Protest Służby Celnej

Wpis z-cy Red. Naczelnego DGP nie dziwi mnie ani trochę.
Niedawno wysłałem maila do redakcji, że chciałbym wypowiedzieć się do DGP na temat tego co mówi SSC, w ostatnim artykule w kontekście EURO 2012. Opinia publiczna wszak ma prawo do pełnej informacji. Wczesniej pisałem też o zawiadomieniu Prokuratora Generalnego o funkcjonowaniu granicy.

Zamiast artykułu i przedstawienia opinii publicznej zdania Funkcjonariuszy mamy ww. notkę.

Jeszcze parę lat temu DGP samo zaczepiało mnie wielokrotnie, aby wypowiedzieć się na temat tego co dzieje się w Służbie Celnej. Były to dość częste maile do mnie z redakcji.
Od jakiegoś czasu trzeba mocno nacisnąć, aby dostać 2500 znaków. Za to MF miewa artykuły na dwie strony.
Często spotykam się z milczeniem redakcji, mimo iż informuję, że dany artykuł nie zawiera prawdy.
Kiedyś było odwrotnie. Jakiś czas temu doszło do tych zmian.
Wnioski każdy wyciągnie sam.

A nie szłoby Dziennika Gazety Prawnej jakoś zbanować ?

dobrze, że nam to wytłumaczyłeś:) (rozporządzenie jest na tyle czytelne, że nie wymaga interpretacji) a teraz wydedukuj dlaczego to w tym miejscu umieściłem:)

Ostatnia edycja:
UCHWAŁA nr 9/2012 Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL

W sprawie złożenia zawiadomienia w sprawie funkcjonowania zewnętrznej granicy Unii Europejskiej

Zarząd Główny Związku Zawodowego Celnicy PL podjął uchwałę o złożeniu zawiadomienia do Prokuratora Generalnego o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z funkcjonowaniem zewnętrznej granicy Unii Europejskiej.
Zawiadomienie będzie złożone w sprawie.
Sprawa dotyczy wdrażanych procedur, stosowania działań określanych jako mobbing wobec funkcjonariuszy, przyspieszania odpraw i wymuszania na funkcjonariuszach odstępowania od procedur i instrukcji w celu dokonania szybkiej odprawy, podporządkowania służby na zmianie narzuconym limitom odpraw, kosztem kontroli i realizacji ustawowych zadań Służby Celnej, brakami kadrowymi na przejściach granicznych, warunków w jakich funkcjonariusze pełnią służbę z naruszeniem warunków BHP, odstępstwami od procedur antykorupcyjnych(losowanie, rotacje), służbą na wielu stanowiskach jednocześnie, pełnienia służby przez osoby w służbie przygotowawczej bez zasadniczego kursu celnego i bez nadzoru, innych nieprawidłowości.
Zawiadomienie podpisuje Przewodniczący Związku.

Za Zarząd:
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL
/-/
Sławomir Siwy

dobrze, że nam to wytłumaczyłeś:) (rozporządzenie jest na tyle czytelne, że nie wymaga interpretacji) a teraz wydedukuj dlaczego to w tym miejscu umieściłem:)

Wiesz, co - nie jestem tak inteligentny jak Ty, więc poproszę ładnie Ciebie o wytłumaczenie. :cool:

Tak :o Jażem oficjer.
od razu oficjer? jak po wartościowaniu: z postu na post:) e-ficer:):)

PS Przepraszam Przewodniczącego, wiem, że w międzyczasie pojawiła się uchwała zarządu związku i juz będzie tylko na temat.

