Podwyżki w naszej Izbie

Wasz Dyrektor ewidentnie odwleka wypłatę podwyżek. Najpierw zorganizował pierwsze spotkanie ze związkami jako jeden z ostatnich(w innych IC odbyły się wcześniej już nawet dwa spotkania). Następnie na tym spotkaniu stał sztywno przy swoim stanowisku. Teraz wysyła kolejne pismo z dziwnymi zapytaniami, aby odwlec maksymalnie sprawę wypłaty.

cytaty z:
http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/57EF25C10642F4ABC1257424002ACFD2/$file/0044506.pdf
p.s. a tak w ogóle to co to mamy w najjaśniejszej durny zwyczaj podawania wszystkiego w średnich i procentach (przecież z tego prawie nic nie wynika)

Poczytałem to ciekawe sprawozdanie i doszedłem do następujących wniosków (subiektywnych oczywiście):
1. ZZ reprezentują "swoich" i o nich walczą, chociaż mam też wrażenie, że to walki pozorowane :mad:
2. ZZ za nic nie potrafią się dogadać między sobą, bo poszczególne organizacje walczą o wpływy a nie o dobro coli.
3. Te ZZ, które może i chcą poprawy sytuacji funkcjonariuszy nie mają głosu na forum najwyższym (komisje sejmowe), bo są przez inne ZZ marginalizowane. Nie wynika to może wprost z przytoczonego sprawozdania, ale, takie mam osobiste odczucia.
4. Skądinąd słuszne starania kolegi Siwego o "jednogłośne reprezentowanie celników" są z góry skazane na niepowodzenie z tej prostej przyczyny, że z pkt.2 wynika, że zawsze znajdzie się jakiś „okoń” stający w poprzek innym.
5. Nasi decydenci (SSC) dbają tylko o to, by ładnie prezentować swoje działania "w trosce o SC", niekoniecznie mając na uwadze poprawę losu celników. Chodzi o to by ktoś z jeszcze większej "góry" nie pomachał palcem. Podobnie posłowie „biją medialną pianę” i jak by co umywają ręce od przyjęcia odpowiedzialności.
6. Z przytoczonych danych wynika, że w SC jest super a w SG be, bo tam mają niższe pensje. Ciekawe tylko, ile tych porównywanych "strażników granicznych" faktycznie pracuje na granicy, jakie mają kwalifikacje i co tam robią. Pracując na wysuniętym wschodnim odcinku, mam przekonanie, że największą umiejętnością takiego strażnika jest „patrol pieszy”, machanie świecącym czerwonym palcem i ustawianie aut w ogonkach do odprawy. W tym czasie kontroler celny musi albo wykrywać przemyt w osobówkach i przy trafieniu, samodzielnie prowadzić postępowanie mandatowe, albo odprawiać TIRy, korzystając z całej masy systemów informatycznych, których strażnik graniczny możliwe, że nie byłby w stanie opanować. No, ale w liczbach to mamy "superrrrrrrr". :eek:
7. Przychodzi mi na myśl na koniec takie przysłowie: "syty głodnego nie zrozumie". Dotyczy ono i naszych przełożonych z MF i naszych kolegów z zachodu i w końcu ZZ, które jak już kiedyś pisałem reprezentują własne kółka zainteresowań.

księgowy

Nasz Dyro, jako wytrawny księgowy, z kasy na podwyżki założył na lokatę w SKOKu im. F. Stefczyka. Teraz trzeba czekać aż się lokata skończy. Wypłata pieniążków z lokaty przed terminem nie da nam żadnych korzyści.

PS Aha dla niecierpliwych dodam jeszcze, że lokata została założona na rok.:D

A ja słyszałem, że główny księgowy wszedł z tą kasą na Forex. Podobno jak sprawa wypali to ma być ekstra pieniądz na majowe.

Śmiechy, żarty, a może ta kasa jest komuś potrzebna? Podbijam, czy wiadomy jest ewentualny termin wypłaty.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dyro chce dać nam po raz pierwszy i ostatni pod choinkę coś. Jedni dostaną dywan z salonu teściowej inni po używanej oponie z państwowego mondeo... - każdy coś dostanie albo przynajmniej dostanie :P

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dochodzą do Despero słuchy, że dodatkowa kasa ma byc płatna bonach na zakupy. Podobno LG juz przetarg rozpisało na dostawcę bonów.

To chyba będzie rozdawana Margaryna BONA, bo jak znam ludzi z LG to w przetargu na bony wybiorą produkt który w nazwie ma coś z boną wspólnego.

Jeżeli kogoś ten temat interesuje nadal, to podwyżki (z wyrównaniem) będą płacone między 28 kwietnia a 5 maja.

wczoraj , pan dyrektor i główny księgowy to płakali jak pieniądze przelewano na konta, tak ich to bolało, że nawet podzielili te odpadki na 2 części

Kasa na koncie więc nie marudzić. Jak komu nie potrzebna to Despero może podać numer konta, na które można ją przelać

Skok Stefczyka to cóś podobnego do Agencji Grosik więc możesz tej wielkiej kasy w ogóle nie zobaczyć
A ja jestem ciekawy kiedy dostanę pisemne potwierdzenie nowej stawki zaszeregowania bo na podstawie przychodu na koncie nie jestem w stanie wyliczyć nowej stawki zaszeregowania. Nie wiem czy wyrównanie dotyczy godzin nocnych czy je pominięto.

Back
Do góry