Protest!!!

Nie mozemy liczyć na związki oni mają inne problemy , my musimy i tu teraz ryszyć już dosyć mieliśmy sygnałów. przecież nikkt wprost ze związków nie powie nam e tam ruszajacie jesteśmy gotowi. bo tak naprawdę nikt nie jest gotowy

Teraz nie ma ważniejszych spraw w naszym środowisku. Może piszę niepopularne rzeczy, ale związki muszą dać sygnał aby mogła rozpocząć się rzeczywista akcja. I nie chodzi o otwarte nawoływanie do konkretnych działań strajkowych (bo wiadomo, iż wierchuszka czeka na preteksty do rozprawienia się ze związkowcami), ale o zawoalowany ale zrozumiały sygnał do działania dla tych wielu ludzi, którzy chcą zrobić to co trzeba zrobić.

wóz albo przwóz panie Sławku i panie Arturze albo coś konkretnego robimy albo dalej sobie pogadajmy i dajmy spokój z tym wszystkim

Przyłączam się do apelu. Panowie myślę, że bez pozostałych dwóch organizacji związkowych można się pokusić o rozpoczęcie akcji (przecież większość środowiska i tak jest niezrzeszona). Jak się rozkręci to Zrzeszenie na pewno się podłączy żeby zabłysnąć i się wylansować.

Ciekaw jestem Panowie waszego zdania.

Ostatnia edycja:
co wy znowu z tymi młodymi, u nas to raczej postawa starszych fc, którzy już w nic nie wierzą, są zrezygnowani może martwić a to właśnie oni powinni poprowadzić i organizować młodszych kolegów a młodzi też nie dadzą sobie w kaszę dmuchać umieją też liczyć.
Pozdowienia ze wschodu.

Szanowni Dyskutanci!
Sławek kiedyś wspomniał "to będzie sygnał oddolny" i to jest wszystko co mógł w tej sprawie powiedzieć!
KAŻDY z Was oczekuje "sygnału" do działania, wysyłając jednocześnie taki "sygnał" innym. A Wam ciągle mało!!!
"Arturze...", "Sławku...", "Supermenie...", "Batmanie..." ...

ps.
Może chociaż teraz się zjednoczymy i zaczniemy razem wołać; "Spidermenie ..." ;)

Jestem na spotkaniu z SSC w sprawie podwyżek.
MF przyznał, że środki pochodzą z uchwały modernizacyjnej, co oznacza że stracilismy 45 mln. Oznacza to także, że obietnice Premiera były słowami rzuconymi na wiatr, gdyż licząc od stycznia - a o takiej podwyżce była mowa - jest to kwota znacznie mniejsza.

W bieżącym spotkaniu MF zaproponował odebranie jeszcze z tej kwoty środki na pochodne, nadgodziny, nagrody jubileuszowe, równoważnik za dojazd do miejsca pełnienia służby i dodatki zadaniowe oraz awanse we wrześniu, przywrócenie do służby i dopiero kwotę pomniejszoną o ww. składniki rozdysponuje do izb celnych.

MF mimo kilku monitów, aby nie wiązał sztucznie ustawy o SC z uchwałą modernizacyjną, robił to, stosując zwykły szantaż polityczny. Z tego powodu zabrano nam 45 mln zł - pozostało ponad 58mln, głównie dzięki aktywności środowiska - PIKIETA.

MF powinien przeprosić wszystkich za to, że z tego powodu stracił 45mln na regulację naszych uposażeń.

MF zaproponował rozdysponowanie środków, równające kominy płacowe.

Pytajcie proszę, jeżeli wyraziłem się zbyt ogólonikowo. Mam nadzieję, że dojadę do domu późnym wieczorem, dlatego odpowiem dopiero w dniu jutrzejszym.

