Protest Służby Celnej

ale co dadza spotkania z p. przewodniczacym na żywo w terenie? nie rozumiem niktorych wpisów. Co s siwy ma łancuchami pozamyac sam jeden granice? ludzie co wy za bzdury piszecie - on moze reprezentowac ale TO wy jestescie zwiazkiem i od was zalezy kierunek zmian w cle. Nie od S Siwego, B SmoliNskiej, Staniszewskiego i innych .To nie od nich zalezy - co mogli zrobili, negatywne opinie do projektów aktów, kolumna milczenia... i co? 5 osób nie załatwi sprawę - taką sprawę moze zalatwić 10 tys - wiec nie gadajcie bzdur tylko wiecie co :-) 2008

piszemy kiedy rozpocząć, jak koordynować itp. Moim zdaniem wystarczy rozpoczęcie w ramach kilku urzędów. A później zasada domina. Już pisałem o telefonach. Kontaktujmy się już teraz ze swoimi koleżankami i kolegami, którzy też mają swoje koleżanki i kolegów. Pamiętamy 2008. Wtedy właśnie tak się stało. Wystarczyło kilka dni. Zasada piramidy. Musimy mieć datę podaną na forum??? A gdyby go nie było, to już nic nie zrobimy??? A co do terminu: z tego co pamiętam 8 czerwca planowany jest mecz Polska - Grecja. Rozumiem że każdy chce go obejrzeć z domowym zaciszu przy browarku i mieć kilka dni na odpoczynek. :cool:

ale co dadza spotkania z p. przewodniczacym na żywo w terenie? nie rozumiem niktorych wpisów. Co s siwy ma łancuchami pozamyac sam jeden granice? ludzie co wy za bzdury piszecie - on moze reprezentowac ale TO wy jestescie zwiazkiem i od was zalezy kierunek zmian w cle. Nie od S Siwego, B SmoliNskiej, Staniszewskiego i innych .To nie od nich zalezy - co mogli zrobili, negatywne opinie do projektów aktów, kolumna milczenia... i co? 5 osób nie załatwi sprawę - taką sprawę moze zalatwić 10 tys - wiec nie gadajcie bzdur tylko wiecie co :-) 2008

Koleżanko, to od Nas wszystkich zależy i każdy ma tego świadomość ale nie załatwi tego jeden związek, bo mamy chyba POROZUMIENIE i wszystkie związki mają to wspierać, czyli nie 800 członków Celnicy.pl a wszyscy członkowie WSZYSTKICH ZWIĄZKÓW!!!oraz inni, sympatycy i Ci, którzy myślą o własnej emeryturze a myśląca jest ponoć kadra:)Funkcjonariusze to nasza sprawa, pomagamy sami sobie i nikt za Nas tego nie załatwi, jeżeli mamy nosić mundury, bądźmy traktowani jak inni mundurowi a nie jak formacja-króliczek!

Koleżanko, to od Nas wszystkich zależy i każdy ma tego świadomość ale nie załatwi tego jeden związek, bo mamy chyba POROZUMIENIE i wszystkie związki mają to wspierać, czyli nie 800 członków Celnicy.pl a wszyscy członkowie WSZYSTKICH ZWIĄZKÓW!!!oraz inni, sympatycy i Ci, którzy myślą o własnej emeryturze a myśląca jest ponoć kadra:)Funkcjonariusze to nasza sprawa, pomagamy sami sobie i nikt za Nas tego nie załatwi, jeżeli mamy nosić mundury, bądźmy traktowani jak inni mundurowi a nie jak formacja-króliczek!

bardzo wygodne ;) WSZYSCY, to po co przepisy o związkach zawodowych, gdzie tylko organizacje związkowe sa przewidziane do wejscia w spór z pracodawca, po co zapisywac sie do związków i płacic co miesiąc składki? A jakby co to Ci powiedza , że winni sa funkcjonariusze i to ,zeby to powiedziała wierchuszka , nie powie ci to kolega ze zwiazku

Tak dla przypomnienia.

Każdy zatrudniony wychowujący dziecko w wieku do 14 lat ma prawo do dwóch dni płatnego zwolnienia z pracy.
Nie może z nich jednak skorzystać, jeśli z czasu wolnego na opiekę korzysta drugi pracujący rodzic.
Uprawnienie to jest niezależne od okresu rzeczywistego świadczenia pracy w ciągu roku kalendarzowego i może być wykorzystane w dowolnym momencie.
Pracodawca ma obowiązek udzielenia tego zwolnienia w terminie wskazanym przez pracownika.
Kodeks pracy szczegółowo określa, jakie osoby należy uznać za pracowników, a co za tym idzie — jakie osoby mają uprawnienie do korzystania z dni wolnych na opiekę nad dzieckiem z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
Są to osoby zatrudnione na podstawie:
umowy o pracę,
powołania,
wyboru,
mianowania,
spółdzielczej umowy o pracę.

