AplikantPL
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 447
Raczej miesięcznie, jak wypiszą się ze związku.Na kwartał
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Raczej miesięcznie, jak wypiszą się ze związku.Na kwartał
Pieknie to wygladaPAMIĘTACIE?
ZWIĄZEK ZAWODOWY CELNICY PL - po przeanalizowaniu aktualnej sytuacji zawodowej pracowników i funkcjonariuszy KAS, uznał za konieczne, wyznaczenie następujących celów do zrealizowania w trakcie modernizacji KAS:
1. Do 2024r. osiągnięcie najniższej pensji w KAS wynoszącej trzykrotność minimalnego wynagrodzenia.
2. Utworzenie dla każdego funkcjonariusza i pracownika KAS transparentnej i rzeczywistej ścieżki kariery zawodowej.
3. Utworzenie statusu URZĘDNIKA KAS obejmującego pracowników, z jednoczesnym uzyskaniem prawa do m.in. dodatkowego urlopu w ilości do 12 dni w skali roku(funkcjonariusze analogicznie), dodatku stażowego do 25% i innymi prawami.
4. Uporządkowanie problematyki emerytur mundurowych oraz dążenie do traktowania Służby Celno – Skarbowej na równi z innymi służbami mundurowymi: a) zaliczenie wcześniejszych lat pracy do wysługi emerytalnej; b) zniesienie warunku 5 lat wykonywania tzw. zadań policyjnych oraz zniesienie innych nierówności w stosunku do innych formacji, które są krzywdzące dla funkcjonariuszy SCS. c) przyjęcie do wyliczenia wysługi emerytalnej 1,5 roku kalendarzowego za rok służby, która była pełniona w placówkach granicznych w kontroli oraz w GM, tak jak mieli to funkcjonariusze SG do 2012r. d) 0,5% podwyższanie emerytury za rok służby dla funkcjonariuszy, którzy pełnili i pełnią służbę w warunkach zagrożenia życia lub zdrowia
5. Zniwelowanie skutków „ucywilnienia” i „wygaszania” stosunków służbowych.
6. Dodatki kontrolerskie w wys. 1000zł dla funkcjonariuszy pełniących służbę w oddziałach granicznych, CKR, GM, SENT, OC wewnętrzne, CUDO. 7. Dodatki orzecznicze dla komórek merytorycznych, m.in. Dochodzeniowo-Śledczych, komórek orzeczniczych, tj. Postępowanie celne, Akcyza, VAT, CIT, inne.
8. Dodatki do 50% uposażenia dla funkcjonariuszy, którzy osiągnęli prawo do pełnej emerytury i nadal pełnią służbę.
Jakieś wybory idą, czy co?
Dodatkowe zarobkowanie wg mnie dobry pomysl.tylko nie wiem czy ze zbiorczymi listami da sie rade? Chyba bylo by lepiej pisac do Mf dw DIAS z tym tematem - wiecej mieli by kwitowusłyszane propozycje: 1. można zasypać dyrektorów wnioskami o dodatkowe zarobkowanie - nawet takich, które są z góry skazane na niepowodzenie lub 2. można zasypać kadry wnioskami o pomoc socjalną (istnieje w każdej izbie kwota chyba niecałe 900 zł na rok), lub 3. zebrać podpisy osób, które chcą dodatkowo zarabiać i wysłać do MF-u. Nie wiem jakie mogą być jeszcze sposoby upomnienia się o swoje, pomijając już te, które stosowaliśmy. Wiem, wiem, będziecie się śmiać ale kiedyś wyłączaliśmy komputery na 30 minut i jakaś reakcja była.
To szef KAS odeśle w ramach rewanżu kogoś wziętego z UKS (Staż 4 lata w SCS) i pagonem Aspiranta! Tak szybko nawet w Policji kariery nie zrobisz.To jest jakiś pomysł wart rozważenia. Wnioski o zgodę na dodatkowe zarobkowanie można pisać tylko indywidualnie i do DIASa, taka jest procedura. Czy wysyłać do wiadomości do MF? Pewnie nie zaszkodzi. Zbiorcze listy byłyby trudne przy zbieraniu podpisów. Wystarczyłyby wg mnie informacje przesłane przez ZZ do SKAS o ilości takich wniosków w izbach.
Najważniejszy w takich akcjach jest efekt skali. Jeśli byłoby to po np 100 osób z izby, to nikt na to nie zwróci uwagi.
Jednak wg mnie najskuteczniej mogą naciskać osoby z uprawnieniami emerytalnymi i osoby które jeszcze nie sa w służbie. Fala odejść i brak kandydatów godzących się na proponowane warunki może skłoni kogoś do myślenia.
U mnie jesienią szykuje się kolejna fala wniosków o emerytury. Jeśli SKAS prześpi wakacje, jesienią nie będzie już można skłonić funkcjonariuszy do zmiany decyzji. Wpływ covidu na rynek pracy też jest coraz mniejszy i młodych też będzie trudno utrzymać w służbie.
inny pomysł
Miała być też uporządkowana systemowo droga awansu.
Możnaby np wysyłać do SKAS pagony z informacją o wieku funkcjonariusza i stażu w służbie
Życząc Sławkowi 200 lat w zdrowiu, ja mam nadzieję na ruszenie d*pska przez...
Sławku wieżę, że jak wyzdrowiejesz to ożywisz dyskusję i działania (nas wszystkich mobilizując także) do zamanifestowania braku akceptacji tej sytuacji.
a są jacyś pozostali członkowie ?!Życząc Sławkowi 200 lat w zdrowiu, ja mam nadzieję na ruszenie d*pska przez
pozostałych członków Zarządu ZZ Celnicy.pl - i nie tylko ale zwłaszcza podczas
Jego nieobecności !!!
Kiedy? Przyjadę w konkretne miejsce i poznamy sięDaj znać a zakładam mundur i jestem z Wami na proteście.
Tylko proszę, nie kłóć się ze sobąKiedy? Przyjadę w konkretne miejsce i poznamy się
Tylko proszę, nie kłóć się ze sobą