Protest!!!

Myślę że to co napisałeś Sławek jest bardzo dobre z tym że można zrezygnować z kasy od stycznia ale z nową ustawą czekamy do momentu ukazania się nowej ustawy o emeryturach mundurowych i czy my tam będziemy.

Przepraszam mario97 ale wykasowalem ten mój post, aby nie zmieniać tematu. Wazniejszy jest post wczesniejszy.

Jakie wnioski co do protestu wyciągamy po tym co napisałem? Jak powinien wyglądać i przebiegać w razie odwlekania rozmów?

Wielu z nas uważa, że skorzystamy z UŻ i następnie sprawy zostaną załatwione. Nic bardziej mylnego. SSC dobrze przygotował się na coś takiego. Jeżeli chodzi o chorobowe przygotowane jest MSWiA. Musimy kominować nieco szerzej.

Moim zdaniem UŻ nie zdadzą egzaminu podczas takiej dużej akcji i zgadzam się z P.Sławkiem.Każdy z nas powinien przemyśleć formę protesu i co zrobić by nie pojawić się w pracy.To, że SSC straszy nas komisją MSWiA to już jego sprawa ale zastanawia mnie fakt kto za to zapłaci bo przecież jest straszny kryzys.Są różne choroby na które można popaść pracując w UC więc to żaden problem.Co do straszenia lekarzy to raczej wątpliwa sprawa....Zważywszy na specyfikę naszej pracy to myślę, że 99% z nas może popaść w depresję, choć wystarczy wiele mniej ludzi w pracy by przyniosło to zamierzony skutek.
Trzeba się zastanowić nad konkretnym terminem i walczyć razem na granicy, w UC wewnętrznych i oczywiście w SzNP.
Wiadomo też, ze wszystkie środki masowego przekazu będą zmieniać postać tego protestu i to my będziemy tymi złymi ale nie powinniśmy się sprowokować i walczyć do końca o swoje, bo gdy wejdzie ta ustawa modernizacyjna, która jest szczytem idiotyzmu, to już nic nie będziemy mieli do powiedzenia.Staniemy się niewolnikami SSC i jego oficerów...
Oby do tego nie doszło....
Pozdrawiam.

...
Wielu z nas uważa, że skorzystamy z UŻ i następnie sprawy zostaną załatwione. Nic bardziej mylnego. SSC dobrze przygotował się na coś takiego. Jeżeli chodzi o chorobowe przygotowane jest MSWiA. Musimy kominować nieco szerzej.

A jednak możliwości zostały "zaspane"! To było do przewidzenia, że po zeszłorocznym "styczniu" sSC będzie przygotowany! Jeżeli tak, to UŻ i L4 raczej odpada. Przynajmniej w szerokim zakresie. "Włoski" moim zdaniem to zbyt mało, ale CO JESZCZE można zrobić?
Może jednak zaryzykować?! Przygotowanie MSWiA bez koniecznej praktyki (o ile to jest to o czym myślę) może być raczej mierne!

Do Artura Ciesielskiego

Arturku! Trzymaj nerwy na wodzy.Kto Ci dał prawo mieszać się w sprawy celników.W cle jesteś jak ufoludek na Ziemi,żeby nie powiedzieć kibic z...Nie jesteś żadnym partnerem do jakichkolwiek rozmów z Bonim,bo nie masz ku temu odpowiednich kwalifikacji.Pierdzieć w związkowy stołek to nie sztuka.Sztuką jest przekonać Boniego do ustępstw.Czego Ci życzę szczerze.P.S.-obrażasz się jak stara panna.

Cat, teraz masz okazję zabłysnąć. Oczywiście, że trzeba zaryzykować.
Wymyśl coś. Każdy niech coś zaproponuje. Ja mam jakiś pomysł, ale poczekam na Wasze. Może z wielu Naszych pomysłów zrodzi się coś extra, czym zaskoczymy MF.

Każdy niech coś zaproponuje. Ja mam jakiś pomysł, ale poczekam na Wasze. Może z wielu Naszych pomysłów zrodzi się coś extra, czym zaskoczymy MF.