Tylko jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności wolnego na opiekę nad dzieckiem też nie dają

a twoje banowanie gości jest poważne?
jak to forum tylko jednej racji to trzeba się określić,
w czerwcu wysyłają na granice dodatkowych ludzi, już są grafiki,mamy puszczać poza kolejnością kibiców i pewnie ogólnie wszystkich,

Ostatnia edycja:
bardzo wygodne ;) WSZYSCY, to po co przepisy o związkach zawodowych, gdzie tylko organizacje związkowe sa przewidziane do wejscia w spór z pracodawca, po co zapisywac sie do związków i płacic co miesiąc składki? A jakby co to Ci powiedza , że winni sa funkcjonariusze i to ,zeby to powiedziała wierchuszka , nie powie ci to kolega ze zwiazku

Trzebarozmawiać....trzeba też czytać ze zrozumieniem oraz myśleć, nie tylko o sobie!

...To nie związek jest odpowiedzialny za całą sytuację, tylko ilość tych związków w naszej formacji. ....Winę ponoszą także funkcjonariusze, bojący się własnego cienia, którzy liczą na działalność związku a sami nic nie robią tylko krytykują, winę ponosi góra, która daje się wodzić za nos i jak marionetki wykonuje polecenia szefa. ....Funkcjonariusze, to dla nas ostatnia szansa, zbliża się EURO, pokażmy nasze niezadowolenie!.....!

czytajmy ze zrozumieniem - związkowcy maja ochrone w razie zwolnienia a zwykły col nie ma to jedno, górnicy mają pewnie ilestam wiecej związków niz u nas a swoje potrafia wywalczyć

martwi mnie to że związki oraz kierownictwo SC nie ma pomysłu co gdy tych emerytur mundurowych nie dostaniemy,program +50 żenada,szansa na to że po europroteście 2012 coś w tym temacie ruszy jest niewielka że powiem nikła.

czytajmy ze zrozumieniem - związkowcy maja ochrone w razie zwolnienia a zwykły col nie ma to jedno, górnicy mają pewnie ilestam wiecej związków niz u nas a swoje potrafia wywalczyć

Górnicy to nie zbyt dobry przykład.
Nie mają jednego pracodawcy i to do tego budżetowego.
Mogą strajkować. Mogą robić i robili takie rzeczy, których my nie będziemy robić i to nie tylko dla tego że nie możemy.
Nie jestem znawcą ale ochronę od zwolnienia to mają ewentualnie działacze i to do tego nie przy zbiorówkach.
Do związku o pomoc możesz zwrócić się nawet wtedy gdy nie jesteś związkowcem. Związki bronią pracowników a nie samych siebie.
I na rany!!! Za co mają mnie zwolnić?
Za to, że jestem chory i idę do lekarza, pierwszy raz od 2008 roku?
Czy może za to, że sumiennie wykonuję swoje obowiązki?
Za to ostatnie to liczę nawet na nagrodę.
A liczę tak już od ....

P.S.
Zostawmy górników, astronautów i inne grupy zawodowe.
Zainteresujmy się swoją.

martwi mnie to że związki oraz kierownictwo SC nie ma pomysłu co gdy tych emerytur mundurowych nie dostaniemy,program +50 żenada,szansa na to że po europroteście 2012 coś w tym temacie ruszy jest niewielka że powiem nikła.

A ja myślę, że martwi Cię to czy dasz radę dostatecznie zniechęcić Zolli by przed telewizorkiem, oglądając Euro dochodzili do siebie lecząc nadszarpnięte zdrowie.
Odnośnie pomysłów pragnę cię rozczarować.
kierownictwo SC pomysłów ma mnogość. Jeden lepszy od drugiego. Oczywiście dla kierownictwa SC.

Widzisz digital, prawdziwego Funkcjonariusza nikt nie może zmusić do odstąpienia od czynności służbowych.
Z Twojego postu wynika, że niewiedzieć czemu masz z tym problem.

trzebarozmawiać. W ZZ tylko funkcyjni mają hipotetyczną ochronę przed zwolnieniem i pogorszeniem warunków służby. Hipotetyczną, gdyż jak ona działa w państwie prawa widać chociażby po mnie.

Dzięki blisko już 1000 członkom ZZ CELNICY PL możliwa jest nasza działalność - dziękuję, jestem przekonany, że działamy coraz skuteczniej.

Na wszystko potrzeba czasu. W naszym przypadku bardzo dużo czasu. Czas to największy sprzymierzeniec MF. Ja ze swojej pozycji mogę zapewnić wszystkich, że po tych kilku latach działalności dostajemy dopiero skrzydeł. Dyscyplinarki, którymi próbują mnie osłabić, dodają mi tylko siły. Ostatecznie rozstrzygniemy je przed ETPCZ, może przed NSA.

