Projekt ustawy o KAS

Już wcześniej ktoś pisał, że błędem jest odnoszenie się projektu struktury KAS do obecnej organizacji SC.
Przeanalizujmy gdzie są dzisiaj DOZORY.
1. Jako oddzielne referaty
2. W Referatach DŚ i Dozoru (razem z dochodzeniówką)
3. Przy OC
Zakładając, że przyjęty zostanie wzorzec 2 lub 3, Dozory będą mundurowe.
Ale to są tylko dywagacje, bo "suchy" szkic mówi bardzo mało
I tak powinno być. Kiedy dozór był potrzebny do ratowania OC któtym groziła likwidacja było cacy. Teraz nagle podział zadania "oddzialowe" mundury , zadania dozorowe "sewterki". Bez dwóch zdań ale jak ma być po "ministersku" to dozór wykonuje "bardziej" policyjne zadania a nie oddział. To dozorowcy jadą w nocy na kontrole "bo pociąg nie może stać do rana". Teraz bedzie stał bo dozór od 7-15 wg kodeksu pracy.

zapytajcie kolegów z WZP czy Policji straży granicznej co uważają o funkcjonariuszach dozoru którzy realizują zatrzymania automatów. ale i nie tylko bo i realizują kontrole drogowe. często w porach nocnych w warunkach niebezpiecznych. Są w szoku , bo oni nigdy w miesiącu nie przeprowadzali tyle czynności mimo ich cyklicznego szkolenia. Nie neguje innych referatów bo każdy jest ważny. ale jeśli komuś coś trzeba to zawsze do dozoru czy dochodzeniówka czy akcyza czy oddziały . Dozór zawsze się sprawdzał i przecierał ścieżki jeśli ktoś zrobi statystyki pod kątem ujawnień i prowadzonych spraw to zobaczy ile spraw wszczął dozór. Macie racje , że brak jest konsekwencji gdyż, dozór w całej Polsce to nie tylko osobny referat ale i połączenie z oddziałem, dochodzeniówką czy analizą dlatego w ministerstwie patrzą na dozór przez pryzmat warszawy gdzie dozór jest połączony z dochodzeniówką. Dlaczego nie jest tak w całej Polsce. A może dopiero będzie. Każdy wykonuje pracę ważne dla ojczyzny ale dowartościowując się nie ujmujcie wyrzeczeń ludzi służących w tym referacie zostali rzuceni na głęboka wodę i dają rady. Każdy zmienia o nich zdanie jak zostaje przeniesiony czasowo do Dozoru. ciekawostka to jak szybko każdy chce uciekać z dozoru. Pozdrawiam funkcjonariuszy Dozoru i życzę , żebyście mogli służyć w -warunkach jakie ma WZP bo kawał roboty odwalacie.

zapytajcie kolegów z WZP czy Policji straży granicznej co uważają o funkcjonariuszach dozoru którzy realizują zatrzymania automatów. ale i nie tylko bo i realizują kontrole drogowe. często w porach nocnych w warunkach niebezpiecznych. Są w szoku , bo oni nigdy w miesiącu nie przeprowadzali tyle czynności mimo ich cyklicznego szkolenia. Nie neguje innych referatów bo każdy jest ważny. ale jeśli komuś coś trzeba to zawsze do dozoru czy dochodzeniówka czy akcyza czy oddziały . Dozór zawsze się sprawdzał i przecierał ścieżki jeśli ktoś zrobi statystyki pod kątem ujawnień i prowadzonych spraw to zobaczy ile spraw wszczął dozór. Macie racje , że brak jest konsekwencji gdyż, dozór w całej Polsce to nie tylko osobny referat ale i połączenie z oddziałem, dochodzeniówką czy analizą dlatego w ministerstwie patrzą na dozór przez pryzmat warszawy gdzie dozór jest połączony z dochodzeniówką. Dlaczego nie jest tak w całej Polsce. A może dopiero będzie. Każdy wykonuje pracę ważne dla ojczyzny ale dowartościowując się nie ujmujcie wyrzeczeń ludzi służących w tym referacie zostali rzuceni na głęboka wodę i dają rady. Każdy zmienia o nich zdanie jak zostaje przeniesiony czasowo do Dozoru. ciekawostka to jak szybko każdy chce uciekać z dozoru. Pozdrawiam funkcjonariuszy Dozoru i życzę , żebyście mogli służyć w -warunkach jakie ma WZP bo kawał roboty odwalacie.

1.jpg UDZR pozdrawia :cool:

Czas skończyć z "dozór ratuje" (czytaj daje robotę innym refer.) czas aby dozór został doceniony ale nie tak jak przy wartościowaniu. Ludzie z dozoru muszą być wszechstronni (akcyza,cło, hazard, własność intelektualna, WPR itd) To powinien być atut w służbie w UCS. Nie dajmy się "wykiwać"