Z całym szacunkiem, ale jeśli tu na forum publicznym powstanie nawet najlepszy pomysł, to raczej nie zaskoczy MF. Może lepiej podawać propozycje na prywatna skrzynkę ?

Cat, teraz masz okazję zabłysnąć. Oczywiście, że trzeba zaryzykować.
Wymyśl coś. Każdy niech coś zaproponuje. Ja mam jakiś pomysł, ale poczekam na Wasze. Może z wielu Naszych pomysłów zrodzi się coś extra, czym zaskoczymy MF.

Cieniuchna i zbyt jaskrawa ta podpucha Sławku! Dobrze wiesz, że nie o błyszczenie mi chodzi, a "swój sposób" sprzedałem już wszem i wobec! Mimo to mam zamiar nadal pisać to co myślę, nawet gdyby to było dla większości najgłupsze na świecie myślenie.
Może więc na początek wykorzystać naszego naturalnego "sprzymierzeńca" jakim jest ostatnimi czasy wysoka awaryjność systemów informatycznych. Wiedzą o tym szczególnie osoby pracujące w zakresie nieco szerszym niż "obsługa dyrektyw", wobec czego im jest należny tutaj głos pierwszeństwa. Błędy "kalkulatora", "systemowe", "walidacji" czy idiotyczne dyrektywy systemowe z tzw. (ha,ha,ha...) "analizy ryzyka" są na tyle częste, iż grzechem byłoby nie "zaprząc" ich do Naszej Sprawy. Tym bardziej, że ktoś wyraźnie i OFICJALNIE zastrzegł; "kalkulator taryfowy, isztar, ... NIE MOGĄ SŁUŻYĆ JAKO PODSTAWA JAKICHKOLWIEK ROZTRZYGNIĘĆ" !!!
Nie wiem jak inni (przepraszam,że zabrzmi to bałwochwalczo,lecz trzeba tu nieco odwagi i wiary we własne umiejętności, a tacy ludzie wśród Nas), ale ja jestem w stanie twórczo "pobawić się w kotka i myszkę" za pomocą własnej wiedzy i "papierowych przepisów". Ostatecznie nawet można "zawracać głowę" kierownikowi, wskazując "przecież ten przepis mówi tak i tak..."! W takim wypadku na naszą korzyść jest także fakt, iż od 2004 roku nasi "wielcy przełożeni" nie wykonywali najlepiej swoich obowiązków, broniąc się rękami i nogami przed oficjalną interpretacją , co najwyżej dostarczając suche przepisy, bez komentarza!
Może na początek tyle ode mnie. Dobranoc.

Moim zdaniem UŻ nie zdadzą egzaminu podczas takiej dużej akcji i zgadzam się z P.Sławkiem.Każdy z nas powinien przemyśleć formę protesu i co zrobić by nie pojawić się w pracy.To, że SSC straszy nas komisją MSWiA to już jego sprawa ale zastanawia mnie fakt kto za to zapłaci bo przecież jest straszny kryzys.Są różne choroby na które można popaść pracując w UC więc to żaden problem.Co do straszenia lekarzy to raczej wątpliwa sprawa....Zważywszy na specyfikę naszej pracy to myślę, że 99% z nas może popaść w depresję, choć wystarczy wiele mniej ludzi w pracy by przyniosło to zamierzony skutek.
Trzeba się zastanowić nad konkretnym terminem i walczyć razem na granicy, w UC wewnętrznych i oczywiście w SzNP.
Wiadomo też, ze wszystkie środki masowego przekazu będą zmieniać postać tego protestu i to my będziemy tymi złymi ale nie powinniśmy się sprowokować i walczyć do końca o swoje, bo gdy wejdzie ta ustawa modernizacyjna, która jest szczytem idiotyzmu, to już nic nie będziemy mieli do powiedzenia.Staniemy się niewolnikami SSC i jego oficerów...
Oby do tego nie doszło....
Pozdrawiam.

zgodnie z przepisami BHP przelozonemu NIE WOLNO dopuscic do pracy pracownika, ktory zglasza mu, ze zle sie czuje. W sytuacji jakiegokolwiek wypadku w pracy po takim zgloszeniu to jest kryminal dla przelozonego. A i PIP musi interweniowac.