Jednak w kwestii protestu, musi być działanie wszystkich Funkcjonariuszy. Każdy związkowiec to taki sam celnik jak Ty czy ja. Nie będzie Cię zachęcał w żaden sposób do protestu. On różni się od Ciebie tylko tym, że złożył deklarację do Związku.
Protest siedzi w głowie każdego z Nas. Albo jesteś za degradacją Służby i godzisz się na faktyczną jej kapitulację, może nawet likwidację, albo chcesz aby Nasza formacja była skuteczniejsza i przysparzała więcej wpływów do budżetu.
Nasza walka to walka o status Służby Celnej.
CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!!!

Ps. Wobec milczenia trzech Związków skupionych w OMKP, ZZ CELNICY PL w przyszłym tygodniu wyda Komunikat informujący o braku podstaw do zawieszenia protestu i o jego kontynuacji.

Jak też już pisałem możliwe jest zaproponowanie tuż przed EURO przez koalicję rządzącą trzeci już raz projektu emerytur celnych, co z oczywistych względów nie powinno powstrzymywać naszych działań

jestem za protestem oboma rękami,w czasie stycznia 2008 nie było mnie miesiąc,o proteście włoskim pisałem na długo przed rozpoczęciem przez związki zawodowe ,kto może niech ucieka na chorobowe,ale widzicie rzecznik rządu kpi i szydzi z celników i twierdzi jak udzielny władca że nie będziemy mundurówką- zapomniał że czasy się zmieniły i rola celników dziś jest inna niż 20 lat temu,szacuje szanse to żle?
jestem zwolennikiem PPE(60) w celnictwie jako że jest to jedyne wyjście(uważam na dziś) emerytalne popierane ogromnie przez unię,stworzyć PPE i dalej walczyć o mundurówkę, jedno nie przeszkadza drugiemu to żle?
SS pisałem że kierownictwo chce,jak w 2008 nie miałem problemu tak teraz też nie mam,
Nie napiszę po EURO a nie mówiłem.
Kierownictwo SC nie ma żadnych pomysłów,poza graniem pozorami,wymuszaniem pewnych zachowań,

,,Jak też już pisałem możliwe jest zaproponowanie tuż przed EURO przez koalicję rządzącą trzeci już raz projektu emerytur celnych, co z oczywistych względów nie powinno powstrzymywać naszych działań"-tak to napewno

Ostatnia edycja:
Koleki tirów przed niektórymi przejsciami są wielkie, by zdążyć przewieźć wszystko przed euro, a celnicy zamiast to wykorzystać do rzetelnej pracy,robią co mogą, by przyśpieszać. Nikt, a co najgorsze, nawet ludzie zadeklarowani do związków nie dają przykładu działania. Sławek dobrze mówi, ale albo coś zostało źle dopracowane, albo z tymi-nami ludźmi nic nie da się osiągnąć.Może po 2008 roku jesteśmy przestraszeni?
Sławku,a może lepiej zrezygnować z tego jakby-protestu, by rządzący z rzecznikiem na czele do końca nie stracili do nas szacunku?Nikt nie szanuje nieudaczników!I jeszcze jedno pytanie: kto wymyslił "marsz milczenia"?Od razu nieźle brzmiąca alegoria:"wszystko przyjmiemy w milczeniu".

Koleki tirów przed niektórymi przejsciami są wielkie, by zdążyć przewieźć wszystko przed euro, a celnicy zamiast to wykorzystać do rzetelnej pracy,robią co mogą, by przyśpieszać. Nikt, a co najgorsze, nawet ludzie zadeklarowani do związków nie dają przykładu działania. Sławek dobrze mówi, ale albo coś zostało źle dopracowane, albo z tymi-nami ludźmi nic nie da się osiągnąć.Może po 2008 roku jesteśmy przestraszeni?
Sławku,a może lepiej zrezygnować z tego jakby-protestu, by rządzący z rzecznikiem na czele do końca nie stracili do nas szacunku?Nikt nie szanuje nieudaczników!I jeszcze jedno pytanie: kto wymyslił "marsz milczenia"?Od razu nieźle brzmiąca alegoria:"wszystko przyjmiemy w milczeniu".

eeeeejjjj hola...nie nie nic nie zawieszać, araczej rozwijać!!!!

