Wartosciowanie

Wykształcenie?

Nie bardzo wiem koledzy o co wam chodzi z tym wykształceniem... Może ktoś mnie oświeci? Powiem na przykładzie mojego oddziału celnego . Jest człowiek zatrudniony z ok 20 letnim stażem, z wykształceniem srednim. Jest tzw. samoukiem. Obsługuje wszystkie systemy poczawszy od Celiny z skończywszy na np. ICS... Jezdzi na szkolenia...jest koordynatorem itp. ....mało tego szkoli z ww. tematów przyszłych ekspertów. ....niestety jest jedno ale....został zawartosciowany na SPECJALISTE... ostatnio jeden ekspert IC (wykształcenie wyższe-dzienne:) + podyplomowe) zrezygnował z koordynatora ECS po jego wykładzie ;) ...jak sami widzicie, życie płata figle....

ale ja nie epatuję wielością swoich dyplomów - bo mam tylko jeden, a co najważniejsze zdaję sobie sprawę z tego że popełniam literówki - piszę w ciemnym pokoju bo syn zasypia obok a jedyne światło to blask monitora - a błędy językowe to zupełnie co innego - do tego mimo wskazania nawet tego nie zauważyłeś - i tyle

Ostatnia edycja:
Bolo1999 i Motyw-acja - błagam...piętnować należy wszelkiej maści idiotów, którzy w mniejszym czy większym stopniu ( niestety) są obecni na tym forum...natomiast dwoje ludzi na poziomie nie powinno sobie wypominać drobnych błędów ( "...kto jest bez winy...itd" ). Tak czy inaczej - mądrego to i miło posłuchać.
Pzdr.

daff,
pięknie dziękuję.
Sądzę, że to forum nie jest od tego, by sobie wytykać błędy.
To do niczego nie prowadzi.:)

bolo1999,
wysłałem Ci wiadomość na prywatną skrzynkę i wytłumaczyłem skąd to "weszłem".
Na forum nie mogę tego zrobić. Niestety. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Bolo1999 i Motyw-acja - błagam...piętnować należy wszelkiej maści idiotów, którzy w mniejszym czy większym stopniu ( niestety) są obecni na tym forum...natomiast dwoje ludzi na poziomie nie powinno sobie wypominać drobnych błędów ( "...kto jest bez winy...itd" ). Tak czy inaczej - mądrego to i miło posłuchać.
Pzdr.

Gotuj się gotuj w swoim sosie nienawiści i zgryzoty na pewno pomożesz tym ludziom, którzy chcieliby skorzystać z tego forum. Bananowiec do dżungli

Gotuj się gotuj w swoim sosie nienawiści i zgryzoty na pewno pomożesz tym ludziom, którzy chcieliby skorzystać z tego forum. Bananowiec do dżungli

urocze :D:D...jak wspomniałem o "wszelkiej maści idiotach" to i Kola coś tam wymamrotał ;)
"uderz w stół a nożyce się odezwą..."

....korpus aspirantów i ioficerów młodszych będzie zapchany powyżej potrzeb w dużej części nie najlepszymi, z wiedzą, wykształceniem i umiejętnościami ale ludżmi z zasługami towarzyskimi wszelkiej maści
........nie wiedzą o co biega i mkc aplikant ich wspomaga

wczoraj zauważyłem fajną prawidłowość :

oficer z wielkimi pretensjami do wysokiego wartościowania, koordynator od spraw niezbędnych otrzymał pismo, w którym była odnotacja "proszę o powiadomienie o podjętych działaniach"
- i co robi ten wysoko wykwalifikowany :confused:
;) ano robi czystą spychologię : pisze pisemko prawie słowo w słowo jak to przysłane
do wykonania do nieszczęśnika szczebelek niżej a adnotacją "proszę o
powiadomienie o podjętych działaniach"
- i tak z tego wynika prosty wniosek : wartościowanie jak najwyższe, roboty jak
najmniej i tak ci na dole będą robić to za co góra zbierze pieniążki ;)

FRAGMENT - STRATEDIA SŁUŻBY CELNEJ NA LATA 2010-2015:
"w zakresie kompetencji i zaangażowania funkcjonariuszy celnych i pracowników:
• zwiększanie kompetencji funkcjonariuszy celnych i pracowników, rozumianej jako zdolności do
realizacji zadań (wyposażenie, kwalifikacje, specjalizacja, uprawnienia),
• kształtowanie pozytywnych postaw funkcjonariuszy celnych i pracowników,
• zarządzanie rozwojem funkcjonariuszy celnych i pracowników,
• doskonalenie programu działań antykorupcyjnych,"

ALEŻ SIĘ UBAWIŁEM, STRATEGIA STRATEGIĄ A ŻYCIE ŻYCIEM. HA HA HA

urocze :D:D...jak wspomniałem o "wszelkiej maści idiotach" to i Kola coś tam wymamrotał ;)
"uderz w stół a nożyce się odezwą..."