Wracając do tematu:

Musimy sobie uświadomić, że po tym co było w styczniu 08r. UŻ nie wystarczy. Tak więc każdy kto myśli, że zaprotestuje biorąc dwa/trzy dni UŻ musi wiedzieć, że to za mało. Po styczniu są na to przygotowani i przetrzymają to jakoś. Poza tym wszyscy musieliby wyłączyć telefony, bo najnormalniej w zgodzie z prawem będą ściągać z UŻ.

Każdy kto myśli, że zachoruje w określonym czasie także musi być świadomy, że to nie będzie takie proste, gdyż lekarze w całym kraju otrzymają pisma, aby ze szczególną uwagą badać celników i pracowników izb celnych(tak już było w styczniu 08r z tym , że rząd zrobił to za późno).

Podobnie wolne za oddanie krwi, to za mało bo to tylko jeden dzień.

Szanse jednak są i to duże. Ale napiszcie sami jakie wnioski wyciągacie wobec powyższego??????

czyli tak, najpierw idziemy na kielicha ...no kilka. Potem zglaszamy niedyspozycje i bierzemy NZ, w takim stanie nie moga nas dopuscic do pracy a wiec tez odwolac z urlopu. Potem idziemy oddac krew. Po tym wszystkim zle sie czujemy i zglaszamy sie do lekarza. A tak bardziej powaznie to mysle, ze mozna wyslac pisma do firm typu Orlen albo Zrzeszenia Przewoznikow albo Zrzeszenia Gorzelnikow albo ...itd., o tresci.

* W zwiazku z wieloletnimi zaniedbywaniami rzadu RP w dziedzinie usprawnienia funkcjonowania SC od dnia zostanie podjeta akcja protestacyjna, mamy swiadomosc, ze moze sie ona wiazac ze znacznymi utrudnieniami dla podmiotow prowadzacych dzialanosc gospodarcza. Sytuacja wymaga jednak podjecia ekstremalnych dzialan. Jestesmy przekonani, ze nasz protest jest w dobrze pojetym interesie podmiotow dziajacych w sferze gospodarczej i budzetu panstwa... itd.

mysle, ze mozna wyslac pisma do firm typu Orlen albo Zrzeszenia Przewoznikow albo Zrzeszenia Gorzelnikow albo ...itd., o tresci.

* W zwiazku z wieloletnimi zaniedbywaniami rzadu RP w dziedzinie usprawnienia funkcjonowania SC od dnia zostanie podjeta akcja protestacyjna, mamy swiadomosc, ze moze sie ona wiazac ze znacznymi utrudnieniami dla podmiotow prowadzacych dzialanosc gospodarcza. Sytuacja wymaga jednak podjecia ekstremalnych dzialan. Jestesmy przekonani, ze nasz protest jest w dobrze pojetym interesie podmiotow dziajacych w sferze gospodarczej i budzetu panstwa... itd.

... acha, podobne pismo mozna wyslac do ambasad i konsulatow w Polsce z prosba o umieszczenie na ich stronach internetowych informacji dla podroznych, ze od danego dnia nastapia utrudnienia w przekraczaniu granicy RP w zwiazku z akcja protestacyjna SC.