witam! nie wiem tak do końca w czym tkwi problem. Nikt ani też żaden przepis nie zabrania f-szowi zachorować.!!! Przecież jest to niezależne od niego.!!! Czujemy się źle to idziemy do lekarza i koniec kropka. Nie przejmujmy się zachowaniem "góry", starają się zachowywać jak pokerzyści i wytrzymać nas do końca. A te ich głupie i beznadziejne wypowiedzi, a raczej kłamstwa i idiotyczne uśmieszki znikną, gdy przed telewizorkiem będziemy oglądali mecze na EURO 2012. Ważne aby obejrzeć już pierwszy tj. 8 czerwca!!!!! Nie bijmy już piany po prostu to zróbmy. Padały kilkakrotnie wypowiedzi dotyczące telefonów, prywatnych e-maili. Mamy się jak kontaktować!!!! Niech kadra, ta która nas nie wspiera podwinie rękawy, spakuje kilka opakowań pampersów i zapierdziala do roboty!!!! Naprawdę potrzeba niewielkiego zaangażowania z naszej strony. Zgaśmy te uśmieszki i szydzenie z nas!!!! Czasu zostało bardzo niewiele. To na razie, lecę po browary żeby na 8-ego były zimne!!!!!

No, cóż. Protes już trwa i trwa. Rząd (na szczęście się nim nie przejął), stosunek obywateli też znamy, poniżej fragmenty felietonu z dzisiejszego Dziennika Gazety Prawnej. No jeszcze mamy przewodniczącego, który daje bany tym, co wprawdze na temat piszą, lecz "nie po myśli", zaś użytkownik tele echo piszący w kółko wierszyki o Smoleńsku, etc. jak najbardziej pisze dalej, wszak "po linii" idzie. Parodia jednym słowem.

Szlachetni celnicy na froncie troski o budżet państwa

Gdyby nie pewne małe ale, pozostałoby nam tylko podziwiać patriotyczną, nacechowaną troską o los państwa postawę celniczych związkowców. Tak się jednak składa, że to troska niezupełnie bezinteresowna. Trzeba wszak pamiętać, że od kilkunastu dni trwa protest celników, którzy stosują tzw. strajk włoski (akcji strajkowych w normalnym tego słowa znaczeniu nie mogą prowadzić), co sprowadza się do uciążliwego dla podróżnych skrupulatnego i powolnego prowadzenia procedur. W ten sposób celnicy chcieliby wymusić na rządzie włączenie ich do systemu emerytur mundurowych. Protest jest więc fragmentem walki o przywileje emerytalne. I chociaż rząd nieco ujął mundurowym emeryturom atrakcyjności, to i tak znalezienie się w grupie do nich upoważnionych jest dużo korzystniejsze niż pozostanie pośród obywateli skazanych na pracę do 67. roku życia.

To prawda, że celnicy, tak jak policja czy wojsko, noszą mundury. Jednak większość z nich dawno już przestała pracować na rubieżach Rzeczypospolitej. Po przejęciu przez Służbę Celną nowych zadań, jak chociażby kontrola rozliczeń akcyzowych, zbliżyła się w charakterze pracy do tego, co robią urzędnicy skarbówki mozolnie przeliczający PIT-y w poszukiwaniu błędów, niż do tego, co robi policyjny posterunkowy z braku paliwa na piechotę patrolujący miejskie podwórka.

O ile zatem jestem jeszcze w stanie zrozumieć, dlaczego ten ostatni miałby mieć prawo do wcześniejszej emerytury, o tyle w przypadku celnika zza biurka – nie bardzo. I dlatego uważam, że niezależnie od mniej czy bardziej szlachetnych pobudek kierujących celnikami w ich prokuratorskich zagonach kryjącą się za tym prywatę trzeba im bezwzględnie wytykać.

Marek Kutarba

zastępca redaktora naczelnego Dziennika Gazety Prawnej

Wpis z-cy Red. Naczelnego DGP nie dziwi mnie ani trochę.
Niedawno wysłałem maila do redakcji, że chciałbym wypowiedzieć się do DGP na temat tego co mówi SSC, w ostatnim artykule w kontekście EURO 2012. Opinia publiczna wszak ma prawo do pełnej informacji. Wczesniej pisałem też o zawiadomieniu Prokuratora Generalnego o funkcjonowaniu granicy.

Zamiast artykułu i przedstawienia opinii publicznej zdania Funkcjonariuszy mamy ww. notkę.

Jeszcze parę lat temu DGP samo zaczepiało mnie wielokrotnie, aby wypowiedzieć się na temat tego co dzieje się w Służbie Celnej. Były to dość częste maile do mnie z redakcji.
Od jakiegoś czasu trzeba mocno nacisnąć, aby dostać 2500 znaków. Za to MF miewa artykuły na dwie strony.
Często spotykam się z milczeniem redakcji, mimo iż informuję, że dany artykuł nie zawiera prawdy.
Kiedyś było odwrotnie. Jakiś czas temu doszło do tych zmian.
Wnioski każdy wyciągnie sam.

Back
Do góry