Niestety poziom wypowiedzi u daff - pseudonim BANANOWY CHŁOPIEC ogranicza się do wklejania cytatów, rysuneczków a teraz zmiany logo na celnicy pl na tle polskiej flagi. To niby takie utożsamianie się z pokrzywdzonymi ha ha. Tego typu ludek zjadł by i pokrzywdzonego we własnym interesie. Po co ja z tobą dyskutuję człowieczku z bogatej rodziny, który prace traktuje jak zabawę

Ostatnia edycja:
Panowie do cholery jasnej spotkajcie się prywatnie, dajcie sobie po mordzie i przestańcie wk....ać innych tymi chamskimi wpisami

"Dotychczasowe prace Zespołu potwierdzają tylko nieprawidłowości i spłaszczenie struktur stanowiskowych w poszczególnych izbach celnych, w wyniku przeprowadzonego procesu opisu i wartościowania stanowisk oraz całkowitym wyeliminowaniu ścieżki kariery zawodowej.
Odnosząc się do prac ww. Zespołu należy podkreślić przede wszystkim, że przy modelowaniu naprawczym wartościowania, Ministerstwo Finansów zdaje się zapomina, o jednym podstawowym fakcie, mianowicie fakcie polegającym na tym, że stanowiska zostały nadane funkcjonariuszom z naruszeniem prawa.
Otóż, naruszenie art. 222 ust. 3 w zw. z art.114 ust. 1 i ust. 2 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. z 2009 r. Nr 168, poz. 1323 ze zm.) polega na nieuwzględnieniu przy określaniu stanowisk służbowych funkcjonariuszom, reguł określonych w Rozdziale 8 ustawy i aktach wykonawczych tj. Zarządzeniu Nr 43 Ministra Finansów z dnia 18 października 2010 r. w sprawie zasad dokonywania opisów i wartościowania stanowisk służbowych funkcjonariuszy celnych (Dz. U. M. F. z 2010 r. Nr 12, poz.52) i Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 18 maja 2010r. w sprawie stanowisk służbowych funkcjonariuszy celnych, trybu awansowania oraz dokonywania zmian na stanowiskach służbowych (Dz.U. Nr 87 poz.559) poprzez pominięcie kryteriów doświadczenia zawodowego i kwalifikacji zawodowych.(...)"

"Mimo stwierdzenia nieprawidłowości i naruszeń prawa, prace te, nie zmierzają w kierunku rzeczywistej naprawy, a jedynie kosmetycznie traktują zagadnienie i nie dotykają zasadniczych mankamentów tego procesu. Ponadto prace są odwlekane i zmierzają raczej tylko w kierunku takich zmian, by kadra kierownicza nie była zmuszana do naginania i balansowania na granicy prawa, co dzisiaj czyni z powodu tych przepisów. Wiadomo już także dzisiaj, że wynik działań tego Zespołu nie będzie miał wpływu na poprawę sytuacji zdegradowanych i zdemotywowanych wartościowaniem funkcjonariuszy, a co za tym idzie nie wpłynie na poprawę funkcjonowania formacji.
Dlatego też Związek Zawodowy Celnicy PL opowiada się za kompleksowym podejściem do zagadnienia i odrzuca kosmetykę jaką zaproponował Zespół."

http://celnicy.pl/content.php/2332-Stanowisko-wobec-zaproponowanego-przez-tzw-Zespół-naprawczy-modelu-naprawy-wartościowania

