Protest Służby Celnej

SZEF CELNICY.PL W BEZLEDACH RAFAŁ M. ZOSTAŁ PRZENIESIONY DO OLSZTYNA. Wniosek jeden boją się. PROTEST TRWA

Nie sądzę, żeby to był strach. Niektórzy z was wypowiedzieli wojnę, którą ktoś będzie musiał wygrać. Jak na każdej wojnie - będą ofiary.

Kiniec patrz!

Jak rzekoma ofiara staje się myśliwym:

[video=youtube;cm25BVYVyf4]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=cm25BVYVyf4[/video]

Boją się, boją i dlatego izolują związkowców od granicy. Jednak nie tylko w pracy ludzie ze sobą rozmawiają, są telefony, maile więc co to da? Kolejna kompromitacja naszego szefostwa. Jak to mówią: nie takie czołgi na nas szły!

po co te lamenty

żonglerka słowna nic tu nie wniesie.
protest może trwać i będzie prawdopodobnie długofalowy, to podpowiada logika.
środowisko dzieli się w zasadzie na linii oc/uc,ic.
kasa szanowni dyskutanci dla tych drugich jest w tej chwili ważniejsza / gwarantuje sprawy bytowe /.
pozostali widząc daleko posuniętą niekompetencję "góry", widzą temat bardziej pragmatycznie.
związki mają obowiązek w tej chwili na autoprezentację.
Siwy nawet jakby osiwiał to z mniejszością nie zawalczy.
status SC to jest sprawa ustrojowa.
niech milcząca większość osądzi czy ich bierność ma dalszą perspektywę.
system ekonomiczny kontynentu się wali, nasz rząd z przystawkami pali głupa i buduje najdroższe na świecie autostrady z siecią objazdów.:confused:
co tu dodać ?

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Witam,

Tak sobie radzi Federacja ZZ Służb Mundurowych. Czytaj tekst poniżej.
OMKP też wypełnia skrupulatnie cele i założenia dla których został powołany, nieprawdaż mili Państwo?

Pan
Donald Tusk
Prezes Rady Ministrów

Szanowny Panie Premierze!
W odpowiedzi na apel Pana Premiera z dnia 14 maja br. cytuję "Jeżeli jednak wydarzą się akcje protestacyjne, liczę na odpowiedzialność ich organizatorów, ale przede wszystkim na sprawność państwa i jego służb, tak aby zabezpieczyć Euro 2012 - dodał Tusk. Następnie stwierdził, ze jest przekonany, że dojdzie do porozumienia w sprawie emerytur ze związkami zawodowymi", w imieniu Federacji Związków Zawodowych Służb Mundurowych wyrażam pełną gotowość pilnego spotkania się celem znalezienia porozumienia w zakresie nowego systemu emerytalnego uchwalonego w dniu 11 maja 2012 roku przez Sejm RP.
W ocenie Federacji istnieje jeszcze szansa na dokonanie korekty uchwalonego systemu zgodnie z ustaleniami zespołu rządowo-związkowego ds. opracowania założeń do systemu emerytalnego służb mundurowych.
Spotkanie może faktycznie przyczynić się do odstąpienia przez Federację od zamiaru przeprowadzenia akcji protestacyjnej podczas trwania 'Euro 2012".
Podobnie jak Panu, tak i funkcjonariuszom służb mundurowych zrzeszonych w Federacji, zależy na sukcesie tej jakże ważnej dla Polski imprezy rangi światowej.

Dla przypomnienia:
"Celem Naszym jest skuteczniejsza walka z przemytem i ochrona naszego Kraju przed zorganizowanymi grupami przestępczymi, przed napływem nielegalnego towaru, przed nieuczciwymi przedsiębiorcami, a ku temu ma służyć dokładne i rzetelne wypełnianie swoich obowiązków, bez presji, pośpiechu i nacisku kierownictwa. I bardzo wszyscy chcemy, żeby nam tego nie utrudniano, a wręcz prosimy o POMOC zarówno część koleżanek i kolegów oficerów pracujących w urzędach jak i część kadry kierowniczej, która po półtora tygodnia protestu wciąż tego nie zrozumiała, albo nie chce zrozumieć."

