnym sensie może być okazją do nadrobienia zaległości w awansach i dania szansy osobom, których doświadczenie zawodowe, zaangażowanie, predyspozycje, wiedza fachowa itp. nie znajdowały sprawiedliwego przełożenia w dotychczasowym stanowisku.

Co na to Pan Kapica? Nie wiem. Dotąd nie słuchał o konieczności naprawy tej patologii, ani przy zmianie rozp. w sprawie uposażeń we wrześniu, ani przy nadawaniu nowych stopni.
No ale do trzech razy sztuka :)
Nie wiem też co na to inne ZZ
Pisałem do nich już wcześniej na temat tej propozycji, ale milczą przed każdym spotkaniem. Nie wiem czy to z powodu zajmowanych stanowisk, czy też są jakieś inne powody niechęci do uzgodnienia wspólnego stanowiska w tej i innych sprawach.

To jakaś masakra. Kto w ogóle należy jeszcze do tych "innych" ZZ?:eek: Przy takim ich podejściu (które obserwujemy już od dłuższego czasu) to sądzę, że chyba tylko tacy z wypasionymi na maxa pagonami i widełkami na pasku, albo ludkowie pozbawieni zupełnie własnego zdania.
Co do 5-10-15 to jestem za.

Aby klasa rządząca uzmysłowiła sobie jakie funduje podwyżki w SC wystarczy dać wszystkim równo. Może przy równym podziale kolejnym razem zawalczą o więcej dla wszystkich???

pochyliłem się trochę nad tabelkami i wyliczeniami.

wg MF na podwyżki po zabezpieczeniu stażowego mamy netto 3.875.833 zł miesięcznie

a mi wyszło, że wg tabelek na podwyżki pójdzie 2.556.732 zł miesięcznie
gdzie:

- 317.010 zł - kadra (1009 osób, średnio 314 na etat);
- 2.184.693 zł - pozostali z podwyżkami powyżej 40 zł (11093 osoby, średnio 197 na etat)
- 55.029 zł - 1411 osób poniżej 40 zł (założyłem najwyższą możliwą kwotę 39 zł/etat)

Gdzie podziała się kwota 1.319.101 zł miesięcznie na podwyżki uposażeń?

Ostatnia edycja:
o - i za to cię lubię

zostaje też kwestia tych ponad 26% na wysługę lo czym pisałem wcześniej

brakuje tylko 12 x 1319101 x 1,25= 19,78 mln zł

brakuje prawie dwadzieścia milionów zł

MF informuje również, że zakłada wzrost uposażeń o 9,1%

Niestety wg moich wyliczeń i przy wydatkowaniu 42.590.000 zł na wszystkie stanowiska na dzień 31.12.2009 to wzrost ten przy podwyżkach rzędu
2.556.732 wyniesie tylko 6%

ale biorąc kwotę 3.875.833 podaną przez MF (tylko brakuje nam do niej jedyne 1,3 mln zł) to wtedy wzrost uposażeń wyniesie wskazywane 9,1%!!!

Więc ta brakująca kwota jest przewidziana na podwyżki, tylko się gdzieś chwilowo zapodziała:D.

bolo1999- dot.26%, Liczyli stażowe od kwoty powiększonej o skutki finansowe umundurowienia cywili i wtedy się zgadza.

Ostatnia edycja:
5-10-15-.......-30-i do emerytury w wieku 75 lat

5- mł kontroler
10-kontroler
15-st.kontroler
20-inspektor
25-ekspert
30-naczelnik lub zastepca
35-dyrektor-będzie krótko rzadził- ale jaki doświadczony
40+ -SSC- szkoda ze tylko jeden:D

Co do podziału środków nie ma zrozumienia resortu dla paru spraw, dlatego stanowiska pójdą na piśmie do końca tygodnia.

Wiele wskazuje na to, że 9,1% zostanie przekazane do każdej izby odpowiednio do liczby etetów lub też średnia na etat kalkulacyjny. Kwoty z tabelki w pierwszym poście wskazują maximum, które jest wciąż propozycją i może się zmieniać.

Generalnie ma być niby tak, że przekazaną do izb kwotę dyrektorzy rozdysponują w uzgodnieniu z ZZ, a w rzeczywistości będą wytyczne z MF, do których jak uczy doświadczenie będą chcieli zastosować się literalnie dyrektorzy.

jabol - umundurowienie cywili miało nie pociągać za sobą obciążania środków funkcjonariuszy - więc na to winny być odręne środki z puli - umundurowienie

Ochłapy Kapicy

Dziwię się że zadawalacie się ochłapami Kapicy.On nas roluje a tu takie dyskusje.Czy już nie pamiętamy ile miało rzeczywiście tej podwyżki.Do 2011 dokładnie co roku 500 brutto.I tego powinniśmy się trzymać. I jego porównania na Corinti są nie na miejscu.Bo wykazał ile dostaliśmy przez dwa lata.Jak to nam dobrze.Tylko Jacuś nie dodał jak się żyję za rządów popaprańców.Ale to chyba wiecie.A manipulacja tego jego zestawienia jest widoczna gołym okiem.Każdy widzi to co chce.Zgadzam się z pierwszym postem że nie powinniśmy się zgadzać na taki podział..

