podwyżki z modernizacji 2025

W dn. 14.02.2025 r. odbyło się spotkanie dyrektora ze związkami zawodowymi działającymi w IAS w Rzeszowie. Reprezentowałem ZZ Celnicy PL. Przedstawiono nam propozycję kierownictwa, która została została zmodyfikowana głównie o propozycje NSZZ Solidarność - w zakresie KSC oraz przez ZZ Celnicy PL w zakresie dotyczącym funkcjonariuszy SCS. Kolejne spotkanie jest zaplanowane na 20.02.2025 r. byśmy mogli przeanalizować i podjąć decyzję, czy akceptujemy takie rozwiązanie.

Nie ma żadnego uzasadnienia dla podpisywania porozumienia tego samego dnia, tuż po prezentacji projektu. To byłoby nieodpowiedzialne działanie pod presją i bez należytej oceny skutków regulacji, dodatkowo z pominięciem Zarządu ZOI. Z pewnością takiej praktyki u nas nie będzie.

Mnie interesuje czy z tej puli modernizacyjnej w jakikolwiek sposób zostaną przeznaczone jakieś środki na nadrobienie zaległości awansowych na stanowiskach dla tych,którzy takich awansów nie widzieli "wieki"?Czy nadal nic?

Mnie interesuje czy z tej puli modernizacyjnej w jakikolwiek sposób zostaną przeznaczone jakieś środki na nadrobienie zaległości awansowych na stanowiskach dla tych,którzy takich awansów nie widzieli "wieki"?Czy nadal nic?
Zastanawia mnie zawsze to dlaczego żaden zz nie chce pokazać projektu porozumienia. Byłoby o czym dyskutować.

Zastanawia mnie zawsze to dlaczego żaden zz nie chce pokazać projektu porozumienia. Byłoby o czym dyskutować.
Jeśli przejrzysz to forum to zobaczysz, że zawsze zamieszczam informacje o projektach i o podpisanych porozumieniach. Ponadto standardem jest, że przeprowadzamy konsultacje w ramach ZOI Rzeszów. Zawsze proszę o uwagi. Po podpisaniu lub odrzuceniu rozsyłam również informację o tym na maile członków ZOI ZZ Celnicy PL IAS w Rzeszowie. Gdybyś był nim to byś o tym wiedział.

Tym razem sytuacja jest o tyle nietypowa, że przedstawiono nam ustnie założenia porozumienia, których nie zaakceptował ZZ Celnicy PL oraz NSZZ Solidarność. O czym pisałem we wcześniejszym poście. Wyjaśniłem też dlaczego nie podpisujemy od razu porozumień tej wagi.

Pisałeś, że czytałeś projekt porozumienia i jest dla ciebie akceptowalny.
Zachęcam cię do umieszczenia tutaj, na tym forum propozycji przedstawionej przez kierownictwo. Chętnie wszyscy je przeczytamy w całości, bo w trakcie spotkania takiej wersji nie otrzymaliśmy.

A może ktoś wrzuci tu treść tego porozumienia w końcu dotyczy ono i członków zz i niezrzeszonych w zz

Dzisiaj zostało podpisane porozumienie w sprawie podziału środków na podwyżki w ramach Uchwały modernizacyjnej. Treść w załączniku.
Jakoś trudno mi uwierzyć że każdy starszy spec ze stażem powyżej 14 lat dostanie ml eksperta. Chociaż ich to by nic nie kosztowało, bo po podwyżce mnożnik i tak dojdzie do okolic 2,7 ale ... Jak zobaczę to uwierzę

To o czym od lat rozmawiamy i czego oczekujemy od kierownictwa, czyli stworzenie spójnej i konsekwentnie realizowanej polityki awansowej wciąż pozostawia wiele do życzenia, mimo trzech lat modernizacji i dokumentów takich jak instrukcja awansowania z siatką płac.

Intencją ZOI ZZ Celnicy PL IAS w Rzeszowie było umieszczenie w porozumieniu rozwiązań, które konkretyzują te oczekiwania. Zwróćcie uwagę na model zawarty w Porozumieniu, gdzie w przypadku funkcjonariuszy SCS, co do zasady:
  • młodszy specjalista SCS po ukończeniu służby przygotowawczej z wynikiem pozytywnym otrzymuje awans na specjalistę SCS,
  • specjalista SCS po osiągnięciu stażu 8 lat służby powinien otrzymać stanowisko starszego specjalisty SCS,
  • starszy specjalista SCS po osiągnięciu stażu 14 lat służby powinien awansować młodszego eksperta SCS.

Czy DIAS w Rzeszowie na podstawie obecnego porozumienia takie działania podejmie? Czy nasi przełożeni napiszą wnioski awansowe na osoby spełniające kryteria określone w Porozumieniu? Czy awanse obejmą wszystkich spełniających kryteria, czy tylko część? Jak duża będzie to grupa? Wkrótce się przekonamy.

Zapisy porozumienia pozwalają na wdrożenie takich działań w ramach puli 5% będących w dyspozycji DIAS. My celowo nie określiliśmy konkretnej kwoty podwyżki, żeby nie ograniczać liczby funkcjonariuszy mogących otrzymać awans stanowiskowo-płacowy. Oczywiście przy większej grupie awansowanych kwota podwyżki będzie mniejsza, ale również więcej osób mogłoby przekroczyć próg wyższego stanowiska.

Zwróćcie uwagę, że w przypadku KSC przyjęto inne rozwiązanie. Czy lepsze? W naszej ocenie nie, ale czekam na Wasze uwagi w tym zakresie.

Myślę,że wiele z tego porozumienia będzie martwymi zapisami w praktyce.Czy bezpośredni przełożony złoży wnioski na wszystkich spełniających kryteria? Obawiam się,że nie!

Jeśli przejrzysz to forum to zobaczysz, że zawsze zamieszczam informacje o projektach i o podpisanych porozumieniach. Ponadto standardem jest, że przeprowadzamy konsultacje w ramach ZOI Rzeszów. Zawsze proszę o uwagi. Po podpisaniu lub odrzuceniu rozsyłam również informację o tym na maile członków ZOI ZZ Celnicy PL IAS w Rzeszowie. Gdybyś był nim to byś o tym wiedział.

Tym razem sytuacja jest o tyle nietypowa, że przedstawiono nam ustnie założenia porozumienia, których nie zaakceptował ZZ Celnicy PL oraz NSZZ Solidarność. O czym pisałem we wcześniejszym poście. Wyjaśniłem też dlaczego nie podpisujemy od razu porozumień tej wagi.

Zachęcam cię do umieszczenia tutaj, na tym forum propozycji przedstawionej przez kierownictwo. Chętnie wszyscy je przeczytamy w całości, bo w trakcie spotkania takiej wersji nie otrzymaliśmy.
Bravo Andrzej!

Bravo Andrzej!

To st.specjalista z stażem w służbie 31 lat może liczyć na awans w stanowisku? Efekty słynnej Sowy zostaną naprawione? Niemożliwe? Po tylu latach. Słuszną linię ma nasza władza :) Tak trzymać.

Back
Do góry