I mimo, iż jest to z mojego wpisu, to nie są to w 100% moje słowa. Ja myślę tak samo, ale część z wyżej cytowanych słów podpowiedzieli mi WIELCY Funkcjonconariusze z krótkim stażem, których od początku kształtowała obecna kadra, wmawiając im, że takie funkcjonowanie Służby jakie im dotąd prezentowano jest normalne.
Otóż widzicie sami drodzy kierownicy - NIE JEST NORMALNE!!!
I MY NIE USTANIEMY W DZIAŁANIACH DOPÓKI WY TEGO NIE ZROZUMIECIE.

JPIIGeneration.

Czy Ty sugerujesz żeby wysłać kolejne pismo do premiera?

Napisz mi na maila co powinien zrobić OMKP, przedstawię i może zostanie wdrożone?
Gwarancji jednak dać nie mogę bo wiele moich pomysłów jest odrzucanych? Napisz jednak, bo trzeba próbować.

Do Prezydenta napiszemy, ale to nic nie da, jednak trzeba wyczerpać wszystkie możliwości. Co jeszcze mogę podpowiadać OMKP?

Ostatnia edycja:
Co dalej?!

Panie Przewodniczący,

Nie chcę się czepiać Prezydium OMKP, ale wielu funkcjonariuszy oczekuje właśnie takich słów i najzwyczajniejszej w świecie otuchy, jak powyżej od Szefa Celnicy.PL...Ci WIELCY nasi - koleżanki i koledzy mają po prostu najszczersze zamiary dokończyć dzieła w najbardziej newralgicznym momencie choć wsparcie powinno mieć miejsce codziennie. Nie raz na tydzień, ale non-stop. Nie ma opcji ustąpienia, zawieszenia, rezygnacji - bo przecież najważniejsze przed nami. Wszyscy Przewodniczący ZZ powinni jednak współdziałać w uzgodnionych formach i koordynować nasze działania. Jak? To wiecie świetnie - macie wieloletnie doświadczenie. Listy do Premiera - owszem, inne metody - trzeba faktycznie wymyślić, bo to co dotychczas zostało zrobione - to bardzo wiele, a zarazem efekt niemal żaden.
Trwać w uporze maniaka - w końcu mamy rację i dochodzimy tylko swoich praw. Żadne tam 15,16 czy 20 lat służby. Jeśli 25 - to dla wszystkich. Jeśli Rostowski dotrwa do demonicznego pomysłu "system powszechny dla wszystkich" - to i my wówczas będziemy się bronić tak samo jak i inne służby mundurowe.
Na razie jednak musimy je dogonić. Wszelkimi możliwymi sposobami. Z potem na czole i do ostatniej kropli krwi...nawet tej oddanej honorowo!
Pozdrawiam północno - wschodnie rubieże i fc w placówkach wewnętrznych - gotowych na WSZYSTKO!

Wybacz, ale to same slogany.
Rozumiem aluzję do honorowego dnia krwiodawstwa. To było już dyskutowane i to za mało.
Dzień krwiodawstwa nie przeszedł NA RAZIE - ja poparłem pomysł.
ZZ nie mogą wezwać do absencji, to powinieneś wiedzieć.
To trzeba zrozbić w koordynacji z inną równoległą akcją

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno.
J.V. Rostowski nie dotrwa do demonicznego pomysłu "system powszechny dla służb mundurowych". Nie tak dawno odniósł się do tego Premier - ten rząd nie podejmie tego tematu.

Po co do tego wracać? Były już takie strachy na forum, że walka nie ma sensu, bo i tak wszyscy pójdą do powszechnego.
To był PR, ale już wiadomo, że rząd nie wróci do tego tematu. Nie wprowadzajmy Funkcjonariuszy w błąd.

Pisze Strefa:

"cytat
"Nie może pan jednak wykluczyć, że w związku z Euro i wzrostem ruchu na granicach nie dojdzie do blokady przejść przez strajk włoski celników.

Owszem, nie mogę, ale monitorujemy sytuację na bieżąco i w każdej chwili można podjąć konkretne działania. Przykładowo na wypadek wystąpienia zakłóceń płynności obsługi przygotowaliśmy na lądowych przejściach granicznych możliwość wprowadzenia zasad selektywnej kontroli celnej opartej na wskazaniach z systemu informatycznego analizy ryzyka w celu ograniczenia dowolności zakresu kontroli i czasu jej trwania. Możemy też skorzystać z działań przewidzianych w lokalnych planach reagowania kryzysowego poszczególnych izb celnych, np. wstrzymaliśmy organizowanie szkoleń przygotowaliśmy i przeszkoliliśmy pracowników komórek wewnętrznych, którzy będą mogli wspomóc pracę funkcjonariuszy w miejscach najbardziej wrażliwych, tj. w takich, w których mogłyby powstać utrudnienia dla podmiotów i osób przekraczających granicę."