Wprowadzając taki system wartościowania i warunki do obejmowania stanowisk kierowniczych (nawet najniższego kierownika zmiany) twórcy tego potworka ukręcili bat na własną dupę.
Skutki zaczynają być już odczuwalne np. w IC Olsztyn gdzie wykruszają się kierownicy zmian ( z różnych powodów ) i nagle nie ma komu powierzyć tego stanowiska. Aspirantów chętnych do objęcia stanowiska KZ zaczyna brakować, a ci co by chcieli wskoczyć na KZ nie mają stopnia. No to dupa, Misiu, jak powiedziała dziewczyna do chłopaka. Nawet nadawanie stopni z naruszeniem UoSC bez wymaganego okresu służby w danym stopniu nie ratuje sytuacji, bo zwyczajnie brakuje miejsc w korpusie, a powoli również w puli stanowisk eksperckich.
I kij wam w ucho, prędzej czy później będzie trzeba tę żabę przełknąć.

wartosciowanie to najwiekszy "kunszt" SSC i teraz maja tego skutki w postrzeganiu calej SC, a kiedys celnicy - nie funkcjonariusze sc jk dawali znaczne wplywy do budzetu panstwa...a teraz pewnie za hazard ssc to ten budżet poniosa oj poniosa ...tylko gdzie????

To dobrze, że oprotestowane zostały "kosmetyczne" zmiany do wartościowania. Znowu powiedzieliby, że proces został naprawiony z udziałem związków zawodowych. Ten system należy wyrzucić do kosza, bo naprawić się tego nie da. Zamrożenie ludzi na dożywotnich stanowiskach, tak jak u nas, tego chyba nigdzie nie ma. Miały być aktualizacje stanowisk, gdy zmienia się wartość zadań lub zakres zadań, miały być podwyżki w ramach stanowiska, ktoś o tym słyszał? Cały system jest jednym wielkim oszustwem!

wychodzi na to, że najpierw stworzyli problem, a teraz go będą rozwiązywać :D . tak na poważnie wychodzi, że lenin się nie nadawał. tak jak kucharki ...

Przypominam, że w sprawie wartościowania, jeżeli ktoś uważa, że nie uwzględniono jego doświadczenia i kwalifikacji, których uwzgl. przy nadawaniu stanowisk na podstawie art.222 uoSC nakazywało prawo, należy wystąpić do DIC z wnioskiem o wydanie decyzji, po czym kierować sprawę na dalszą ścieżkę administracyjną.
Tylko tak można dochodzić swoich racji.
Wniosek do pobrania pod linkiem
http://celnicy.pl/content.php/2052-KOMUNIKAT-wydanie-decyzji-przez-DIC-w-sprawie-stanowiska

Jeżeli ktoś złożył wniosek a DIC milczy albo odmówił, proszę o kontakt

Minęło parę lat od wartościowania, wszystko się uleżało, "konkursy" powygrywane i wygląda na to, że to koniec. Stanowiska przydzielone dożywotnio, etaty likwidowane z odchodzącymi ze służby, podwyżek w kasie na stanowisku brak, awans w stopniu głupie 30 zł, co pięć lat. Motywacja-rewelacja. Między stanowiskami różnica 500 zł, między obowiązkami czasami w ogóle jej nie ma. 6000 rocznie. Mało? Dużo? Miało być światowo, wyszła zwykła polska wiocha. Jak się już zrobiło takiego potworka, to może jednak pomyśleć, o podwyżkach w stanowiskach, a nie wszyscy w najniższych widełkach, chyba, że ciułając po 30 zł, za pół wieku przeskoczą do następnych.

Ostatnia edycja:
Czy miałeś jakiekolwiek złudzenia w tej kwestii? To była fikcja i skok na kasę do samego początku. Ktoś wtedy powiedział prawdę znaną od wieków: "trzeba było być o odpowiedniej porze w odpowiednim miejscu". Wartościowanie pięknie wyglądało w projektach i na papierze. A co wyszło: specjaliści w dochodzeniowo-śledczych (gdzie podobno są tylko zadania dla ekspertów) i eksperci na "stałych nadzorach" (gdzie podobno są zadania tylko dla specjalistów). Kto podczas wartościowania został "namaszczony" ma szczęście do końca służby, kto tego szczęścia nie miał może tylko śnić o "indywidualnej ścieżce kariery zawodowej".

"Między stanowiskami różnica 500 zł, między obowiązkami czasami w ogóle jej nie ma. 6000 rocznie"
W jaki sposób wymusić, aby był jakiś audyt tego wartościowania, sprawdzono w jaki sposób zadania sa przydzielane.
Bo jest dokładnie tak jak piszesz, osoby na roznych stanowiskach wykonują te same zadania, biorac inne pensje.
Tu powinna być jakas kara dla przełożonego, który tak przydziela zadania.

Back
Do góry