Okazuje się, że Ci sami panowie pisali już na forum różne kłamstwa
http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=2352
co niestety wciąż powielają, mimo iż dawno ich wpisy zostały zdemaskowane jako oszczerstwa.
Zadziwiający jest fakt, iż przed spełnieniem wymogów formalnych takich jak rejestracja, wybory, Sławomir Siwy podpisuje się już jako przewodniczący tworzonych przez siebie związków zawodowych. Można wywnioskować z tego, że sam mianował się przewodniczącym.
Zgodnie z ustawą o zz zwiazek zawodowy powstaje z chwilą podjęcia uchwały o jego założeniu, co miało już miejsce w dniu 04.02.
ZZSC Celnicy RP istnieje i wybrał Kom. Założycielski oraz jego pzrewodniczącego, oczywiście wszystko do czasu Zjazdu w dniu 27.02., gdzie nastąpi zmiana Statutu, może nazwy, ustalenie składki członkowskiej, uchwalenie programu działania oraz wybór władz w tym przewodniczącego Związku.
Powyższe stanowi elementarną wiedzę z zakresu działalności związkowej.
Zastanawiająca jest zmiana poglądów jaka się dokonała w przeciągu ostatniego pół roku, kiedy to Sławomir Siwy popierał wprowadzenie w życie projektu dot. stworzenia KAS.
Jak już pisałem te same osoby przedstawiały podobne fałsze w innych postach na forum. Odpowiedzi udzielili już dawno także inni foromowicze, za co dziękuję, a zainteresowanych odsyłam do przykładowego linku
http://www.celnicy.pl/viewtopic.php?t=2352
Jeśli chodzi o ostatnie wydarzenia mające miejsce w naszym kraju Sławomir Siwy oraz jego opolski związek nie wsparli protestujących i czynnie nie przystąpili do protestu, nie zrobił nic co dawało by m mandat do reprezentowania funkcjonariuszy przed naszymi władzami.
Kol. Czechowi tłumaczyłem w Warszawie w poniedziałek, że Opole stało już wcześniej niż inne IC. Tłumaczyłem mu, że spośród trzech oddziałów w dwóch przez kilka dni nie przyjęto nawet ani jednej deklaracji AKC-U nie mówiąc o odprawach, których też oczywiście nie robiono w ogóle poza jednym eksportem.
Kol. Czech powtarzał w kóło jak mantrę, że Opole nie protestuje. Niestety nic do niego nie docierało i jak widać wciąż nie rozumie co się do niego mówi.
Odnośnie "wsparcia" jakiego udzielili w czasie protestu "działacze" KP PB musielibyście posłuchać wielu celników z granic. Mówili mi nawet o tym, że "działacze" straszyli konsekwencjami zamiast wspierać ich w trakcie protestu
Mimo to kreował się w mediach, jako osoba, która w trakcie negocjacji złożyła projekty ustawy emerytalnej. Podczas, gdy opracowaniem zajęło się Zrzeszenie Związków Zawodowych RP, do którego należą Związki Zawodowe z Gdańska i Gdyni, a następnie za pośrednictwem przewodniczącej Zrzeszenia Barbary Smolińskiej został ów projekt złożony na ręce Ministra Boniego.
Informowałem media, że takie projekty są już dawno złożone w MF, bo de facto projekty takie zostały przekazane już dawno do MF także przez inne centrale związkowe.
Sławomir Siwy informował odnośnie posiłków, które były wydawane kierowcom, a które zostały opłacone ze składek związkowych organizacji z Przemyśla i Białej Podlaskiej.
W tej kwestii spełniłem prośby Kolegów z granicy. Celnicy z różnych przejść prosili mnie abym poruszał w mediach także różne inne kwestie, co starałem się robić jak tylko byłem poproszony o wystąpienie w mediach. Zgodnie z prośbami wielu celników, starałem się też nie eksponować tych 1500zł na pierwszy plan a ukryć to jakoś w swoich wypowiedziach. nigdy też nie eskalowałem w mediach konfliktu w zwiazkach, do czego dążyły Iwona i Basia i o co byłem wciąż pytany przez dziennikarzy. Starałem się nie odnosić do tego i odpowiadałem zawsze, że protestuje cała Polska, co najwyraźniej nie było na rękę Kol. zwiazkowcom z Gdyni i Gdańska.
Zastanawiające jest poparcie Dyrektorów dla powołania jednej organizacji związkowej, propagując wśród pracowników wnioski o przystąpienie. Do tej pory Dyrektorzy nie wykazywali nawet chęci do wspierania działań Związków.
Dyrektorzy zostali o to poproszeni na piśmie i wydaje mi się, że muszą to zrobić, bo tak chce ustawa o związkach zawodowych.
Kol. z Gdyni podpowiem, ze trzeba umiejętnie sformułować pismo. Przeczytajcie nasze pismo do Dyrektorów jeszcze raz i pomyślcie trochę nad tym
Logicznie wynikającym następnym krokiem jest rozłam w szeregach istniejących organizacji, do czego niewątpliwie ma się przyczynić tworzony przez Sławomira Siwego Związek. Starsi Komisarze zapewne pamiętają Rady Pracownicze pod kontrolą dyrekcji.
Kol. z Gdyni tak piszą, bo wieść gminna niesie, że założyciele Zrzeszenia dokładnie właśnie tak zrobili podczas zalążka protestu, który rodził się za SSC Kwaśniaka. Umówili się z nim, zdradzili Federację za co część z nich została obdarzena kierowniczymi stanowiskami.
ZZSC Celnicy RP ma za zadanie wyeliminować takich "działaczy" i zbudować prawdziwy jednolity ogólnopolski związek zawodowy, który będzie stanowił realną siłę i w sposób profesjonalny będzie nas reprezentował przed MF
Informujemy, że Związek Zawodowy Służby Celnej w Gdańsku oraz Związek Zawodowy Pracowników Administracji Celnej Urzędu Celnego w Gdyni nie zamierzają kończyć swojej działalności, pracują nadal w strukturach Zrzeszenia Związków Zawodowych Służby Celnej RP.
Pozwolicie, że o tym niebawem zdecydują celnicy i pracownicy SC.