O jakim systemie analizy ryzyka Pan pisze? Żyjecie tam mości Panowie w ciemnocie i myślicie że gówniana analiza ryzyka załatwia wszystko? Otóż donoszę, że analiza ryzyka to z założenia pomoc w trakcie kontroli i opiera się na doświadczeniach Pana roboli z dołu.... Stworzył Pan komórki analizy ryzyka (defacto wysoko zwartościowane), które już na starcie nie mają racji bytu bo są oderwane od czynności kontrolnych (czytaj nie mają pojęcia o kontroli celnej). Owszem analiza ryzyka jest potrzebna, ale robiona przez fachowców i przy współdziałaniu z najniżej zwartościowanymi komórkami kontrolnymi (tzw robolami w Pana mniemaniu). Nie wiem jak to się stało, że został Pan szefem (gdzie indziej Pana nie chcieli?), ale co to za szef który nie stoi za swoimi pracownikami, a wręcz się od nich odcina? Podzielił Pan ludzi w najgorszy możliwy sposób, czyli wg własnego widzimisię - a nie wg wykonywanych obowiązków, wiedzy czy też predyspozycji. Nawet jak ten protest zostanie zakończony (a myślę, że jeszcze się nawet nie rozpoczął), to do końca Pana panowania w tej służbie trwać będzie w najlepsze. "

Święte słowa Strefa!!! - z forum IC Białystok.
Zapraszamy Analizatorów Ryzyka na granicę - do odpraw.

siedzę, myślę i mam kilka uwag....

1. Jak czytamy na stronie MF od czasu protestu pomimo mniejszego ruchu wzrosła ilość wykrywanej kontrabandy. Jest to nasz samobój bo oznacza, że Rządowi to na rękę. Im dłużej będzie trwać protest tym większe dochody będą trafiać do budżetu.

2. Teraz na znak protestu mamy wykonywać obowiązki zgodnie ze ślubowaniem, czyli bardzo dokładnie i skrupulatnie... Jest to Kolejny samobój bo To oznacza, że do tej pory robiliśmy wszystko na odwal?? Przed protestem nie wykonywaliśmy obowiązków dokładnie?

Podczas protestu na skutek przyłożenia się do roboty, zaczęto wykrywać więcej przemytu oraz tworzą się kolejki. Wynika z tego jednoznacznie, że przed protestem robiliśmy to samo co teraz wielu zarzuca kierownictwu:mianowicie popularny slogan "że.... ma jechać"

Od jakiegoś czasu (nawet tamtego roku) bacznie śledziłem strony internetowe związków zawodowych oraz otrzymywane listy od Przewodniczących Kół na temat planowanych działań ws. emerytur. Czas zrobić rachunek sumienia i przeanalizować co poszło nie tak. Jest Kilka błędnych w mojej ocenie ruchów, co spowodowało, że na protest w maju jest za późno, m.in:
- brak szans z propagandą rządową i MF że mimo protestu jest wszystko OK a nawet lepiej;
- brak szans z stawianiem się kierownictwu;
- brak zainteresowania mediami naszą sprawą;
- obecny MF ma chęci włączenia policjantów, SG itd do ZUSu więc może być tylko gorzej....
- czy skoro ustawa mówi o służbach mundurowych a Trybunał stwierdził, że jesteśmy służba mundurową to nie można nic z tym zrobić???

Ustawa pchnięta - została tylko nadzieja w Senacie lub u Prezydenta. Na większości przejść powoli ruch wraca do normy.... być może kolejny wznios pojawi się podczas EURO.... nie wiem.... w moich oczach dopala się już tylko gdzie nie gdzie trawa po bitwie i skończonej wojnie....

