Protest!!!

poldek

jest konieczny nie tylko sygnał ale i przygotowanie.
Zatem związki zawodowe obecnie powinny robić to co nakazjue im prawo:

Art.*1.*1.*Związek zawodowy jest dobrowolną i samorządną organizacją ludzi pracy, powołaną do reprezentowania i obrony ich praw, interesów zawodowych i socjalnych.
2.*Związek zawodowy jest niezależny w swojej działalności statutowej od pracodawców, administracji państwowej i samorządu terytorialnego oraz od innych organizacji.
Art.*8.*Na zasadach przewidzianych w niniejszej ustawie oraz w ustawach odrębnych związki zawodowe kontrolują przestrzeganie przepisów dotyczących interesów pracowników, emerytów, rencistów, bezrobotnych i ich rodzin.

Z całym szacunkiem do pracy szanownych Panów (p. artura i p.sławka)tylko ile trzeba jeszcze czekać bo jak widze to tutaj każdy na kogoś lub na coś czeka a Nasza Służba to nie poczekalnia i im dłużej nie będzie konkretów to tym bardziej się z nas śmieją!!!Prosze nam wytłumaczyć co trzeba przygotować???flagi zostały chyba jeszcze ze stycznia postulaty też więc co jeszcze trzeba przygotować???

Musi być akcja skoordynowana, uruchomiona jednocześnie w wielu miejscach przez wszystkie ZZ. Niestety po ostatnim spotkaniu z Min. Bonim, już nie tylko Federacja, bo z tą nikt nie rozmawia od dawna, ale również Zrzeszenie ZZSC unika podjęcia rozmów na temat protestu.

Kiedy apelujemy do Marka i Basi, aby cokolwiek zacząć ustalać, pływają i robią uniki, odwlekając temat w czasie. Marek nawet napisał mi, żebyśmy sami zaczęli, a oni na pewno nas poprą:cool:

Jest kiepsko, bo po tych spotkaniach z Min. Bonim Zrzeszenie zaczęło konsultować nową ustawę. Dzisiaj np. przez parę minut SSC konsultował coś w tej kwestii ze Zrzeszeniem(wcześniej podpisaliśmy Porozumienie -listopad 08, odmawialiśmy wspólnie z wyj. Federacji spotkań z SSC, na których prowadził fikcyjne konsultacje). CO SIĘ NAGLE STAŁO?

Nie chcę wchodzić w kompetencje innych ZZ oraz w ich wewnętrzne sprawy, ale mam prawo zadać publicznie pytanie, czy aby ww. osoby prezentują stanowisko wszystkich lub co najmniej większości zrzeszonych w nich związków?

Co na to celnicy z Olsztyna, Szczecina, którzy tak licznie stawili się na pikiecie. Te ZZ należą do Zrzeszenia?
Wiem, że nawet w Federacji część związków chce podjęcia ostrych działań, myślę że tym bardziej w Zrzeszeniu i ZZSNPiA.
To Wy musicie wpłynąć na swoich przedstawicieli, ja mogę Wam tylko napisać co w ostatnich dniach ma miejsce, co niniejszym czynię. W innych wpisach potwierdza to zresztą Artur Ciesielski.

haroszyjtamożnik

Zapewniam Cię, że ja nie czekam. Nie musisz więc z szacunkiem - wystarczy nam realne poparcie.
Jesteśmy w kontakcie z S.Siwym, bowiem postulaty z 20 listopada 2008 i 25 czerwca 2009 uważamy za niewypełnione i nie będziemy się oglądali na inne związki.
Jeśli nie stanie się coś niespodziewanego - np. nagły atak serca, wypadek czy inna przygoda przy pomocy osób trzecich :D, to działania zostaną podjęte.
Co z nich wyjdzie zależy tylko od Was.

Nie od Was a od Nas. Dlatego z dużej litery, że dotyczy całego środowiska.

W mojej ocenie nie powinniśmy dawać satysfakcji Min. Boniemu i ogłaszać nieprzygotowanej akcji. Trzymajmy się tego co napisałem wyżej. Środowisko musi wpierwej wymusić na liderach innych central konieczność podjęcia realnych działań.
Samo ogłoszenie na forum nic nie da. akcja będzie skuteczna, gdy ruszymy oddolnie wszystkie ZZ, nawet cześć zwiazków z Federacji.

