@Lama Po tym jak MF ogłosił sukces i odłożenie spraw na czerwiec po spotkaniu bodajże 14.05. ZZ Celnicy PL zaostrzył działania tłumacząc, że środowisko tego nie akceptuje i że będzie protest, bo jest dyskryminacja służb, że tego nigdy nie zaakceptujemy.
Na skutek działań środowiska po 14.05. mimo, że wszyscy inni uczestnicy spotkania, studzili nastroje i odwodzili od protestu, MF dołożył 3%, co daje podwyżkę rzędu 500zł, tak jak w innych formacjach(nie mówimy o dacie wypłaty podwyżek, a o procentach) - odpowiednie projekty aktów prawnych wpisano, dzięki determinacji środowiska, do wykazu prac RM tuż przed naszym spotkaniem ostatnim, do czego wcześniej przez długie miesiące rząd się nie kwapił.
Ja zaraz po spotkaniu 14.05. napisałem na forum i nie kryłem, że propozycja na teraz 6% plus 3% pozowliłaby na ten moment odstąpić od protestu, bo to jest możliwe dla MF bez KPRM i o resztę będziemy domagać się w KPRM.
Od jakiegoś czasu ZZ Celnicy PL, niestety odosobniony, domaga się także równego traktowania w kwestii przyznania dodatków motywacyjnych. W międzyczasie udało się w tej materii załatwić konkretne działanie MF i jesteśmy na dobrej drodze.
Wiem, że nie pochwalasz
@Lama tych dodatków, ale to nierozsądne rozumowanie z Towjej strony, bowiem jak dorośniesz, to przecież także je dostaniesz. One są także dla Ciebie.
Oczywiście to wszystko może wciąż okazać się zwodzeniem i grą na czas decydentów, ale tego nie wiemy i nie jest też możliwe wezwanie do skutecznego protestu, w sytuacji, gdy są wreszcie i tylko dzięki naszej presji takie, nie boję się użyć tego słowa, ale jednak konkretne działania decydentów. Podkreślam, że nie ogłszam żadnego sukcesu, staram się tylko wytłumaczyć, że mozolnymi działaniami dochodzimy do pewnych spraw.
Wręcz przeciwnie, w takiej sytuacji dalsze zaognianie i dążenie do protestu mogłoby przynieść odwrotny skutek. Na to był czas po 14.05. i zrobiliśmy to skutecznie. Dziękuję wszystkim, którzy mimo nawoływania przez innych do spokoju i nic nie robienia, włączyli się w te działania.
Warto przypomnieć też rok 2018 i skąd w ogóle wzięła się Uchwała modernizacyjna dla KAS, skąd podwyżki.
Gdy MB i inni mówili o jakichś, przepraszam za sformułowanie "ochłapach" na 2019 jedynie, my czyniliśmy przygotowania do protestu i informowaliśmy o tym w mediach. Wcześniej zbieraliśmy podpisy pod projektem ustawy modernizacyjnej. Gdy trwało posiedzenie Zarządu, po którym nie byłoby innej drogi jak tylko protest, Pani Minister ogłosiła publicznie, że znalazły się środki dla KAS i że będzie modernizacja.
Podsumowując. Tylko dzięki zaangażowaniu środowiska po 14.05., na którym ogłoszono sukces 6% i odłożono dalsze rozmowy na czerwiec, udało się znieść dyskryminację. Dziękuję wszystkim za to zaangażowanie.
Pozostałej części Uchwały modernizacyjnej będziemy domagać się bezdyskusyjnie i to czynimy. Nie ma jednak, po prostu, nie widzę, poza Tobą i jeszcze kilkoma nickami, osób chętnych do protestu w tej chwili, w tej sytuacji. Nie ma w ogóle takiej presji na Zarząd.
Owszem, po ogłoszeniu sukcesu 6% tak, ale nie teraz, w moim przekonaniu. Przykro mi.
Mogę się oczywiście mylić, nie jestem nieomylny. Jeżeli są osoby, które uważają, że należy protestować to proszę piszcie.
Ps. Cieszę się
@Lama, że jesteś w ZZ Celnicy PL, bo na posiedzeniach możesz przedstawiać swoją wizję i masz wpływ, jeśli tylko zabierzesz głos oczywiście, bo dotąd Twoich poglądów nie słyszeliśmy na żadnym posiedzeniu, ani w żadnym mailu, w żadnym zgłoszeniu do Związku. Już teraz możesz pisać do ZG, że należy np. zacząć protest natychmiast. W ZG na kilkanaście osób, też był jeden taki głos i pewnie takie są proporcje w całym środowisku, tak czuję. Możesz wesprzeć tego Kolegę z ZG. Śmiało napisz maila.