Ostatnia edycja:
Czołem Celnicy! Jestem z Uksu... Przepraszam za niektórych swoich kolegów, że się tak szarogęsili i wchodzili w durne spory. Faktu, że kazaliśmy się Wam wypchać gdy podjeliście walkę nie wytłumaczymy inaczej, jak Waszymi kwiecistymi epitetami skierowanymi pod naszym adresem. Zdecydowana cześć z nas zrobiła to ze strachu i cwaniactwa - że w tłumie sie ukryje, a część bo ślepo wierzy w dobre zmiany. Tyle o Uksach. USy to inna bajka i ogromna przepaść do uksów. Dużo gorzej opłacani i w większości lepiej niż my dokształceni - naprawdę wierzą, że sporo zyskają - zresztą wszyscy im to powtarzają.
Po co piszę? Zielony Groszek pisał, że pomarańczowe* komórki z strktry powinny też mieć prawo zatrudniania funków. Te szare to miejsca gdzie funki muszą być obowiązkowo i tam skarbusa nie uświadczysz. W innych mają być mieszani. Większości z nas w mundur nie wbijesz i przez egzamin nie przepchasz. Kto sie z Was z nami szkolił to wie co piszę :-) My będziemy podobno mogli też robić funków w każdej komórce UCSu - ale ludzie niechętni - najgorzej bo egzaminy. UCSy oprócz oddziałów celnych mają mieć komórki zamiejscowe - tam gdzie dziś są wirtualne uksy. Np. Przemyśl, Biała Pdl, Suwałki. Takich placówek jest sporo. Te co są blisko dużych miast lub granicy oprócz kontroli będą mieć i DS a niektóre i wywiad. Z tego dokumentu to nie wynika bo z regulaminów org. Uksów też nie.
Tyle wiem - więcej się farby unas nie puszcza. Cisza generalnie straszna i spokój pozorny.
Dzięki i Wielki dla Was Szacun Panie i Panowie!
PS. Jeżeli będzie jakiś plus tej reformy to tylko taki, że całą skarbowość zarazicie Swoim Duchem. Życzę Wam i sobie by były poza tym same plusy... Czy wierze... O emkach u nas cisza. Wszyscy żyją kasem...
Pozdrawiam!

Dyrektor jednego z UKS podczas oficjalnego spotkania poinformował, że pion Zwalczania przestępczości ekonomicznej w UC-S będzie bardzo mocno wzmacniany (w tym też etatami), szczególnie komórka O-R.

Czas skończyć z "dozór ratuje" (czytaj daje robotę innym refer.) czas aby dozór został doceniony ale nie tak jak przy wartościowaniu. Ludzie z dozoru muszą być wszechstronni (akcyza,cło, hazard, własność intelektualna, WPR itd) To powinien być atut w służbie w UCS. Nie dajmy się "wykiwać"
Ja bym jeszcze dorzucił:
Jak protesty na granicy to - dozór,
Jak za mała obsada na granicy to - dozór,
Jak międzynarodowe akcje w zwalczaniu handlu kradzionymi samochodami, częściami samochodowymi, lewym alkoholem, kontroli cystern paliwowych, handlu odpadami itd. - to dozór.
Można tak wymieniać długo.
A teaz dozór be. Czy to nie jest chore?

[video=youtube;85QX5YdPBmo]https://www.youtube.com/watch?v=85QX5YdPBmo[/video]

Przyjmowanie do służby w KAS i jednocześnie dalej komisja zwalniająca.

Ostatnia edycja:
Ja bym jeszcze dorzucił:
Jak protesty na granicy to - dozór,
Jak za mała obsada na granicy to - dozór,
Jak międzynarodowe akcje w zwalczaniu handlu kradzionymi samochodami, częściami samochodowymi, lewym alkoholem, kontroli cystern paliwowych, handlu odpadami itd. - to dozór.

To nie jest chore to jest poj......ne.

W mojej izbie, jeżeli chodzi o protesty to DOZÓR nawet bączka nie puścił. Bo już witał się z gąską,
No i teraz rozpacz i oburzenie.
Teraz to proszę na gorzkie żale do kościoła.

W mojej izbie, jeżeli chodzi o protesty to DOZÓR nawet bączka nie puścił. Bo już witał się z gąską,
No i teraz rozpacz i oburzenie.
Teraz to proszę na gorzkie żale do kościoła.
Są różni ludzie z różnym podejściem do zycia, nie ma co sie licytować. Tak sie składa że moja komórka dozoru była cała w Warszawie.
Poza tym ktos faktycznie się dobrze bawi bo w nowym schemacie to juz dozory sa mundurowe, a zadania sa w trzech komórkach pionu zwalczania przestępczości ekonomicznej.
To prowokacja i dowód na to że mf sie dobrze bawi.

Ostatnia edycja:
Ja bym jeszcze dorzucił:
Jak protesty na granicy to - dozór -,czyli łamistrajki
Jak za mała obsada na granicy to - dozór, -czyli łamistrajki
Jak międzynarodowe akcje w zwalczaniu handlu kradzionymi samochodami, częściami samochodowymi, lewym alkoholem, kontroli cystern paliwowych, handlu odpadami itd. - to dozór. - do wszystkiego czyli do niczego

dozór i tylko dozór pozostali na zieloną trawkę.bez was lub przez was służba zginie.

Z tego co czytam to zadania dozoru sa w komorce kontroli rynku i dochodzeniowo-sledczej. A czesc sie dubluje

Od stycznia czy od marca wejdzie jakiś sras czy jakieś inne gówno tyle tylko, że ja przestałem sie juz tym interesować i mam to wszystko w dupie. Może przez to jestem zdrowszy. I ci co to gówno nam serwują niech sami zastanawiają sie jak to zrobić żeby sie wszystko nie zawaliło. PAKA.

Back
Do góry