Projekt ustawy o KAS

Czy ktoś może potwierdzić,że ten wykres z głównej strony to pewnik? Dziwny ten schemat. Docierają do nas projekty różnych zmian w rozporządzeniach w związku z KAS. W jednym z nich jest mowa np. o nakładaniu zamknięć urzędowych na naczynia służące do przewozu niektórych wyrobów akcyzowych. W tym projekcie pisze, że plomby nakłada funkcjonariusz. Czyli zadania obecnego dozoru przejmą oddziały celne? Pion kontroli podatkowej ( czyli też akcyzowej) przechodzi pod Urzędy Skarbowe podobnie jak Gry. Wydaje mi się, że nanoszenie nowej struktury na obecną tak 1:1 nic nie da, to będzie rewolucja ( bo na pewno nie ewolucja wręcz przeciwnie).

Ostatnia edycja:
trzeba zgrać coś aktualnego. słuchacie na własną odpowiedzialność.

[video=youtube;ZvUXm11N-tY]https://www.youtube.com/watch?v=ZvUXm11N-tY[/video]

A co z MF, nie ma w strukturze KAS?

Schemat zawiera: KAS STRUKTURA - poziom terenowy, czyli nie ma tam struktury MF ale i po co jak tam sami w większości funki będą.
Środowisko eksperckie izbowo-urzędowe do cywila, pion kontroli, zr, ks - i to wszystko w IAS - będzie dużo trudnych decyzji.

Czyli wg Legendy w tej strukturze, wychodzi, że w Urzędzie Celno - Skarbowym będą pracować i cywile i funkcjonariusze. Mówiło się wcześniej, że mają być wyłącznie mundurowi.

Czy ktoś może potwierdzić,że ten wykres z głównej strony to pewnik? Dziwny ten schemat. Docierają do nas projekty różnych zmian w rozporządzeniach w związku z KAS. W jednym z nich jest mowa np. o nakładaniu zamknięć urzędowych na naczynia służące do przewozu niektórych wyrobów akcyzowych. W tym projekcie pisze, że plomby nakłada funkcjonariusz. Czyli zadania obecnego dozoru przejmą oddziały celne? Pion kontroli podatkowej ( czyli też akcyzowej) przechodzi pod Urzędy Skarbowe podobnie jak Gry. Wydaje mi się, że nanoszenie nowej struktury na obecną tak 1:1 nic nie da, to będzie rewolucja ( bo na pewno nie ewolucja wręcz przeciwnie).
Mam w związku z tym pytanie: Czy zadania dozoru przejmą OC razem z ludźmi, czy Dozór w całości do ucywilnienia?

A co z MF, nie ma w strukturze KAS?

Mam w związku z tym pytanie: Czy zadania dozoru przejmą OC razem z ludźmi, czy Dozór w całości do ucywilnienia?

Wydaje mi się, że ciężko bedzie ogarnąć wszystkie obecne zadania dozoru Oddziałom w obecnym składzie. Chyba, że nastąpi podział część zadań dzisiejszego dozoru mundury część sweterki. Na razie z publikowanych projektów aktów wykonawczych tego nie widać ponieważ nowelizacje polegają na razie głównie na zmianie funkcjonariusza celnego na funkcjonariusza celno-skarbowego.

Czy ktoś może potwierdzić, że ten wykres z głównej strony to pewnik? ...

Myślę że SSC ��
Obawiam się, że to nie SSC.
Zdajemy sobie chyba sprawę, że to nie On ustalał ten schemat. To robią Ci sami ludzie co zawsze (od lat). Przecież nic nie ujmę SSC jeżeli powiem, że to co mówi tj kto zostanie w mundurze, jaki tryb służby i jakie czynności będą wykonywać funkcjonariusze w SCS znacząco odbiega od przedstawionego schematu. SSC dał dyspozycję swoim podwładnym do stworzenia odpowiedniej struktury a nie jest wstanie (nie jest zapoznany) co dokładnie robią i jak robią poszczególne komórki. Oni to co stworzą to wmówią mu, ze to jest schemat wynikający z jego wielokrotnych publicznych wypowiedzi.

Przykładem jest początkowa wersja propozycji emerytalnych gdzie hasłem było: tylko Ci funkcjonariusze którzy wykonują zadania/czynności policyjne a w efekcie lepiej pasowało hasło zlepek słów: ,,dochodzeniowo śledczy,, od ,,dozoru,, :o Ale myślę, że teraz wmówią SSC, ze jak funkcjonariusze to tylko w MF :)

Nie myl obecnego OC ora Dozoru ze strukturą podobnie brzmiących jednostek organizacyjnych w KAS.
Nie wszystkie zadania obecnego OC i tym samym ludzie będą w strukturze OC w KAS. Mówił już o tym Sławek po spotkaniu z Minister Banasiem.

Pamiętaj, że w każdej Izbie Celnej wiele tych samych zadań jest różnie rozdysponowanych pomiędzy różne komórki.

kontrola rynku - cywile UCS, kontrola wewnętrzna - funkcjonariusze z bronią pod MF. Inspektorzy UKS mieli być oficerami służby celno-skarbowej, a tu kontrola celno-skarbowa - cywile. Lekkie zdziwko.

Back
Do góry