Ostatnia edycja:
jezeli to zawiadomienie ma pomóc w naszych emkach to wszyscy u nas popieraja , bedzie troche komplikacji w ustaleniu własciwej prokuratuty ale to nie sprawa skladajacego ( chyba, ze trzeba pojezdzic po wszystkich granicznych prokuraturach)

Przepraszam, chyba jestem w złym nastroju, ale ostatnie posty oddziaływują na mnie negatywnie, to jest bełkot nie prowadzący do konstruktywnych wniosków, szermierka słowna nie wnosząca nic w naszej beznadziejnej sprawie. Niezgadzający się z moją opinią niech zrzucą to na karb wypalenia zawodowego (mojego). Sławku Siwy - idż dalej tą drogą. Ja usiądę póki co i zapłaczę nad naszym losem. Będę powściągliwy w słowach i czynach, bo niedługo Euro się zaczyna.

Witam. Dawno nie pisałem nic na forum, ale zaglądam dość regularnie. Mam nieodparte wrażenie, że nasz protest niestety zaczął się za późno co najmniej o dwa miesiące. Teraz Zarządy Związków chcą, aby protest trwał dalej. Ale co z tego? Czy są jakieś kolejki - gdziekolwiek? Co innego rok 2008. A teraz wielkie nic. Władza na nasz protest nawet nie zważa, bo nie daje im w dup... Teraz jak zaczął się protest poszedłem na L4 bo mnie w "plecach połamało". Ale niestety już mi przeszło.Tak myślę, że teraz dla nas i dla związków jest najlepszy czas, aby nasz protest zawiesić na czas EURO (taki pretekst) i wyjść z twarzą z obecnej sytuacji. Zbliżają się wakacje, jak nam będą wstrzymywać urlopy to związki stracą poparcie większości celników. Natomiast po wakacjach wznowić protest (strajk włoski), a jak to nie pomoże to przypomnieć rok 2008, a nie tak jak teraz, gdzie o naszym proteście nic nie słychać i który nie powoduje niczego, oprócz tego, że jest ogłoszony.

do paulusa

"Witam. Dawno nie pisałem nic na forum, ale zaglądam dość regularnie. Mam nieodparte wrażenie, że nasz protest niestety zaczął się za późno co najmniej o dwa miesiące. Teraz Zarządy Związków chcą, aby protest trwał dalej. Ale co z tego? Czy są jakieś kolejki - gdziekolwiek? Co innego rok 2008. A teraz wielkie nic. Władza na nasz protest nawet nie zważa, bo nie daje im w dup... Teraz jak zaczął się protest poszedłem na L4 bo mnie w "plecach połamało". Ale niestety już mi przeszło.Tak myślę, że teraz dla nas i dla związków jest najlepszy czas, aby nasz protest zawiesić na czas EURO (taki pretekst) i wyjść z twarzą z obecnej sytuacji. Zbliżają się wakacje, jak nam będą wstrzymywać urlopy to związki stracą poparcie większości celników. Natomiast po wakacjach wznowić protest (strajk włoski), a jak to nie pomoże to przypomnieć rok 2008, a nie tak jak teraz, gdzie o naszym proteście nic nie słychać i który nie powoduje niczego, oprócz tego, że jest ogłoszony. "

czyzbyś liczył na to że odwołanie protestu bedzie miało jakis oddźwięk w mediach, a może nagle ktoś nas do systemu emek mundurowych w nagrodę doklei, bzdura totalna władza ma za sobą media i robi wszystko żeby wyciszyć całą sytuacje, manipuluje danymi żeby nastawic wszystkie środowiska przeciwko nam, a na koniec, niezależnie od tego czy protest będzie trwał czy też zostanie zawieszony, i tak wykorzysta nasz protest przeciwko nam samym i nas spacyfikuje zaraz po EURO i moim zdaniem stoimy niestety nad przepaścią ale taka że mamy ją przed sobą i za plecami i mozemy tylko tak stać jak do tej pory ale głowę możemy mieć zawsze podniesiona bo to pomaga przy lęku wysokości.