Koledzy celnicy, szczerze napisze ze odkąd zaczęliście strajkować kolejki są dużo mniejsze a akurat trafiam na odprawę która nie protestuje i moja podróż dużo mniej czasu zajmuje niż kiedyś

I moich uwag kilka .....
Czy zastanawialiście się dlaczego możni zrezygnowali z ustawowego zapisu
o jednym związku w służbie, co jest zasadą w innych formacjach mundurowych?
Jak obecnie wyglądała by struktura i siła związku? Można gdybać.
Ja jednak myślę, że sytuacja była by o wiele gorsza dla władzy.

OMKP to bardzo duży sukces. Ale czy wszędzie powołane są Regionalne Międzyzwiązkowe Komitety Protestacyjne?
Powoływanie takich kolejnych komitetów będzie można wykorzystać medialnie.
A co z poziomem urzędu, oddziału, posterunku? Jeżeli w oddziale jest
6 związkowców A i 2 związkowców B, można powołać Oddziałowy MKP.
Nawet jeżeli w mieście X,Y,Z jest tylko jedna organizacja związkowa,
może powstać Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjny.
Przykładem może być Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjny na Drogowym Przejściu Granicznym w X,Y,X.
Poinformujemy wtedy prasę i kogo trzeba. Jest to kolejna forma zaostrzenia protestu.

Informacja to władza. Propaganda to bardzo silny oręż doceniany i wykorzystywany przez górę.
Każdy wpis na forum klasyfikuję na trzech poziomach wpływu na morale funkcjonariuszy .
Budujący, Dołujący, Neutralny.
Przydzielam im następującą punktację. Budujący +0,5; Dołujący -2; Neutralny -1.
Ile neutralnych lub dołujących informacji ze swojego punktu widzenia wyemitowała góra? „0” ZERO.
(Przypomnijcie sobie nasze oburzenie na oczywiste kłamstwa?)
Ile takich informacji pojawia się na forum? Policzcie.
Ma to przeogromne oddziaływanie.

Forum w takcie Protestu Służby Celnej powinno być MODEROWANE. (Stosowna informacja w nagłówku )
Jeżeli Adminowi brakuje czasu można powołać na moderatorów odpowiedzialnych użytkowników.
Można moderować użytkowników posiadających poniżej x wpisów, zarejestrowanych w 2012 roku
czy też tak jak Admin uważa.
Muszą pojawiać się wpisy propagandowe. Przedstawiające nasze postulaty w bardziej literacki sposób.
Zgoda, jakie są nasze postulaty i z czego wynikają to my wiemy.
Potrzebujemy jednak cały czas tej wiedzy dla podtrzymania ognia.
Protestujący funkcjonariusze potrzebują cały czas dobrego słowa.
Na początek może pojawić się w odcinkach na forum nasza argumentacja przedstawiana w trakcie komisji „niezwyczajnej”.

Jaką siłę ma granica wszyscy wiemy.
Funkcjonariusze z wewnątrz kraju nie mają jednak świadomości swojej.
Jeżeli macie wiedzę to napiszcie na forum, przypomnijcie wszystkim jak olbrzymie straty przyniósł
protest w 2008r. w bazach kontenerowych, terminalach, lotniskach.
Przypomnijmy celnikom i możnym.

W Polsce są eksperci a nawet eksperci-praktycy od organizowania protestów.
Może warto zaprosić takich mediatorów do naszego OMKP.

Nie wszyscy funkcjonariusze wiedzą o istnieniu naszego forum.
Wydrukujmy małe ulotki informacyjne (Może wzór znalazł by się na stronie).
Nie jesteś związkowcem? Brakuje Ci odwagi powołać koło? Wydrukuj kilka-naście karteczek informacyjnych z adresem forum
i pozostaw w szatni, pokoju socjalnym ........
Starzy związkowcy nie krytykujcie np. pozostawienia karteczek informacyjnych w kibelku izby celnej
przez funkcjonariusza prowincjusza, który pojawił się w izbie na zrypanko.
Odwaga społeczna i świadomość swojej mocy zbiorowej rodzi się powoli i będzie trwała do zwycięstwa.