Ostatnia edycja:
Bez złudzeń

Bez jechania tam Sławek mówiłem ci to wczoraj i pozostałym związkom.
cyt. "Oznacza to także, że obietnice Premiera były słowami rzuconymi na wiatr"
Prosiłem: nie jedźcie bo chodzi kręcenie nami ? Ale przynajmniej pozbyłeś się złudzeń! Że bez "walki" będzie wielkie g....
Trudno - dla mnie to było oczywiste dlatego nie pojechałem.
http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=2366

Premier i jego banda będą gadać co slina na język przyniesie,są to ludzie wykształceni do wciskania kitu ludziom a potem unikania za swoje gadki i czyny odpowiedzialności,dobry przykład to ucywilnienie o którym gadał
juz u nas w styczniu 2009 dyrektor IC i mówił jak to będzie wygladało ,kogo obejmie,wrócił swierzo z narady z MF,jak wiecie ucywilnienia nie bedzie.
W przypadku celnictwa tylko bunty przynoszą realne efekty styczeń 2008 moment podwyzka,pikieta 2009 juz szykują podwyżke abysmy siedzieli cicho,
ida wybory prezydenckie parlamentarne wyciągnijcie wnioski,co nam dadzą w trakcie wyborów abyśmy siedzieli cicho chyba wiele,
Na Ukrainie Tusk nagadał Tymoszence że bez Ukrainy, Polski nie interesuje EURO 2012,kłamstwo
które śmierdzi po całej Europie,wiadomo ze jak Platini powie że Niemcy to nikomu z bandy Tuska powieka nie zadrży,za duża kasa w grze.

Ostatnia edycja:
jak to mówia lepszy rydz niz nic:p

kasy miało byc wiecej , miał byc nowy sprzet itp ...itd....
miało byc pieknie a wyszło jak zawsze........

ale skoro ta pikieta choc w jakims ułamku przyczyni sie do poprawy bytu zolli to warto było tachac sie z drugiego konca Polski:D

kisiel

Jak byłeś to wiesz że warto. Choćby po to żeby poczuć się jak "człowiek" - wolny (choć może nie do końca) ale z resztką godności.
Popraw mnie jeśli się mylę w moich odczuciach?
Jesłi nie to nie siej defetyzmu ale powoli wyjaśniaj ludziom jak wiele od nich zależy. Sami są tym czym chcą być. Zniewolić się można tyle ile komuś pozowlimy.

Szanowni Dyskutanci!
Sławek kiedyś wspomniał "to będzie sygnał oddolny" i to jest wszystko co mógł w tej sprawie powiedzieć!
KAŻDY z Was oczekuje "sygnału" do działania, wysyłając jednocześnie taki "sygnał" innym. A Wam ciągle mało!!!
"Arturze...", "Sławku...", "Supermenie...", "Batmanie..." ...

ps.
Może chociaż teraz się zjednoczymy i zaczniemy razem wołać; "Spidermenie ..." ;)

dokładnie. W 2008 granica zaczęła bez sygnału, a związki sie dołączyły...

niunia

czy jesteś pewna tego ? czy może np. stchórzyły nie przyznając się że coś szykowały? a może szykowały i umyślnie nie informowały dla bezpieczeństwa ludzi i powodzenia akcji ? Różnie ludzie mówią ale trzeba mieć przekonanie czymś poparte. Nie sądzę żebyś je miała

młodzi

W kwestii braku zaangażowania młodych to jako jeden z nich zapewniam, że czekamy na przykład od starszych kolegów. Te wspomniane 2.000 PLN nie sprawiły, że opadły nam klapki na oczy.

Chwila oddechu

Bez wątpienia zachowanie Rządu i niektórych związkowców, wymaga aby ludzie złapali oddech.
Też uważam, jak pisze "new customs of." , że młodzi ludzie nie mają pypcia na rozumie a my "starzy wyjadacze" wiemy! Czasem jest odwrotnie - młodzi mają mnie do stracenia - mogą znaleść jeszcze pracę łatwiej - i świerze spojrzenie.
My porobiliśmy się starymi pierdzielami po kilkanstu latach urzędowania.
Mamy za to doświadczenie i wiemy jak myśli władza i jak nas traktuje.
Połączenie doświadczonych i młodych - ale solidarne - i konskwentne - może dać rezultaty.
Nie ma co owijać że coś się ruszy samo.
Kłamstwa i efekty wyjdą tak naprawdę dopiero później.Teraz celnicy są manipulowani i przez rząd, sejm i niektórych związkowców.
Jednak mimo wszystko trzeba powoli zacząć przygotowywać zgodny z prawem skuteczny protest. Finito.
Panowie ministrowie : może macie rację , grożąc nam że celnicy chcą spokoju i wywiozą nas na taczkach.
Ale jeśli przeczytają uważnie ustawę, zobaczą jak są trakotowani, zobaczą jak mogą być traktowani po wejściu tej skandalicznej ustawy, niech zdecydują sami komu taczki podstawić.
Może nam - przy taczkach pracowałem dużo i ciężko ale nie jechałem na nich a może wystawią rachunek, własciwym osobom.
Sami ludzie zdecydują. Na dłuższą metę nie da się samymi kłamstwami i kijem motywoać pracowników.

