"POROZUMIENIE BIAŁOSTOCKIE"

Strajk włoski na granicy? Znowu granica będzie musiała robić "czarną robotę" jak zawsze? protestować aby poprawic warunki całej Służbie? A "góra" będzie kibicować i wspierać duchowo? Później kiedy ewentualne konsekwencje spadną na strajkujących, ciekawe czy ktoś z "góry" (wspierającej) kiwnie palcem w ich obronie czy skończy się na współczuciu? granica ma znowu sama robić dla dobra całej słuźby? A jak nie wyjdzie to przyjąć wszystko na siebie? A góra wspiera moralnie - jak się uda coś wywalczyć to też coś dostaną , a jeżeli nie to nic nie stracą bo ew. konsekwencje strajku ich nie dotkną?
Sorry, trochę mnie poniosło, ale wkurzają mnie te szumne zapowiedzi, akcje protestacyjne (ile ich było?) i cała postawa Związków. A najbardziej wkurza wewnętrzne rozbicie Służby mimo pozornej jedności.
Jeżeli napisałem głupoty to proszę moda o ich usunięcie.

Śląsk pilnuje tylko swoich stołków, a wschód ma niby strajkować za całośc. A jak była alokacja to cuda się działy żeby tylko nie oni. Gdzie są związki zawodowe z panem G na czele-czyżby fikcja powstania. :twisted:

Przyjmuje zakłady jak szybko I.F. i jej przyboczni spacyfikują ten zryw zwany już Porozumieniem Białostockim Co do postulatu płacowego: myślę ze chodzi o podniesienie o 1500zł kwoty bazowej czy tak? Jeżeli sie mylę to mnie poprawcie. I tak tez sobie myślę , jeżeli Federacja jest tak żle do nas nastawiona to może Izby wschodnie oraz północ (te które rzeczywiście maja granice a nie pseudogranice w Balicach) powołają własną nadrzędna organizacje jeżeli reszcie tak z nami nie po drodze.

Witam. Usunąłem posty nie za bardzo na temat, ponieważ dociera zbyt dużo sprzecznych informacji.
Postanowiłem do posiedzenia RF w dniach 04-05.07. wyhamować wpisy nie na temat. Pierwsze moje komentarze w tym wątku odbywały się na podstawie tylko przeinaczonych doniesień medialnych, dlatego też je usunąłem.
Na wspomnianym posiedzeniu już w środę będziemy mieli co najmniej 6 sygnatariuszy POROZUMIENIA. Wysłuchamy dokładnie co to za formuła i o co dokładnie chodzi.
Jak pisałem docierają mailowo sprzeczne informacje, sygnatariusze porozumienia w mass mediach różnie przedstawiają sens i cel całej inicjatywy, ponadto przewodnicząca I.Fołta nie odpowiada na zadawane pytania. Dlatego proponuję wyczekać jeszcze te dwa dni.

Oczywiście postem tym nie wstrzymujemy merytorycznej dyskusji w tym wątku, do której gorąco zachęcam.

ku pokrzepieniu

Szanowne kolezanki i koledzy.

Jest autorem "Apelu" który wzbudził tak wielkie ... oj nie,nie... olbrzymie zainteresowanie - to mnie po prostu przerosło !

Czytając to wszystko prosze Was bardzo ... z całego mojego serca - odrzućmy niezgodę. Nie musimy sie kochać ... ale nie wolno nam sie kłócić. Całą złość skierujmy na naszych wrogów.

Nie musicie sie tez zastanawiać nad przyłączeniem do "Porozumienia" - zbierajcie sie i wypowiadajcie spory zbiorowe swoim dyrektorom tak abysmy w jednym czasie mogli rozpocząc protesty - A WIĘC CZYN KTÓRY BĘDZIE WYRAZEM POPARCIA DLA "POROZUMIENIA" - a tak naprawde dla nas WSZYSTKICH.

Szanowni moi - pamietajcie jeszcze o jednym, że to własnie dyrektorzy zamiast bronić swoich pracowników "podają nas na widelcu" wszelkim słuzbom - WIĘC KONIEC SKRUPUŁÓW w stosunku do nich. Nie ma mowy o żadnej współpracy z nimi. To po prostu ludzie Banasia!

Pisząc ten list zapewniam Was , że ja daje swoja głowę za sprawę i wiem, że takich ludzi jak ja jest więcej - takich zwykłych, przeciętnych, majacych dzieci, bezrobotna żonę ale wiecie co mają coś czego im nikt nie zabierze - GOOOODNOŚĆ !!!

Kochani - walczymy nie tylko o prace ale właśnie i przede wszystkim o Tą Godność !

Chce wszystkim powiedziec ... coś czego możecie mi pozazdrościć:

" Ja sie juz nie boję !" ... i wiecie co?

Jest poniedziałek. Oni przychodzą we wtorki lub środy (rzadziej w czwartek bo maja tylko 72 godziny, żeby postawić nas przed Sądem)
.... więc moze jutro i do mnie zapukają.

