Projekt ustawy o KAS

Kontrola celno skarbowa w zakresie wyrobów akcyzowych czy hazardu to Cywile. A przecież stwierdzając nieprawidłowości trzeba przeprowadzić czynności procesowe w niezbędnym zakresie. Kontrola w trudnych miejscach warunkach z trudnymi ludźmi.niebeZpieczna. Ciągłą dyspozycyjność. Sprawa trafia do DŚ czyli funkcjonariuszy. Każdy wie jakie czynności muszą przeprowadZić aby trafił AO lub DPO.
wywiad skarbowy tez ma chyba grupę realizacyjną , dyspozycyjną, uzbrojoną :-) a jednak - CYWILI więc jaki to dla MF problem?

Różnica jest taka że grupy realizacyjne kontroli skabowej są bardzo dobrze opłacane i to im rekompensuje niebezpieczną prace.

wywiad skarbowy tez ma chyba grupę realizacyjną , dyspozycyjną, uzbrojoną :-) a jednak - CYWILI więc jaki to dla MF problem?

wywiad skarbowy nie ma nic wspólnego z grupami realizacyjnymi. to są oddzielne komórki. Jedyne co ich łączy to że są podlegli pod jednego v-ce dyrektora (ale nie we wszystkich uks-ach) oraz to że czasami razem pracują. nawet zadania mają inne ;)

Co do dyrektorów,naczelników i kierowników to liczę na to ze w pierwszej kolejności zostaną ucywilnieni.Bo palca nigdy nie przyłożyli do żadnej akcji protestacyjnej,a teraz mundury by chcieli.Oni by chcieli Ale naszymi rękami....(Tu pojawił się gest Kozakiewicza)....Mam nadzieję że dostaną to na co zasłużyli.....żegnamy ich powoli....

Czyżby w komórce ds byli tylko fc zajmujacy się sprawami o przestępstwa, skoro schemat mówi o pionie zwalczania przestępczości ekonomicznej, a reszta do komórki ks w usach? Będzie się działo. Albo ten schemat to kit i jeszcze niezgodny ze stanowiskiem rzadu. Co za profesjonalizm.

Nie wierzę aby ten podział był ostateczny patrząc. Chociażby ilością projektów kas zanim podano ostateczny. Jeśli ten podZiał jest ostateczny to wyobrażam sobie dochodzeniowo śledczy tak jak w policji . A nie 15 ido domu. Tylko w teren i dochodzić prawdy. Obecnie w większości urzędów to kompromitacja całe postępowaniedowodowe oparte jest nq dozorach. Co to za doxhodeniowcy jak nie jadę na zatrzymanie . przeszukanie. Tutaj mentalność musi sie zmienić. Służba to wyrzeczenia jakich doświadcza dozór wzp.w nocnych służbach w miejscach niebezpiecznych a nie łaska że sie zostanie 10 minut dłużej.

I to jest kwintesencja tej parodii i balu przebierańców, jakim jest obecna SC.

Z tego grafu wynika, że referaty dozoru będą komórkami cywilnymi, czyli te których funkcjonariusze posiadają ŚPB. Zakładając hipotetycznie, że ta nowa struktura rządzi się jakąś racjonalną logiką, to uwzględniając łączność przedmiotową referaty dozoru powinny znajdować się w ramach pionu zwalczania przestępczości "ekonomicznej". Sama nazwa pionu nie jest ujęta trafnie, ponieważ sugeruje przestępczość godzącą w dobro jakim jest należność publicznoprawna. A przestępstwa opisane w rozdziale 9 kks, przeciwko urządzaniu gier hazardowych nie powodują uszczuplenia należności publicznoprawnej. Coś mi mówi, że to jest jakaś wersja robocza pisane na serwetce w McDonaldzie.

Różnica jest taka że grupy realizacyjne kontroli skabowej są bardzo dobrze opłacane i to im rekompensuje niebezpieczną prace.
Tak, tak zgarniają w uj kasy.
Jakieś 2500-2700 po podwyżkach tegorocznych. Chyba, że są w randze inspektora to ok 3700. Mowa jest o kwotach netto.
Proszę nie pisać, że to dużo. Z tego co pamiętam jest 6 UKS z grupami więc oni zapieprzają po całym kraju... Ja już od dawna nie siedzę w skarbowości. Zarabiam 2x tyle co zarabiałe a jak się okazuje 8h dziennie, mniejszy stres, mniejsza odpowiedzialność. Wszystko dzięki KAS-owi. Ta reforma naprawdę jest dobra. Każdy kto się wcześniej wahał, obecnie podejmuję śmielej decyzje o odejściu. Z tego co ze znajomymi rozmawia to już 4 osoby po mnie powiedziały bye bye i to nie na emeryturę ;)

Ostatnia edycja:
Mam nadzieje, że za wprowadzenie Kas, aferę hazardową, paliwową, spirytusową decydenci staną kiedyś przed sądem. ich miejsce jest w więzieniu. Niestety Służba Celna tego już nie doczeka. To co dzieje się w Polsce to jedna wielka zdrada. Drodzy Celnicy pomimo Waszej ciężkiej pracy "KTOŚ" postanowił inaczej. Ale rządzący w przyszłym roku "polegną" bez pieniędzy które my ściągamy. Myślałem, że będzie inaczej, ale zostaliśmy zdradzeni i sprzedani. Po wielu latach służby dla kraju który mnie olał, jest mi bardzo przykro. Pozdrawiam.