No to niech nas dadzą pod zwykły Kodeks Pracy. Bo ustawę mamy taką jak inne służby mundurowe, a przywileje jak cywile ( i to chyba nie do końca).Ja w tym bajzlu pracuję już 19 lat. Niech zrobią z nami w jedną lub drugą stronę, a nie takie pieprzenie w bambus. Moim skromnym zdaniem o emeryturach mundurowych możemy zapomnieć. Natomiast niech nam zmienią ustawę pod cywili, a nie jakieś szopki ze stopniami i salutowaniem. Jak nas dadzą pod cywili to przynajmniej będzie można legalnie dorobić, a nie pytać dyrektora o pozwolenie którego i tak nie udzieli.

Widzisz drogi kol. paulusie w tym jak określasz bajzlu pracuje wielu, wielu dobrych ludzi. Niestety, zbyt wielu jeszcze złych. Popieram Twoje marzenia, aby się to rychło zmieniło, lecz jak sięgnę pamięcią, to publiczne koncerty życzeń od zawsze były płatne. Problem polega na tym, iż ci, którzy dostali się do obecnej, wszelkiej „władzy” będą chcieli za każdą cenę obecny stan utrzymać (podporządkowując sobie maluczkich na wzór wojskowy, tak jak opisujesz, ze stopniami i salutowaniem). To dla nich, w większości nieudaczników życiowych zaistniała w służbie ta jedyna szansa, aby zaistnieć. Droga do kariery nierzadko przebiegała po plecach kolegów. Uwierzyli w swoją boskość i jak twierdzą zasłużenie „pracują teraz za konkretne pieniądze” (sic! Pamięta pan te słowa? Panie dyrektorze...).
Niestety, ale w dzisiejszych czasach rządzi bezduszna ekonomia, czyli podążanie do celu, przy minimalnej inwestycji środków (w tym w ludzi) i na tym się to wszystko opiera. Wyniki samego protestu traktuję raczej sceptycznie. Ogólnie jestem jednak optymistą i myślę, że z czasem nasi przełożeni powrócą z tej „podróży” (wyalienowania). Gdy już nie będą potrzebni „ górze” spadną, jak te literki z szyldu umieszczonego na gmachu pewnej izby i zetkną się z rzeczywistością, czego im (owej konfrontacji) gromko życzę.
Przepraszam za zanudzanie w temacie.

Protest trwa dalej??? Ciekawe gdzie.
W moim odczuciu na ta chwilę nie ma co już mydlić oczy i trzeba postawić sprawę jasno. Nie będzie emerytur mundurowych, nie będzie włączenia pod kodeks pracy. na przejściach nie widać już żadnego protestu mimo, że kierownictwo ZZ stwierdza iż podobno nadal trwa. Od dawna mówiłem, że marsze milczenia, pisma do Rządu nic nie dadzą i tylko tracimy czas. Na tak ważną kwestie jakimi są emerytury trzeba albo pójść na całość albo nie robić nic. Media o nas nie mówią, MF nie widzi problemu. Przegraliśmy i tyle - niektórzy z honorem inni bez.

Trzeba zrobić analizę błędów, wziąć się za robotę i godnie reprezentować Polskie służby podczas Euro.

Ostatnia edycja:
Angel81 to idź na granicę i godnie reprezentuj swojego szefa :) I można Ci jeszcze dopisać: w pośladki bez watki. Wydrukuj swoją wypowiedź i leć się nią pochwal. A może dostaniesz srebrniki Judaszu.

a ja jestem ciekawa co na te otwarte granice krajowy sztab kryzysowy? tyle masowych imprez a granice otwarte!!! Ja nie wiem czy mogę się czuć bezpiecznie - jak z bezpieczeństwem narodowym? przeciez przez wschód mogą nam teraz wszystko wrzucić, nawet atomówkę w częściach i potem jak puzzle poskladają. Zero kontroli, ciekawa jestem - do kogo bedą potem pretensję że takie ułatwienia wprowadzili, ze granice otwarte, że sc przyjazna kibicom ... Czy ktoś pomyslał o bezpieczeństwie obywateli???

Back
Do góry