Nie będziemy służyć do 67 lat to pewne.
Albo to sobie wywalczymy.
Albo wcześniej wiek podniosą a nas zwolnią, wyrzucą.
Jednym słowem WYELIMINUJĄ ze służby zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa
nad którymi w co nie wątpię tęgie głowy w rządzie myślą.

zolle, myślę jak już wcześniej pisano, że kolejne pisma raczej niczego nie zmienią. Pamiętajcie, że następnej szansy nie będzie!!!! Jak napisał przedmówca wyeliminują, po zakończeniu EURO wielu zolli ze służby, również tych, którzy teraz chowają głowę w piasek. Argumentem często jest " bo ja mam rodzinę" - ok, ale jak za kilka miesięcy mówiący te słowa zostanie bez pracy - to co powie? Nie miejmy żadnych złudzeń, że jak grzecznie przyspieszymy odprawy, czgo oczekują przełożeni to możemy spać spokojnie. To nieprawda!!! Nikt nie mrugnie nawet okiem, gdy trzeba będzie wykreślić nas ze służby!!! Musimy sobie zdać sprawę, że jest to nasze być albo nie być i to cholernie poważne. Emerytury są alternatywą dla reorganizacji w służbie. Sami wiecie najlepiej, że mogą spać spokojnie tylko "przyjaciele królika". Wielu zolli pozostanie na bruku w wielu przypadkach w wieku 45-55 lat. Gdzie nas przyjmą do pracy ???!!!! Bardzo ważna jest też nasza godność!!! To też już było. Przejrzyjcie internet i przypomnijcie sobie protesty w 2008 roku!!!! Zobaczycie solidarność i jedność naszego środowiska oraz jego siłę.!!! Jak wiele zrobiliśmy w ciągu krótkiego czasu, dopóki nie zostaliśmy sprzedani!!! Teraz myślę, że jesteśmy mądrzejsi i nie damy się "wyrolować"!!!! To jeszcze nie jest koniec naszych działań, a początek!!! A szef wszystkich szefów i jego podnóżki niech zasuwają do hurtowni po zapasy pampersów!!! Nie słuchajcie bzdur, że nie jesteśmy w stanie nic zrobić!!! To zależy tylko od nas!!! Wiem, czas się zbliża, koniec miesiąca już blisko, stan naszego zdrowia coraz gorszy,czas na powtórkę, będzie jazda !!!! Wspomóżmy w ten sposób działania OMKP, a w szczególności Sławka!!! Przecież nie może nam oficjalnie powiedzieć lub nakazać co mamy zrobić!!! Czas na , hasło: "inicjatywa oddolna", odzew "zwycięstwo"!!!!!!!!!!!!!!!
A teraz słowo do naszej kadry tzw. kierowniczej - stańcie po słusznej stronie, bo walczymy również dla Was, czy srebrniki i awanse wyprały Was z resztek poczucia sprawiedliwości i godności, również Waszej!!! Dajecie sobą pomiatać. A przecież wielu z Was było "zwykłymi" zollami, pracujecie z wieloma dawnymi koleżankami i kolegami. Nie będziecie wiecznie kadrą. Wrócicie do pracy między koleżanki i kolegów, żeby z nimi pracować!!! Od Was zależy, czy będziecie szanowani, czy będą Wami pogardzać!!! Na dodatek, któryś z Waszych obecnych podwładnych może zostać Waszym przełożonym!!! I co wtedy!!! Zastanawialiście się nad tym, jak Wy wtedy zostaniecie potraktowani???!!! Ja wiem, sprawiedliwie, każdemu według "zasług".

Ostatnia edycja:
Informacja to władza. Propaganda to bardzo silny oręż doceniany i wykorzystywany przez górę.
Każdy wpis na forum klasyfikuję na trzech poziomach wpływu na morale funkcjonariuszy .
Budujący, Dołujący, Neutralny.
Przydzielam im następującą punktację. Budujący +0,5; Dołujący -2; Neutralny -1.
Ile neutralnych lub dołujących informacji ze swojego punktu widzenia wyemitowała góra? „0” ZERO.
(Przypomnijcie sobie nasze oburzenie na oczywiste kłamstwa?)
Ile takich informacji pojawia się na forum? Policzcie.
Ma to przeogromne oddziaływanie.

Forum w takcie Protestu Służby Celnej powinno być MODEROWANE. (Stosowna informacja w nagłówku )
Jeżeli Adminowi brakuje czasu można powołać na moderatorów odpowiedzialnych użytkowników.
Można moderować użytkowników posiadających poniżej x wpisów, zarejestrowanych w 2012 roku
czy też tak jak Admin uważa.

bardzo cenna uwaga...dzięki temu można dość szybko eliminować z forum trole takie jak Faomi czy Juar...
btw. BAN powinien być dawany na IP a nie na nick

Back
Do góry