Z tego grafu wynika, że referaty dozoru będą komórkami cywilnymi, czyli te których funkcjonariusze posiadają ŚPB. Zakładając hipotetycznie, że ta nowa struktura rządzi się jakąś racjonalną logiką, to uwzględniając łączność przedmiotową referaty dozoru powinny znajdować się w ramach pionu zwalczania przestępczości "ekonomicznej". Sama nazwa pionu nie jest ujęta trafnie, ponieważ sugeruje przestępczość godzącą w dobro jakim jest należność publicznoprawna. A przestępstwa opisane w rozdziale 9 kks, przeciwko urządzaniu gier hazardowych nie powodują uszczuplenia należności publicznoprawnej. Coś mi mówi, że to jest jakaś wersja robocza pisane na serwetce w McDonaldzie.

Z tych strzępów nowych rozporządzeń wykonawczych wynika np. że przyjęcie , wydanie , skażenie alkoholu odbywa się w obecności funkcjonariusz czyli teraz na wydanie spirytusu pojedzie grupa mobilna czy też dochodzeniowiec. Ten graf jest oderwany od rzeczywistości.

Czyżby w komórce ds byli tylko fc zajmujacy się sprawami o przestępstwa, skoro schemat mówi o pionie zwalczania przestępczości ekonomicznej, a reszta do komórki ks w usach? Będzie się działo. Albo ten schemat to kit i jeszcze niezgodny ze stanowiskiem rzadu. Co za profesjonalizm.

Tak mi się wydaje, że naszemu DŚ bliżej do Komórki Spraw Karnych Skarbowych w przyszłym US ( patrz art. 28 KAS) niż do Komórki Dochodzeniowo Śledczej w UCS. Dochodzeniówka w UCS ma być wzorowana na dochodzeniówce Policyjnej.

Ostatnia edycja:
Generalnie to jest jazda .... Przeciętnie inteligentny człowiek przeczytałby zakres zadań, przeanalizowałby dotychczasowe struktury ..... i nie byłoby tego knota !!!!!!!!

Jednak inteligentny "inaczej" puszcza takiego knota na forum, które szybko zweryfikuje i go naprawi !!!

Bardzo dziękuję Siostry i Bracia za zaangażowanie !!!!

Mam nadzieję, że podsumowanie za stracony rok w uszczelnianiu "luki podatkowej" będzie dla osób odpowiedzialnych adekwatne do ich osiągnięć !!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Z tych strzępów nowych rozporządzeń wykonawczych wynika np. że przyjęcie , wydanie , skażenie alkoholu odbywa się w obecności funkcjonariusz czyli teraz na wydanie spirytusu pojedzie grupa mobilna czy też dochodzeniowiec. Ten graf jest oderwany od rzeczywistości.

Mozesz dac namiary na to rozporzadzenie?

Niestety wcześniej robili to cywilni pracownicy SNP. Powrót do przeszłości???

Jest już nowa struktura tzn. poprawiona !!! Wszędzie gdzie się dało wymazać gumką już nie ma słowo "celny":cool:

Wszystkie komórki w UCS powinny mieć możliwość zatrudnienia również fc, tak aby istniała rotacja kadr pomiędzy komórkami celnymi (tymi z założenia tylko mundurowymi i tymi merytorycznymi). To debilizm aby tak różnicować status ludzi zajmujących się tą samą tematyką. Barbarzyńskie ucywilnienie służy tylko zabraniu kasy i prawa do emerytur mundurowych (znów kasy). Poza tym ucywilnienie nikomu (oprócz urzędników z US, którzy dostaną podwyżki z odebranych nam pieniędzy) - rządowi ani nam nie przyniesie żadnych korzyści. Skoro już jest tylu funkcjonariuszy to cywilizowany kraj powinien ten wynikający z munduru potencjał wykorzystać, pozwolić fc dosłużyć do emerytury w mundurze i stopniowo w miarę uwalniania etatów na stanowiska z założenia cywilne (skoro tak musi być) zatrudniać cywili. Ale, że nie żyjemy w normalnym kraju i podlegamy pod Pana Mariana B, to doczekamy się barbarzyńskiej rzezi, która rządzącym i tak odbije się czkawką. Mam nadzieję , że Marian za to odpowie. Swoją drogą, ciekawe czy to wyrok TK w sprawie emerytur nie napędził tego szalonego ucywilnienia?

jesteś idiotą? tak, jesteś nim? nieopodatkowane urządzanie gier hazardowych, zasobniki automatów pełnie nielegalnych pieniędzy, to nie jest uszczuplenie dochodów budżetowych?

Już wcześniej ktoś pisał, że błędem jest odnoszenie się projektu struktury KAS do obecnej organizacji SC.
Przeanalizujmy gdzie są dzisiaj DOZORY.
1. Jako oddzielne referaty
2. W Referatach DŚ i Dozoru (razem z dochodzeniówką)
3. Przy OC
Zakładając, że przyjęty zostanie wzorzec 2 lub 3, Dozory będą mundurowe.
Ale to są tylko dywagacje, bo "suchy" szkic mówi bardzo mało

Back
Do góry