Ja bym nie informował wszystkich od kiedy, po co, przyjmą, że jak od konkretnej daty, to odpuszczą na kilka dni, my się wypstrykamy z UŻ i po ptokach ;). Moim zdaniem wystarczy napisać, że w najbliższym czasie zostanie przeprowadzona akcja protestacyjna i zapewne wystąpią utrudnienia w ruchu granicznym. Czas jest dobry, bo dodatkowo od 1 lipca wchodzi nowa wersja NCTS. Nikt oprócz f.c. nie był z niej przeszkolony a nie istnieje żadna wersja testowa :D

prawie emeryt

żeby q... was w szystkich w tym MF-ie bezterminowa sraczka dopadła!
1-nam tez sie należy pięć minut rozrywki
2-niechcący wsparli byście naszą akcję

co do Artura - niezawsze sie z Nim zgadzałem (i ak pozostało), ale szanuję Go za kilka spraw, min za odwagę w narazaniu własnej dupy w imieniu naszej-bezimiennej, podobnie Sławek i inni. walcząc o nasz los na szali kładą los własny i własnych rodzin. kiedy to wreszcie pewne tłuczki zrozumieją...?

DO DYSKUSJI, PROJEKT ULOTKI.
Zastrzegam, że to wersja bardzo surowa:

Przedsiębiorcy, Podróżni, Logistyka,
Spedycja, Transport, Agencje Celne,
Stowarzyszenia Pracodawców

Wobec braku realizacji zobowiązań Rządu RP, złożonych funkcjonariuszom i pracownikom Służby Celnej, jak również w związku z przygotowaną reformą naszej formacji, która nie usprawnia SC, we wszystkich jednostkach organizacyjnych Służby Celnej mogą wystąpić utrudnienia w dokonywaniu formalności przed organem celnym.
Za wszelkie niedogodności z tym związane przepraszamy w imieniu funkcjonariuszy i pracowników SC. Zapewniamy jednak, że nasze działania są podejmowane w szeroko pojętym interesie narodowym i społecznym.
Decyzje, których podjęcie usprawni naszą formację i pozwoli na szybszą i dogodniejszą obsługę przedsiębiorców oraz podróżnych, z jednoczesną skuteczniejszą ochroną rynku, przedsiębiorców oraz obywateli Unii Europejskiej przed szarą strefą i związanymi z tym zagrożeniami, leżą po stronie Rządu i Parlamentu RP.
W przygotowanym projekcie modernizacji Służby Celnej, brak jest takich rozwiązań, dlatego apelujemy do Państwa, aby wspólnie kierować postulaty w tym zakresie do najwyższych czynników naszego państwa.

PROTEST SŁUŻBY CELNEJ DEDYKUJEMY SPOŁECZEŃSTWU I DEMOKRACJI!!!

RZĄD MUSI ZROZUMIEĆ ZAGROŻENIA STRUKTURALNE JAKIE FUNKCJONUJĄ W FORMACJI ODPOWIEDZIALNEJ I NADZORUJĄCEJ BLISKO 40% WPŁYWWÓW BUDŻETOWYCH. DLACZEGO NIE SIEGNIEMY PO MILIARDY FUNKCJONUJĄCE W SZAREJ STREFIE, KTÓRE POGŁĘBIAJĄ DZIURĘ BUDŻETOWĄ, BURZĄ ZASADY ZDROWEJ KONKURENCJI NA RYNKU, NARAŻAJĄ NA SZWANK ZDROWIE OBYWATELI I STANOWIĄ WRĘCZ ZAGROŻENIE DLA MŁODEJ DEMOKRACJI?

WALCZMY RAZEM O LEPSZĄ POLSKĘ. WESPRZYJCIE NASZ PROTEST

Ostatnia edycja:
pomysł sam w sobie fajny, ale mając doświadczenia np. z Panem Buczkiem ze związku prywatnych transportowców (chodzi mi o jego różne mniej lub bardziej inteligentne wypwoeidzi pod naszym adresem podczas protestu) proponowałbym jakies "oficjalne" pisma od związków naszych do ich (pracodawców prywatnych, przewoxników etc). żeby potem nie było tekstów jak wcześniej:
"my nic nie wiedzieliśmy, oni zamkneli granice, a my wysłaliśmy nasze tiry które teraz przynoszą nam straty"
Będą wiedzieć, jakiekolwiek decyzje podejma oni na swoja własną odpowiedzialność i żaden z przedstawicieli nie będzie nami mógł sobie gębę wycierać​

Back
Do góry