Ostatnia edycja:
Piszę z pamięci, ale w prostym zestawieniu ustawy budżetowej na 2009 po nowelizacji z ustawą na 2010 jest coś około 150mln więcej na uposażenia funkcjoanriuszy, a tutaj przedstawia nam się wyliczanki od 64 mln.

Zapytałem również o to. MF ma to JAKOŚ wyliczyć, uzasadnić i przedstawić na piśmie.

NO ciekawe. Dyr. Smogorzewski mówił na spotkaniu, że w tym budynku tzn. w MF długo trwało zanim wytłumaczyli to niektórym osobom. Niebawem zobaczymy jak to wytłumaczą nam.

W związku z pytaniami uprzejmie informuję, że wg propozycji MF podwyżka nie może przekroczyć 9,1%. Będzie niższa gdy ktoś osiągnie maksimum przypisane wg tabeli z pierwszego postu.

Podkreślam, że jest to propozycja MF o zmianie której lub o utworzeniu nowej, przedstawiciele minsiterstwa nie bardzo chcieli rozmawiać.

Sławek a jak została przyjęta propozycja 5-10-15 ? Czy są dane ilu funkcjonariuszy celnych nie było awansowanych przez ostatnie 10 lat ? Przecież ci ludzie są wiecznymi kc, skc a ich płace są i będą zamrożone na wieki !
Jakie jest stanowisko w tej kwestii MF, co z emeryturami ?

Przepraszam bardzo czy przeciętny funkcjonariusz celny może dowiedzieć się czegokolwiek o spotkaniu i rozmowach przeprowadzanych z SSC ? Czy powyższa wiedza dostępna jest tylko dla wąskiego grona wybrańców ?
Pierw toczy się tu gorąca dyskusja, wymiana poglądów i spostrzeżeń a o wynikach rozmów nic nie wiadomo !
Podobno wartościowanie ma odbyć się między czerwcem a wrześniem dalej, nie będzie już opisu stanowisk tylko ścisłe przyporządkowanie kc-specjalista, skc- s. specjalista, itd. Gdy na danym stanowisku osiągnie się maxa z widełek pensja zostaje zamrożona aż do następnego awansu który może odbyć się za zgodą SSC i wolnego etatu - CZY TO PRAWDA ?

Przepraszam bardzo czy przeciętny funkcjonariusz celny może dowiedzieć się czegokolwiek o spotkaniu i rozmowach przeprowadzanych z SSC ? Czy powyższa wiedza dostępna jest tylko dla wąskiego grona wybrańców ?
Pierw toczy się tu gorąca dyskusja, wymiana poglądów i spostrzeżeń a o wynikach rozmów nic nie wiadomo !
Podobno wartościowanie ma odbyć się między czerwcem a wrześniem dalej, nie będzie już opisu stanowisk tylko ścisłe przyporządkowanie kc-specjalista, skc- s. specjalista, itd. Gdy na danym stanowisku osiągnie się maxa z widełek pensja zostaje zamrożona aż do następnego awansu który może odbyć się za zgodą SSC i wolnego etatu - CZY TO PRAWDA ?

Zgadza sie. Czy ktos moze wreszcie podac konkrety a nie tylko przypuszczenia?

Twarzowy, w tym momencie zgaduje, ale jakoś mam wrażenie , że dużo się nie pomyle :

- obecne stanowiska zostaną przełożone "na sztywno" na nowe, czyli : co masz obecnie, to bedziesz miał w przyszłości (kij to kogokolwiek bedzie obchodziło, że jeden ma inspektora po 5-6 latach, a inny po 16tu biega z kontrolerem, albo po 10ciu z mkc)

- zostaną określone sztywne ilości stanowisk dla całej SC, np.: na 16tys osob bedzie 1tys. stanowisk kat. A , 5tys. stanowisk kat. B, 10tys stanowisk kat. C

- choćbyś się obs..... po same uszy, to nie przeskoczysz z C do B, albo z B do A jeśli w kategorii wyżej nie zwolni się miejsce ( z dowolnych powodów)

Naprawde bardzo, ale to bardzo, chciałbym się mylić....

To wiemy ale ... ZZ miały walczyć o " 5-10-15 ", czyli naprawę zaniedbań w awansach na stanowiskach jeszcze przed przed wartościowaniem, dzięki temu dzisiejszy kc bez awansu przez 10 lat będzie st. specjalistą a skc - mł.ekspertem.
Dziwi mnie brak przebiegu rozmów, stanowisk stron i przybliżenia sytuacji. Wszyscy opieramy się na plotkach i domysłach.
Sławek powinien zdać szczegółową relacje ze spotkania.

Back
Do góry