Nie od Was a od Nas. Dlatego z dużej litery, że dotyczy całego środowiska.

W mojej ocenie nie powinniśmy dawać satysfakcji Min. Boniemu i ogłaszać nieprzygotowanej akcji. Trzymajmy się tego co napisałem wyżej. Środowisko musi wpierwej wymusić na liderach innych central konieczność podjęcia realnych działań.
Samo ogłoszenie na forum nic nie da. akcja będzie skuteczna, gdy ruszymy oddolnie wszystkie ZZ, nawet cześć zwiazków z Federacji.

nie bardzo rozumiem do czego potrzebne sa nam inne zwiazki typu federacja. Po co ich pytac o cokolwiek. Musza wydac zgode na akcje? Musza sie przylaczyc? A na cholere. Niech sie nie przylaczaja. Zwiazek to pracownicy, a kierownictwa, prezydium czy jak ich jeszcze nazywac to tylko przedstawiciele. A wychodzi na to, ze zwiazek to jacys ludzie na wierchuszce. Nawet lepiej bedzie jesli sie nie przylacza. Bo bedzie potem mniej wodzow, rzecznikow prasowych i innych , z ktorymi trzeba sie bedzie konsultowac i ktorzy nas ostatecznie zdradza, bo sie dogadaja na boku. Wystarczy, ze przylacza sie ludzie na dole i osmiesza te tzw zwiazki, ktore sa przeciw akcji. Moze oni zabronia swoim czlonkom uczestniczyc? Ludzie na dole potrzebuja sygnalu do akcji a potem jakiejs koordynacji, uwazam, ze to moze zrobic jeden lub dwa zwiazki. Jak akcja juz sie zacznie to musi byc ktos, kto bedzie reprezentowal, z kim pracodawca bedzie rozmawial. Jesli bedzie to jeden lub dwa zwiazki, wiadomo, ktore mam na mysli, tym lepiej, bo jak bedzie wiecej, to kazdy bedzie mial inne zdanie i bedzie dopiero burdel. Wiadomo jak bylo w styczniu, rozne osoby wystepowaly przed kamerami, rozne rzeczy gadaly, pracodawca to wykorzystal. Unikniemy tego olewajac inne zz, nie chca, to bez laski, potem nie dostana prawa glosu. Panie Slawku i Panie Arturze rozumiem, ze nie macie struktur we wszystkich izbach i oddzialach ale czy nie wystarczy zeby akcja zaczela sie tam, gdzie macie te struktury? Dogadajcie sie z dolami, poszczegolnymi zz omijajac zarzady federacji, tam od dawna nie ma z kim i o czym rozmawiac. Funkcjonariusze popra akcje nie ogladajac sie na inne zz.

jesli teraz nie mozna sie dogadac z innymi , wiadomo ktorymi zz to czy bedzie to mozliwe po rozpoczeciu akcji protestacyjnej? Moim zdaniem nie. Wiec jesli akcja sie zacznie to oni ja wykoncza. Nie bedzie trzeba Boniego.

Jesteście bezwolni,straciliście resztki szacunku i godności dla samych siebie,to że zabrali nam wszystko to nie znaczy, że musimy się na to gadzić.Nie ośmieszajcie się z protestem głodowym, bo to żałosne.Wyrabiamy normy jak w latach pięćdziesiątych za darmochę,dla kogo????Nie czekajmy na hasła ZZ,bo się nie doczekamy.

nie bardzo rozumiem do czego potrzebne sa nam inne zwiazki typu federacja.
Napisałem, że z Federacją nikt już od dawna nie rozmawia. Mam na myśli wszystkie inne ZZ oraz te zrzeszone w Federacji, które nie popierają tego co robią ich liderzy.