I co im wtedy odpowiem ? Odpowiem im wierszem Broniewskiego, który recytowaliśmy sobie jako młodzieńcy podczas stanu wojennego (miałem wtedy 16 lat) - tutaj troche przerobiony .

"Kiedy przyjdą podpalić dom,
ten, w którym mieszkam,
kiedy rzucą przed siebie grom
kiedy runą żelaznym wojskiem
i pod drzwiami staną, i nocą
kolbami w drzwi załomocą -
ty, ze snu podnosząc skroń,
stań u drzwi.
Bagnet na broń!
Trzeba krwi! - dokładnie !

Ludzie oni wyrzynaja nas jak barany - w przenośni i dosłownie, bo nie potrafimy się bronic. W tej wojnie żniwo smierci jest tylko po naszej stronie.
Jeszcze raz prosze o zgodę i ... nie piszcie juz nic na forum bo "charty" tylko węszą i czekają !

forest

Jak mówi mi mój przyjaciel Szymon ... run forrest run ... bo w moim życiu jest dokładnie tak samo !

A Ty chyba bierzesz lub brałeś że tak boisz się ze aresztują ciebie?
Nahapałeś sie to teraz już nie boisz się i możesz protestować. Tak jest?
Wyolbrzymiasz wszystko. W Kas będę miał wyższą pensję, znikną wszystkie przepisy o zwolnieniu mnie ze służby te o utracie zaufania o aresztowaniu tymczasowym i akcie oskarżenia i te dla dobra służby. Zostaną wszystkie przepisy o tych śmiesznych uprawnieniach co ma służba celna z wyjątkiem 100 proc. chorobowego tylko to nie ma dla mnie wcale znaczenia. Zmini się możliwość do awansu.
Zwolnień nie będzie bo brakuje rąk do pracy, gdzie ty pracujesz że tego nie widzisz. Nie mogą nas pozwalniać przy wprpowadzaniu Kas bo nastąpi paraliż aż tak głupi to oni nie są.
Pytam o co miałbym ryzkować i protestować ale tak GODNIE odpowiedz.
Kas to dla mnie szansa a ty tu pier... takie głupoty

Gościu ! KAS to szansa dla takich Banasiów a nie dla nas ! Ile ty masz lat, w jakim świecie żyjesz ! Łatwowierny jesteś jak pięciolatek, któremu obiecali lizaka!!!

Czy naprawdę wierzycie że w chwili obecnej można coś zmienić?
Ile czasu trwa strajk pielęgniarek i jak jest nagłośniony - i nic.
Kiedy był protest celników pod MF to media nie wiedziały co to za służba protestuje. Jestem jak najbardziej za tym żeby zmienić naszą sytuację ale powiem,że szczerze wątpię czy akurat w tym czasie coś się uda wywalczyć. Jedyne wyjście to jak pisał ktoś na forum - trzeba pójść na urlop na żądanie w tym samym czasie - niech to potrwa tylko trzy dni.
Wiadomo,że nie wszyscy wezmą urlopy. Ale wierzcie mi utrzymać przez trzy dni granice nie mając obsady jest bardzo dużym problemem - i to dopiero będzie odczuwalne a jak zrobią się kolejki dopiero wtedy będzie głośno w mediach.

Czy jestem naiwny jak dziecko, tłumaczę:
Zapis o trzykrotnej minimalnej wypłacie, czyli 3 x najniższa pensja jest w projekcie ustawy. tak? no tak.
Dzisiaj Minister Religa przedstawił lekarzom i pielęgniarkom zapis o podwyżkach od przyszłego roku i zagwarantował to przedstawiając nic innego jak projekt ustawy. tak? no tak?
Nie ma większej gwarancji na etapie przed pracami parlamentu jak zapis w projekcie ustawy, a to mamy w ustawie KAS.. tak? no tak.
Nie mam do kogo protestować. Posłowie to inna para kaloszy, tak samo mogą zrobić w konia lekarzy i pielęgniarki.

Dla gościa

Do Gościa który skierował uwagi "do foresta"

Obiecuje,że do protestu już więcej sie nie odezwę - ale musze odpowiedzieć na zarzuty.

Moje działania nie sa spowodowane przesłankami o których piszesz (sczerze mówiąc to mnie obrazasz) ale tym, że zyjemy w kraju policyjnym a moze kraju służb specjalnych, które służa rzadzącym w celu zastraszania i całkowitego podporzadkowania.
Jezeli ktoś ma odwage podnieśc głowe to szybko zginaja ci ja do wysokości posadzki i to ... dosłownie.

Chcesz przykładu z mojej działki?
Prosze!
W zwiazku z tym, że ludzie pracują w psychozie tegoż KAS-u, wykorzystywani sa w pracy do granic sił fizycznych - uciekają na wolne godziny, biorą urlopy na żądanie i chorują. Obsada ludzi jest niedostateczna a ci którzy pracują z w/w powodów pracuja po prostu gorzej i wolniej.

I nagle w jednej z gazet Podkarpacia ukazujesie komunikat ,że jest Strajk włoski w Medyce !? Rozumiesz to ?