u nas w izbie do tego doszło, że osoby przechodzące do służby stałej otrzymują ten zaszczyt i zostają k.c. ... ale niestety bez wzrostu uposażenia, ponoć kryzys zabrał wszystkie oszczędności:), więc nie wierzę w żadne podwyżki od lipca, skoro nie ma pieniędzy nawet za awanse...:)

Nie rozumiem tylko jednego dlaczego ciągle jedzi się tu po młodych jak po Kapicy?młodzi sami się nie ruszą bo na nich patrzą starzy i to właściwie oni (starzy)powinni się tym zająć bo młodzi nie maja doświadczenia w protestowaniu i nie wychylą sią przed szereg.Mam ogromną prośbę żeby troszeczkę myśleć o tym co się mówi bo My młodzi mamy szacunek do starszych, ale czy tak jest na odwrót???mamy coś zrobić RAZEM!!!WSZYSCY!!!NATYCHMIAST!!! NO I BEZ PODZIAŁÓW!!!

Cieszy mnie fakt, że choć jedna osoba może coć pozytywnego "powiedzieć" na tym forum odnośnie postawy "młodych" w kwestii walki o lepsze jutro...! Lecz wybacz mi Drogi Kolego, że zaprotestuję nie godząć się z Twoją opinią w 100%, gdyż rozmawiając z "młodymi" na temat przyszłości naszej formacji oraz zasiegając opinii na temat ewentualnego wsparcia " starych", to tracę nadzieję i nie mam złudzeń, połowa z nich niczego nie rozumie, pozostała część ma to głęboko w d...i jest bardzooooo zadowolona ze swojej pensji i możliwości kariery ( dot. to lizusów i podpierd...y), a pozostali, czytaj nieliczni, pragną poprawy i lepszego traktowania. Cieszę się, iż mimo, że pracują krótko, to przejżeli na oczy i zobaczyli prawdziwe oblicze tej pracy tj. układy i układziki kolesiowskie na "górze" oraz cały ten popier...y mechanizm, gdzie tylko lenistwo lub lizusowstwo jest nagradzane...! A co najważniejsze... nie boją się o tym mówić nawet ze "starymi"!!! Pożyjemy, zobaczymy!!! Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
przegapiona szansa ???

Myślę że to dobry czas do protestu naturalne urlopy oraz choroby związane z deszczową pogodą powinny zrobić swoje. Żałuję, że nie udało się przy okazjii wizyty Donalda Tuska na Ukrainie (dzisiaj podobno był na rozmowach w sprawie przejść granicznych na EORO 2012) unaocznić mu jak naprawdę wygląda służba celna i przypomnieć mu o jego obietnicach z 2008 roku. Ja protestuję czego i innym z całego serca życzę. Jeśli nie teraz to kiedy na EURO do 2012 nas już zaorają.:cool:

dokładnie. W 2008 granica zaczęła bez sygnału, a związki sie dołączyły...

W 2008r. była trochę inna sytuacja, protest na wschodzie wybuchł niespodziewanie i oddolnie m. in. dlatego, iż był to sprzeciw przeciwko masowym aresztowaniom ,,starych zolli", które miały miejsce najczęściej na podstawie zwykłych pomówień.
Teraz masowych aresztowań już nie będzie bo i już ,,starych zolli'' mało zostało. Więc i taki zryw oddolny i nie koordynowany ma znikomą szansę na zaistnienie.
Dlatego powtórzę, iż konieczny jest sygnał do rozpoczęcia akcji ze strony ZZ.
Bo co z tego, że ja zadeklaruję i jeszcze kilkadziesiąt osób na forum gotowość i chęć do udziału w takowej akcji.

Back
Do góry