Oczywiście, że najistotniejszy jest ruch oddolny, tak jak w styczniu 08, jednak w chwili obecnej ja nie widzę tego ruchu. 17 kwietnia 2009 roku padło hasło, w tym dniu na forum było kilkatysięcy odwiedzin i mimo iż związek zadeklarował wszelkie wsparcie logistyczne, nic wielkiego się nie wydarzyło. DLACZEGO?
Co zmieni się w tej materii, jeśli to związek ogłosi protest na forum? Nic. Dlatego akcja musi być oddolna albo dobrze przygotowana. Wiadomo, że sam protest zrobi środowisko a nie ten czy inny ZZ, ale samo ogłoszenie daty na forum nic nie da.
Nic nie da też samo UŻ. Musimy pomyśleć o połączeniu wszystkich form.

Już pisałem, że celnicy nie dali nam legitymacji do samodzielnego ogłoszenia i przeprowadzenia akcji, nie dano nam możliwości zbudowania odpowiednich struktur. Gdyby było inaczej, już dawno ogłosilibyśmy powszechną mobilizację. Nie ukrywam, że samodzielnie nie przeprowadzimy w obecnej sytuacji udanej akcji. Niemniej zrobimy wszystko, aby ruszyć inne zz oraz NAS samych czyli środowisko.

słuchajcie...nie ma sensu oglądać się "jeden na drugiego"...mam propozycję - niech każdy z Was, kto bywa tu na forum, w przeciągu kolejnego tygodnia przeprowadzi u siebie na oddziale czy w wydziale niezobowiązujące rozmowy z ludźmi którzy z Wami pracują...czy są zainteresowani tzn czy wezmą udział w proteście i jaka forma protestu im najbardziej odpowiada...roześlijcie takie info do zaufanych znajomych w innych OC i IC niech w przeciągu tygodnia dadzą Wam odpowiedź...wtedy będzie można się naradzić "co , jak i kiedy"...Sławek - mam prośbę - pomyśl o uruchomieniu "niewidocznego" forum dla ludzi którzy będą mieli ochotę coś zrobić... jeżeli chodzi o weryfikację - żeby nie dopuścić do ukrytego forum "naszych najlepszych przyjaciół" z MF - mam pomysł jak to uczynić - o tym napiszę Ci na PW

daff

Nie łódź się, bo to wygląda słabo. Że można założyć "niepdsłuchiwane forum".
Otóż nie można - podłsuchać można wszystko!
Co mamy do ukrycia ? Zadaniem naszym jest jedynie dowiedzieć się czego oczekują i co mogą zaoeferować celnicy.
To jest nasz ustawowy obowiązek.
Zadeklarować - jawnie czy tajnie można wszystko - a potem się wypiąć, zachorować ,iść na urlop i olać ludzką soidarność.
Pisz (i inni wprost) czy zadowala was obecny stan i planowany, czy obostrzenia równoważą przywileje minudurowe (których moim zdaniem popartym wiedzą nie ma !), czy odpwiadaada wam stan, że zamiast negoacjacji są manipulacje i kłamstwa, zamiast wypełnienia oobietnic w tym złożonych na piśmie szykuje się na nas "bat".
Takie wyrażanie niezadowolenia czy protestu wobec zła jesłi je widzi, jeśli postrzega coś jako zło, jest nie tylko wręcz obowiązkiem chyba każadego prawda? Związkowca , niezwiązkowaca itd.
Co tu ukrywać ? Związki mają walczyć orężem takim jakim rząd? jakieś knucie itp? Na coś takiego nie ma zgody.
Postawimy wkrótce sprawy bardzo jasno.
Nie piszcie proszę o jakimś zakłądaniu tajnych stron czy kont itd bo każedego "anymousa" da się prześledzić to raz, ale ważniejsze jest żeby nasze działania były przejrzyste i zgodne z prawem. Ale zdeterminowane i konsekwentne. Solidarne.
Proszę o wysłuchanie mnie tym razem bez wględu czy ktoś mnie lubi, nie lubi, niech przmyśli same śłowa które kieruję do wszystkich.

słuchajcie jakie rozwiazanie przedstawił MF na spotkaniu 10.07.2009r

słuchajcie jakie rozwiazanie przedstawił MF na spotkaniu 10.07.2009r

oczywiście co do podziału podwyżek

Jakie rozwiazanie przedstawił MF oczywiście co do podziału podwyżek?