Nie mija tydzień i rozpoczynaja sie aresztowania.
Rozdmuchuje sie sprawe w prasie i mówi sie o zarzutach od których włos sie jeży.
Wtedy dopiero ściaga sie ludzi z innych oddziałow granicznych, grupy mobilne a nawet ludzi z Izby celnej - JEST PORZĄDEK, możemy odejść.
Jeżeli miano dowody na tych ludzi to dlaczego nie zrobiono tego wczesniej?
Mało tego, tym ludzim przedstawiono zarzuty a dopiero prawomocne wyroki skazujace pokarzą ilu ludzi naprawde jest winnych - ale to juz za parę lat (bo tyle trwaja te podobno oczywiste sprawy)gdy nikogo to juz nie będzie interesowało.
I tak sie dzieje w całej Polsce, oczywiście nie tylko z celnikami.

Jeżeli chodzi o Ustawę to w wielu sprawach moge sie z Toba zgodzić, ale chce Ci powiedzieć z całym przekonaniem, ze przez ostatnie pól roku analizując postepowanie MF-u, pospiech z wporwadzeniem ustawy i ukryte zamiary, przejrzeliśmy ich i co ważne - znamy ich mozliwości.

Wiem,że wielu funkcjonariuszy jest za KAS-em i nalezy to uszanować.
Chcemy jednak Wam pokazac, że ustepują nam wielu sprawach bo tak naprawdę w ustawie zawarte były przepisy niezgodne z prawem czy nawet z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego - to właśnie rzeczy o których piszesz.
Jeżeli chodzi o kasę (z malej litery) to już wkrótce wszyscy przekonamy się o prawdziwości zapisów zawartychy w ustawie.

Nie jest moim zamiarem krytykować Cię - szanuje Twoje zdanie, pozdrawiam i prosze na przyszłośc nie obrazaj innych - Twoich kolegów.

I jeszce raz proszę i apeluję - zakończmy dyskusje i wzajemne animozje.

forest

Mało tego, tym ludzim przedstawiono zarzuty a dopiero prawomocne wyroki skazujace pokarzą ilu ludzi naprawde jest winnych - ale to juz za parę lat (bo tyle trwaja te podobno oczywiste sprawy)gdy nikogo to juz nie będzie interesowało.
I tak sie dzieje w całej Polsce, oczywiście nie tylko z celnikami.

Tylko w tej części sie zgadzam. 3,4 lata temu pozamykali ludzi i pozwalniali w UC Gliwice, a dziś po latach ich uniewinniają.

Wybacz Forest, ale ja nie będę protestował i wielu moich kolegów też. Przepraszam za słowa ale wkuzony jestem za to, że mówi się o wirtualnym protescie przeciwko czemuś co ma dać mi wysoką podwyżkę i większą gwarancję zatrudnienia już w Kas. Zarabiam 1840 zł zasadniczej i pracuję już trochę-ponad 5lat. Wyczytałem na forum, ze niektóre zwiazki pilnują tej trzykrotności i to jest dla mnie sensowne. Jak tego przypilnują to do nich zapiszę się po wejściu Kas.

czytam od jakiegoś czasu to co tu piszecie i wydaje mi się że duża część z was pacuje w SC bardzo krótko.Jeżeli ktoś wierzy w zapisy w ustawie ktora ma mu zagwarantować podwyżkę ,to chyba powinien zastanowić się nad odwiedzinami u specjalisty od glowy. Ślepa wiara w toco napisane już raz odbila się wszystkim czkawką.Jak były rozsylane projekty zmian do ustawy o SC to każdy podpisal pisemko że się zapoznal bez uwag, a potem zwalniali wszystkich ktorzy mieli akty osk. albo byli aresztowani z rozych powdow nawet nie związanych z pracą w SC.

do Gościa piszącego do Foresta

Czy jestem naiwny jak dziecko, tłumaczę:
Zapis o trzykrotnej minimalnej wypłacie, czyli 3 x najniższa pensja jest w projekcie ustawy. tak?

Jesteś naiwny jak dziecko i nie potrafisz samodzielnie interpretować zapisów , trzykrotne , ale brutto , odejmij składki , podatki a zostanie Ci twoja obecna pensja, nie chcesz protestować - Twoja wola - ale nie pisz , że Twoi koledzy również, daj im szansę na podjęcie własnego zdania.
Podsumowując, to tacy jak Ty tworzą mity o niekompetentnych celnikach, jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ustawy , która Ciebie dotyczy, to co mówić o pozostałych aktach prawnych ....

Re: do Gościa piszącego do Foresta

G 8 napisał:
odejmij składki , podatki a zostanie Ci twoja obecna pensja
nie wszystkim kolego, nie wszystkim...
Na forum często pojawia się argument, że boimy się połączenia ze skarbówką, bo w KAS to oni będą dominować. Wyobraźcie sobie taki argument podczas debaty publicznej.
Ktoś mi odpowie , jaki procent funkcjonariuszy nalezy do ZZ?

Back
Do góry