Nie łódź się, bo to wygląda słabo. Że można założyć "niepdsłuchiwane forum".
Otóż nie można - podłsuchać można wszystko!

nie łudzę się Arturze, poprostu prowadziłem kilka for i wiem jak można zweryfikować klakierów i MF :D:D i nie dopuścić ich do pewnych tematów dyskusji

Zadeklarować - jawnie czy tajnie można wszystko - a potem się wypiąć, zachorować ,iść na urlop i olać ludzką soidarność.

mam nadzieję, że teraz Ty się raczej nie łudzisz, że rozkręcimy jakąś akcję w kilkadziesiąt osób które udziela się tu na forum, dlatego padła moja propozycja rozmowy z współpracownikami... ja nie jestem, nie byłem i nic nie zapowiada że skuszę się na bycie w związkach...i szczerze mówiąc nie interesują mnie Wasze metody prowadzenia sporu....natomiast wiem co się NAM WSZYSTKIM udało zrobić w styczniu ubiegłego roku...i spojrzyjmy prawdzie w oczy...pamiętam, że wtedy kiedy tu na forum rozkręcał się protest pewni przedstawiciele ZZ którzy są także teraz BAAAAARDZO medialni robili jakieś problemy, odmawiali wejścia na rozmowy do MF itd...dziś z tego co widzę te same osoby starają się na siłę prowadzić dialog z rządem reprezentowanym przez pana Boniego ( dla mnie osobiście jako szarego prostego celnika jest to policzek w twarz...)

Co tu ukrywać ? Związki mają walczyć orężem takim jakim rząd? jakieś knucie itp? Na coś takiego nie ma zgody.

przepraszam bardzo...w czyim imieniu się teraz wypowiadasz że "na to nie ma zgody" ?? z kim to ustalałeś ? z kim rozmawiałeś ? bo póki co , ja rozmawiając ze znajomymi z pracy odnoszę wrażenie, że oni mają już serdecznie dosyć "dymania nas" przez tyle lat, niespełnionych obietnic ect. a oręz do walki ? - skoro im przynosi skuteczność to czemu z niego nie skorzystać ?

...przepraszam bardzo...w czyim imieniu się teraz wypowiadasz że "na to nie ma zgody" ??
...
a oręz do walki ? - skoro im przynosi skuteczność to czemu z niego nie skorzystać ?

Masz rację!
Z jednym małym zastrzeżeniem; "im przynosi skuteczność", bo mają nieograniczony dostęp do mediów !!!
Sądzisz, że skuteczność będzie podobna bez takiego dostępu?

Masz rację!
Z jednym małym zastrzeżeniem; "im przynosi skuteczność", bo mają nieograniczony dostęp do mediów !!!
Sądzisz, że skuteczność będzie podobna bez takiego dostępu?

my za to mamy e-mail, forum, rozmowy "na papierosku" w trakcie pracy...a jeżeli chodzi o media...no cóż...media to taka instytucja, że jak coś zaczyna się dziać...to bez problemu na nie trafisz :D

Przycisnąć Kapicę

Gdyby troszkę mocniej przycisnąć Kapicę i Boniego to ze strachu by się znalazło dla nas wszystko.Zdają sobie sprawę z tego że utrzymujemy emerytów, nauczycieli i inne grupy zawodowe.Tylko wykorzystują nasze ociaganie.Nie ma wyjścia czas na realne działania.Będą dalej grali na zwłokę żeby zyskać czas.

Ostatnia edycja:
już czas

Teraz jest najlepszy czas na protest, wielu z nas jest na urlopach, wystarczy że inni odbiorą nadgodziny lub się rozchorują - ci co będą musieli przyjść zawsze mogą robić wszystko skrupulatnie i po włosku. Do tego potrzeba trochę transparentów i info do mediów. ZZ Straży Granicznej weszły w spór zbiorowy o zaległe świadczenia czy my nie możemy podobnie zrobić w sprawie przyznanych wczesniej podwyżek. Nie ma co się oglądać na innych niech każdy pomyśli o tym że za te zaległe pieniadze mógłby z rodziną pojechać na wymarzone wakacje a nie odliczać kasę od pierwszego do pierwszego.:eek:

protestujemy już jakieś dwa lata trzeba napisać do biura księgi guinesa
najdłuzszy strajk na świecie ,formy różne,:D

Back
Do góry